Waarom houden katten van dozen? 8 redenen waarom!

Verwen je je kat met eindeloos speelgoed en bedden om er vervolgens achter te komen dat de doos waarin het item is aangekomen waardevoller is dan het cadeau zelf? Dan ben je niet de enige! Bijna alle katteneigenaren zijn bekend met de slogan: “Als het past, zit ik.”

Katten hebben een buitengewone fascinatie voor rusten of slapen op onverwachte plaatsen en knijpen zichzelf in krappe plaatsen zoals zakken, containers, gootstenen, wasmanden en dozen. Er is gewoon iets aan de besloten en comfortabele ruimte die ze onweerstaanbaar vinden.

Hoewel we misschien niet alle antwoorden hebben over waarom katten zichzelf graag in kleine ruimtes en kleine dozen verpakken, onderzoeken een paar interessante theorieën dit kattenfenomeen.

Waarom houden katten zo van kartonnen dozen?

Hoewel katten om verschillende redenen van dozen houden, zijn veiligheid en beveiliging de belangrijkste motieven. Katten zijn zowel prooien als roofdieren, en dozen stellen hen in staat om te jagen, zich te verstoppen en zich veilig te voelen in een afgesloten ruimte.

Waarom zitten katten graag in dozen? Laten we eens kijken naar de top 8 redenen waarom katten graag in kartonnen dozen kruipen:

1. Dozen bieden schuilplaatsen en veiligheid

Biz slaapt in een schoenendoos

Zich kunnen verstoppen is cruciaal voor katten! Zelfs de belangrijkste zelfverzekerde of extraverte katachtige heeft een plek in zijn huis nodig om zich terug te trekken en af en toe te verbergen. Dozen helpen katten zich veilig te voelen, stellen hen in staat om hun omgeving vanuit een veilig gebied te beoordelen, geven hen een gevoel van controle over wat er met hen gebeurt en verbeteren hun gevoelens van vertrouwen.

Bovendien zijn katten niet goed in conflictoplossing, vooral niet met hun eigen soort, dus een kartonnen doos biedt een veilige ruimte om zich terug te trekken als reactie op bedreigend gedrag van andere katten.

2. Karton is een geweldige isolator

Gezellig zittend in haar kartonnen vliegtuigdoos

Het blijkt dat katten niet alleen slim zijn, maar ook weten hoe ze het juiste product moeten kiezen om hun lichaamswarmte op peil te houden. De thermische eigenschap van een golfkarton maakt het een goede isolator omdat het warmte vasthoudt. De afgesloten ruimte van een kartonnen doos biedt warmte, rust en troost van de buitenwereld.

3. Heerlijke gezellige slaapplekken

Melina’s DIY kattenbakhuis voor Jimmy en Jose Miguel

Kartonnen dozen zijn een favoriete slaapplaats voor veel katachtigen omdat ze warmte, bescherming en geruststellende druk bieden. Dozen zijn een geweldige plek voor ononderbroken slaap. Uit een recent onderzoek bleek dat de belangrijkste slaapvoorkeuren van oudere katten warme zonnige plekken zijn, bij de radiator, naast de open haard of op het bed van hun eigenaar. Hoewel kartonnen pakketten als laatste op de lijst kwamen, raden experts aan om oudere katten grotere dozen met ondiepe ingangen te bieden voor gemakkelijke toegang om rekening te houden met het gebrek aan lichaamsflexibiliteit van de geriatrische kat.

4. Boxen zijn fantastische speelplekken

Serafina sunbaking in een kartonnen doos

Ongeacht de vorm of grootte van de doos, katten zijn nieuwsgierige wezens die graag spelen en nieuwigheden verkennen. Karton heeft een onderscheidende textuur die ideaal is voor eindeloos plezier en krassen.

Het meest opvallende is dat het leuk is voor katten om te spelen door uitgesneden in- en uitloopgaten in dozen. Dozen kunnen ook ondersteboven worden gedraaid om variatie te bieden, geweldig voor katten, omdat ze roofdieren aanvallen die zichzelf liever verbergen voordat ze op speelgoed, andere katten en mensen springen wanneer ze het het minst verwachten.

5. Stress Reliever in nieuwe omgevingen, schuilplaatsen en dierenklinieken

Simba en Serafina zitten in hun zelfgemaakte kartonnen dooskasteel

Volgens een onderzoek uit 2014 waren katten die in hun nieuwe omgeving werden voorzien van verstopbakken in vergelijking met katten zonder een verhullende doos minder gestrest en pasten ze zich sneller aan de nieuwe omgeving aan, wat het opmerkelijke voordeel van de bescheiden kartonnen doos aantoont.

Bovendien zijn “hide and perch” -dozen bijzonder bevredigend in schuilplaatsen en dierenklinieken; een kartonnen doos die op zijn kant is geplaatst, biedt gemakkelijke toegang, terwijl de zitplek op de bovenkant van een doos katten in staat stelt om van de grond te komen, zich veiliger te voelen en minder stress te ervaren.

