Overmatig miauwen bij katten uitgelegd (oorzaken en oplossingen)

Overmatig miauwen bij katten functie

Miauwen en spinnen zijn de belangrijkste vormen van vocalisatie bij katten. Hoewel de meeste katteneigenaren het niet erg vinden als hun huisdier veel spint, is het anders wanneer een kat overmatig miauwt.

Naast de zorg dat er iets mis zou kunnen zijn met de kat, vinden veel mensen het geluid zelf irritant en vervelend.

Snel overzicht: Overmatig miauwen bij katten

klok
Urgentie:Redelijk
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek: Nee, tenzij er andere tekenen van ziekte of andere gedragsveranderingen worden gezien.
kat
Gezien in Cats:Vaak
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Aandacht zoeken, honger, dorst, stress, pijn, doofheid (luid en vaak), ziekte, sociale interactie, cognitieve disfunctie (dementie), rasverschillen, gewoon cuz.
pil
Behandelingsopties: Hangt grotendeels af van het isoleren van de oorzaak. Pijn aanpakken als deze aanwezig is, voldoen aan voedingsbehoeften, speeltijd / sociale interactie bieden, ervoor zorgen dat kitty gezond is met regelmatige veterinaire onderzoeken.

Waarom Katten Miauwen

Waarom katten miauwen

Katten miauwen als een manier om een breed scala aan boodschappen te communiceren, variërend van honger tot een behoefte aan aandacht voor ziekte en meer.

Simpel gezegd, katten miauwen om te communiceren. De volgende oorzaken zijn de meest voorkomende redenen.

 • Honger. Als een kat honger heeft, is de gemakkelijkste manier om je dit te laten weten, miauwen.
 • Dorst. Als je kat naar je miauwt, controleer dan of zijn waterbak niet leeg is.
 • Aandacht zoeken. Als je kat om welke reden dan ook je aandacht wil, dan is een miauw de beste manier om je hem te laten opmerken. bijvoorbeeld als uw kat niet stopt miauwen ’s nachts en ze staan bij de deur of bij het raam, misschien willen ze naar buiten.
 • Stress. Als er iets is waardoor uw kat zich gestrest voelt, kan hij vaker en luider miauwen, bijvoorbeeld sociale veranderingen (zoals een nieuw huis, een nieuwe kat of andere mensen die het huis bezoeken), activiteit buiten het huis die ze kunnen zien, harde geluiden zoals vuurwerk, reizen in de auto, enz.
 • Ziekte. Sommige ernstige gezondheidsproblemen (bijv. nierziekte of urinewegaandoeningen zoals cystitis of blaasobstructie) kunnen ervoor zorgen dat katten vaker miauwen. Andere aandoeningen op langere termijn, zoals hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) of hoge bloeddruk, kunnen ervoor zorgen dat katten meer vocaal zijn.
 • Pijn. Katten in nood kunnen vocaliseren door te miauwen (bijvoorbeeld een kat die pijn heeft als gevolg van urinewegobstructie kan luid miauwen terwijl hij op de kattenbak zit).
 • Cognitieve disfunctie. Oudere katten lijden vaak aan een vorm van dementie, wat kan leiden tot meer vocalisatie.
 • Angst. Je kat kan veel miauwen als hij zich angstig of bang voelt. Je kunt ook merken dat ze buiten de kattenbak plassen of poepen, en ze kunnen stressgerelateerde gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals cystitis of overgrooming
 • Sociale interacties. Vrouwelijke katten miauwen luid als ze loops zijn, en mannetjes doen hetzelfde wanneer ze de geur van een loops vrouwtje oppikken. Katten miauwen en joggen ook luid naar elkaar als ze vijandige ontmoetingen hebben met andere katten, vooral als er een territoriaal geschil is.
 • Doofheid. Als katten hun eigen stem niet kunnen horen, kunnen ze luider en vaker miauwen.
 • Ras. Sommige kattenrassen (bijv. Siamezen) hebben een luidere, frequentere en hardnekkigere miauw dan andere rassen.
 • Kattenkruid. Veel katten reageren sterk op kattenkruid en het veranderde kattengedrag kan miauwen en joggen omvatten.
 • Geen aanwijsbare reden. Katten miauwen soms gewoon, zonder duidelijke oorzaak.

Hoe overmatig miauwen te verlichten

Hoe overmatig miauwen te stoppen

Om overmatig miauwen te stoppen, moet je eerst de onderliggende oorzaak identificeren en vervolgens oplossen.

Uw kat stopt niet met miauwen? Probeer eerst te identificeren waarom uw kat vaker vocaliseert en probeer vervolgens deze onderliggende oorzaak aan te pakken.

