Singapura Kat

  • Temperament: Innemend, nieuwsgierig, oplettend, intelligent
  • Herkomst: Singapore
  • Andere namen: Drain Cat, Kucinta, Love Cat
  • Groep: Klein kortharig
  • Hoogte: 18 – 20 cm
  • Lichaamslengte: 23 – 30 cm
  • Gewicht: tussen 2 en 3 kilogram
  • Levensverwachting: 12-13 jaar
  • Prijs: €1500 – €2000

Singapura

Over de Singapura kat

Als je ooit een kleine kat hebt gewenst, is de Singapura misschien wel ideaal. Deze schattige katjes blijven klein tot ze volwassen zijn en wegen gemiddeld slechts vier tot acht pond. Singapura-katten hebben een rustige stem die past bij hun kleine gestalte, grote oren en wijde ogen die hun kittenachtige uiterlijk nog meer charme geven.

Op het eerste gezicht ziet de Singapura er wat delicaat uit, maar onder die zachte, zijdeachtige vacht zitten stevige spieren die deze kat een indrukwekkend atletisch vermogen geven. Over uiterlijk gesproken, Singapura-katten hebben een exotische uitstraling, met prachtige cheetalijnen op hun gezicht en een unieke gevlekte vacht in een zachte sepiatint. Een lichtere crèmekleurige vacht zorgt voor contrast op de buik, borst, snuit en kin.
Singapura Kat
Singapura katten hebben ook prachtige persoonlijkheden. Hoewel ze niet erg ondeugend zijn, zijn deze kittens nieuwsgierig, speels en intelligent, kunnen ze kunstjes leren en kunnen ze goed overweg met andere huisdieren, waaronder katten en goed opgevoede honden. Ze staan ook bekend om hun vermogen om sneller vrienden te maken met nieuwkomers dan de gemiddelde kat.

Alsof al deze prachtige eigenschappen nog niet genoeg zijn, grijpen deze schattige kittens elke gelegenheid aan om te knuffelen. Als het dutten voorbij is, volgen ze graag hun favoriete persoon door het huis en geven ze soms advies met een klein, melodieus stemmetje. Net als andere mensgerichte katten brengen Singapuras niet graag te veel tijd alleen door. Gelukkig helpt elke vorm van gezelschap – mens of dier – tegen verveling en het destructieve gedrag dat daar soms het gevolg van kan zijn. Met veel aandacht en veel liefde is de Singapura een charmante metgezel voor het leven.

Verzorging

Singapura verzorging
Voeding

Singapura-katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar ze kunnen op latere leeftijd vatbaar zijn voor overgewicht. Als u geen vers voer geeft, raden wij u aan een commercieel merk van hoge kwaliteit aan te bieden dat veel eiwitten en weinig koolhydraten bevat. U kunt het beste zoeken naar voer met echt vlees of vis als hoofdingrediënt.

Verzorging

Dankzij zijn korte vacht heeft de Singapura-kat weinig verzorging nodig. Hoewel het niet noodzakelijk is, kunt u uw kat één of twee keer per week borstelen om losse haren te verwijderen en het verharen tegen te gaan. Regelmatig borstelen vermindert ook de kans op haarballen.

Aangezien Singapura-katten speels en zeer actief zijn, is het verstandig om hun teennagels te knippen. Poets ook de tanden van uw kat om de kans op tandvleesproblemen te verkleinen.

Bewegen

Singapura-katten mogen dan klein zijn, het zijn uitzonderlijke atleten, met het vermogen om lange sprongen te maken en hoge sprongen te maken. Deze katten doen het het beste in een omgeving die activiteit ondersteunt, dus zorg voor een hoge kattenboom, ten minste één krabpaal en veel speelgoed. Aangezien de Singapura-kat zeer intelligent is, moet u zorgen voor voorwerpen die de geest stimuleren, zoals puzzelspeelgoed.

Singapura’s behouden hun speelse, kittenachtige aard tot ver in de volwassenheid. U hoeft ze niet al te veel aan te moedigen; in feite zullen deze katjes zich urenlang vermaken met hun favoriete speelgoed – en met alle kleine voorwerpen die ze toevallig in huis vinden!

