Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

waarom eet mijn kat niet uitgelichte afbeelding

Ondanks onze inspanningen om voor onze kat te zorgen, duur voedsel te kopen en ze een veilig, gelukkig en vervuld leven te geven, kan onze kat tijdelijk stoppen met eten.

Snel overzicht: Verlies van eetlust bij katten

klok
Urgentie:Hoog
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek:Ja
kat
Gezien in Cats:Vaak
schakel-ketting
Veel mogelijke oorzaken, waaronder maar niet beperkt tot: spijsverteringsstoornissen, pancreatitis, kieskeurige eetgewoonten, voedselveranderingen, stressvolle gebeurtenissen of veranderingen in routine, pijn, aandoeningen van de bovenste luchtwegen, koorts, tandziekte en / of orale pijn, nierziekte, hartfalen, kanker.
jam-medisch
Het bepalen van de onderliggende oorzaak is belangrijk. Andere ondersteunende zorgbehandelingen kunnen zijn:: eetlustopwekkende middelen, pijnmedicatie, anti-misselijkheid/braken medicatie, subcutane (onder de huid) of intraveneuze vloeistoffen, verleidelijk met verschillende voedingsmiddelen, het opwarmen van voedsel om aroma vrij te geven. In ernstige gevallen, gehospitaliseerde zorg met sondeplaatsing. Bepaalde soorten voedingssondes kunnen ook thuis met de juiste zorg en aandacht worden onderhouden.

Verlies van eetlust is een grote zorg voor een kattenouder, maar wanneer begin je je zorgen te maken en om hulp te vragen?

In dit artikel bespreken we waarom een kat kieskeurig kan lijken, wat te doen als uw kat zijn eetlust verliest en wanneer u professioneel veterinair advies moet inwinnen.

Redenen waarom katten stoppen met eten of hun eetlust verliezen

Er zijn verschillende oorzaken voor inappetentie. Bepaalde tekens zijn subtiel. Andere vereisen een grondige gedragsbeoordeling. Sommige gevallen vereisen een medische diagnose en behandeling.

Als uw kat helemaal is gestopt met eten, beschouw het dan als een noodsituatie en neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Een dierenarts kan helpen bij het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaak van de inappetentie van uw kat en het voorkomen van de complicaties van onvoldoende voedselinname. 72 uur of langer zonder voedsel gaan kan leiden tot hepatische lipidose, een ernstige en mogelijk fatale aandoening.

Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen waarom een kat kan stoppen met eten:

1. Medische aandoeningen

Kat bij dierenarts

Als uw kat weigert te eten, is een reis naar de dierenarts bijna altijd een goed idee. De dierenarts kan onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten en u helpen de juiste volgende stappen te nemen.

Als u moeite heeft om uw kat te laten eten, raadpleeg dan eerst uw dierenarts om er zeker van te zijn dat geen onderliggende ziekte een verzwakte eetlust veroorzaakt.

Een breed scala aan medische aandoeningen kan inappetentie en anorexia veroorzaken. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Spijsverteringsziekte
 • Aandoeningen van de luchtwegen
 • Tandheelkundige problemen
 • Schildklieraandoeningen
 • Leveraandoeningen
 • Pancreatitis
 • Katachtige chronische nierziekte (CKD)
 • Diabetes mellitus |
 • Congestief hartfalen
 • Kanker

Als de inappetentie van uw kat wordt veroorzaakt door een gezondheidsprobleem, zal dit waarschijnlijk gepaard gaan met andere veel voorkomende symptomen van ziekte, waaronder:

 • Lethargie
 • Gewichtsverlies
 • Kwijlen
 • Zwelling van het gezicht
 • Toename van de waterinname
 • Dehydratie
 • Braken of regurgitatie
 • Poten in het gezicht
 • Beperkte mobiliteit
 • Verminderde activiteit
 • Gewijzigde verzorging
 • Veranderingen in normaal temperament

Een verandering in eetlust is nooit iets om te negeren en vereist altijd nauwlettend toezicht. Als de verandering van de eetlust gepaard gaat met een van de bovenstaande symptomen, moet u uw kat naar een dierenarts brengen.

