Selkirk Rex kat

  • Temperament: Kalm, aanhankelijk, trouw, charmant
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Poedelkat, De kat in schaapskleren, Selkirk
  • Groep: Groot formaat langharige
  • Hoogte: 22 – 28 cm
  • Lichaamslengte: 30 – 44 cm
  • Gewicht: 3 tot 5 kg
  • Levensverwachting: 14-15 jaar
  • Prijs: €500- €800

Selkirk Rex

Over de Selkirk Rex kat

Bijgenaamd “De kat in schaapskleren”, de Selkirk Rex is een schattige, wollige katachtige met een unieke persoonlijkheid. Met een wat onafhankelijke inslag is dit misschien niet het beste ras voor iemand die op zoek is naar een traditionele schootkat; toch heeft de Selkirk Rex over het algemeen een kalme houding en geniet hij van menselijk gezelschap.

Vriendelijk en nieuwsgierig, deze katten houden van dutten en als ze eenmaal hun kittenjaren achter de rug hebben, hebben ze een goede reputatie om uit de problemen te blijven. Tegelijkertijd vertonen ze een heerlijk speelse kant, en zullen ze u graag vermaken met hun dwaze capriolen.
witte Selkirk Rex kat
Ondanks hun minachting voor lange knuffelsessies, houden Selkirk Rex katten er niet van om lange tijd alleen gelaten te worden. Ze brengen hun tijd liever door in het gezelschap van anderen, of ze nu gezellig met hun menselijke metgezellen tv kijken of een dutje doen naast een andere kat.

Het is het vermelden waard dat niet alle leden van het Selkirk Rex ras dezelfde persoonlijkheidskenmerken hebben. Sommige fokkers hebben gekruist met Perzen, Exoten, Britse Kortharen en Amerikaanse Kortharen, wat resulteert in katten met schattige krullende vachten en uiterst volgzame persoonlijkheden.

Verzorging

Selkirk Rex verzorging
Voeding

Selkirk Rex-katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar u kunt op zoek gaan naar een voeding met een hoger gehalte aan omega-vetzuren voor een gezonde huid en een mooie vacht. Aangezien deze katten gevoelig kunnen zijn voor overgewicht, is het belangrijk om te zoeken naar een merk met veel eiwitten en weinig koolhydraten.

Verzorging

De Selkirk Rex kat heeft een volledig unieke vacht met veel krullen en een zachte, dikke textuur. Deze extra speciale vacht vraagt een beetje verzorging, maar minder dan je zou denken. U moet controleren op klitten en ze kammen om te voorkomen dat zich pijnlijke matten vormen; tegelijkertijd kan te veel borstelen en kammen de vacht van de kat een golvend uiterlijk geven in plaats van de krullen te laten uitkomen.

Overweeg de tanden van uw kat te poetsen en denk eraan de teennagels te knippen. Regelmatige gebitsverzorging thuis kan tandvleesaandoeningen helpen voorkomen en regelmatig de nagels knippen kan schade aan uw meubels, huid en kleding helpen voorkomen.

Sommige – maar niet alle – Selkirk Rex katten produceren een teveel aan lichaamsolie en moeten af en toe in bad. Als uw kat af en toe een bad nodig heeft, gebruik dan zachte kattenshampoo en laat hem langzaam aan de lucht drogen. Het gebruik van een haardroger kan de tere huid van de kat verbranden. Bovendien kan het haar hierdoor opzwellen en krijgt uw kat het uiterlijk van een poedel.

Oefening

Selkirk Rex katten houden van spelen, vooral als ze de kans krijgen om met hun mensen of katachtige vrienden te spelen. Deze katten houden ook erg van springen en klimmen; u zult een hoge kattentoren willen aanbieden en misschien een zitje voor het raam met uitzicht op de buitenlucht. Daarnaast zal uw kat een paar krabpalen, puzzelspeeltjes die de nieuwsgierigheid stimuleren en andere speeltjes zoals lege dozen en gekreukte papieren zakken op prijs stellen.

U hoeft de Selkirk Rex tijdens zijn jonge jaren niet aan te moedigen om te spelen; ze kunnen echter wel wat aanmoediging gebruiken als ze ouder worden en meer neigen naar zwaarlijvigheid.

Gezondheid

Selkirk Rex katten zijn over het algemeen gezond. Tot op heden zijn er geen genetische problemen bekend die het ras treffen. Sommige fokkers screenen op mogelijke problemen zoals polycysteuze nierziekte en hypertrofische cardiomyopathie.

