Waarom kauwt mijn kat op karton?

Als u uw kat ooit meer dan twee minuten rond een kartonnen doos hebt gegeven, hebt u waarschijnlijk gezien dat ze een goed paar kauwen geven.

Je weet wel, zoals deze kleine kat hier:


Mijn kat Debbie is geen uitzondering. Een mooie kartonnen doos is een echte traktatie voor haar en ze doet niets liever dan erin springen en de randen een lekker kluifje geven. In feite kan ik gerust zeggen dat Debbie meer plezier beleeft aan onze Amazon-leveringen dan ik!

Dus waar gaat dit allemaal over en waarom kauwen katten überhaupt op karton?

In de meeste gevallen kauwen katten gewoon op karton omdat het leuk is en waarschijnlijk lekker aanvoelt op hun tandvlees. Katten worden waarschijnlijk verder aangemoedigd om op karton te kauwen vanwege de aandacht die ze van jou krijgen als ze het doen.

Maar dat zijn niet de enige redenen om te verklaren waarom je kat het niet kan laten om op karton te kauwen, dus laten we 5 mogelijke redenen eens nader bekijken.

Ten eerste moeten we een belangrijk onderscheid maken.

Kauwen Vs Eten van Karton

Er is een zeer groot verschil tussen kauwen en karton eten. Hoewel een kat die graag op karton kauwt daarbij misschien een beetje binnenkrijgt, zijn katten die kauwen niet actief proberen om karton te consumeren.

Dit is iets heel anders dan een kat die karton eet. Het eten van karton kan te maken hebben met een complexe aandoening die pica heet. Pica is de drang om non-food items te eten en het kan grote gevolgen hebben voor katten. Hoewel pica bij katten relatief weinig voorkomt, is het toch iets om je zorgen over te maken. Als uw kat karton lijkt te eten en op te eten (in plaats van het te kauwen), raadpleeg dan uw dierenarts.

Met dat uit de weg, laten we duiken in de eerste reden waarom uw kat op wat karton zou willen kauwen!

Reden 1: Het is gewoon leuk!

Katten zijn in staat om zowat alles interessant te vinden. Of het nu gaat om het aanvallen van en spelen met je haar, dingen van het aanrecht afgooien, of zelfs het omgooien van hun waterbak, katten kunnen zich vermaken met alle vreemde voorwerpen die in onze menselijke wereld te vinden zijn. Dat geldt ook voor karton.

Hoewel je kat zich misschien een beetje verveelt, kan hij ook gewoon genieten van de textuur en de geluiden die karton maakt! Hoewel het makkelijk genoeg is om je kat af en toe een kartonnen eerbetoon te geven, kan het ook eindigen met het maken van een behoorlijke puinhoop. Als je een kat hebt die van karton houdt, moet je eens kijken naar dit superleuke kartonnen krasmat en speeltje op Amazon.

Reden 2: het is de prooidrift van je kat

Ook al zie je je kat misschien als een zachte, knuffelige miauw-machine…je kat is eigenlijk een roofdier.

Dat betekent dat uw kat instinctieve prooidrift heeft die moeilijk af te schudden kan zijn en karton kan een uitlaatklep zijn voor de diepgewortelde behoefte van uw kat om te jagen en prooien te stalken!

De International Cat Care website schetst 9 stappen die katten nemen in het jachtproces, waaronder vangen, doden en consumeren. Dat klinkt misschien als de schurk uit een horrorfilm uit de jaren ’90, maar het is een proces dat al in de hersenen van uw kat zit ingebakken sinds hun oude Egyptische voorouders hen vis voerden.

Wat heeft dit met karton te maken?

Sommige katten zullen zich vastklampen aan karton alsof ze een dodelijke beet afleveren of gewoon hun prooi een beetje ontleden. Zelfs het proces van het verscheuren van karton kan nabootsen wat uw kat zou doen na een succesvolle jacht.

Als uw kat lijkt te tikken in prooidrift ze misschien graag een aantal speelgoed dat speciaal is ontworpen om deze drang te bevredigen. Dit zeer eenvoudige (en budgetvriendelijke) kattenspeeltje van Amazon verspreidt langzaam droge brokjes als uw kat het rond jaagt. Terwijl uw kat misschien niet in staat zijn om te kauwen op een plastic speeltje, ze krijgen om te voldoen aan hun drang om te jagen en te eten!

U kunt ook met uw kat spelen met behulp van speelgoed dat u al gebruikt en geef ze een lekkere traktatie om “de jacht” te simuleren.

Maar als je het niet erg vindt om een permanent open seizoen op karton te hebben, dan heb je misschien helemaal geen speeltjes nodig! Zorg er alleen voor dat uw kat niet van kauwen overgaat op het eten van karton!