6. Dozen met nieuwe geuren bieden sensorische verrijking

Simba met zelfgemaakte foerageerdoos gemaakt van verse en gedroogde bladeren en twijgen

Sensorische stimulatie is uiterst waardevol en plezierig voor katten. Katten die worden blootgesteld aan nieuwe geuren zijn veel verkennender en speelser. Zelfgemaakte sensorische dozen gevuld met voorwerpen die van buiten worden gefoerageerd, zoals gedroogde bladeren, twijgen, veren, kattenkruid of zilvervine, en geknepen papier, speelgoed of traktaties, moedigen het spel aan en bieden zintuiglijke verrijking.

7. Kauwen Materiaal

Simba zit in een kartonnen doos

Nog een eigenzinnige reden cats zoals dozen, bepaalde kitties genieten van het versnipperen van dozen in kleine stukjes vanwege de textuur van het karton. De meest voorkomende redenen van bijten of knagen aan verpakkingsdozen zijn te wijten aan verveling, pica, roofzuchtige uitlaat en kinderziektes bij kittens.

Lees ook: De 10 beste kauwspeeltjes voor katten

8. Dozen bieden afgelegen nestgebieden

Solj rust in dubbele kartonnen dozen

Ten slotte nestelen koninginnen graag in kartonnen dozen met wollen dekens, omdat dozen instrumenteel zijn in het behoud van warmte, het bieden van privacy en het verminderen van prenatale / postnatale stress, wat de gezondheid, ontwikkeling en het welzijn van haar nakomelingen negatief kan beïnvloeden.

Conclusie

Als katteneigenaren is het onze verantwoordelijkheid om onze katten te voorzien van een bevredigende, ontspannen omgeving, inclusief comfortabele slaapplekken. Omdat kartonnen dozen goedkope besloten ruimtes zijn die warmte behouden en zowel hinderlaag- als schuilplaatsen bieden, zijn ze een geweldige aanvulling op een stressvrij, gelukkig kattenhuis.

Veelgestelde vragen

Waarom houden katten van dozen boven bedden?

Katten houden ervan om nieuwe items te verkennen, dus wanneer de kartonnen doos met het nieuwe bed op de grond wordt gegooid, kan de kat in de doos springen voordat hij het bed daadwerkelijk probeert. Andere katten houden misschien niet van de textuur, geur of de vorm van het bed en draaien hun neus op ten gunste van de doos.

Omdat elke kat unieke voorkeuren heeft, moet u het bed aantrekkelijk maken door het op de juiste locatie te plaatsen, het naar thuis te laten ruiken en de kat te verleiden met traktaties en lof. Als al het andere faalt, plaats dan het nieuwe bed van je kat in zijn favoriete doos.

Waarom houden katten van vierkanten?

Elke katteneigenaar weet hoeveel katten graag in dozen zitten, nu heeft een citizen science-onderzoek aangetoond dat katachtigen graag op vierkanten zitten die een vergelijkbaar silhouet hebben als een echte doos, wat aantoont dat katten een vals gevoel van veiligheid kunnen hebben door illusoire contouren.

Waarom houdt mijn kat niet van speelgoed?

Elke kat heeft een individuele smaak, sommigen houden van spelen met alle soorten speelgoed, terwijl anderen helemaal geen hekel hebben aan speelgoed en worden gemotiveerd door onderscheidende speelstijlen. Probeer je kat in plaats daarvan te betrekken bij andere activiteiten zoals clickertraining, vogels kijken en het bouwen van kattenkastelen.

Waarom houden katten van te kleine dozen?

Hoewel katten om verschillende redenen van kleine dozen en tassen houden, zijn veiligheid en beveiliging de belangrijkste motieven. Katten zijn zowel prooien als roofdieren, en dozen stellen hen in staat om te jagen, zich te verstoppen en zich veilig te voelen in een afgesloten ruimte.

Waarom zitten katten in dozen?

Katten hebben een buitengewone fascinatie voor zitten, rusten of slapen op onverwachte plaatsen en zich in krappe plaatsen zoals kleine dozen te persen. Er is gewoon iets aan de besloten en comfortabele ruimte die ze onweerstaanbaar vinden.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire: CAB Internationaal. Geraadpleegd op 03 april 2022

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 5 Het creëren van een katvriendelijk huis. International Cat Care Advanced Feline Behaviour voor dierenartsen. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 10 april 2022

Hallen, V. (2018, 30 juli). Gedragsaspecten van de zorg voor een oudere kat. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 07 april 2022

Sarah L H Ellis, I. R. (2013). AAFP en ISFM Feline Environmental Needs Guidelines. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 219-230. Geraadpleegd op 05 april 2022