Wat is de reactie van de kat Flehmen?

Onze geliefde katten vertonen allerlei bizarre gedragingen die voor ons moeilijk te begrijpen zijn; Een van de meest verwarrende voor veel eigenaren is om te zien dat hun kat de Flehmen-reactie voor de eerste keer gebruikt.

Snel overzicht

01

De flehmenrespons bij katten wordt gebruikt om geuren en feromonen te analyseren door ze van de mond naar hun gespecialiseerde vomeronasale orgaan te leiden.

02

Katten die de flehmen-reactie demonstreren, zien er vaak uit alsof ze sneren of grimassen trekken als ze hun mond openen en hun bovenlip krullen.

03

Veel soorten vertonen de flehmen-respons, maar deze is vooral gemarkeerd bij huiskatten.

Hoewel het lijkt alsof je kat een grappig gezicht trekt, ergens naar sneert of grimassen trekt van de pijn, is de werkelijke oorzaak van hun vreemde uitdrukking het richten van interessante geuren of feromonen naar een gespecialiseerd gebied boven het dak van hun mond dat het vomeronasale (of Jacobson’s) orgaan wordt genoemd. In dit artikel gaan we dieper in op de fascinerende wereld van geurdetectie en -analyse bij katten en beschrijven we de flehmenrespons in meer detail.

Lees ook: Waarom “bliepen” katten? Een dierenarts legt uit

Hoe ziet de Flehmen-reactie bij katten eruit?

zwart-witte kat grimassen

De flehmen-reactie wordt soms het ‘stinkende gezicht’ van een kat genoemd vanwege de grimassende blik.

De term ‘flehmen response’ is vermoedelijk afkomstig van de Duitse termen Flehmen en Flemmen, wat betekent om ‘de boventanden te ontbloten’ en om ‘er hatelijk uit te zien’. De flehmen-reactie bij katten zorgt ervoor dat ze een vreemde uitdrukking hebben die lijkt op een grimas of sneer. Ze kantelen hun hoofd omhoog, krullen hun bovenlip naar achteren, ontbloten hun voortanden en houden hun mond enkele seconden open.

Welke andere namen heeft de Flehmen-reactie?

Er zijn verschillende andere termen die worden gebruikt voor de flehmen-respons, waaronder:

 • Flehming
 • Flehmen positie
 • Flehmening
 • Flehmen reactie
 • Flehmen grimas of sneer
 • ‘Stinkend gezicht’

Lees ook: Kattenanatomiegids

Hebben andere dieren een Flehmen-reactie?

Reactie van big cat Flehmen

De grotere neven en nichten van onze huiskatten, zoals leeuwen en tijgers, vertonen dit gedrag ook.

Katten zijn niet de enige dieren die een flehmen-reactie hebben; Andere soorten die deze reactie gebruiken zijn onder andere:

 • Buffel
 • Paard
 • Olifant
 • Neushoorn
 • Lama
 • Geit
 • Grote katten zoals tijgers en leeuwen
 • Tapir
 • Giraffe
 • Egel

Lees ook: Waarom steekt mijn kat soms zijn tong uit?

Wat is het nut van de reactie van de kat Flehmen?

Kat en een groene plant

De flehmen-reactie stimuleert geurchemicaliën tot aan het dak van de mond van de kat.

Hopelijk ben je nu gerustgesteld dat het grappige gezicht dat je je huisdier hebt zien maken niet te wijten is aan een zorgwekkend gezondheidsprobleem – maar waarom gebruiken katten eigenlijk de flehmen-reactie? Katten hebben een verbazingwekkend reukvermogen dat ze gebruiken om door hun wereld te navigeren en hebben meer dan 200 miljoen geurreceptoren in hun neus (40 keer meer dan wij mensen!).

Naast hun reguliere geur (olfactorisch) systeem, hebben ze ook een gespecialiseerd sensorisch orgaan genaamd het vomeronasale orgaan (of Jacobson’s orgaan).

Het vomeronasale orgaan is aanwezig in slangen, hagedissen en veel zoogdieren, waaronder katten en varkens. Het bevindt zich in het zachte weefsel tussen het harde gehemelte van de mond en het neustussenschot, dicht bij de vomer en neusbeenderen (vandaar de naam).

