Waarom hebben katten een hekel aan gesloten deuren?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom haten katten gesloten deuren

Katten zijn legendarisch voor het haten van gesloten deuren, dus als je een deur-hatende katachtige hebt, ben je niet alleen.

Maar begrijpen waarom katten toegewijd zijn aan het uitdagen van gesloten deuren kan een beetje verwarrender zijn. Vaak komt het voor dat je een deur opent en dat je kat om het hoekje gluurt, het sein veilig geeft, en dan in de kamer blijft waar hij al was!

Wat is hier aan de hand en waarom hebben katten een hekel aan gesloten deuren?

Het kunnen verschillende redenen zijn, maar de meeste katten kunnen gewoon niet tegen het feit dat ze niet weten wat er aan de andere kant van de deur gebeurt. Het kan ook te maken hebben met hun behoefte om territorium te controleren en te patrouilleren, wat een krachtig katachtig instinct is.

Laten we eens nader kijken naar elke mogelijke reden, samen met een paar opties die je hebt om de frustratie van je katachtige vriend over een gesloten deur te beheersen!

Reden 1: Katten zijn te nieuwsgierig om Niet Know What’s Happening

Katten zijn nieuwsgierige wezens, soms tot op het bot.

Voor veel katten is een gesloten deur een verleiding die gewoon te groot is om te weerstaan. Ze hebben misschien net gezien wat er twee minuten geleden aan de andere kant van de deur was, maar de dingen kunnen nu anders zijn!

Nieuwsgierigheid is niet alleen een rare gril – het diende een waardevol doel voor de wilde voorouders van uw kat, omdat het hen ertoe aanzette om nieuwe territoria en jachtgebieden te verkennen. Het instinct van een kat om onbekend terrein te verkennen, hielp hen om prooi te vinden en hun territorium uit te breiden.

Zoals de mensen van Cuteness het stellen: “Van buitenaf gezien, als wezens die hopelijk niet veel tijd besteden aan het bekijken van onze omgeving als vol met ‘prooi’, zouden de meeste mensen naar katten kijken en denken dat ze gewoon nieuwsgierig zijn naar wat er buiten is. Maar in feite zorgt hun jachtinstinct ervoor dat ze hun prooi altijd in de gaten houden.”

Als katten interessante geluiden, geuren, of activiteit horen aan de andere kant van de deur dan zal de nieuwsgierigheid te veel zijn om te weerstaan. Zo erg zelfs dat sommige katten zelfs met succes een deur zullen openen, alleen maar om te zien wat er aan de andere kant gebeurt!

Het maakt voor je kat niet uit dat ze al een goed idee hebben van wat er aan de andere kant is, ze hebben constante toegang nodig om hun nieuwsgierigheid te bevredigen!

Reden 2: Ze zijn territoriaal

Het kan soms aanvoelen alsof onze kleine huiskatten allesbehalve wild zijn. Met hun donzige bedden, mooie kattenbakken, en maaltijden uit blik lijkt het wel of ze de gewoonten van hun wilde vrienden helemaal achter zich hebben gelaten.

Maar dat kan niet verder van de waarheid zijn en de wilde instincten van uw kat zijn vandaag de dag springlevend. Een van de grootste drijfveren is de behoefte om het territorium te controleren en te patrouilleren.

Zoals de mensen van International Cat Care het verwoorden: “Het territorium van een kat bestaat uit een kerngebied, of hol, waar hij zich veilig genoeg voelt om te slapen, eten, spelen en mogelijk te genieten van sociale interactie. Dit vormt het centrum van het territorium, dat is het gebied buiten het kerngebied dat de kat actief verdedigt tegen invasie van anderen. “

Die gesloten deur betekent dat er een deel van het territorium van je kat is waar ze niet weten wat er aan de hand is. Niet alleen dat, maar om een of andere reden, heeft hun menselijke metgezel besloten om wat controle over hun territorium te laten gelden!

Het enige logische is om te miauwen, krabben, en pootje te geven aan de deur totdat dit probleem is opgelost.

Reden 3: Ze voelen zich sociaal

Katten worden vaak neergezet als niet erg sociaal of zelfs compleet afstandelijk, maar iedereen met een kat weet dat dat gewoon niet altijd het geval is.

De BBC wijst erop dat van alle dieren die de mens heeft gedomesticeerd, katten de enigen zijn die een geschiedenis hebben van leven als solitaire wezens. Terwijl dieren als honden sterke sociale banden hebben met hun eigen soort, net als mensen, zouden veel katten een groot deel van hun leven als eenzame wezens doorbrengen.