2. Anorexia

Anorexia komt het meest voor bij gehospitaliseerde patiënten die hun gezondheidsproblemen compliceren door voedselweigering. Anorexia of verlies van eetlust kan secundair optreden aan veel onderliggende gezondheidsproblemen bij kattenpatiënten. Het primaire doel is om de onderliggende ziekte te diagnosticeren en te behandelen.

Anorexia katten gebruiken spieren in combinatie met andere eiwitten naast vet om de energiebehoefte op peil te houden.

3. Ongeschikte diëten

kat die weigert uit een kom te eten

Hoewel inappetentie vaker wordt veroorzaakt door gezondheidsproblemen, kunnen katten eenvoudigweg weigeren om voedsel te eten dat qua voedingswaarde ontoereikend of ongepast is.

Katten zijn obligate carnivoren die een vleesdieet moeten krijgen. Ze missen het vermogen om te overleven op een vegetarisch dieet. Uw kat het verkeerde dieet geven kan de spijsvertering beïnvloeden en een slechte eetlust veroorzaken.

Katten en honden hebben unieke voedingsbehoeften; katten mogen geen hondenvoer krijgen. Af en toe een waagstuk in elkaars voedselbakken zal niet schadelijk zijn, maar het moet niet worden aangemoedigd. Langdurig hondenvoer aan een kat kan gevaarlijk zijn, omdat hondenvoer qua voedingswaarde onvolledig is voor katten.

4. Voedingsaanpassingen

Wat een kat te voeren

Het is van cruciaal belang om uw kat een voedzaam compleet en uitgebalanceerd dieet te geven dat alle voedingsstoffen bevat die uw kat nodig heeft om te gedijen.

Snelle veranderingen in dieet of voedingsmethode kunnen gi-verstoringen of voedselweigering voor sommige katten veroorzaken. In plaats van plotselinge veranderingen in het dieet van uw kat aan te brengen, gaat u geleidelijk over een paar weken over op nieuw voedsel.

5. Jachtgedrag

Tijdens het jagen zullen katten kleine prooien zoeken, zoals vogels, insecten en muizen. Ze zullen stoppen met het eten van commercieel voedsel en gaan jagen als ze worden afgeleid door potentiële prooien.

6. Neofilie of Neofobie

Katten kunnen een afkeer vertonen van zowel te veel als te weinig variatie in hun dieet.

Katten vertonen sterk neofiel (nieuw) gedrag. Studies naar voedingsgedrag hebben neofilie aangetoond, waarbij katten een groeiende afkeer kunnen ontwikkelen van voedingsmiddelen die een groot deel van hun dieet hebben gevormd, en de voorkeur geven aan nieuw of ongewoon voedsel.

De meerderheid van de katten geeft er de voorkeur aan om een verscheidenheid aan voedsel te consumeren. Toch zullen sommige katten neofoob (afkeer van onbekend) gedrag ontwikkelen. Neofobe katten vertonen sterke voorkeuren die waarschijnlijk worden beïnvloed door vroege ervaringen en versterkt door eigenaren die een continu dieet voeren. Dit kan problemen veroorzaken bij het overschakelen naar een vervangend dieet of voedselbron.

7. Voedselaversie

Voedselaversie is een situatie waarin katten een sterke afkeer ontwikkelen van bepaalde voedingsmiddelen, meestal geassocieerd met misselijkheid, braken, gastro-intestinaal ongemak of pijn.

Voedselaversie is een beschermend mechanisme dat voorkomt dat het eten van bedorven voedsel of het eten van hetzelfde dieet in de toekomst.

Soms kan voedselaversie een ongepaste reactie zijn. De pijn, braken of misselijkheid in combinatie met angst kan niet altijd worden veroorzaakt door verteerd voedsel. Niettemin leidt de tijdelijke associatie tussen de twee vaak tot de ontwikkeling van voedselaversie, wat problemen veroorzaakt bij klinische patiënten.

