Kattenkou: oorzaken, symptomen, &behandeling

Net als mensen kunnen katten verkouden worden. De naam “kattenverkoudheid” is een andere manier om een infectie van de bovenste luchtwegen of URI te beschrijven. Kattenverkoudheden worden meestal veroorzaakt door een virus. Veel voorkomende tekenen dat uw kat verkouden kan zijn, kunnen niezen, een loopneus, rode en geïrriteerde ogen, waterige of goopy ogen en congestie zijn.

Snel overzicht: Cat Cold

Oorzaken van kattenkou

Het meest voorkomende virus dat verkoudheid bij katten veroorzaakt, is feline herpesvirus (FHV). Een ander virus, feline calicivirus (FCV) kan een verkoudheid veroorzaken. Deze twee virussen zijn de oorzaak van bijna alle kattenverkoudheden.

Feline herpesvirus type 1 (FHV-1) wordt verondersteld meer dan 80% tot 90% van alle infectieuze katachtige bovenste luchtweginfecties te veroorzaken.

Hoewel er vaccins beschikbaar zijn voor feline herpesvirus en feline calicivirus (beide maken deel uit van het combo-vaccin dat katten meestal ontvangen), bieden deze vaccins geen volledige immuniteit. Katten die zijn gevaccineerd, hebben echter de neiging om mildere symptomen te hebben dan katten die niet tegen deze virussen zijn gevaccineerd.

Voor kattenherpesvirus als ze eenmaal zijn geïnfecteerd (meestal als een heel jong kitten voordat je ze zelfs maar krijgt) hebben ze herpes voor het leven. Meestal houdt het immuunsysteem het onder controle en zijn er geen symptomen, maar het kan weer opduiken en een verkoudheid veroorzaken als het immuunsysteem niet zo sterk is als gevolg van stress, andere ziekte of ouderdom.

Net als mensen, ook al begint de verkoudheid meestal met een virus, kan er soms een bacteriële infectie ontstaan vanwege de schade die het virus aanricht aan de normale bescherming die bacteriën buiten houdt. Veel verschillende soorten bacteriën kunnen in deze situaties profiteren en bijdragen aan symptomen zoals geïrriteerde ogen, loopneus, goopy, korstige ogen en neus, evenals niezen en congestie.

Zijn kattenverkoudheden besmettelijk voor mensen?

Cat Koude Functie

Hoewel mensen verkouden worden en katten verkouden, zijn de virussen en bacteriën die ze veroorzaken anders. Of je nu ziek bent van een menselijke verkoudheid of je kat ziek is met een katachtige verkoudheid, vertrouw erop dat je je kat kunt knuffelen en de verkoudheid niet tussen jullie door kunt laten gaan.

Hoewel de verkoudheid van de gewone kat niet besmettelijk is voor mensen, is het wel besmettelijk voor andere katten. Zieke katten kunnen verkoudheid doorgeven aan andere katten als ze een water- of voerbak delen of elkaar verzorgen. Katten kunnen de verkoudheidsvirussen gedurende enkele weken tot maanden na het herstel overbrengen.

Er is hier één kanttekening

Hoewel het niet als een “verkoudheid” wordt beschouwd, moet worden opgemerkt dat het nieuwe coronavirus dat voor het eerst eind 2019 verscheen (COVID-19) en zich snel over de hele wereld verspreidde, is aangetoond dat het van mens op kat overgaat.

Vanaf de datum van dit bericht is er geen bewijs dat suggereert dat katten COVID-19 op mensen kunnen overdragen. Bovendien had in een studie van katten die in Wuhan, China, woonden, geen van de katten die COVID-19 opliepen ernstige ziektesymptomen.

De hoofdonderzoeker van de studie, Meilin Jin, stelt echter dat “maatregelen moeten worden overwogen om een geschikte afstand te bewaren tussen COVID-19-patiënten en gezelschapsdieren zoals katten en honden.” Als u of iemand in uw huishouden wordt gediagnosticeerd met COVID-19, praat dan met uw dierenarts over eventuele maatregelen die u moet nemen om de huisdieren in huis te beschermen.

Symptomen van een kattenverkoudheid

Kat Koud Knuffelen Speelgoed

Met voldoende rust en eventueel medicatie van je dierenarts zullen de meeste katten binnen een week of twee herstellen van een verkoudheid.

De symptomen van een kattenverkoudheid lijken erg op de symptomen van een menselijke verkoudheid.

Tekenen dat uw kat verkouden kan zijn:

 • Loopneus of korst
 • Loopogen of korstige ogen
 • Rode ogen
 • Gezwollen ogen
 • Scheel kijken of niet in staat zijn om ogen te openen
 • Congestie
 • Niezend

Bij ernstiger verkoudheid kunt u ook zien:

 • Koorts (groter dan 102,5 oF)
 • Verlies van eetlust
 • Lethargie
 • Hoest
 • Moeite met ademhalen
 • Diagnose van een kattenverkoudheid

Als u denkt dat uw kat verkouden is, neem dan contact op met uw dierenarts. Vooral als ze ernstigere symptomen hebben, maar zelfs als ze mild lijken, kan zelfs oogirritatie pijnlijk zijn. Veel andere dingen kunnen dezelfde symptomen veroorzaken als een kattenverkoudheid, dus uw dierenarts zal een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren om een diagnose te stellen. In sommige ernstige gevallen kunnen ze ook bloedonderzoek en röntgenfoto’s aanbevelen.

