Feline Genitalia Guide: wat u moet weten

Twee katten knuffelen

Bepalen of een kat een mannetje of een vrouwtje is, kan een uitdaging vormen. Hoewel het bepalen van het geslacht van een volwassen kat lastig kan zijn, kan het soms bijna onmogelijk lijken bij kittens!

Het begrijpen van de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke anatomie kan dit proces gemakkelijker maken. Lees verder voor meer informatie over het voortplantingssysteem van de kat en scrol omlaag naar de onderkant van dit artikel voor een gids voor katten genitaliën die u zal helpen de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke katten te identificeren.

Het vrouwelijke voortplantingssysteem

Vrouwelijke Ragdoll Kat

Laten we het eerst hebben over het vrouwelijke voortplantingssysteem bij katten.

Het primaire geslachtsorgaan bij vrouwelijke katten is de eierstok. Vrouwelijke katten worden meestal geboren met twee eierstokken, die eieren en geslachtshormonen beginnen te produceren zodra een kitten ongeveer zes maanden oud is.

De vrouwelijke geslachtshormonen spelen een belangrijke rol in de seksuele ontwikkeling en zwangerschap van intacte vrouwelijke katten. Oestrogeen is nodig voor de ontwikkeling en rijping van eieren, terwijl progesteron voornamelijk werkt om het lichaam en de baarmoeder voor te bereiden op zwangerschap.

De eierstokken bevinden zich aan weerszijden van het lichaam, in de buurt van de nieren. Ze zijn verbonden met de baarmoeder door eileiders, ook bekend als eileiders. Er zijn twee eileiders, één voor elke eierstok.

Wanneer een eicel uit de eierstok wordt vrijgegeven, reist het door de eileider naar de baarmoeder. De eileider is waar bevruchting met sperma plaatsvindt; de bevruchte eicel komt vervolgens in de baarmoeder om zich in de baarmoederwand te implanteren.

De baarmoeder van een kat, net als de menselijke baarmoeder, is waar zwangerschap ontstaat. De baarmoeder van een kat heeft echter een heel andere vorm dan een menselijke baarmoeder. Terwijl een menselijke baarmoeder eruitziet als een omgekeerde peer, bestaat de katachtige baarmoeder uit twee lange baarmoederhoorns, verbonden in een “V” -vorm.

De katachtige baarmoeder wordt beschreven als bicornuate, wat “twee hoorns” betekent. Deze lange baarmoederhoorns zorgen ervoor dat meerdere kittens zich tegelijkertijd in de baarmoeder kunnen ontwikkelen.

De baarmoeder wordt door de baarmoederhals afgesloten van de buitenwereld. De baarmoederhals blijft een groot deel van de tijd goed gesloten, vooral tijdens de zwangerschap. Dit helpt voorkomen dat bacteriën de baarmoeder binnendringen en infecties veroorzaken.

De baarmoederhals scheidt de baarmoeder van de vagina, een gespierde buis die de baarmoeder verbindt met de externe vulva.

De Estrous Cyclus

Calico kat in loopsheid liggend op haar rug

Katten gaan seizoensgebonden in oestrus, of hitte. Hun oestruscyclus, of warmtecyclus, wordt gecontroleerd door de daglengte. Buitenkatten hebben vaker oestruscycli in de lente en zomer, wanneer de dagen langer zijn. Dankzij kunstlicht kunnen binnenkatten echter het hele jaar door fietsen.

Wanneer de hersenen voldoende daglicht waarnemen, geeft het een hormoon af dat follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt genoemd. Follikelstimulerend hormoon stimuleert de eifollikels in de eierstok om zich te ontwikkelen en te rijpen, terwijl het ook de eierstok stimuleert om oestrogeen te produceren. Deze hormooncascade activeert het begin van de oestruscyclus.

Er zijn een aantal gedragingen die erop kunnen wijzen dat uw kat loops is. In tegenstelling tot honden hebben katten meestal geen zichtbare bloedingen terwijl ze loops zijn. In plaats daarvan kan uw kat extreem aanhankelijk worden, vaak tegen zijn eigenaren wrijven of over de vloer rollen om genegenheid te vragen. Ze kan vaker plassen dan normaal of verticale oppervlakken buiten haar kattenbak markeren.

