Snowshoe Kat

  • Temperament: Liefhebbend, nieuwsgierig, familiegericht, vocaal
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Silver Lace, Amerikaanse langhaar
  • Groep: Middelgroot tot groot korthaar
  • Hoogte: 23 – 28 cm
  • Lichaamslengte: 30 – 45 cm
  • Gewicht: 2,5 tot 5,5 kg
  • Levensverwachting: 14-19 jaar
  • Prijs: €600 – €1200

Snowshoe

Over de Snowshoe kat

Schattige witte voetjes geven de Snowshoe kat zijn naam, en kenmerkende witte markeringen in de vorm van een omgekeerde “V” sieren zijn snuit. Schattigheid is niet het enige dat de Snowshoe zo’n geweldige kat maakt: Dit ras houdt absoluut van mensen. In feite behoren Snowshoes tot de vriendelijkste katten! Hoewel ze de neiging hebben om één persoon als hun absolute favoriet te kiezen, houden ze van iedereen en sluiten ze gemakkelijk vriendschap met nieuwe mensen kort nadat ze aan hen zijn voorgesteld.

Verwacht veel plezier en spelletjes als u een Snowshoe kat in uw gezin opneemt. Deze kittens zijn nieuwsgierig en speels, en ze doen niets liever dan veel tijd doorbrengen met hun favoriete mensen. Ze helpen je met allerlei taken, van typen tot schoonmaken, en als het tijd is om te koken of af te wassen, geven ze graag advies vanaf een nabijgelegen uitkijkpunt – misschien een hoge plek zoals de bovenkant van de koelkast.

Snowshoe katten zijn ook deskundige knuffelaars. Als je plaats hebt op je schoot, zullen ze van de gelegenheid gebruik maken om zich op te krullen voor een film of wat te lezen. Als het bedtijd is, zullen ze zich waarschijnlijk naast u uitstrekken, misschien onder de dekens glijden of uw kussen delen.
Snowshoe Kat
Net als andere rassen met veel Siamezen in hun achtergrond, vraagt de Snowshoe kat veel aandacht en wordt hij vreselijk ongelukkig als hij lange tijd alleen gelaten wordt. Als de verveling toeslaat, kunnen deze kittens ongewenst gedrag ontwikkelen en luidruchtig gaan vocaliseren. Gelukkig kunnen Snowshoe katten heel goed opschieten met andere katachtigen. Als uw gezin niet altijd in de buurt kan zijn, kan een tweede kat helpen om eenzaamheid en de destructieve gewoonten die daarmee gepaard kunnen gaan, te voorkomen.

Dankzij hun extraverte, aangename persoonlijkheden passen Snowshoe katten in elk gezin met veel liefde en aandacht.

Verzorging

Snowshoe verzorging
Verzorging

Snowshoe katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar ze staan bekend om hun uitzonderlijk lange levensduur wanneer hun familie prioriteit geeft aan een goede gezondheid en goede voeding. Wij adviseren uw Snowshoe kat een hoogwaardig, aan de leeftijd aangepast dieet te geven met veel eiwitten en weinig koolhydraten. Dit kan helpen overgewicht te voorkomen, wat een veel voorkomend gezondheidsprobleem is bij oudere Snowshoe katten.

Verzorging

Snowshoe katten kunnen hun vacht, die doorgaans zeer kort en weinig verharend is, uitstekend verzorgen. Af en toe borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren die anders op meubels en kleding terecht zouden kunnen komen.

Omdat Snowshoes gevoelig zijn voor gebitsproblemen, is het een heel goed idee om uw kat van jongs af aan te leren hoe ze hun tanden moeten poetsen. Regelmatige gebitsverzorging thuis is een goede gewoonte die uw kat kan helpen een betere algemene gezondheid te genieten.

Last but not least, overweeg om de klauwen van uw Snowshoe kat te knippen. Het knippen van teennagels is de eenvoudigste manier om uw meubels, waar deze actieve katten waarschijnlijk op springen, te onderhouden.

Oefening

Snowshoe katten zijn zeer actief, met veel energie om te verbranden, vooral in hun jonge jaren. Ze houden van interactief spel, hetzij met hun menselijke familieleden, hetzij met andere huisdieren, en ze houden van allerlei soorten speelgoed. Deze katten zijn perfect in staat om hun eigen plezier te maken wanneer ze een gekreukelde papieren zak of een grote lege doos krijgen, en ze klimmen graag in kattentorens, strijken neer op vensterbanken en rekken zich uit met behulp van hoge krabpalen.

Net als andere zeer sociale kattenrassen genieten Snowshoes vaak van aangelijnde wandelingen door de buurt. Het kost wat tijd en moeite om een kat te leren lopen aan de lijn, maar dit is een fantastische oefening waar uw Snowshoe levenslang profijt van zal hebben.

Gezondheid

Snowshoe katten zijn over het algemeen gezond, maar ze kunnen lijden aan een aantal van dezelfde problemen die Siamese katten plagen, waaronder hypertrofische cardiomyopathie, autosomaal dominante polycysteuze nierziekte, en tandvleesaandoeningen. Deze problemen komen niet vaak voor, maar zijn wel de moeite waard om op te letten.

