Wat doen huiskatten ’s nachts?

Katten staan bekend om hun nachtelijke opmerkzaamheid en dat kan een ravage aanrichten in een huis waar iedereen zich klaarmaakt om naar bed te gaan. Sommige katteneigenaren houden hun katten binnen, terwijl anderen hun katten naar buiten laten om te zwerven. Hoe dan ook, huisdiereigenaren vragen zich af wat hun katachtige doet.

Wat doen huiskatten ’s nachts? Hun exacte activiteiten hangen af van het feit of ze ’s nachts binnen of buiten zijn. Het uitgangspunt van alle nachtelijke activiteiten van een kat is echter jagen of paren.

Binnenkatten

Katten die het grootste deel van de tijd binnen blijven, kunnen ’s nachts een exorbitante hoeveelheid energie hebben. Katten waarvan de familie de hele dag weg is, kunnen opgekropte angst hebben of willen spelen. Ze kunnen op dingen springen, vocaliseren en weigeren u te laten slapen.

Sommige katten rennen over hun mens die probeert te slapen, springen op dressoirs en gooien dingen om in een poging zichzelf te vermaken. Ze kunnen je likken of op de vensterbank springen om zich voor te stellen wat ze in de buitenwereld zouden kunnen doen.

Binnenkatten kunnen ’s nachts ook honger krijgen. Er is een logische reden voor deze en andere capriolen.

Lees: Zijn Bengaalse Katten High Maintenance?

Het slaappatroon van katten

Katten zijn wat wetenschappers noemen crepusculair. Dat betekent dat hun slaappatroon verspreid is over de dag met hun meest actieve tijden later op de avond en vroeger in de ochtend. Katten kunnen wild gaan van 22.00 uur tot 2.00 uur ’s nachts en dan een dutje doen om om 5.00 uur ’s ochtends wakker te worden.

De reden voor dit ongewone slaappatroon is dat wilde katten jagen wanneer hun prooi het meest actief is. Dingen als muizen en andere knaagdieren zijn actief in de vroege nachtelijke uren en de vroege ochtenduren.

Dit is een reden waarom uw kat verwacht in die tijden gevoerd te worden. Dat is hun natuurlijke ritme.

Lees: Zijn Bengaalse katten sociaal?

Buiten Katten

Katten die buiten leven of ’s nachts buiten worden gezet, vervullen het instinct van hun voorouders. Ze jagen, verkennen en zoeken om te paren.

Jagen staat bovenaan de lijst, volgens onderzoekers van de Universiteit van Georgia. De wetenschappers bevestigden kleine camera’s op 55 katten om hun activiteiten op te nemen terwijl ze door de straten van Atlanta zwierven.

Uit de video blijkt dat 44 procent jaagde op wilde dieren, waarvan de meeste kleine zoogdieren, reptielen en kleine dingen zoals slakken en spinnen. De meeste van die 85 procent gebeurde tijdens het warme seizoen van maart tot november.

Jongere katten waren betere jagersdan oudere katten en vingen meer prooi bij elke jacht.

Gevaarlijk gedrag omvat het oversteken van wegen, vreemde katten benaderen, eten en drinken wat ze vinden, stormafvoeren verkennen, en in kruipruimtes gaan.

De conclusie is dat katteneigenaren hun huisdieren ’s nachts binnen moeten houden om te voorkomen dat ze ergens vast komen te zitten, in gevecht raken of door een auto worden aangereden.

Lees: Zijn Bengaalse katten actief?

Bestrijdt

Eén ding dat katten ’s nachts doen als ze buiten worden gelaten, is vechten. Katachtigen sluipen door hun tuin op zoek naar indringers. Ze zijn territoriaal en zullen hun ruimte verdedigen. Als een kat op onderzoek uitgaat, zal hij zijn territorium uitbreiden door het te markeren.

Buitenkatten zullen ook vechten om voedsel of een partner. Sommige gedomesticeerde katten kunnen van die activiteit afzien als ze thuis goed gevoed, gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Katers zijn meer geneigd te vechten om voedsel of om te paren dan poezen.

Vechten is ook een gevaarlijke situatie vanwege ziekteoverdracht zoals hondsdolheid of kattenleukemie.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

Paring

Katten maken ’s nachts veel lawaai. Dat kan zijn om indringers in hun territorium af te weren of om te paren. Je weet wanneer ze paren omdat het klinkt als een kattengevecht met wat kattengekrijs erbij.

Wat te doen aan de activiteiten van uw kat?

Je vindt het misschien niet leuk om een kat te hebben met zoveel nachtelijke energie. Er zijn dingen die u kunt doen om uw kat tot rust te laten komen.

De twee dingen die het beste lijken te werken zijn spelen met je kat zodra je thuis bent tot bedtijd en hem vlak voor het slapen gaan voeren. Eten is een soort kalmeringsmiddel en zal hem rustiger maken.

Een automatische slimme voederbak kan ook helpen als uw kat ’s nachts honger krijgt. Dan hoef je tenminste niet op te staan.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

FAQs

Willen katten ’s nachts binnen of buiten zijn?

Dat hangt af van de kat. Katten die een ruimte in huis hebben en zich veilig voelen bij jou, zullen ervoor kiezen om binnen te blijven. Anderen willen zwerven. Katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, behoren tot degenen die huilen om naar buiten te gaan. Sommigen met een sterk jachtinstinct kunnen zich gefrustreerd voelen als ze binnen worden gehouden.

Waar gaan katten ’s nachts heen?

Binnen kunnen katten kasten openen en verkennen of van kamer tot kamer gaan om te proberen iets te doen te vinden.

Katten die naar buiten gaan hebben de neiging om nieuwe gebieden buiten hun tuin te verkennen. Ze kunnen beginnen met alleen de tuin, maar na verloop van tijd hun bereik uitbreiden naarmate hun vertrouwen en nieuwsgierigheid groeien.

Hoe ver kan een kat zwerven?

Dat hangt af van de kat en hun nieuwsgierigheid en vertrouwen. De meeste katten zwerven tussen de 43 en 215 meter van huis.

Kan een kat ’s nachts verdwalen?

De meeste katten hebben een superieure mapping mind, zodat ze weten waar thuis is. Ze kunnen ook een thuis vinden met behulp van geuren en geluiden.

Hoe weet een kat wat hij moet onderzoeken?

Katten hebben een geweldig geheugen en kunnen overdag iets gezien hebben waarin hij geïnteresseerd is.

Hoe claimen katten territorium buiten hun erf?

Katten houden ervan nieuw terrein op te eisen. Ze merken hoe collega-katten overdag hun erf bewaken. Een afwezige kat betekent dat de katachtige een nieuwe claim op het erf zal leggen. De meeste katten gaan niet naar een erf dat bewaakt wordt door een andere kat of hond.

Katten laten hun geur achter over die van de andere kat om hun territorium op te eisen. Dit kan zijn tegen palen aanschuren, over de grond rollen, plassen of poepen.