6 Redenen waarom katten een biddende/smekende beweging maken met hun poten

We hebben het hier over veel katachtige gedragingen gehad en hoewel sommige behoorlijk vreemd waren, is het beschrijven ervan meestal recht voor z’n raap. Katten kunnen alles likken of je diep aanstaren, maar hoe dan ook, het is gemakkelijk uit te leggen aan iemand anders wat je ziet.

Maar een gedrag dat niet zo gemakkelijk uit te leggen is, is wanneer katten wat lijkt op een biddende of smekende beweging met hun pootjes maken. Wat is hier precies aan de hand? Zijn onze katten plotseling vroom geworden of is dit gewoon de nieuwste techniek om een extra snack te krijgen?

Waarom maken katten een biddende of smekende beweging met hun pootjes?

Meestal maken katten de biddende of smekende beweging om je aandacht te krijgen. Zodra katten deze beweging één keer maken, zullen ze waarschijnlijk veel positieve bekrachtiging en lof van hun eigenaar krijgen voor zulk ongewoon gedrag. Katten kunnen doorgaan met deze beweging omdat het goed voelt of hen kalmeert.

Dat zijn de meest waarschijnlijke verklaringen, maar ze zijn lang niet de enige, dus laten we eens wat nader kijken naar de beste redenen om dit vreemde katachtige gedrag te verklaren.

Maar laten we eerst zeker zijn dat we op dezelfde bladzijde zitten met hoe dit gedrag er echt uitziet.

Wat (precies) bedoelen we met bidden of smeken?

Deze kat is een goed voorbeeld van de biddende/smekende beweging en het gaat bijna altijd gepaard met de op en neer gaande beweging die je hier ziet:

6 Redenen waarom katten smeken of bidden met hun poten

Ik ben er meestal trots op dat ik onze lezers de beste en best onderzochte katteninhoud op het web breng. Ik lees de studies, praat met dierenartsen en maak gebruik van mijn tien jaar veterinaire ervaring.

Maar in dit geval, ben ik stumped.

Deze specifieke pootbeweging is niet onderzocht… helemaal niet. Iedereen die ik gesproken heb, inclusief een handvol dierenartsen, zijn ook stomverbaasd. We hebben een paar redelijke verklaringen, maar er lijkt niet één reden te zijn die voor alle katten geldt.

Je beste kans om uit te zoeken waarom je kat dit doet is te kijken naar context aanwijzingen die ik bij elke uitleg zal geven.

Laten we er nu aan beginnen.

Reden 1: Uw kat wil uw aandacht

Dit is de meest waarschijnlijke verklaring voor waarom katten deze beweging maken en de meest voor de hand liggende verklaring voor waarom honden deze beweging ook maken. Het gedrag kan aangemoedigd worden (wat we hierna zullen bekijken) maar uw aandacht krijgen is meestal het uitgangspunt.

Maar het is waarschijnlijk niet gewoon over aandacht en uw kat wil waarschijnlijk ook iets van u. Dat kan voedsel zijn, aaien, opgepakt worden, of gewoon iets anders. Wat uw kat ook nodig heeft, hij heeft het gevoel dat hij het niet krijgt en hij begint te bedelen of te bidden om u dat te laten weten.

Hoe dit begint, dat is waar het onduidelijk wordt, maar als je het gedrag opsplitst in de afzonderlijke onderdelen, lijkt het misschien niet zo vreemd als het in eerste instantie lijkt.

Het is niet het meest voorkomende gedrag, maar katten zullen op hun achterpoten gaan staan om een beter zicht te krijgen en af en toe als onderdeel van een gevecht. Katten zijn ook zeer pootgericht en niet bang om alles wat in het zicht komt te meppen. Hoewel de biddende/smekende beweging verre van een mep is, is het zou gezien worden als een beweging ergens tussen het gebruik van een krabpaal en ergens aan krabben.