Kattenverkoudheden kunnen soms verergeren

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Hoewel de meeste katten niet echt last hebben van een verkoudheid en normaal blijven eten, drinken, verzorgen en spelen, kan verkoudheid soms ernstiger zijn.

Zowel herpes als calicivirus kunnen zweren op de ogen of mond veroorzaken die pijnlijk zijn. Als er veel goop in de ogen zit, kunnen de oogleden dicht blijven hangen en als er veel snot is, kan dat ervoor zorgen dat ze geen voedsel kunnen ruiken en niet willen eten. Zelden kunnen longontsteking, uitdroging en andere ernstige ziekten zich ontwikkelen. Meestal worden deze ernstigere symptomen gezien bij kittens, maar ze kunnen soms ook voorkomen bij immuungecompromitteerde of hoogbejaarde volwassen katten.

Het is belangrijk om uw kat te laten controleren wanneer u verkoudheidssymptomen ziet, vooral als uw kat niet normaal eet of drinkt, of als ze tekenen van ademhalingsmoeilijkheden vertoont (snelle ademhaling, hijgen, ademhalen met open mond, hijgen, moeite hebben om te ademen of piepende ademhaling).

Koude behandeling bij katten

is kattenverzekering echt de moeite waard

Milde kattenverkoudheden hebben vaak alleen wat TLC en ondersteunende zorg thuis nodig.

Voor katten met zeer geïrriteerde ogen, loensen, veel afscheiding of korstvorming in en rond de ogen of andere meer ernstige symptomen kan aanvullende behandeling zoals oogdruppels of oogzalf of zelfs voorgeschreven antivirale medicijnen worden gebruikt.

Voor meer ernstige gevallen kunnen orale antibiotica of zelfs ziekenhuisopname voor IV-antibiotica, vloeistoffen, voeding en andere intensievere zorg nodig zijn.

Als de verkoudheid van uw kat een loopneus veroorzaakt, veeg hem dan meerdere keren per dag schoon met een vochtige doek of watje.

Cat Cold Home Care

Cat Cold Wipe Neus

Als de verkoudheid van uw kat een loopneus veroorzaakt, veeg hem dan meerdere keren per dag schoon met een vochtige doek of watje.

Als uw kat verkouden is, zijn er dingen die u thuis kunt doen om het ongemak van uw kat te verlichten. Een luchtbevochtiger kan helpen bij congestie.

U kunt uw kat ook naar de badkamer brengen met de deur gesloten tijdens het douchen, zodat ze de stoom als decongestivum kan gebruiken. Als uw kat veel afscheiding uit haar ogen of neus heeft, veeg het dan voorzichtig af met een zachte, schone doek gedrenkt in warm water of vochtig watje.

Moedig uw kat aan om te eten en te drinken door favoriete voedingsmiddelen en wat natriumarme runderbouillon of tonijnsap aan te bieden. Het voedsel een beetje opwarmen en extra stinkend voedsel gebruiken, kan hen helpen het beter te ruiken en te willen eten.

Hoe lang duurt een kattenverkoudheid?

De meeste katten herstellen volledig van een verkoudheid in ongeveer een week of twee, hoewel sommige kattenverkoudheden tot drie weken kunnen duren om volledig weg te gaan. Als de verkoudheid van uw kat na 5-7 dagen niet beter lijkt te worden of slechter wordt, bel dan uw dierenarts.

Als uw kat steeds verkouden wordt, kan dit wijzen op problemen met zijn immuunfunctie. U moet met uw dierenarts praten over opties om stress te verminderen, andere ziekten te beheersen en het immuunsysteem van uw kat te ondersteunen om deze verkoudheid te helpen voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je kat verkouden is?

De meest voorkomende tekenen van een kattenverkoudheid zijn loopneus, loopogen, congestie, niezen, loensende / geïrriteerde ogen. In meer ernstige gevallen kunnen ze ook koorts, lethargie en gebrek aan eetlust hebben. Het is belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen om te bevestigen dat hij verkouden is en dat uw kat een passende behandeling kan krijgen.

Hoe kan ik de verkoudheid van mijn kat thuis behandelen?

Zodra uw kat door een dierenarts is gezien en de juiste medicijnen heeft voorgeschreven, kunt u een luchtbevochtiger meerdere keren per dag gedurende ongeveer 15 minuten in een kleine kamer (of stomende badkamer) gebruiken om uw kat te helpen gemakkelijker te ademen. Help uw kat door eventuele afscheiding uit de neus of ogen af te vegen met een zachte, natte doek. Probeer je kat te verleiden om te eten om haar energie op peil te houden en te drinken, zodat ze gehydrateerd blijft. Als je kat wil spelen, kan dat een goede afleiding zijn, maar als ze niet in de stemming is, laat haar dan slapen en genezen.

Gaan kattenverkoudheden vanzelf over?

Milde kattenverkoudheden kunnen vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Omdat kattenverkoudheden kunnen verergeren, is het echter belangrijk om een diergeneeskundige behandeling te zoeken als de verkoudheid van uw kat langer dan een paar dagen aanhoudt, vooral als de symptomen niet verbeteren of erger worden. De meeste kattenverkoudheden worden veroorzaakt door het kattenherpesvirus waarmee katten voor het leven zijn geïnfecteerd, hoewel de symptomen van verkoudheid moeten verdwijnen.