 • Honger. Controleer of de voerbak van uw kat leeg is en vul deze indien nodig bij. Als je kat begint te miauwen elke keer dat hij honger heeft voor de maaltijd, als je hem als reactie voedt, zul je hem waarschijnlijk per ongeluk leren om dit vaker te doen. Het gebruik van een automatische feeder die op specifieke tijden wordt geopend, kan een manier zijn om dit te voorkomen.
 • Dorst. Een waterbak of een automatische fontein, routinematig bijgevuld om de haverklap dag, kan ervoor zorgen dat uw kat nooit dorst krijgt.
 • Aandacht zoeken. Je moet proberen je kat aandacht te geven (bijv. speeltijd) op willekeurige momenten dat ze niet op zoek zijn naar aandacht, zodat ze niet leren dat ze moeten miauwen om je aandacht te krijgen.
 • Stress. Gedragsproblemen zijn waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van overmatig miauwen bij katten. Zoek naar manieren om stress uit het leven van uw kat te verwijderen (bijvoorbeeld voor binnenkatten vooral, maak uw huis katvriendelijker, met kattenmeubels zoals kattenbomen). Introduceer nieuwe huisdieren voorzichtig (bijvoorbeeld met behulp van geurverwisseling) om stress te minimaliseren. Andere mogelijke gedragsaanpassingen zijn nieuw kattenspeelgoed, meer tijd besteed aan het spelen met uw kat en veranderingen in de indeling van uw huis, zoals het belemmeren van de visuele toegang tot het buitenleven met schermen, zodat katten buiten niet langer te zien zijn. Leer de lichaamstaal van je kat te begrijpen, zodat je hem gemakkelijker kunt herkennen als hij zich gestrest voelt.
 • Ziekte en pijn. Laat u regelmatig controleren bij uw lokale DVM-dierenarts om ervoor te zorgen dat uw kat in goede gezondheid blijft. De frequentie van bezoeken hangt af van de leeftijd van uw kat: volwassen katten hebben eenmaal per jaar een controle nodig of wanneer ze onwel lijken, terwijl oudere katten tweejaarlijkse controles moeten ondergaan.
 • Cognitieve disfunctie. Oudere katten moeten regelmatig door uw dierenarts worden beoordeeld om te controleren op de veel voorkomende ouderdomsziekten, waaronder cognitieve disfunctie.
 • Sociale interacties. Het is logisch om vrouwelijke katten te steriliseren en mannelijke katten te castreren. Dit zal de vocalisatie verminderen die verband houdt met seksueel gedrag.

Conclusie

Katten miauwen meestal om een goede reden, dus als uw kat overmatig of vervelend begint te miauwen, moet u hun thuissituatie analyseren om te proberen de oorzaak te achterhalen.

Hiermee kunt u de onderliggende reden voor het miauwen verwijderen, wat hen op zijn beurt zou moeten aanmoedigen om stiller te zijn.

Veelgestelde vragen

Waarom miauwt mijn kat non-stop?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van continu miauwen: dit is nooit normaal. Controleer de lijst met mogelijke redenen hierboven en als u niet zeker weet waarom dit gebeurt, is het het veiligst om uw kat te laten controleren door uw lokale dierenarts.

Waarom miauwt mijn kat overmatig?

Overmatige vocalisatie kan een teken zijn van onderliggende ziekte, en het is belangrijk om erachter te komen waarom ze dit doen. Lees de lijst met mogelijke oorzaken hierboven en probeer erachter te komen welke van toepassing is. Als u het niet zeker weet, raadpleeg dan uw lokale dierenarts.

Wat te doen met een kat die niet stopt met miauwen?

Als u niet kunt achterhalen waarom uw kat voortdurend miauwt, moet u uw plaatselijke dierenarts raadplegen: uw kat probeert u iets te vertellen en ze mogen niet worden genegeerd.

Hoe krijg je een kat zover dat hij zijn mond houdt?

De enige manier om een kat minder vaak en minder hard te laten miauwen, is door te identificeren waarom ze dit doen, zodat je de oorzaak kunt aanpakken. De beste manier is om dit te zien als een puzzel of mysterie dat moet worden opgelost: als je het antwoord kunt vinden, zal je thuisleven rustiger en vrediger zijn.

Waarom miauwt mijn kat zo?

Katten miauwen meestal om een bepaalde reden, dus als uw kat overmatig begint te miauwen, moet u beginnen met het analyseren van hun thuissituaties om te proberen de mogelijke oorzaak te achterhalen.