Hoe hou je een kat vast om nagels te knippen?

Voor katteneigenaren is het in bedwang houden van je kat voor het knippen van de nagels iets waar weinigen naar uitkijken, maar het hoeft geen knock-down-drag-out gevecht te zijn waarbij je als een gek gek gekrabd wordt en je kat zich sissend en spugend onder het bed verstopt. Naast het geven van medicijnen, kan het knippen van de nagels van uw huisdier een vermoeiende en stressvolle beproeving zijn voor zowel u als uw kat, maar er zijn verschillende manieren waarop u het drama kunt minimaliseren en veilig en voorzichtig de nagels van uw huisdier kunt knippen zonder dat iemand gewond raakt. De sleutel tot een succesvolle nagelknipbeurt is het gebruik van de juiste methoden om de nagels in bedwang te houden.

Gerelateerd: Wat is de beste nagelknipper voor mij kat ?

Dierenartsen en dierenverzorgers zijn getraind en ervaren in het in bedwang houden van huisdieren voor het knippen van nagels, en praktijken die gebruik maken van Fear Free technieken zijn zeer succesvol in dierenartspraktijken.

Hoe gebruik ik een handdoek om mijn kat vast te houden voor het knippen van de nagels?

Het beste hulpmiddel is een grote badhanddoek, en hoe dikker, hoe beter. Het inwikkelen van uw huisdier in een handdoek is een goede manier om uzelf te beschermen tegen scherpe klauwen, en het knusse, gebundelde gevoel kan helpen om uw kat zich veiliger en zekerder te laten voelen tijdens het knippen van de nagels. Een beetje zoals wij ons in een grote, pluizige deken wikkelen op een koude winteravond. Volg de onderstaande stappen in de sectie “sjaal om uw kat” om te leren hoe u uw huisdier veilig kunt vastbinden voor het knippen van de nagels met een handdoek.

Stappen om een kat in een handdoek te wikkelen

Verschillende badstof technieken kunnen helpen bij het in bedwang houden voor het knippen van nagels, maar een van de meest effectieve technieken is het maken van een “kitty burrito,” ook wel bekend als de “sjaal wrap” voor uw huisdier. Op deze manier geeft het afdekken u toegang tot de achterkant, voorpoten en kop van uw huisdier, terwijl uw kat knus en rustig blijft. Volg de onderstaande stappen voor het afdekken van uw huisdier voor het knippen van de nagels. Als u vragen heeft, kunt u altijd een afspraak maken met uw dierenarts om u te laten zien hoe het moet.

 • Zorg ervoor dat u en uw kat in een rustige omgeving zijn, uit de buurt van blaffende honden, of harde geluiden. Een comfortabele, vertrouwde plek zoals een bank, of het deel van uw bed waar uw huisdier graag op slaapt zijn goede keuzes.
 • Neem de tijd en haast u niet. Uw huisdier overvallen met een handdoek is niet de beste aanpak en kan ervoor zorgen dat uw huisdier in paniek raakt en agressief reageert. Bovendien zal uw huisdier handdoeken in de toekomst associëren met gevaar. De eigenaar moet kalm blijven en zich niet opgejaagd of gefrustreerd voelen, want katten kunnen die emoties lezen.
 • Koop uw huisdier om. Als u op een bed zit, leg de handdoek dan plat op het bed. Leg wat lekkers of brokjes op de handdoek, zodat uw harige vriend op de handdoek moet gaan liggen of zitten terwijl hij geniet van een snack. U kunt zachtjes tegen uw kat praten en haar aaien terwijl ze van haar traktaties geniet.
 • Wikkel het uiteinde van de handdoek langzaam over de rug van uw kat terwijl ze van haar snack geniet. Blijf haar aaien en laat haar weglopen als ze dat de eerste paar keer wil. Doe dit af en toe zonder te proberen uw huisdier in bedwang te houden, zodat ze leert dat op de handdoek liggen een positieve ervaring kan zijn. U kunt uw kat ook motiveren om op de handdoek te gaan zitten door een veer te laten bungelen waar ze naar kan slaan als ze op de handdoek ligt. Het doel is om een positieve associatie met de handdoek op te bouwen.
 • Als uw kat van de handdoek af is, kunt u haar omkopen door haar weer op de handdoek te leggen, of haar op de handdoek te leggen als ze dat toelaat, en de achterkant van de handdoek weer over haar rug te wikkelen. Wikkel dan de rechterkant van de handdoek over de linkerkant van de handdoek (zoals bij een burrito). Wikkel de handdoek strak, maar niet te strak om haar nek en bovenlichaam, zodat haar hele lichaam bedekt is, met uitzondering van haar gezicht.
 • Trek de voorste rand van de handdoek een beetje naar voren onder uw huisdier, en wikkel het onder de nek van uw kat als een sjaal.
 • Nu uw kat in de handdoek ligt, met haar hoofd naar buiten, kunt u haar nagels knippen door één poot per keer te doen. Voordat je begint, gebruik je arm om de kat zachtjes dicht tegen je lichaam aan te houden, zodat jij en je kat allebei in dezelfde richting kijken. U wilt uw gezicht niet recht voor uw huisdier plaatsen, want dan loopt u het risico gebeten te worden. Zorg er ook voor dat u uw handen uit de buurt van de bek van uw kat houdt. Dan kunt u voorzichtig en rustig een voorpoot pakken en beginnen met het knippen van de nagels.
 • Als u ook de achterklauwen wilt knippen, reik dan voorzichtig tussen de lagen van de handdoek door naar de achterklauwen. Het is belangrijk dat u uw kat stevig vasthoudt, maar niet te stevig, zodat ze zich op haar gemak en veilig blijft voelen.

