Waarom valt mijn kat mijn voeten aan?

Heb je ooit je eigen zaken op de bank zitten ontspannen, of door je huis lopen als je plotseling een stel kleine dolken in je enkels voelt zinken?!

Alle doorgewinterde katteneigenaren zullen weten dat katten soms volledig ongeprovoceerd bijten of krabben. Als je in de war bent over waarom dit gebeurt of het denkproces achter deze willekeurige aanvallen moet begrijpen, ben je hier aan het juiste adres! We zijn hier om de vraag te beantwoorden, waarom bijt mijn kat in mijn voeten?

Katten vallen om veel verschillende redenen aan. Een veel voorkomend ding voor katten om te doen is onze voeten aanvallen! Ze hebben ook veel verschillende manieren waarop ze aanvallen – bijten, krabben en springen zijn allemaal gedragingen die we waarschijnlijk kennen. Laten we eens kijken waarom de katachtige voetfetisj een heel reëel iets is.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

Vriend of vijand?

De woorden ‘aanvallen’ of ‘bijten’ klinken allemaal erg negatief, maar het is niet per se een slechte zaak als je kat je voeten aanvalt.

De woorden ‘aanvallen’ of ‘bijten’ klinken allemaal erg negatief, maar het is niet per se een slechte zaak als je kat je voeten aanvalt. Je kat zal een aantal subtiele en niet zo subtiele manieren hebben om zijn gevoelens jegens jou te tonen.

Een zachte speelse knabbel kan betekenen dat ze zich levendig en opgewekt voelen en een band met je willen opbouwen. Aan de andere kant, als je ooit de pech hebt gehad om aan de ontvangende kant van een goede beet te zijn, zal er geen twijfel over bestaan dat je kat zich bang of bedreigd voelt.

Of u dit gedrag tolereert of niet, is aan u, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden dat als uw kat niet heeft geleerd hoe hij zachtaardig moet zijn, u een paar verwondingen kunt oplopen. Kattentanden en klauwen kunnen ernstige schade aanrichten! Een ander ding om in gedachten te houden is dat als uw kat went aan kat-en-muisspellen met de voeten van mensen, gasten dit misschien niet waarderen en waarschijnlijk aanstoot zullen nemen!

Lees ook: Waarom likt mijn kat me dan?

Laten we de redenen achter de aanvallen onderzoeken!

1. Een teken van genegenheid

Geloof het of niet, bijten is een van de (misschien wel meest verwarrende) manieren waarop katten hun liefde voor hun favoriete mensen uiten.

Geloof het of niet, bijten is een van de (misschien wel meest verwarrende) manieren waarop katten hun liefde voor hun favoriete mensen uiten. Het kan een troost zijn om te horen dat een zachte hap of beet hetzelfde gevoel heeft als een knuffel. Katten leren dit gedrag van hun moeders als ze klein zijn. De koningin zal haar baby’s vaak zachtjes bijten terwijl ze ze verzorgt.

Deze kleine liefdesbeten die de moeder haar baby’s geeft, leren hen enkele waardevolle lessen over sociale interacties. Nestgenoten spelen vaak ruzie en bijten elkaar ook liefkozend als bindingsoefening. Speelsessies zoals deze zijn ook erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Je kat kan kleine spinnetjes of miauwtjes laten horen tijdens het knabbelen of bijten.

Lees ook: Waarom kopt mijn kat tegen mij?

2. Spelen

Katten, net als mensen, leren veel door te spelen. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende reden waarom je kat voor je tenen gaat!

Katten, net als mensen, leren veel door te spelen. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende reden waarom je kat voor je tenen gaat! Het wordt ook wel spelagressie genoemd. Katten leren veel belangrijke levensvaardigheden, zoals jagen door frivool springen op kronkelende objecten. Je voeten bewegen snel en laag bij de grond, dus ze zijn de perfecte doeloefening voor je kat om zijn sprong te perfectioneren!

Niet alleen dat, maar ze zijn ook erg toegankelijk, dus het is heel natuurlijk dat ze je voeten opnemen in hun speeltijd. Meestal krijgt je kat ook een reactie van je als hij je voeten aanvalt. Een schreeuw of een sprong of een ruk zal hen opwinden en aanmoedigen om hun spel voort te zetten.  Er zijn enkele scenario’s waarbij katten naar onze voeten worden getrokken, bijvoorbeeld wanneer we op de bank zitten.

