Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met iets te doen?

Het bezitten van een kitten of kat zou een van de grote geneugten van het leven moeten zijn. Er kunnen onderweg een paar uitdagingen zijn, en een kat die slecht gedrag vertoont dat we niet leuk vinden, kan inderdaad een zeer frustrerende zaak zijn.

Snel overzicht

01

De meeste katten kunnen worden getraind om onaanvaardbaar gedrag in huis te stoppen.

02

Bij elk gedragsprobleem moet de eerste stap een dierenartsbezoek zijn om een medische reden voor het gedrag uit te sluiten.

03

Na het identificeren van het onderliggende probleem achter het gedrag, is het mogelijk om uw kat om te leiden naar iets acceptabels.

Het goede nieuws is dat de hoop niet verloren is. Het is mogelijk om uw kat te laten stoppen met iets dat u niet leuk zou vinden, en de meeste katten kunnen worden getraind om ondeugende gewoonten in huis te stoppen.

Veel voorkomende redenen waarom mensen hulp zoeken bij het gedrag van hun kat zijn:

Lees ook: Wanneer stoppen katten met groeien? 6 katlevensfasen uitgelegd

Hoe dit gedrag te stoppen

Urineren buiten de kattenbak is een van de meest voorkomende – en meest frustrerende – kattenmisdravers.

De eerste stap bij elk gedragsprobleem is om een medische reden uit te sluiten die ervoor kan zorgen dat uw kat dit gedrag vertoont. Als uw kat een medische aandoening heeft, zal geen enkele hoeveelheid veranderingen in huis het probleem oplossen, maar medicatie kan het probleem ’s nachts volledig oplossen.

Als uw kat ouder is en altijd de kattenbak heeft gebruikt of buiten heeft getoilet, en plotseling binnen begint te toiletteren, is dit niet normaal. Veel voorkomende redenen voor deze gedragsverandering zijn artrose, katachtige lagere urinewegaandoeningen of urineweginfecties. Al deze aandoeningen kunnen worden beheerd met de hulp van een dierenarts.

Lees ook: Waarom plassen katten op badkamerkleden?

Het is het beste om te beginnen met een dierenartsafspraak voor een gezondheidscheck en mogelijk een bloed- of urinetest. Als uw kat een schone gezondheid krijgt, kunt u verschillende oplossingen verkennen. Uw dierenarts kan zelfs enkele tips hebben voor het beheren van het gedrag dat u wilt stoppen.

1. Zorg voor veilige ruimtes

Ervoor zorgen dat uw kat veilige ruimtes heeft om zich terug te trekken, kan stress verminderen en gedragsproblemen verbeteren.

Veilige ruimtes zijn een geweldige manier voor uw kat om zich ontspannen en op zijn gemak te voelen in zijn omgeving. Het kan helpen om ruzies tussen huisdieren te verminderen, of tussen huisdieren en mensen als uw kat zich een beetje opgewonden voelt. Maak een rustige ruimte voor uw kat, met een overdekt bed of doos om zich te verstoppen, weg van het lawaai en de activiteit van het dagelijks leven.

Wanneer uw kat zich ontspannen voelt, voelt hij zich veilig in zijn eigen huis, dus zal hij minder snel toeslaan of ruzie maken met uw andere huisdieren of kinderen. Katten voelen zich veilig als ze hun omgeving kunnen zien, dus hoogte is hier handig. Plaats het bed hoog, bijvoorbeeld bovenop een kledingkast. Het gebruik van feromoonsprays zoals Feliway in dit gebied kan een geweldige manier zijn om uw kat te helpen ontspannen.  Het spelen van katten kalmerende cd’s of podcasts kan uw kat ook helpen om te ontspannen.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

U kunt kattenvoer en waterbakken aan dit gebied toevoegen als u denkt dat uw kat meer ontspannen privé eet. Vergeet niet dat de kattenbak niet in de buurt van voedselbronnen mag worden geplaatst, omdat dit onaangenaam kan zijn voor uw kat. Bewaar een kattenbak in een apart gedeelte van het huis en zorg ervoor dat deze dagelijks wordt schoongemaakt.

Sommige katten worden bang als buurtkatten het huis kunnen binnenkomen. Dit kan ervoor zorgen dat ze weglopen en zich verstoppen en binnen naar binnen gaan uit angst om het huis te verlaten. Een goede manier om dit op te lossen is door een microchip kattenluik te gebruiken. Hiermee wordt de microchip van uw kat gescand en kan uw kat alleen het huis binnenkomen en verlaten.

Lees ook: De 7 beste kattendeuren, portalen, kleppen en elektronische deuren

2. Stop met ongepast krabben

Het is gemakkelijker om te voorkomen dat uw kat aan het meubilair krabt als ze voldoende geschikte plaatsen hebben om te krabben.

Katten die van een goede kras houden, kunnen het tapijt, de bank of de gordijnen binnen enkele minuten gemakkelijk vernietigen, wat leidt tot aanzienlijke kosten om te repareren. Voor een kat is krabben volkomen normaal gedrag. Het is iets dat ze in het wild zouden doen, dus het is volkomen logisch dat ze dit vandaag de dag nog steeds bij ons thuis doen.

De truc is om je kat te leren krabben op oppervlakken waarop je wilt dat hij krabt. Het plaatsen van een krabpaal in de buurt van of voor de bank en het toevoegen van iets om ze naartoe te trekken, zoals kattenkruid of Feliway Scratch, kan uw kat aanmoedigen om de krabpaal te gebruiken en niet uw bank.

Het hebben van meer dan één krabpaal kan nuttig zijn, of het verstrekken van verschillende soorten krabbers met verschillende texturen kan uw kat aanmoedigen om deze alternatieven te gebruiken.