Het kan een aantal pogingen vergen om uw kat te laten wennen aan het trimmen van de nagels. Het kan zijn dat u langzaam moet beginnen, met één nagel per sessie, en geleidelijk het aantal bijgeknipte nagels per sessie moet verhogen. Het belangrijkste is om het rustig, langzaam en zonder stress te laten verlopen, zowel voor u als voor uw katachtige vriend.

Twee-persoons methode om een kat in bedwang te houden voor het knippen van nagels

Als u een helper heeft, zal het vastbinden van uw kat voor het knippen van de nagels gemakkelijker gaan. Als u een helper heeft, kan uw helper achter uw huisdier gaan zitten en haar voorzichtig in de handdoek vasthouden, terwijl u langzaam en voorzichtig naar elk pootje reikt om de nagels te knippen. Uw helper kan uw huisdier ook knuffelen, haar hoofd krabben terwijl u de nagels knipt, of haar afleiden met traktaties.

Speel vaker met de pootjes van uw kat

Het is een goed idee om uw kat te laten wennen aan het vastgebonden zijn voor het knippen van de nagels en aan het vasthouden van haar pootjes, zodat ze ongevoelig wordt voor zowel het vastgebonden zijn als het knippen van de nagels. U kunt de pootjes van uw kat af en toe aanraken en vastpakken door zachtjes druk uit te oefenen op de bovenkant van de pootjes om de nagels bloot te leggen, zodat ze eraan went. Het is echter belangrijk om dit veilig te doen, en niet het risico te lopen gebeten of gekrabd te worden door uw kat.

Wanneer is het niet het beste moment om de nagels te knippen? Belangrijke opmerkingen

Zoals hierboven vermeld, is het het beste om de nagels van uw huisdier te knippen op een rustige, vertrouwde plaats. Hieronder vindt u een aantal situaties of momenten waarop het beter is om de nagels van uw kat niet te knippen:

 • Als er veel lawaai rond het huis is, en uw huisdier geagiteerd of gestrest is.
 • Als er bezoek of vreemden in huis zijn; dit kan uw huisdier stress bezorgen.
 • Als uw kat zich niet lekker voelt.
 • Als uw kat aan het eten is.
 • Als uw kat de kattenbak gebruikt.

Wanneer u de nagels van uw huisdier knipt, kunt u dit het beste doen wanneer het rustig en kalm is, op een vertrouwde plaats, en door gebruik te maken van de hierboven genoemde technieken om de stress te verminderen.

FAQ

Hoe kan ik de nagels knippen als mijn kat agressief is?

Als u zich zorgen maakt over het knippen van de nagels en uw huisdier is agressief, dan kunt u het beste een afspraak maken voor het knippen van de nagels van uw kat bij een trimsalon of een dierenarts. U kunt ook uw dierenarts raadplegen over eventuele angstremmende medicijnen of kalmerende feromonen zoals Feliway voor uw kat als u de nagels liever thuis knipt. En als u toch wilt proberen om de nagels van uw kat thuis te knippen, volg dan de onderstaande stappen om uw kat in te pakken met een sjaal. Een ding om te onthouden bij agressieve katten is dat het proberen te knippen van de nagels het erger kan maken, het kan uw kat meer stress geven, agressiever maken en u kunt uiteindelijk gewond raken. In deze gevallen is het aan te raden de nagels door een professional te laten knippen.

Hoe kunt u er zeker van zijn dat u uw kat geen pijn doet tijdens het knippen van de nagels?

Als u de handdoektechniek correct gebruikt, is de kans dat u uw kat pijn doet tijdens het knippen van de nagels minimaal. Natuurlijk is het essentieel om de luchtwegen van uw kat niet af te snijden en ervoor te zorgen dat de handdoek niet te strak om uw huisdier gewikkeld is.

Moet ik de nagels van mijn kat knippen terwijl ze slaapt?

Het is mogelijk om de nagels van uw kat te knippen terwijl ze slaapt, maar het is niet aan te raden, simpelweg omdat als uw kat wakker wordt en u een van haar pootjes vasthoudt, ze u zou kunnen bijten of krabben. Maar, als uw kat het toelaat, kunt u deze methode zeker proberen.