Voedselaversie is ook gekoppeld aan stressvolle ervaringen tijdens reizen, instappen, overbevolking, overmatige behandeling en ziekenhuisopname.

8. Milieustress

hond en kat samen eten

Omgevingsstressoren kunnen ervoor zorgen dat uw kat niet bereid is om te eten. Deze stressoren omvatten het eten van te dicht bij andere huisdieren of in drukke delen van het huis.

Stress, angst en angst kunnen de eetlust van een kat veranderen, anorexia veroorzaken of te veel eten.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Eten in de buurt van andere katten kan leiden tot angst, vergezeld van een reeks gedragsgevolgen, waaronder inappetentie als gevolg van angst voor de nabijheid van een incompatibele of onbekende kat.

De introductie van nieuw voedsel op zichzelf kan stress veroorzaken, wat moet worden tenietgedaan in een gespannen omgeving waar het individu misschien de voorkeur geeft aan voedsel, ze zijn gewend in plaats van een nieuwe.

Het herplaatsen van katten met sterke voedingsvoorkeuren kan ervoor zorgen dat de kat helemaal stopt met eten. U kunt het risico op inappetentie bij adoptie minimaliseren door hetzelfde voedsel geleidelijk aan te bieden, parallel aan de overgang naar een nieuw dieet.

Lees ook: Katten verhuizen naar een nieuw huis: een stapsgewijze handleiding

Katten reageren niet goed op stressvolle negatieve associaties met andere huisdieren, om nog maar te zwijgen van luidruchtige kinderen in huis. Zorg ervoor dat de omgeving gevuld is met liefde, sereniteit en veiligheid, vooral tijdens de maaltijd. U kunt ook stress minimaliseren door feromoontherapie.

In situaties waarin een kat angst ervaart die wordt verergerd door mislukte pogingen om de negatieve emotionele situatie te veranderen, kan de kat in een gedragsdepressie terechtkomen, waardoor veterinair onderzoek noodzakelijk is.

Voorkom de ontwikkeling van overmatige angst en andere ongemakkelijke gevoelens door kittens of katten op een rustige manier bloot te stellen aan nieuwe mensen, geluiden, plaatsen. Gebruik positieve bekrachtiging zoals lof, speelgoed, traktaties en massage.

Bevorder het welzijn door uw kat de kans te geven sociale banden aan te gaan en beslissingen te nemen over zijn omgeving.  Zorg voor mentale stimulatie door middel van positieve ervaringen met interactief speelgoed, nieuwe verkennende objecten, verborgen voedsel, visuele inspiratie en krabpalen.

Hoe kan ik de eetlust van mijn kat stimuleren?

Een kat die zich presenteert met anorexia en vermoeidheid kan een onderliggend medisch probleem hebben of kan gewoon gestrest zijn door veranderingen in de omgeving.

Eens als je je kat naar de dierenarts hebt gebracht en de oorzaak van de inappetentie van je kat hebt vastgesteld, moet je misschien stappen ondernemen om hun eetlust te stimuleren. Hier zijn een paar manieren om je kat aan te moedigen om te eten.

Zorg ervoor dat het voer van uw kat wordt geserveerd zoals uw kat het wil.

Katten zijn kieskeurig en genieten op een bepaalde manier van hun eten en kommen. Inspireer uw kat om te eten door zijn kommen minstens één keer per dag in heet zeepsop te wassen, zorg ervoor dat er geen voedsel aan de zijkanten wordt geplakt en dat borden niet ruiken.

Zorg ervoor dat het voedsel van je kat smakelijk is.

Verhoog de smakelijkheid van voedsel door verwarmde voeding plus voedsel met een hoog eiwit- en / of vetgehalte aan te bieden. Veel katten hebben aanleg voor bepaald voedsel op basis van smaak en geur in combinatie met textuur die vooraf is bepaald door eerdere negatieve en positieve eetervaringen.

Soms kan het toevoegen van gearomatiseerd water zoals tonijnsap of kippenbouillon, handvoeding of zacht strelen de kat ten goede komen.