Reden 3: Het voelt goed op pijnlijk tandvlees

Studies suggereren dat ergens tussen de 50-90% van de katten ouder dan 4 jaar lijdt aan een vorm van tandheelkundige aandoening. Dat betekent niet alleen tandsteen en tandplak op hun tanden, maar ook gingivitis en pijnlijk tandvlees. Kauwen op wat karton kan pijnlijk tandvlees beter laten aanvoelen- zoiets als krabben aan jeuk.

Hoewel het niet gezegd hoeft te worden, is kauwen op karton geen vervanging voor een goede gebitsverzorging! Zorg ervoor dat uw kat regelmatig naar de dierenarts gaat voor een gebitscontrole!

Maar als uw kat graag langzaam op karton kauwt met een bijna gesloten beet, bestaat de kans dat hij uw nieuwste levering gebruikt om zijn tandvlees een kleine massage te geven. Zelfs als uw kat geen tandziekte of ontstoken tandvlees heeft, kan het zijn dat hij gewoon geniet van het gevoel van karton op zijn tandvlees!

Aan de andere kant, als je een kitten hebt, kan het zijn dat je tekenen van tandjes krijgt. Tandjes krijgen is een normaal proces bij mensen, katten en de meeste zoogdieren, waarbij de melktanden uitvallen en de volwassen tanden beginnen door te komen. Hoewel de meeste katten hier geen last van hebben, kunnen sommige kittens dit proces ongemakkelijk vinden. Het doorkomen van tandjes begint meestal rond de 3 maanden, dus als je een kartonnen kauwend katje in huis hebt, kan het doorkomen van tandjes een opluchting zijn!

Of het nu doorkomende tandjes zijn of gewoon een kat die graag kauwt, het is misschien de moeite waard om dit PetStates kauwspeeltje van Amazon eens te bekijken.

Reden 4: Uw kat markeert zijn terrein

Katten zijn van nature territoriaal en uw kat kan die kartonnen doos gebruiken als een manier om hun territorium te markeren. U heeft waarschijnlijk gezien dat uw kat meubels, deuropeningen, of u wang markeert. Dit wordt ook wel geurmarkering genoemd en uw kat gebruikt dit om zijn territorium af te bakenen. Niet alle katten gaan op deze manier met karton om, maar het kan zijn dat uw kat zijn wangen over het karton wrijft tussen het kauwen door.

Er is doorgaans niets mis mee dat je kat wat karton gebruikt om hun territorium te markeren en tenzij je kat agressie vertoont die gerelateerd is aan territoriumdrift, is een kartonnen doos waarschijnlijk een vrij veilige plek voor je kat om een standpunt in te nemen.

Reden 5: Uw kat is een kunstenaar

Sommige katten kauwen niet alleen gedachteloos op karton. In plaats daarvan hebben ze een duidelijke visie op het creëren van een meer comfortabele kartonnen doos. Eentje die speciaal voor hen ontworpen is.

Oké, misschien is dat een beetje extreem, maar er is een handvol katteneigenaren geweest die ervan overtuigd zijn dat hun kat alleen voor hen een kunstwerk creëert. Een Quora gebruiker legde uit dat ze dachten dat de kat van hun buurman gewoon doelloos op karton aan het kauwen was:

Totdat, dat wil zeggen, zijn werk vorm begon te krijgen, en het duidelijk werd om te zien dat hij niet alleen gedachteloos aan het genieten was van het gevoel van karton tegen zijn tandvlees, maar dat hij een kunstwerk aan het creëren was.

Met elke kartonnen doos waar hij zijn tanden in zet, maakt hij een kleine halve cirkel. De halve cirkel is precies groot genoeg voor hem om zijn kin op te laten rusten. Zo kan hij in zijn doos kruipen, zich neerzetten, en zijn kin laten rusten op zijn op maat gemaakte plank, en comfortabel naar de wereld kijken.

Dus hoewel het vrij ongebruikelijk is, kan het zijn dat je kat een klein huisje voor zichzelf creëert. Als dat het geval is, probeer dan het comfort te upgraden door een deken voor uw kat toe te voegen om echt het meeste uit hun creatie te halen.

Is het normaal dat katten op karton kauwen?

Hoewel het kauwen en likken bij sommige katten gerelateerd kan zijn aan pica, wordt het kauwen op karton over het algemeen als vrij normaal beschouwd. Uw kat kan verschillende redenen hebben om op karton te kauwen, maar de meest voorkomende reden is dat het gewoon leuk is om te doen!

Is kauwen op kartonnen dozen veilig voor katten?

