Seychellois Kat: Rasinformatie en Persoonlijkheid

Een zeldzaam ras binnen de Oosterse groep, de Seychellois kat is opmerkelijk vergelijkbaar met de Siamees in zowel uiterlijk als persoonlijkheid. Fysiek wordt de Seychellois geïdentificeerd door duidelijke witte vlekken veroorzaakt door het piëteitsgen en briljant blauwe ogen.

 • Status: Zeldzaam
 • Plaats van herkomst: UK
 • Ruwe datum van herkomst: 1980
 • Haarlengte: Korthaar
 • Activiteitsniveau: Medium
 • Zang: Hoog
 • Kindvriendelijk: Goed met kinderen
 • Speelsheid: Aandacht vragend
 • Verzorgingseisen: Eenmaal per week
 • Gewicht: 4,0 – 6,5kg
 • Grootte: Medium
 • Huiskat of buitenkat: Buitenkat

Seychellois Kat

Uiterlijk

Wanneer u voor het eerst een Seychellois ziet, zult u snel tot de conclusie komen dat hij in wezen een Siamees is met witte vlekken. Net als de Siamees zijn ze slank en elegant met een verfijnd uiterlijk en een goed gespierd middelgroot lichaam. Het ras heeft een wigvormig hoofd ondersteund door een lange slanke hals, en grote oren die breed zijn aan de basis en gevormd aan de top met een licht afgeronde punt. De ogen zijn amandelvormig en staan schuin naar de neus toe. De kleur van de ogen is een belangrijk aspect van het ras, want ze moeten helder en stralend blauw zijn.

Seychellois vachten zijn er in drie subtypes, die worden bepaald door de mate van witte vlekken als gevolg van het piebald-gen. De witte genvariatie wordt ingedeeld van 1 (bijna effen zwart) tot 10 (bijna effen wit), en de mate van wit wordt ingedeeld in 7, 8 of 9.

 • Septieme (Frans voor 7e) is wit met kleur op het hoofd, de staart, de benen en het lichaam.
 • Huitieme (Frans voor 8e) is wit met kleur op de kop, staart en poten
 • Neuvieme (Frans voor 9e) is wit met alleen kleur op de staart en de kop.

Geschiedenis

De Britse kattenfokker Patricia Turner werd geïnspireerd door het lezen van de reisverslagen van ontdekkingsreizigers die spraken over een blijkbaar inheems kattenras met unieke witte patroonvachtvariaties dat werd waargenomen op de Seychellen.

In de jaren 1980 begon Patricia het uiterlijk van de Seychellois kat na te bootsen door tweekleurige Perzen te fokken met Siamezen en Oriëntals. Uiteindelijk slaagde ze erin een kat te creëren die aan de beschrijving voldeed, maar het ras kreeg maar langzaam voet aan de grond. In de afgelopen jaren echter, hebben tweekleurige Oriëntals en Siamezen genoten van een stijging in populariteit en dit heeft geleid tot hernieuwde belangstelling voor het Seychellois-ras.

Seychellois Persoonlijkheid

Seychellois katten delen veel van dezelfde persoonlijkheidskenmerken als de Siamees. Dat wil zeggen dat ze intelligent, extravert en sociaal zijn. Dit is een mensgericht ras dat geniet van het gezelschap van mensen en met hen een warme en liefdevolle band ontwikkelt. Hoewel ze van een beetje “ik”-tijd genieten, brengt de Seychellois veel liever het grootste deel van hun tijd door bij hun mensen – of dat nu op schoot, op tafel of in bed is. Maar terwijl de Siamees als zeer vocaal wordt beschouwd, is de Seychellois wat stiller met een zachtere stem.

Wist u dat?

Elke Siamees of Balinees met twee kleuren wordt tegenwoordig beschouwd als een Seychellois. Dit betekent dat er nu twee variëteiten van het ras zijn: de Seychellois Langhaar en de Seychellois Korthaar. Dit betekent ook dat de Seychellois geen rasstandaard voor zichzelf krijgt, maar een die in dezelfde categorie valt als de Siamese, Oosterse en Balinese rassen.

In 2005 gaf de FiFe (Fédération Internationale Féline) de Seychellois de status van kampioenschap, het enige grote kattenregister dat het ras erkent. Als relatief nieuw ras worden Seychellois katten niet algemeen erkend en zijn ze zelden te vinden buiten het Verenigd Koninkrijk en Europa.

De verzorging van uw Seychellois-kat

Net als andere oosterse kattenrassen is de Seychellois een kat met weinig onderhoud en weinig bekende gezondheidsproblemen. Langharige rassen moeten regelmatig worden geborsteld om losse haren te verwijderen en vervilting te voorkomen.

De Seychellois kan nieuwsgierig en leergierig zijn, dus het is verstandig om uw waardevolle spullen en de gezondheid van uw kat te beschermen door kostbare of gevaarlijke voorwerpen in een kast op te bergen, uit de buurt van ondeugende pootjes.