Menselijke voeten zijn misschien het enige dat een tijdje beweegt (hallo Netflix-marathon!) dus ze zullen proberen te communiceren door te spelen. Vergeet ook niet dat als je je graag onder een deken of dekbed nestelt, maar je je voeten eronder beweegt, dat een groen licht is voor je kat om het mysterieuze bewegende object te onderzoeken en aan te vallen!

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

3. Jachtinstincten

Katten kunnen de sensatie van de achtervolging niet weerstaan, dus als je met je voeten kronkelt, zullen ze zeker hun oren naar hen spitsen!

Katten kunnen de sensatie van de achtervolging niet weerstaan, dus als je met je voeten kronkelt, zullen ze zeker hun oren naar hen spitsen! Dit is een andere veel voorkomende reden waarom katten zich bezighouden met voetaanvallen, hoewel het minder vaak wordt gezien bij volwassen katten. Gedomesticeerde kats hoeven niet op hun prooi te jagen, maar het instinct is nog steeds erg sterk.

Dit wordt prooidrift genoemd en het is erg moeilijk voor katten om weerstand te bieden. Een kleine aanwijzing om de beet van uw kat te beoordelen en of uw kat speelt of daadwerkelijk op uw voeten jaagt, is als ze ze een tijdje stalken voordat ze springen.

Een bewegend object, laag bij de grond, is in principe onweerstaanbaar voor hen zodra hun instincten beginnen. Vergeet ook niet, die schattige karakter pantoffel sokken die je graag draagt met het gezicht op, ze zijn een belangrijk doelwit voor je kat!

Dit soort gedrag wordt meestal gezien bij jongere katten, omdat ze leren jagen. Oudere katten die dit soort gedrag vertonen, kunnen binnenkatten zijn die geen kans krijgen om buiten prooien te stalken en te jagen als onderdeel van hun dagelijkse regime.

Lees ook: Hoe jagen katten?

4. Verveling

Als uw kat niet genoeg wordt gestimuleerd in zijn wakkere uren, zal hij manieren zoeken om overtollige energie te verbruiken.

Katten vervelen zich, net als wij! Als uw kat niet genoeg wordt gestimuleerd in zijn wakkere uren, zal hij manieren zoeken om overtollige energie te verbruiken. Dit kan zich onder andere uiten in het speels aanvallen van je voeten.

Afhankelijk van hoe gefrustreerd je kat is, kunnen ze gewoon speels knabbelen, maar ze kunnen behoorlijk hard bijten, wat pijnlijk kan zijn. In wezen zijn ze op zoek naar iets dat mentaal stimulerend is om hen bezig te houden.

Als je niet wilt dat ze je voeten aanvallen en je denkt dat ze zich vervelen, kun je proberen ze meer aandacht en genegenheid te geven en vaker met ze te spelen om ze betrokken en gestimuleerd te houden.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

5. Aandacht

Ze zullen leren dat als ze je bijten of aanvallen, dit resulteert in een positieve uitkomst voor hen en ze zullen het vaker doen.

Dit is een interessante. De lichaamstaal van Cat kan moeilijk te lezen zijn! Katten kunnen je voeten bijten of aanvallen omdat ze aandacht willen, en evengoed kunnen ze hetzelfde doen als ze overprikkeld zijn en met rust gelaten willen worden – katten zijn gecompliceerde wezens! Let op wanneer uw kat zijn aanval op uw voeten lanceert.

Als het is wanneer ze de hele dag alleen zijn geweest of als je bezig bent met iets anders, zullen ze waarschijnlijk hunkeren naar wat aandacht. Ze kunnen het ook doen als ze je willen laten weten dat ze honger of dorst hebben. Onthoud gewoon dat als je kat iets van je probeert te krijgen door je voeten aan te vallen, en je geeft hem wat hij wil , je slecht gedrag versterkt.

Ze zullen leren dat als ze je bijten of aanvallen, dit resulteert in een positieve uitkomst voor hen en ze zullen het vaker doen.

Overweeg ook als je de aandacht van je kat al een lange periode vasthoudt, door al een tijdje met je kat te spelen en ze plotseling agressief in je voeten bijten of je een kleine kattenkrab geven, kan het hun manier zijn om te zeggen “Ik heb wat ruimte nodig”. Dit wordt overstimulatie-agressie genoemd. Het is moeilijk om het niet persoonlijk op te vatten, maar ze hebben er net genoeg van en hebben rust nodig.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

6. Medische kwestie

Als het gedrag van uw kat plotseling verandert, kan dit een indicatie zijn dat ze een onderliggend gezondheidsprobleem hebben. Een van de redenen waarom katten hun mensen kunnen aanvallen, is als ze pijn hebben.