Geschiedenis

Selkirk Rex geschiedenis
Het Selkirk Rex kattenras begon met een kitten dat in 1987 in Montana werd geboren. Dit krulhaar kitten had een geredde moeder van onbekende oorsprong, en vond uiteindelijk een thuis bij een kattenfokker genaamd Jeri Newman. Newman noemde de kat Miss DePesto naar een personage gespeeld door actrice Allyce Beasley.

Toen Miss DePesto volwassen was, werd ze gefokt met een zwarte Perzische kater genaamd PhotoFinish of Deekay. Het resulterende nest bevatte drie kittens met recht haar en drie kittens met krullend haar, waaruit bleek dat een autosomaal dominant gen verantwoordelijk was voor de gekrulde vacht.

Eenmaal gevestigd, werd het ras vernoemd naar Newman’s stiefvader, Selkirk. In de loop der tijd kruisten fokkers met Amerikaanse Kortharen, Himalaya’s, Perzen, Britse Kortharen en exotische Kortharen. Momenteel accepteert alleen The International Cat Association (TICA) de Amerikaanse Korthaar als een aanvaardbare uitkruising.

De TICA was de eerste die het Selkirk Rex kattenras erkende en in 1992 aanvaardde. De American Cat Fanciers Association verleende de erkenning in 1998, en de Cat Fanciers Association volgde in 2000. Tegenwoordig wordt de Selkirk Rex wereldwijd door kattenregisters geaccepteerd.

Wist u dat?

De Selkirk Rex heeft een volle vacht en een groot lichaam, twee kenmerken die hem onderscheiden van andere Rex-rassen, waaronder de Devon Rex en de Cornish Rex.

De Selkirk Rex is het enige kattenras dat naar een persoon is vernoemd.

Sommige Selkirk Rex katten zijn zo gekruld, dat het ras de bijnaam “Poedelkat” heeft gekregen.

De rasstandaard

Selkirk Rex kattenras kitten

Lichaam

Het lichaam is goed uitgebalanceerd, met een rechthoekig profiel en stevige spieren. De katers zijn doorgaans groter dan de poezen.

Kop

De Selkirk Rex kat heeft een ronde, brede kop met volle wangen en prominente snorhaarkussentjes, en zonder platte vlakken. De snuit moet middelmatig breed zijn en de kin moet stevig en goed ontwikkeld zijn. De snorharen moeten gekruld zijn.

Oren

De oren moeten middelmatig groot zijn met een brede basis. De oren moeten gekruld zijn.

Vacht

Bij langharige Selkirk Rex-katten moet de vacht vol en dicht zijn en zacht aanvoelen. De kraag, de staart en de buik kunnen meer krul vertonen dan de rest van de vacht. Bij kortharige Selkirk Rex-katten moet de vacht dicht en vol zijn, met een zacht, pluche gevoel. De nek, staart en buik kunnen meer krul vertonen dan de rest van de vacht.

Kleur

Selkirk Rex katten kunnen elke genetisch mogelijke vachtkleur en patroon vertonen. De kleur van neusleer en pootkussentjes moet overeenkomen met de kleur van de vacht.

Ogen

De Selkirk Rex moet grote, afgeronde ogen hebben die ver uit elkaar staan. De buitenste ooghoek moet iets hoger zijn geplaatst dan de binnenste.

poten

De poten moeten van gemiddelde tot lange lengte zijn, en een stevige balein hebben. De voeten moeten groot en rond zijn.

Staart

De Selkirk Rex moet een goed geproportioneerde staart hebben van gemiddelde lengte, met een zware basis en een taps toelopende vorm. De punt van de staart mag niet puntig of stomp zijn.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Selkirk Rex kat?

Selkirk Rex katten kosten tussen de €500- €800.

Hoe groot worden Selkirk Rex katten?

Selkirk Rex katten hebben de neiging om groot te worden. Een volgroeide Selkirk Rex kat kan tussen de 3 en 5 kg of meer wegen en varieert in hoogte van ongeveer 22 – 28 cm.

Hoe lang leven Selkirk Rex katten?

De gemiddelde levensduur van de Selkirk Rex is 14-15 jaar.

Verharen Selkirk Rex katten?

Selkirk Rex zijn langharige katten, dus u moet wel een zekere mate van verharing van dit ras verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.