Meestal is het kauwen op karton volkomen veilig voor uw kat. Je moet er wel voor zorgen dat je kat alleen kauwt (en niet eet) en voor de zekerheid geen scherpe randen of giftige stoffen gebruikt.

Laten we een beetje dieper graven in waar je je bewust van moet zijn om je kartonnen kauwende kat veilig te houden.

Zorg ervoor dat uw kat niet eet Karton

Ik heb het al een paar keer gezegd, maar het is het herhalen waard: zorg ervoor dat uw kat geen karton eet. Niet alleen kunnen grote stukken karton een ravage aanrichten in het spijsverteringsstelsel van uw kat, maar het kan ook een teken zijn van katachtige pica, waarbij uw kat een dwang heeft om non-food items te eten. Let dus goed op uw kat, vooral als het de eerste keer is dat hij met karton speelt.

Vermijd scherpe randen

Soms worden katten net iets te enthousiast van het kauwen op karton. Zo enthousiast zelfs, dat ze zich per ongeluk kunnen bezeren aan een scherpe rand. Hoewel de typische Amazon doos niet al te scherp zal zijn voor uw kat, zijn er toch enkele zware dozen die u beter niet met uw kat deelt.

Vermijd agressieve chemicaliën

Er is veel onenigheid over chemicaliën in karton, vooral in karton dat gebruikt wordt om voedsel in te bewaren en te vervoeren. Zorg ervoor dat het karton waar je je kat mee laat spelen niet behandeld is met een speciale coating of chemische stof om het karton waterbestendig of steviger te maken. Het gewone schone of onbehandelde karton bevat minder chemicaliën, maar zou toch nooit door uw kat gegeten mogen worden.

Hoe voorkom ik dat mijn kat op karton gaat kauwen?

Zelfs als het kauwen op karton relatief veilig is voor uw kat, is het niet altijd iets wat u wilt dat uw kat doet?

Dus wat zijn uw opties om uw auto te laten stoppen met het kauwen op karton?

Het gedrag bijsturen

Als het aankomt op het veranderen van het gedrag van je kat, is het ook belangrijk om te onthouden dat het simpelweg uitschelden van je kat er niet voor zal zorgen dat hij het gedrag minder graag zal willen doen!

Met andere woorden, het doet niet echt het probleem oplossen.

Dat betekent dat het eerste wat je moet uitzoeken is waarom uw kat op karton kauwt en probeer dan uw best te doen om het gedrag om te buigen naar iets meer geschikt.

Bijvoorbeeld, als je kat op karton kauwt omdat ze zich vervelen, dan kan het helpen om je kat nieuwe dingen te geven om mee te spelen of zelfs geplande speeltijd. Niet omdat u uw kat vertelt NIET op karton te kauwen, maar omdat u ze een geschikte uitlaatklep geeft voor wat ze al willen doen!

Neem de tijd om de vijf redenen waarom uw kat graag op karton kauwt door te nemen en overweeg hoe u een meer geschikte uitlaatklep kunt bieden voor uw kat om dat gedrag te uiten!

Verwijder het karton

Een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen is gewoon de kartonnen dozen buiten bereik van je kat houden. U kunt de dozen altijd meteen afbreken en ze naar de prullenbak sturen of ze in een deel van het huis zetten waar uw kat geen toegang toe heeft, zoals de garage.

Het gedrag afschrikken

Hoewel omleiding of verwijdering betere opties zijn, als u geen van beide kunt doen en karton in huis moet hebben, kunt u proberen de drang van uw kat om op karton te kauwen te ontmoedigen.

Om te beginnen zijn er speciale sprays die gebruikt worden om dingen bitter en ongewenst te laten smaken voor je kat. Deze Bitter Apple Spray (link naar Amazon) wordt meestal gebruikt om katten en honden te ontmoedigen op hun verband te kauwen, maar het zou ook op karton kunnen worden gespoten om de smaak ongewenst te maken voor uw kat. Deze spays zijn speciaal gemaakt voor katten en veilig.

Je zou ook kunnen proberen ze op heterdaad te betrappen en ze een lichte waternevel te geven. De meeste gevallen worden niet graag nat en als ze elke keer als ze gaan kauwen een kleine waterstraal krijgen, zullen ze hun plan snel heroverwegen.

Laatste gedachten

Katten zijn grappige wezens en het is moeilijk om ooit volledig te begrijpen waarom ze de dingen doen die ze doen. Hoewel de liefde voor kauwen, kluiven en spelen met karton bijna universeel is onder katten, hebben ze allemaal verschillende redenen waarom ze het leuk vinden!

En het is deze uniciteit die maakt dat we in de eerste plaats zo veel van katten houden!