Als het gedrag van uw kat plotseling verandert, kan dit een indicatie zijn dat ze een onderliggend gezondheidsprobleem hebben. Een van de redenen waarom katten hun mensen kunnen aanvallen, is als ze pijn hebben. Ze kunnen zich bedreigd voelen en het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen, of je waarschuwen om ze op een bepaalde plaats niet aan te raken.

Hormoonveranderingen kunnen ervoor zorgen dat katten territorialer en agressiever worden, wat kan resulteren in enkele enkelbeten. Katten kunnen meer fractious of hyperactief worden als ze een aandoening hebben die Hyperthyreoïdie dus verhoogde agressie kan een van de eerste dingen zijn die je thuis opmerkt.

Negatieve interacties met andere familieleden (katachtig of menselijk) kunnen uw kat van streek maken en ertoe leiden dat hij ook agressiever gedrag vertoont. Als er een nieuwe kat of mens in huis is, kan dit uw kat tot op zekere hoogte stress bezorgen. Als u zich zorgen maakt, is het zeker het beste om uw kat te laten controleren bij uw dierenarts.

Uw dierenarts kan ook een veterinaire gedragsdeskundige aanbevelen als ze achterdochtig zijn over gedragsproblemen, afhankelijk van hun klinische bevindingen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

7. Seksueel gedrag

Vrouwelijke katten kunnen ook reageren met bijten /klappen als ze je verwarren met het spelen met hen als seksuele agressie.

Mannelijke katten hebben de neiging om de koningin tijdens de paring op het nekvel van haar nek te bijten. De mannetjes, zelfs als ze gecastreerd zijn, kunnen dit instinct nog steeds bezitten en bijtend / aanvallend gedrag vertonen ten opzichte van verschillende lichaamsdelen.

Vrouwelijke katten kunnen ook reageren met bijten /klappen als ze je verwarren met het spelen met hen als seksuele agressie. Dit treft meestal alleen jongere katten. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Waarom schreeuwen katten bij het paren?

Conclusie

Maak je geen zorgen als je kat je voeten regelmatig aanvalt. Dit betekent niet dat je een agressieve kat hebt.

Maak je geen zorgen als je kat je voeten regelmatig aanvalt. Dit betekent niet dat je een agressieve kat hebt. Zoals je kunt zien, zijn er tal van verschillende redenen waarom ze bijtgedrag kunnen vertonen, en niet allemaal zijn ze slecht. Het belangrijkste is om te kunnen begrijpen waarom uw kat dit doet. Er zijn veel manieren waarop u uw kat kunt aanmoedigen om te stoppen met bijten op uw voeten, waarover u hier kunt lezen.*

De meeste omvatten positieve bekrachtiging van goed gedrag of omleiding van overtollige energie. Het belangrijkste is dat jij en je kat een gezonde relatie hebben. Als je dit artikel leest, is het zeker dat je een goede eigenaar bent en je kat waardeert je, zelfs als ze soms een eigenzinnige manier hebben om het te laten zien!

Lees ook: Waarom kneden en bijten katten dekens?

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat mijn kat mijn voeten aanvalt?

Het korte antwoord is ja! Het is volkomen normaal en een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling en dagelijkse routine. Het is ook niet per se een slechte zaak. Je kat wil misschien gewoon met je spelen, omdat je voeten een onweerstaanbaar bewegend doelwit voor je kat zijn. Hun instincten nemen het over en ze kunnen niet anders dan springen!

Waarom vallen katten plotseling hun baasjes aan?

Katten kunnen zich plotseling tegen hun eigenaren keren en hen aanvallen als ze zich bang, territoriaal of defensief voelen. Ze kunnen aanvallen als ze willen spelen, jagen of als ze aandacht willen. Katten vallen soms ook aan als ze overprikkeld zijn en met rust gelaten willen worden. Een andere reden is als ze pijn hebben. Als uw kat u plotseling begint aan te vallen en u niet zeker weet waarom het het beste is om met uw dierenarts te praten voor advies.

Waarom omhelst mijn kat mijn been en bijt hij in mijn voeten?

Katten bijten of knabbelen vaak zachtjes aan de benen of voeten van hun baasjes als teken van genegenheid. Jonge kittens worden op deze manier verzorgd door hun moeder met zachte beten en likken. Ze proberen dit gedrag vaak te repliceren met familieleden waar ze dol op zijn.

Bronnen weergeven

Holzworth, J. Hyperthyreoïdie bij de kat: tien gevallen

J Am Vet Med Assoc 1980 15 februari;176(4):345-53.