De BBC legt dit verder uit: “Gezien het feit dat katten zo’n buitenbeentje zijn onder de dieren waar we mee leven, is het geen wonder dat we hun signalen misschien verkeerd hebben begrepen.” Anders gezegd, katten zijn niet anti-sociaal, maar als mensen kunnen we het moeilijk hebben om hun communicatiestijl te begrijpen.

Het feit dat katten alleen miauwen als een manier om met mensen te communiceren, zou op zichzelf al genoeg bewijs moeten zijn om aan te tonen hoe sociaal onze katten werkelijk zijn. Zelfs als dat socialiseren alleen maar is om te vragen om een aai, speeltijd, of een traktatie, is het nog steeds reden genoeg om een relatie met een mens na te streven.

Een gesloten deur kan niet alleen betekenen dat ze geen toegang hebben tot hun favoriete mensenvriend, maar erger nog dat ze niet weten wat je aan het doen bent. Het is echt een dubbele combinatie van redenen waarom ze een gesloten deur haten.

Reden 4: Jij en je kat zijn een team!

Ondanks hun lange geschiedenis als solitaire wezens, als er voldoende middelen van bestaan zijn, zijn sommige katten bekend om te leven als een groep of een kolonie. Volgens het Merck Veterinary Manual kunnen, wanneer er voldoende hulpbronnen zijn, zoals in stedelijke gebieden of bij u thuis, “meerdere generaties verwante poezen samenleven, wat ook het gezamenlijk grootbrengen van kittens mogelijk maakt.”

Dit soort kolonies, of clowders als je de deftige term wilt gebruiken, komen nog vaker voor bij groepen gesteriliseerde en gecastreerde katten, omdat zij niet dezelfde drang hebben om te wedijveren om meerdere paren. Deze groepen katten leven niet alleen samen en delen middelen, maar zorgen ook voor elkaar.

Wat heeft dit te maken met gesloten deuren?

Jij en je kat maken deel uit van hetzelfde team, kolonie, clowder, of hoe je het ook wilt noemen! Dat betekent dat jullie op elkaar moeten passen! Als er een gesloten deur is, weten ze niet wat je aan het doen bent en dat is een probleem.

Oké, sommige mensen vinden het misschien vergezocht dat onze katten ons zien als een soort katachtige metgezel, maar kattengedragsdeskundige John Bradshaw beweert iets anders. Hij wijst erop dat honden ons duidelijk als een aparte soort zien, zoals blijkt uit de manier waarop ze met ons omgaan.

Maar als het op katten aankomt, legt Bradshaw uit dat we geen bewijs hebben gevonden dat erop wijst dat katten ons als een aparte categorie zien in termen van socialisatie. Hij legt uit dat “zij duidelijk weten dat wij groter zijn dan zij, maar zij schijnen hun sociaal gedrag niet veel te hebben aangepast. Hun staart in de lucht steken, rond onze poten wrijven, naast ons zitten en ons verzorgen is precies wat katten met elkaar doen.”

Het is niet zo vergezocht om de haat van uw kat voor een gesloten deur te beschouwen als een bezorgdheid voor hun clowder metgezel! Of misschien bezorgdheid dat jij alle goede vis voor jezelf houdt!

Reden 5: Ze houden van de aandacht

Wat voor jou een beetje vervelend kan zijn, kan voor je kat juist een leuk spelletje zijn!

Katten vinden het misschien gewoon leuk om jou de deur open te laten doen en alle aandacht die dat met miauwen, pootje geven en krabben aan de deur met zich meebrengt. Natuurlijk weten we dat het niet altijd goede aandacht is, maar het is moeilijk voor katten om dat onderscheid echt te maken.

Je zou het op dezelfde manier kunnen zien als een baby dingen op de grond laat vallen… en voor de lol van het kijken hoe hun ouders het weer oppakken. Voor sommige katten is erop staan dat gesloten deuren worden geopend een soortgelijk spelletje.

Natuurlijk is dit waarschijnlijk niet de belangrijkste motivator voor onze katten en is het geen goede verklaring voor hoe het gedrag begint. Maar het kan wel verklaren waarom sommige katten het gedrag volhouden.

Reden 6: ze willen echt wat er aan de andere kant is

In sommige gevallen kan het echt zo simpel zijn.