Als uw kat een volledig binnenkat, je kunt hun nagels knippen, maar dit zal alleen de schade verminderen, dus een beetje dus training is de beste oplossing. Het declameren van katten wordt niet aanbevolen. Dit komt omdat katten hun klauwen nodig hebben voor complexe bewegingen zoals rennen of springen, en ter verdediging.

Lees ook: Ongewenst krabgedrag corrigeren

3. Redirect met Play

Spelen is boeiend en vermoeit je kat, waardoor hij minder snel destructief gedrag kan vertonen.

Katten houden van spelen! Wanneer ze speelgoed of kattenbomen of torens gebruiken, gebruiken ze hun natuurlijke instincten voor jagen en stalken. Moedig het spelen zoveel mogelijk aan om je kat zowel mentaal als fysiek te vermoeien. Wanneer katten spelen, vooral wanneer we met hen omgaan, zullen ze minder energie hebben om te besteden aan ongewenst gedrag.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

4. Gebruik positieve beloningen

Beloon je kat voor gedrag dat je leuk vindt om meer van die en minder van het gedrag dat je niet leuk vindt aan te moedigen.

Iedereen houdt van traktaties en katten zijn geen uitzondering. Het gebruik van beloningen zoals traktaties, lof en genegenheid kan zeer nuttig zijn bij het versterken van positief gedrag. Zoek een traktatie waar je kat gek op is en gebruik het alleen als ze het goede gedrag vertonen dat je wilt (bijvoorbeeld op je schoot zitten zonder je te bijten).

Negatieve straffen zoals schreeuwen, slaan of het gebruik van spuitflessen of schokkragen zijn niet effectief en kunnen blijvende negatieve gevolgen hebben, zoals toenemende angst of zelfs verder ongewenst gedrag veroorzaken. Je kat leert veel sneller door positieve bekrachtiging, dus gebruik dit altijd als je trainingsstrategie.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

5. Los toiletongevallen op

Als uw kat stopt met het gebruik van de kattenbak, overweeg dan de netheid en locatie van de doos, evenals het type kattenbak en de doos die u gebruikt.

Voor katten die de kattenbak of urinesproeien in huis niet gebruiken, reinigt u elk oppervlak waarop uw kat heeft geplast of gepoept zo snel mogelijk. Elke aanhoudende geur van urine zal uw kat eraan herinneren om weer in dat gebied te gaan. Gebruik een enzymatische huisdierenreiniger om geuren af te breken en spoel daarna goed af met water.

Zorg ervoor dat je genoeg kattenbakken hebt – minstens één per kat, plus een extra – en maak ze regelmatig schoon, sommige katten moeten het na elk gebruik worden schoongemaakt! Oudere katten kunnen baat hebben bij een kattenbak met onderzijden, zodat ze comfortabel in de kattenbak kunnen stappen, en katten met angst kunnen baat hebben bij een overdekte kattenbak voor extra privacy.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon volgens een kattengedragsdeskundige

Conclusie

Kittens zijn niet opzettelijk stout – ze zijn gewoon aan het verkennen. Houd uw spullen veilig door ze buiten het bereik van uw kitten te plaatsen.

Het trainen van uw kat om ongewenst gedrag te stoppen kan een uitdaging zijn. Geduldig zijn en een plan hebben met een consistente aanpak door alle gezinsleden kan leiden tot zeer positieve veranderingen in het gedrag van uw kat in huis.

Als je worstelt of niet veel vooruitgang boekt, kan het zijn dat er andere oorzaken van stress zijn die nog niet zijn geïdentificeerd, dus het werken met een gekwalificeerde behaviorist kan helpen deze bronnen van stress te identificeren. Uw gedragsdeskundige kan een actieplan maken om het ongewenste gedrag van uw kat te stoppen.

Vergeet niet dat de meeste katten lief van aard zijn en alleen willen passen in ons leven en huis. Gedrag dat we als negatief zien, zoals krabben, is volkomen normaal voor onze katten. Met tijd en geduld kunnen we onze katten laten weten dat er acceptabele plaatsen zijn voor bepaald gedrag en niet voor andere.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor training

Veelgestelde vragen

Kun je een kat disciplineren?

Het is mogelijk om een kat te disciplineren, maar niet door negatieve bekrachtiging (slaan of schreeuwen). Disciplineren en trainen van een kat vereist geduld, identificatie van het onderliggende probleem en consistentie in het trainen van het negatieve gedrag om ze te vervangen door positievere.

Is het goed om je kat met water te besproeien?

Het gebruik van een fles om je kat met water te besproeien is geen goed idee. Katten hebben moeite om negatieve of enge interacties te koppelen aan het gedrag dat je probeert te corrigeren, dus vaak is het een ineffectief trainingsmiddel.

Werkt het negeren van een kat?

Het negeren van een kat nadat ze iets hebben gedaan dat je niet leuk vindt, zoals bijten of klauwen, is een zeer effectieve manier om een kat dit gedrag te laten stoppen. Als u uw kat aait en ze bijten of krabben u, sta dan op en loop weg en geef uw kat de komende 20 tot 30 minuten geen aandacht.

Werkt het schreeuwen tegen katten?

Nee, schreeuwen tegen cats is geen goede manier om je kat te trainen om een gedrag te stoppen. Katten begrijpen heel weinig Engels om mee te beginnen, dus zullen niet begrijpen wat je zegt. Katten kunnen veranderingen in toon detecteren, en dit is verontrustend voor hen, maar ze hebben moeite om de verandering in toon van je stem te koppelen aan het gedrag dat is gedaan.