Zweten katten via hun poten?

Katten zijn net als andere dieren, en zelfs mensen, in die zin dat ze zweten als ze het warm krijgen. Ze hebben echter een andere manier om zweet af te geven dan wij en hebben ook andere manieren om af te koelen dan honden of andere dieren.

Zweten katten via hun poten? Ja, katten zweten door hun poten. Dat komt omdat de poten een van de weinige plaatsen zijn waar zweetklieren zitten. Zweetklieren zitten ook op de kin, de lippen en de huid rond de anus.

Lees meer van het onderstaande artikel om erachter te komen hoe u kunt weten wanneer uw kat het te warm heeft en wat u eraan kunt doen.

De zweetklieren van katten

De zweetklieren van een kat bevinden zich alleen op de onbehaarde delen van zijn lichaam. Daarom zijn de primaire plaats waar een kat zweet, de poten zijn. Het verdampen van zweet maakt de huid van de kat koeler.

Een normale temperatuur voor een kat ligt tussen de 100 en 102,5 graden Fahrenheit. Zweten treedt typisch op zodra hun temperatuur hoger is dan 102,5 graden.

U ziet misschien pootafdrukken over uw tafel of vloer tijdens de zomer of andere warme tijden. Dit geeft aan dat uw kat zweet. Helaas is zweten via de poten niet voldoende om volledig af te koelen.

Katten hebben ook andere zweetklieren in hun huid, apocriene zweetklieren genaamd. Deze functioneren echter niet om een kat af te koelen bij warme temperaturen. Ze scheiden een stof af die werkt als feromoon. Het is een olieachtige vloeistof die vrijkomt als een kat gelukkig is, in de paartijd, en soms als ze ziek zijn.

Omdat katten niet genoeg zweetklieren hebben om zich volledig af te koelen, moeten ze hun toevlucht nemen tot andere manieren om koel te blijven die verder gaan dan zweten.

Lees: Bengaalse Kat Persoonlijkheid: Alles wat je moet weten

Andere manieren om af te koelen

Katten zijn efficiënt in het zichzelf koel houden. Of het een instinct is of iets wat hun ouders hen hebben geleerd blijft een beetje een mysterie, maar katten begrijpen dat verzorging hen koeler maakt.

Daarom zie je een kat tijdens de warmere maanden veel aandacht besteden aan zijn vacht. Het likken van zijn vacht zorgt voor voldoende vocht om te verdampen en de huid af te koelen.

Koelgewoonten van de kat

Katten zijn er ook berucht om dat ze overdag veel slapen. Dit maakt deel uit van hun slaapcyclus, maar wordt ook een veilige manier om uit de zomerhitte te blijven. Katten zoeken een koele plek in de schaduw, op beton of tegels om te liggen en koel te blijven tot de avond. Dan kunnen ze comfortabel op jacht gaan.

Lees: Het bezitten van een zilveren Bengaalse Kat: Alles wat je moet weten

Katten hijgen zelden

Honden gaan hijgen als ze het warm krijgen. Katten hijgen meestal niet. Een hijgende kat is vreselijk oververhit, in nood, onder stress, of kan niet ademen, wat voor u aanleiding kan zijn om hem naar de dierenarts te brengen.

Let op wanneer uw kat hijgt om te bepalen waarom hij hijgt. U kunt zijn stress misschien verlichten als u begrijpt wat de oorzaak is, in plaats van een reis naar de dierenarts te maken.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Hoe uw kat af te koelen?

U kunt proberen uw kat af te koelen voordat u naar de dierenarts gaat. Hij kan gewoon te lang in de zon hebben gezeten en u kunt hem koeler krijgen door hem eerst in een ruimte met airconditioning te brengen. Leg hem op tegels of een ander koel oppervlak.

Geef hem een kom koud water en richt een ventilator op hem voor een briesje. Je kunt ook een washandje pakken en dat nat maken met koud water en hem daarmee aaien, zolang je kat geen hekel heeft aan water of doekjesbaden.

Je kat zou met deze methoden binnen vijf minuten moeten afkoelen. Breng je kat naar de dierenarts als je zijn lichaamstemperatuur niet snel koel krijgt. Oververhitting kan blijvende hersenschade en toevallen veroorzaken als ze te lang aanhouden.

Langharige katten, zo mooi als ze zijn, zijn misschien comfortabeler als ze geschoren worden of als hun vacht in de zomer wordt ingekort.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

FAQs

Betekent overmatig zweten dat er iets medisch mis is?

Een kat die zweterige voetafdrukken achterlaat in een koele omgeving kan betekenen dat hij stress of angst heeft. Dat kan iets zijn waar een dierenarts naar moet kijken.

Wat betekent het als mijn kat nat is rond zijn mond?

Katten kunnen zweten rond de bek, maar normaal gesproken is het helemaal geen zweten maar speeksel. Katten zullen kwijlen als er een maag- of gebitsprobleem is. Ze kunnen ook kwijlen als ze blij zijn en je ze aandacht geeft.

Wat betekent het als mijn kat zweetpoten heeft?

Katten zweten door hun poten als ze het warm hebben, maar kunnen ook zweten als ze bang zijn. Ze kunnen ook beginnen te borstelen, wat betekent dat ze het te warm hadden en zich proberen af te koelen.

Waarom zijn de poten van mijn kat heet?

Katten hebben van nature een hogere temperatuur dan wij, dus zullen hun poten heter aanvoelen dan normaal.

Hoe controleer ik de temperatuur van mijn kat?

De enige manier om de temperatuur van een kat nauwkeurig te controleren is met een rectale thermometer. Dat kan een beetje verontrustend zijn voor u en een probleem als uw kat het niet toelaat. U heeft misschien iemand nodig die uw kat vasthoudt terwijl u het doet.

U kunt ook snel de lichaamstemperatuur van uw kat controleren door aan zijn neus te voelen. Katten met echt warme neuzen hebben het waarschijnlijk warmer of warmer dan ze zouden moeten zijn.

Waarom worden de poten van katten zwart?

Veel katten hebben roze of grijs gekleurde pootkussentjes die zwart worden. Dit komt door veroudering en kan normaal zijn. Pootkussentjes die rood, gezwollen of geschubd zijn, kunnen echter tekenen zijn van een medisch probleem.

Medische problemen omvatten nier- of ander ernstig orgaanfalen, dus breng ze meteen naar een dierenarts als u deze tekenen ziet.

Zweten katten door hun vacht?

Nee, de meeste zweetklieren van een kat bevinden zich op de onbehaarde delen van hun lichaam. Andere klieren die feromonen afgeven zitten in hun door vacht bedekte huid. Ze geven een olieachtige substantie af wanneer katten emotionele reacties hebben zoals blijdschap of angst.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?