Gezondheid

Singapura katten zijn over het algemeen gezond, maar sommige exemplaren hebben een tekort aan pyruvaat kinase. Dit is een erfelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een enzymtekort dat kan leiden tot hemolytische anemie. Met de juiste zorg zijn katten met PKD vaak in staat een comfortabel leven te leiden.

Geschiedenis

Singapura geschiedenis
Geloof het of niet, Singapura katten stammen af van huisdieren uit het asiel, waaronder tenminste één zogenaamde “Drain kat” uit Singapore. Het verhaal gaat als volgt: Een paar kattenliefhebbers genaamd Hal en Tommy Meadow vonden een paar van hun eerste zes foundation katten in Singapore, waar dit natuurlijke ras bekend staat als de Drain Cat. Deze katten waren klein, met een bruine gevlekte tabby vacht die overal in Zuidoost-Azië voorkomt.

Kattengenetici vermoeden dat deze katjes enige voorouders delen met Siamezen, Abessijnen en Birmanen. Dit is niet zomaar een gok: in 2008 toonde een DNA-studie weinig tot geen verschil aan tussen Singapura- en Birmaanse katten.

De International Cat Association (TICA) accepteerde de Singapura voor registratie in 1979. De Cat Fanciers Association (CFA) verleende de Singapura in 1982 officiële erkenning en kende hem in 1988 de status van kampioenschap toe.

Vandaag de dag genieten Singapura katten wereldwijde erkenning. In Singapore zijn ze tot nationale schat verheven. Daar hebben Singapura katten de bijnaam Kucinta, wat vertaald kan worden als “Love Cat” of “The one I love”.

Wist je dat?

Singapura-katten hebben de bijnaam “Kleine leeuwen van de liefde” als een knipoog naar hun aanhankelijke aard en hun oorsprong in de “Lion City” van Singapore.

De Singapura-kat is opgenomen in het Guinness Book of World Records, waar hij de trotse eigenaar is van het kleinste huiskattenras.

In 1990 maakte de Singapore Tourist Promotion Board de Singapura tot nationale reismascotte.

De rasstandaard

Singapura Kattenras

Lichaam

Het lichaam is klein tot middelgroot, gespierd en gedrongen. Singapura-katten wegen gemiddeld 4 tot 8 pond.

Kop

De kop is afgerond, met een uitgesproken snorhaaronderbreking, een middelkorte, brede snuit, een stevige kin en een stompe neus.

Oren

De oren zijn groot, met een brede basis, lichte punten aan de punten en diepe kopjes.

Vacht

De vacht is fijn, met een zijdeachtige textuur. De haren zijn zeer kort en liggen dicht tegen het lichaam aan.

Kleur

Alle Singapura katten zijn sepia agouti gekleurd, met ticked haren die bijdragen aan de kenmerkende zachtbruine tint. Neusleer is een rossige zalmkleur, en pootkussens zijn rozig bruin.

Ogen

De Singapura kat heeft grote, amandelvormige ogen met een subtiele schuinte. De ogen staan minstens een oogbreedte uit elkaar. Gele, groene en hazelnootkleurige ogen hebben de voorkeur; voor de show is geen andere kleur toegestaan.

Poten

De benen zijn sterk, zwaar en goed gespierd. De enkels lopen duidelijk taps toe. De voeten moeten kleine ovalen zijn.

Staart

De Singapura heeft een slanke staart met een stompe punt. Langs de romp van de kat gelegd, moet de staart bijna tot aan de schouder komen.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Singapura kat?

Singapura katten kosten tussen de €1500 – €2000.

Hoe groot worden Singapura katten?

Singapura katten worden meestal klein. Een volwassen Singapura-kat weegt tussen de 2 en 3 kg of meer en is ongeveer 18 tot 20 cm groot.

Hoe lang leven Singapura-katten?

De gemiddelde levensduur van de Singapura is 12-13 jaar.

Verharen Singapura-katten?

Singapura’s zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.