De meest voor de hand liggende drijfveren voor uw kat zouden voedsel, water, of een kattenbak zijn. Terwijl mensen gewend zijn specifieke maaltijden te eten op specifieke tijden, zou voor een roofdier als onze katten de etenstijd verspreid zijn over de dag.

Uit een studie bleek dat een doorsnee verwilderde kat, de wilde neef van uw katachtige vriend, ongeveer negen muizen eet gedurende de dag. Dat betekent dat de instincten van uw kat hem ertoe aanzetten meerdere kleine hapjes te eten gedurende de dag. Als een deurtje de toegang tot het etensbakje blokkeert, kan uw kat de behoefte voelen om het deurtje open te maken, zelfs als hij net gegeten heeft! Hetzelfde geldt voor de watergewoonten van uw kat.

Maar wat uw kat aan de andere kant wil, is misschien niet altijd zo belangrijk of merkbaar. Uw kat kan gewoon die ideale zonnevlek willen of zelfs alleen maar weten dat ze kunnen toegang krijgen tot hun etensbak!

Moet je je er zorgen over maken?

Een hekel hebben aan gesloten deuren is een normaal kattengedrag en het betekent niet dat je katachtige vriend raar of ongewoon is. In de meeste gevallen veroorzaakt het geen echt probleem in huis, maar het kan vervelend zijn voor de mensen die in een wereld van deuren moeten leven.

Wat er aan te doen?

Hoewel het haten van gesloten deuren misschien normaal kattengedrag is, is het voor mensen niet altijd mogelijk om alle deuren altijd open te houden.

In veel gevallen, moet je nodig. om gesloten deuren in huis te hebben. Of het nu om privacy gaat of om de veiligheid van kinderen, er is een reden waarom huizen met deuren worden gebouwd!

Dus laten we eens kijken naar een paar manieren om de afkeer van uw kat voor een gesloten deur te beheersen zonder dat u gek wordt van het constante miauwen en krabben.

Kijk eens naar een kat-vriendelijke klink

In sommige gevallen hoeft u de toegang van uw kat tot de andere kant van de deur eigenlijk niet te beperken, maar moet u wel de toegang van andere huisdieren of kinderen beperken. Dat is waar iets als de Door Buddy zeer nuttig kan zijn.

Het is een eenvoudige grendel die aan de deur en het kozijn wordt bevestigd, waardoor de deur net open genoeg is voor katten om erdoor te kunnen, maar toch dicht genoeg dat kinderen of kattenbak plunderende honden er niet tussen kunnen komen.

Het is een eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing voor dit veelvoorkomende kattenprobleem! U kunt een video bekijken om precies te zien hoe het werkt, samen met de prijs van vandaag, op Amazon door hier te klikken.

Overweeg een schattig kattenluik

Hoewel u misschien niet op elke deur in uw huis een kattenluik wilt installeren, kan het toevoegen van een klein kattenluik een geweldige manier zijn om een einde te maken aan de gesloten-deur-campagne van uw kat. Je hebt een heleboel opties en stijlen om uit te kiezen, maar mijn favoriet is deze kat-vormige deur van PetSafe die je kunt zien op Amazon.

Verbeter het territorium waar ze wel toegang toe hebben

Zoals we al hebben vermeld, kunnen katten de behoefte voelen om hun territorium dat zich aan de andere kant van de deur bevindt, te controleren en te patrouilleren. In sommige gevallen kun je proberen het territorium dat al voor hen beschikbaar is aantrekkelijker te maken, zodat ze minder geneigd zijn om door te breken.

Dit kan alles zijn wat comfortabel, gezellig en van uw kat is. Het toevoegen van een kattenboom is meestal het eerste waar je aan denkt, vooral omdat ze aan zoveel belangrijke behoeften van katten voldoen, waaronder de behoefte aan territorium.

Geef ze iets anders te doen

Verveling kan sommige katten ertoe aanzetten meer energie te besteden aan het “repareren” van uw deuren, dus een oplossing is om ervoor te zorgen dat uw kat genoeg te doen heeft. Maar helaas is het niet genoeg om alleen maar speeltjes in huis te hebben. Interactief spelen is echt de gouden standaard van speeltijd voor katten.