Voer vochtig in plaats van semi-vochtig of droog voedsel, inclusief voedingsmiddelen met sterke (vooral vlees-, vis- of kaas) geuren, bied vaak kleine hoeveelheden vers voedsel aan dan verwijder niet-opgegeten vers voedsel na 15-20 minuten.

Probeer voedingssupplementen.

 • Suppletie van probiotica en prebiotica helpt de spijsvertering, helpt bij een verbeterde immuunfunctie en vermindert diarree.
 • Diëet omega-3 vetzuren gebruikt voor chronische ontstekingsaandoeningen zoals artrose, neoplasie en hart- en vaatziekten zijn bestudeerd voor de mogelijke effecten van verbetering van de eetlust.
 • Verstrekking van B-vitamines is eenvoudig en moet worden overwogen voor onaantrekkelijke katten. B12-vitamines zijn bijzonder goed voor het stimuleren van de eetlust. Ze kunnen oraal of via injectie worden toegediend.
 • Eetlustopwekkende middelen kan nuttig zijn om de voedselinname te verhogen, hoewel ze onvoorspelbaar kunnen zijn en zelden resulteren in voldoende voedselinname bij ernstig zieke patiënten. Eetlustopwekkende middelen zijn voornamelijk gereserveerd voor gebruik bij herstellende gehospitaliseerde patiënten, ontslagen patiënten of palliatief gebruik.

Conclusie

Verhoog de smakelijkheid van voedsel door verwarmde voeding plus voedsel met een hoog eiwit- en / of vetgehalte aan te bieden.

Katteneigenaren spelen een vitale rol bij het monitoren van gedrag dat verband houdt met verlies van eetlust, samen met psychologisch welzijn.

Een kat die zich presenteert met anorexia en vermoeidheid kan een onderliggend medisch probleem hebben of kan gewoon gestrest zijn door veranderingen in de omgeving.

Een soortgeschikt dieet, positieve ervaringen en verrijking van het milieu spelen allemaal een enorme rol bij het handhaven van een grote fysieke gezondheid en emotioneel welzijn bij een kat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een zieke kat zonder eten?

Het vermijden van voedsel bij een kitten jonger dan zes weken, gedurende slechts 12 uur, kan een dodelijk gevaar vormen, terwijl verlies van eetlust (ongeacht de oorzaak) een ernstige impact kan hebben op de gezondheid van een kat als het langer dan 24 uur aanhoudt. Uithongering en uitdroging zullen reeds bestaande gezondheidsproblemen verergeren, terwijl langdurige perioden van verminderde calorie-inname kunnen leiden tot de ontwikkeling van levensbedreigende aandoeningen zoals hepatische lipidose.

Waarom eet mijn kat geen droogvoer?

Als droogvoer deel uitmaakt van zijn normale dieet en je kat plotseling zijn neus wegdraait, kan het voedsel muf zijn, kan de kom vies zijn, of ze zijn er gewoon ziek van geworden en willen een nieuw dieet.

Voedingsmiddelen met een verhoogd vochtgehalte kunnen smakelijker zijn; het toevoegen van water aan droog voedsel of het gebruik van ingeblikt voedsel kan resulteren in een verbeterde voedselinname.

Zoals alle voedselvermijding, kan het vermijden van droog kattenvoer worden gekoppeld aan een onderliggend gezondheidsprobleem. Tegelijkertijd kan zoiets eenvoudigs als het voeren van een brok van verschillende grootte met een vreemde textuur voldoende zijn om bij sommige katten tot onaantrekkelijkheid te leiden. Ten slotte kunnen veranderingen in de omgeving de normale routine en eetpatronen van een kat verstoren, wat resulteert in terughoudendheid in de eetlust.

Moet je een zieke kat dwingen om te voeren?

Spuitvoeding aan een misselijke kat is onaangenaam, wordt niet goed verdragen, stressvol en bovendien is het onwaarschijnlijk dat het aan de voedingsbehoeften voldoet.

Het gedwongen voeden van katten terwijl ze ziek zijn, kan langdurige voedselaversie veroorzaken en moet worden vermeden.