Ten slotte kunt u een toename opmerken van het aantal intacte mannelijke katten (katers) die rond uw huis hangen, omdat ze worden aangetrokken door de geur van een loops vrouwtje.

In tegenstelling tot veel andere zoogdieren ovuleren katten niet automatisch (geven ze eieren af) als ze eenmaal loops zijn. In plaats daarvan zijn katten geïnduceerde ovulatoren. Ze ovuleren niet totdat ze paren met een mannetje. Mechanische stimulatie van de vagina en baarmoederhals leidt tot de afgifte van luteïniserend hormoon (LH), een hormoon dat de ovulatie veroorzaakt. Als een vrouwtje niet wordt gefokt terwijl ze loops is, worden er geen eieren vrijgegeven.

De effecten van het steriliseren van een vrouwelijke kat

Kat die wordt behandeld door een dierenarts

U kunt ervoor kiezen om uw kat te laten steriliseren om zwangerschap te voorkomen en het risico op gezondheidsproblemen met betrekking tot het vrouwelijke voortplantingskanaal te verlagen.

Wanneer een vrouwelijke kat wordt gesteriliseerd, wordt haar hele voortplantingskanaal verwijderd, van de eierstokken tot de baarmoederhals. (Minder vaak kunnen dierenartsen een operatie uitvoeren die een ovariëctomie wordt genoemd, waarbij de eierstokken worden verwijderd, maar de eileiders, baarmoeder en baarmoederhals achterblijven.)

Er zijn twee primaire effecten van deze operatie. Ten eerste produceren de eierstokken geen eieren meer; daarom kan het vrouwtje niet langer zwanger worden. Daarnaast is de ovaries produceren geen geslachtshormonen meer.

Daarom ervaart de gesteriliseerde vrouwelijke kat niet dezelfde hormonale schommelingen als een intacte vrouwelijke kat. Gesteriliseerde poezen zullen niet langer loops worden of mannetjes aantrekken.

De voordelen op lange termijn van het steriliseren van uw kat zijn talrijk. Het vroeg in het leven steriliseren van een kat vermindert het risico op het ontwikkelen van borstkanker (borstkanker), die vaak kwaadaardig is bij katten en mogelijk dodelijk.

Bovendien elimineert het steriliseren van uw kat ook het risico op eierstok-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker. Gesteriliseerde vrouwelijke katten hebben ook minder kans om rond te zwerven, minder kans om binnenshuis te markeren en hebben de neiging om een langere levensduur te hebben dan intacte vrouwelijke katten.

Het mannelijke voortplantingssysteem

Dierenarts die de staart van het kitten optilt om het geslacht te bepalen

Het mannelijke voortplantingssysteem heeft unieke kenmerken die van invloed zijn op meerdere aspecten van de fysiologie, het gedrag en meer van de kat.

Het primaire geslachtsorgaan bij mannelijke katten is de testis of testikel. De teelballen produceren sperma en het mannelijke geslachtshormoon, testosteron. Testosteron is nodig voor rijping van de mannelijke voortplantingsorganen (zoals de prostaat) en voor seksueel gedrag.

De teelballen zijn ondergebracht in het scrotum. De interne lichaamstemperatuur is te hoog om sperma te laten rijpen; het scrotum zorgt ervoor dat de teelballen buiten het lichaam blijven, bij een koelere temperatuur die bevorderlijk is voor de spermaproductie.

Sperma reist van de zaadbal naar de bijbal. Sperma rijpt in de bijbal en wordt daar opgeslagen tot de ejaculatie. Ze sperma worden vervolgens gecombineerd met het vloeibare deel van sperma, dat wordt gemaakt door de prostaatklier, en reizen door de ductus deferens naar de urethra voor ejaculatie.