Kattenexpert Pam Johnson-Bennett legt uit: “Hoewel je misschien veel speelgoed in huis hebt voor je kat, is het probleem dat ze in wezen “dode” prooien zijn. Ze bewegen niet. De enige manier om actie teweeg te brengen is als uw kat er naar slaat. Met interactief speelgoed hoeft ze echter niet zowel roofdier als prooi te zijn – ze kan zich gewoon concentreren op het jagen.”

Interactieve speeltijd kan extra energie verbranden en uw kat laten ontspannen in plaats van zich zorgen te maken over gesloten deuren. Speeltijd heeft ook tal van andere voordelen, waaronder het helpen van uw kat om een gezond gewicht te behouden en het minimaliseren van stress.

Maar dat is nog maar het begin van de dingen die je met je kat kunt doen! Je kunt onze volledige lijst met leuke kattenactiviteiten bekijken voor nog meer ideeën!

Probeer een katachtige afschrikmiddel

Afschrikmiddelen kunnen een effectief onderdeel zijn van elke gedragsaanpassing strategie, maar het is belangrijk dat ze niet de enige waar u op rekent om het gedrag van uw kat te veranderen. Zorg ervoor dat uw kat voldoende speeltijd krijgt en andere geschikte uitlaatkleppen heeft voordat u meteen naar afschrikmiddelen grijpt.

De beste afschrikmiddelen zijn diegene die je bij of zelfs op de deur kunt plaatsen om katten te ontmoedigen om aan de deur te krabben, poten te zetten of gewoon rond te hangen. Je hebt hier verschillende opties, maar mijn persoonlijke favoriet is dubbelzijdige plakband.

Katten houden niet van plakkerige dingen en als ze elke keer als ze de deur aanraken of ervoor staan door een plakkerige troep moeten lopen, besluiten ze al snel dat er betere manieren zijn om hun tijd door te brengen. Zorg er gewoon voor dat je een merk neemt dat veilig is voor katten en dit is mijn eerste keuze.

Een andere interessante en ietwat high-tech optie is een bewegingsgeactiveerde sproeikat zoals deze op Amazon. Wanneer katten te dichtbij komen, laat de spuitbus een sissend geluid horen (waar katten niet van houden) samen met wat onschadelijke vloeistof. Het zal niet lang duren voordat katten een bepaalde deur links laten liggen als ze elke keer een onaangename ervaring hebben als ze te dichtbij komen.

Is het slecht om een deur te sluiten voor een kat?

Tenzij u de toegang van uw kat tot voedsel, water, kattenbakvulling of andere belangrijke middelen zoals een kattenboom blokkeert, is er niet per se iets slechts aan het gesloten houden van het deurtje. In sommige gevallen moet het gedaan worden voor de veiligheid of privacy van de mensen in huis.

Maar voel je niet slecht als je geen andere keuze hebt dan een deur dicht te houden!

Hoe om te gaan met specifieke binnendeuren

We hebben het gehad over het omgaan met deurhatende katten in het algemeen, maar laten we eens kijken naar een paar specifieke voorbeelden in huis.

Badkamer Deuren

Een van de meest populaire deuren die katten graag uitdagen zijn badkamerdeuren. Mensen hebben een bepaalde verwachting van privacy als ze in de badkamer zijn, maar katten houden zich niet aan dezelfde regels en overal in huis is het toegestaan spel.

Je bent waarschijnlijk niet enthousiast over het toevoegen van een kattenluik aan je badkamer en dat is begrijpelijk. Naast een afschrikmiddel, is een van je beste opties om je kat te vermaken met een speeltje voor je naar de badkamer gaat.

Ik zeg niet dat je een 20 minuten durende speelsessie moet houden voor elke badkamerpauze, maar probeer een van de favoriete speeltjes van je kat in de badkamer te houden en gooi het om de hoek voordat je binnenkomt. Hoewel het je kat misschien niet lang bezig houdt, is het een goed begin om hun gedrag weg van de deur te sturen.

Als je er een afschrikmiddel bij doet, zoals wat plakband, dan zullen katten nog meer geneigd zijn om zich te concentreren op hun speeltje in plaats van jouw badkamerreis.

Slaapkamerdeuren…gedurende alle uren

Het kan een beetje vervelend zijn als katten overdag toegang eisen tot een slaapkamerdeur, maar meestal is het niet zo’n probleem om ze binnen of buiten te laten.

Maar als het 3 uur ’s nachts is en uw kat heeft besloten dat het tijd is om de slaapkamer binnen te gaan, kan het wat ingewikkelder worden…en frustrerend.