Het punt van dit alles is gewoon om te zeggen dat de individu beweging is niet helemaal ongewoon voor katten.

Dat betekent dat het niet geheel onredelijk is om je voor te stellen dat een kat deze beweging gewoon eens uitprobeert wanneer zij probeert je aandacht te trekken. Nog beter, zij zien snel dat het verdomd goed werkt en de meeste mensen zullen aandacht schenken aan een kat die krachtig naar hen bidt!

Dus als je kat aan het bidden/smeken is, bedenk dan wat ze zouden willen. Als je in de richting van hun etensbakje beweegt, dan zou het duidelijk moeten zijn dat je kat echt aan het bedelen is. Maar uw kat kan ook vragen om een aai of een speelsessie.

Reden 2: Je hebt het aangemoedigd

Nauw verbonden met de drang naar aandacht, de eerste keer dat katten deze beweging doen in het bijzijn van hun baasje zullen ze snel veel positieve bekrachtiging krijgen in de vorm van aaien, verbale lof, en gewoon algemene aandacht.

Je kunt je hele leven met katten leven en nooit een kat hebben die dit doet, dus dit gedrag heeft de neiging om van iedereen een sterke reactie te krijgen!

Katachtigen zullen er snel achter komen dat het enige wat nodig is voor uw onverdeelde aandacht een domme bedel/bid beweging is en voor uw kat is dat een goed genoeg reden om door te gaan. Als je je kat daarna ook nog eten geeft zal dat het gedrag alleen maar verder versterken.

Reden 3: Voor evenwicht

Het is niet zo ongewoon voor katten om op hun achterpoten te staan, maar dat betekent niet dat ze bijzonder stabiel zijn in die positie, en de biddende of smekende pootbeweging zou voor katten een manier kunnen zijn om hun evenwicht te bewaren in een vreemde positie.

Het concept is vergelijkbaar met waarom mensen hun armen aan weerszijden van zich uitstrekken wanneer ze proberen in evenwicht te blijven. Deze beweging helpt ons om in evenwicht te blijven en het is mogelijk dat katten het om dezelfde reden doen – althans in het begin.

Katten kunnen proberen op hun achterpoten te gaan staan om je aandacht te krijgen en met hun armen wapperen, in gebed-stijl, helpt hen die positie te behouden. Na verloop van tijd kan het gedrag versterkt worden door uw positieve bekrachtiging of onze volgende reden.

Reden 4: Het is een goede rekoefening

Net als bij elk ander schepsel, voelt uitrekken goed voor katten!

Uitrekken is een van de redenen dat katten graag krabpalen (of meubels) gebruiken en hoewel het niet de primaire reden voor het gedrag is, helpt het zeker.

De biddende of smekende pootbeweging zou vergelijkbaar kunnen zijn en katten kunnen ontdekken dat nadat ze het doen voor evenwicht of uw aandacht, dat het ook goed voelt. Dat kan voor sommige katten genoeg zijn om het te blijven doen.

Ik denk echter niet dat dit verklaart waarom katten met het gedrag beginnen, maar het zou wel kunnen helpen verklaren waarom sommige katten het blijven doen. Vooral katten die deze beweging maken zonder dat er iemand anders, mens of kat, in de kamer is.

Reden 5: Het is rustgevend

Ook al ziet het gedrag er misschien niet geruststellend uit, het repetitieve karakter ervan kan rustgevend zijn voor katten. Studies hebben aangetoond dat repetitieve bewegingen zoals ijsberen kalmerend kunnen werken voor zowel mens als dier.

Dat klinkt nog steeds als een stuk, maar voor de kat in de video hieronder zou het een stuk aannemelijker kunnen klinken als je bedenkt dat ze de smekende of biddende beweging zelfs maken als ze alleen zijn:

Maar dat betekent niet dat deze kat gestrest is!