De flehmenreactie stimuleert geuren om naar het vomeronasale orgaan te bewegen via de incisieve papilla (een kleine vlezige structuur die je bij katten achter de bovenste snijtanden op het dak van de mond kunt zien). De incisieve papilla is verbonden met het vomeronasale orgaan via de nasopalatine kanalen (die zorgen voor directe communicatie tussen de neus- en mondholten).

Lees ook: Waarom verliezen katten hun tanden?

Wat doet het vomeronasale orgaan?

Het vomeronasale orgaan verwerkt feromonen – chemische boodschappen die katten helpen communiceren.

Het vomeronasale orgaan draagt bij aan het reuksysteem door chemische verbindingen te analyseren en sensorische berichten naar de hersenen te sturen; Katten gebruiken het vooral om feromonen te detecteren. Feromonen zijn verbindingen die worden geproduceerd en gedetecteerd door katten die bepaald kattengedrag uitlokken.

Feromonen komen vrij uit verschillende klieren die zich door het hele lichaam bevinden, evenals in urine, uitwerpselen en speeksel. Wanneer katten rub tegen voorwerpen (of ons!) zetten ze feromonen af uit deze geurklieren. Gebieden zoals de wangen, kin, lippen, voeten en anale gebieden bevatten hoge aantallen van deze feromoonproducerende klieren.

Katten gebruiken feromonen als ‘geur’-signaal om:

 • Identificeer hun territorium.
 • Identificeer individuele katten en weet of ze ‘vriendelijk’ zijn of niet en versterk de banden.
 • Identificeer seksuele partners en bereidheid om te fokken (mannelijke katten geven een specifiek gezichtsferomoon af dat ze op objecten in de buurt van vrouwelijke katten wrijven om hun kansen op het verkrijgen van een partner te vergroten).
 • Creëer de band tussen een moeder en haar kittens.
 • Zichzelf kalmeren en kalmeren.
 • Signaleer stress of angst.
 • Oriënteren zich binnen hun omgeving.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

Samenvatting

Het zou je vergeven zijn als je je zorgen maakte over de gezondheid van je huisdier toen je voor het eerst zag dat je kat de flehmen-reactie vertoonde! Wanneer ze een bijzonder interessante geur tegenkomen, zie je ze misschien een bizarre gezichtsuitdrukking trekken waarbij hun lippen krullen om hun voortanden te laten zien, en ze grimassen met een open mond.

Het doel van deze katachtige sneer (bekend als de flehmen-reactie) is om interessante geuren en verbindingen genaamd feromonen in de mond te trekken en ze via kleine kanalen in het dak van hun mond naar een gespecialiseerde geuranalysator te leiden die het vomeronasale orgaan wordt genoemd. Het vomeronasale orgaan maakt deel uit van het geur (olfactorische) systeem en door feromonen te analyseren, speelt het een belangrijke rol bij kattencommunicatie zoals moeder- en kittenbinding, verkering en paring.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Veelgestelde vragen

Waarom doet mijn kat zijn bek open als hij iets ruikt?

Als een kat een bijzonder interessante geur of geur tegenkomt, kan dit de flehmen-reactie bij hen stimuleren. Evenals het veroorzaken van een grappige gezichtsuitdrukking waarbij katten hun lippen krullen, hun neus rimpelen en hun mond openhouden; De Flehmen-respons resulteert in maximale afgifte van geurchemicaliën (feromonen) aan een gespecialiseerde olfactorische analysator in het dak van kattenmonden, het vomeronasale orgaan.

Wat triggert de Flehmen-reactie bij katten?

Elke interessante geur kan de flehmenreactie van een kat veroorzaken, bijvoorbeeld kattenkruid. Het detecteren van feromonen – chemische berichten – is echter de meest voorkomende reden waarom de reactie bij katten wordt geactiveerd. Fermononen zijn een belangrijke vorm van communicatie tussen katten – vooral met betrekking tot sociale banden, territorium en paring.

Waarom steekt mijn kat zijn lip naar mij op?

Het kan zijn dat ze de flehmen-reactie vertonen, wat een geurgedrag is dat wordt gebruikt om een diepgaande analyse te krijgen van een interessante geur of geur op u of uw kleding. Ze zullen dit waarschijnlijk doen als je in de buurt bent geweest van andere katten die feromonen van geurklieren op hun lichaam op je hebben gewreven.