Als dit regelmatig gebeurt, is het eerste wat je zult willen doen ervoor zorgen dat er geen belangrijke middelen in je kamer zijn die katten zouden kunnen willen hebben. Dat betekent dingen zoals speelgoed, bomen, voedsel, water en kattenbakken. Zorg er ook voor dat er comfortabele plekjes buiten je kamer zijn die op zijn minst enigszins vergelijkbaar zijn met je bed.

Vanaf daar wil je ervoor zorgen dat je het gedrag niet aanmoedigt door je kat binnen te laten of het gedrag op enigerlei wijze te belonen met speeltijd of traktaties. Die dingen moeten gebeuren vóór maar mag nooit een manier zijn om uw kat midden in de nacht te sussen.

Als al deze vakjes zijn aangevinkt en uw kat heeft alles wat hij nodig heeft, inclusief speeltijd, is het een goed idee om enkele van de afschrikmiddelen te proberen die we hierboven hebben opgesomd.

Kastdeurtjes

Ik heb kastdeuren die er net zo uitzien als alle andere deuren in huis en ik zie mijn kat er verlangend naar staren. Af en toe zal ze zich uitstrekken op de deur in wat lijkt op een laatste poging om hem open te krijgen.

Sommige katten gaan nog een stapje verder en miauwen naar kastdeuren, net als alle andere.

Ervan uitgaande dat er niets gevaarlijks in zit, zijn kastdeuren uitstekende kandidaten voor iets als de Door Buddy, die de deur net open genoeg houdt om katten binnen te laten.

Hoe zit het met deuren die naar buiten leiden?

In sommige gevallen zullen katten extra belangstelling tonen voor een gesloten deur die naar buiten leidt. Dit gebeurt zelfs bij katten die nog nooit buiten zijn geweest, maar katten kunnen extra hardnekkig zijn als ze al eerder aan de buitenwereld zijn blootgesteld.

Dus wat kunt u doen om de obsessie van een kat voor het buitenleven te beheersen… zonder uw kat daadwerkelijk naar buiten te laten?

De absoluut beste optie is een catio die uw kat veilig toegang geeft tot het buitenleven. Het woord catio is een combinatie van de woorden “kat” en “patio” en het is gewoon een veilige en afgesloten buitenruimte voor katten. In veel gevallen kunt u uw kat 24 uur per dag toegang geven tot hun catio door een raam open te laten of gebruik te maken van een kattenluik.

We hebben ook gekeken naar verschillende draagbare behuizing opties die kunnen werken als een catio in sommige gevallen, maar als je handig bent is het een geweldig idee om te proberen en bouw je eigen! Maar alles waarmee je kat veilig zijn interesse in de buitenlucht kan bevredigen kan helpen, inclusief het meenemen van je katachtige vriend voor een mooie wandeling door de buurt!

Wanneer Deuren Als Krabpaal Gebruiken

Katten zullen alle trucs uit het boek gebruiken om je te laten weten dat ze niet blij zijn met de huidige deursituatie. Dat houdt in mekkeren, miauwen, en natuurlijk krabben.

In sommige gevallen worden deuren gebruikt als krabpaal om het punt duidelijk te maken. Andere katten schijnen het gewoon leuk te vinden om de bekleding van de deur als krabpaal te gebruiken.

Alles wat we hierboven hebben genoemd zal werken en als je nog geen krabpaal hebt, is dat een goed beginpunt. Maar een andere uitstekende optie is het monteren van een verticale krabpaal in de buurt van de deur of zelfs op de deur als dat mogelijk is.

Deze verticale kattenkrabpaal op Amazon is een goede optie en hoewel hij ontworpen is om via schroeven aan de muur te worden bevestigd, kun je ook commandostrips gebruiken om hem direct aan een deur te bevestigen zonder iets te beschadigen.

Slotgedachten

Katten haten gesloten deuren.

Het is een bijna universeel gedrag bij onze katachtige vrienden en ze hebben veel liever dat hun hele territorium gelucht en open is. Maar in de meeste gevallen lijkt het erop dat katten de drang niet kunnen weerstaan om precies te weten wat er aan de andere kant van de deur gebeurt.

Je hebt verschillende opties om het gedrag te beheersen en de beste zal bijna altijd een combinatie zijn van omleidingstechnieken en afschrikmiddelen.

Wat denk jij? Heb je je kat over zijn afkeer van een gesloten deur heen kunnen helpen?