Net zoals de actie van spinnen katten kan helpen zich kalm te voelen of het nemen van een warm bad mensen kan ontspannen, is stress geen vereiste voor dit gedrag omdat ze op zichzelf al voordelen hebben.

Reden 6: Het is de blije dans van je kat!

We nemen hier een voorbeeld aan de hondenwereld, want kleine honden lijken ervan te houden om de biddende en smekende beweging te maken als ze bijzonder opgewonden zijn. Voor sommige kleine honden, gebeurt dit de hele tijd en het is niet ongewoon om hen te zien ronddartelen met hun poten op en neer stuiterend.

Het komt zeker minder vaak voor bij katten, die veel beter in staat zijn om hun hoofd koel te houden, maar het is nog steeds mogelijk dat de smekende of biddende beweging van je kat hun manier is om enige opwinding te tonen.

Opwinding hoeft niet logisch te zijn, kijk maar naar de zoomies voor een duidelijk voorbeeld daarvan. Toch, omdat het de meest onwaarschijnlijke verklaring is heb ik deze onderaan de lijst gezet.

Uw kat is waarschijnlijk niet aan het bidden

Ik ben hier niet om een debat over spiritualiteit aan te gaan, maar als onze katten hun toewijding aan een hogere macht zouden tonen, moet ik wel geloven dat ze een meer gracieuze dan deze aanpak om het voor elkaar te krijgen.

Als je een mens dit gedrag zou zien nadoen, zou je waarschijnlijk niet tot de conclusie komen dat hij aan het bidden was. In feite, het gedrag kan er ronduit dreigend uitzien met op en neer wapperende poten of handen.

Als onze katten met het goddelijke zouden willen communiceren, zouden ze wel een andere manier vinden om dat te doen in plaats van iets dat er zo dwaas uitziet!

En het is waarschijnlijk geen agressieve pose

Je bent zeker zou kunnen stellen dat dit gedrag samenhangt met een agressieve of defensieve houding.

We weten immers dat veel dieren zich inspannen om zich op te winden of op hun achterpoten te gaan staan om groter te lijken.

Maar zodra je een kat deze beweging daadwerkelijk ziet maken, gaat plotseling al die logica het raam uit.

Er is echt niets dat defensief of agressief lijkt aan de smekende of biddende pootbeweging. In feite, door hun poten tegen elkaar te zetten en ze op en neer te bewegen, plaatsen katten hun beste wapens op inefficiënte plaatsen.

Wanneer een kat slaat, hebben ze beweging nodig om kracht te creëren. Met volledig uitgestrekte poten, zijn katten in een slechte positie om enige kracht uit te oefenen. Vergelijk nu de biddende/ smekende beweging met de kat in de video hieronder. De rechtopstaande kat in de video houdt zijn poten in de perfecte positie om te slaan:

Dus terwijl de rechtopstaande positie zou kunnen zijn. het teken zijn van de agressieve of defensieve kat, als het gecombineerd wordt met de biddende of smekende pootbeweging dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het het resultaat is van een of ander conflict.

Ik heb ook nog nooit een kat deze beweging zien maken en niet erg tevreden zien kijken, dus het wordt ook niet ondersteund door context aanwijzingen.

Voor zover het om kattengedrag gaat, is dit gedrag vrij veilig. Er is hier weinig aan de hand en buiten een zeldzame neurologische aandoening, is het bidden en smeken met de pootjes waarschijnlijk gewoon een vreemde gril voor uw kat.

Slotgedachten

Ja, dit is een rare, en hoewel er geen duidelijk antwoord is op de vraag waarom katten deze beweging maken, kunnen we meestal veel leren op basis van contextuele aanwijzingen.

De meest waarschijnlijke verklaring is dat katten dit gedrag een keer proberen en al snel merken dat het erg in de smaak valt bij hun menselijke metgezel. Van daaruit wordt het gedrag voortdurend versterkt en een biddende/smekende kat is geboren!

Wat denk jij? Welke verklaring is het meest logisch voor uw kat?