De effecten van het castreren van een kater

Kat die een kegel draagt

Het castreren van een kater helpt het risico op gezondheidsproblemen en gedragsproblemen met betrekking tot het voortplantingssysteem te verminderen.

Het castreren van een kater stopt niet alleen de productie van sperma, het stopt ook de productie van testosteron. Dit betekent dat uw gecastreerde kater minder snel rondloopt, minder kans heeft op urinesporen en minder snel agressie vertoont tegenover huisgenoten. Bovendien elimineert het castreren van uw kat het risico op teelbalkanker en vermindert het de kans op prostaatproblemen.

Het bepalen van het geslacht van kittens

katachtige genitaliën illustratie

In tegenstelling tot honden, die een duidelijke penis hebben die al op jonge leeftijd zichtbaar is, zijn de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke katten relatief subtiel. Mannelijke kittens hebben vaak geen zichtbare testikels totdat ze twee tot drie maanden oud zijn, wat het bepalen van hun geslacht voor deze tijd uitdagender kan maken dan bij volwassen katten.

Bij het bepalen van het geslacht van een kitten, is de eerste stap het optillen van de staart van het kitten. Wanneer u dit doet, ziet u de anus direct onder de staart. Onder de anus bevindt zich de genitale opening.

Deze opening is rond bij mannen, terwijl het verschijnt als een verticale spleet bij vrouwtjes. Bovendien lijkt de genitale opening bij een vrouwelijk kitten dichter bij de anus te liggen dan de genitale opening van een mannelijk kitten. Als teelballen beginnen af te dalen in het scrotum, kunt u een kleine zwelling opmerken tussen de anus en de genitale opening van een mannelijk kitten.

U kunt ook leestekens gebruiken als analogie voor genitaliën van katten. Het genitale gebied van een mannelijk kitten ziet eruit als een dikke darm ( : ) met de anus bovenop en een ronde genitale opening eronder. Het genitale gebied van een vrouwelijk kitten zal meer lijken op een puntkomma ( ; ) met de anus bovenop en een verticale spleet van een genitale opening eronder.

Naast de genitale openingen kan kleur nuttig zijn bij het bepalen van het geslacht. De overgrote meerderheid van calico- en schildpadkatten (zwart, wit en oranje in combinatie) zijn vrouwtjes; het is zeldzaam om een calico of schildpad mannetje te zien.

Oranje katten zijn meestal mannetjes, hoewel het verband tussen oranje kleur en mannelijk geslacht veel zwakker is dan het verband tussen calico / schildpadkleur en vrouwelijk geslacht.

Raadpleeg uw dierenarts

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Als u vragen heeft over de reproductieve gezondheid van uw kat of over hoe u een kitten kunt seksen, raadpleeg dan uw dierenarts. Ze kunnen een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en eventuele vragen beantwoorden die u heeft over de geslachtsdelen van uw kat of de reproductieve gezondheid.

Veelgestelde vragen

Hoe zien de privates van een kater eruit?

Als je de staart van een kater optilt, zie je twee ronde openingen. De grotere opening (dichter bij de staart) is de anus, terwijl de kleinere opening de genitale opening is. Dit in tegenstelling tot vrouwtjes, waarvan de genitale opening meer op een spleet lijkt dan op een ronde opening.

Op welke leeftijd kan jeu vertelt het geslacht van een kitten?

Zelfs dierenartsen kunnen moeite hebben om de leeftijd van een pasgeboren kitten te bepalen. In de meeste gevallen wordt de leeftijd van een kitten gemakkelijker te bepalen op ongeveer 4-6 weken oud.

Zijn mannelijke katten beter dan vrouwelijke?

Elke katteneigenaar heeft zijn eigen specifieke voorkeur. Mannen hebben de reputatie vriendelijker te zijn dan vrouwen, wat voor veel mensen aantrekkelijk is, maar ze kunnen ook meer kans hebben om in huis te urineren. Net als mensen zijn katten echter individuen. Hoewel mensen kunnen proberen te generaliseren over de verschillen tussen hen, zijn er altijd uitzonderingen op die stereotypen.