Net als Siamezen hebben sommige Snowshoe katten scheve ogen en knikken in hun staart. Gekruiste ogen kunnen een negatief effect hebben op het perifere zicht, maar geen van deze problemen is pijnlijk of verkort de levensduur van de kat.

Geschiedenis

Snowshoe kat geschiedenis
Hoewel het Snowshoe kattenras pas in het midden van de 20e eeuw officieel werd ontwikkeld, komen Siamese kittens met witte voeten en witte aftekeningen op hun snuit al van nature voor zolang het ras deel uitmaakt van de menselijke geschiedenis.

In de jaren 1960 merkte Dorothy Hinds-Daugherty, een Siamese fokker in Philadelphia, dat drie kittens – allemaal uit hetzelfde nest – Snowshoe aftekeningen ontwikkelden in plaats van effen kleurpunten. Omdat witte voetjes volgens de Siamese rasstandaard niet aanvaardbaar zijn, besloot ze een gloednieuwe lijn te beginnen. Zo begon het Snowshoe kattenras.

Toen de witvoetige kittens volgroeid waren, werden ze gekruist met Amerikaans Korthaar katten met tuxedo aftekeningen. Aanvankelijk werden de resulterende kittens Silver Lace katten genoemd. Anderen, waaronder kattenfokker Vikki Olander, merkten het op, en de witte aftekeningen, die oorspronkelijk werden gezien als Siamese fouten, werden de kenmerken van een prachtig nieuw ras dat alle beste eigenschappen van zijn stichtende leden combineert.

De American Cat Fanciers Association (ACFA) accepteerde de Snowshoe in 1982 en kende hem in 1990 de status van kampioenschap toe. De International Cat Association (TICA) verleende Snowshoe katten officiële erkenning in 1993. In het Verenigd Koninkrijk kregen Snowshoe katten in 2013 de volledige rasstatus bij The Governing Council of the Cat Fancy (GCCF).

Vandaag de dag geniet het Snowshoe kattenras wereldwijd erkenning. Showkwaliteit voorbeelden van het Snowshoe kattenras zijn relatief zeldzaam, omdat het moeilijk kan zijn om kittens te produceren die de recessieve genen dragen voor zowel colorpoint en het piebald patroon dat Snowshoes hun kenmerkende uiterlijk geeft. Het is gemakkelijker om Snowshoe katten te vinden met te veel of te weinig licht om in aanmerking te komen voor showen.

Wist je dat?

Snowshoe katten worden helemaal wit geboren en beginnen hun kleurpunten te ontwikkelen als ze een paar weken oud zijn.

Het recessieve gen dat Snowshoeaftekening veroorzaakt, komt niet vaak voor, waardoor Snowshoe katten relatief zeldzaam zijn.

Snowshoe katten zijn een van de weinige rassen met een voorliefde voor water. Deze kitties springen meestal op de kans om hun pootjes nat te maken en gaan vaak met hun mensen mee onder de douche.

De rasstandaard

Snowshoe Kattenras

Lichaam

Het lichaam moet lang en mager zijn, krachtig maar niet log. Deze kat moet zwaar aanvoelen voor zijn grootte.

Kop

De kop moet wigvormig zijn met hoge jukbeenderen en een rechte neus. De snuit moet van goede lengte zijn, zonder overmatige breedte of vierkante lijnen. Snowshoe katten moeten een omgekeerde witte “V” op de snuit vertonen, die prominent kan zijn of zo vaag dat hij moeilijk te zien is.

Oren

De oren moeten middelgroot tot middelgroot zijn, met een brede basis, licht afgeronde punten en een plaatsing die het wigvormig profiel van de kop voortzet.

Vacht

De vacht moet middelmatig kort zijn, zonder merkbare ondervacht. Hij moet dicht en veerkrachtig aanvoelen en er glanzend en glad uitzien.

Kleur

Alle Snowshoe katten moeten vier witte poten hebben die contrasteren met de gekleurde punten van de kat, die meestal seal of blauw zijn. De kat mag niet meer dan ⅓ wit op zijn lichaam vertonen. Het wit kan worden uitgebreid met een slab, witte poten, een witte buik en een omgekeerde V op het gezicht dat zich uitstrekt van de neusrug over de snorhaarkussentjes tot aan de kin. De kin moet ook wit zijn. Afhankelijk van het register kunnen colorpoint Snowshoe katten, bi-color Snowshoe katten en hoog witte of harlekijn Snowshoe katten geschikt worden geacht voor show. Langharige Snowshoe katten kunnen worden geaccepteerd voor de show, maar worden doorgaans niet geschikt geacht voor de fok.

Ogen

Een Snowshoe kat moet walnootvormige ogen hebben die een oogbreedte uit elkaar staan. Alle Snowshoe katten hebben blauwe ogen, waarbij diepere kleuren de voorkeur genieten.

Poten

De poten moeten slank zijn en goed geproportioneerd ten opzichte van het lichaam. De poten moeten middelgrote ovalen zijn. De mate van wit op de poten van de Snowshoe kat moet op beide voorpoten en beide achterpoten gelijk zijn.

Staart

De staart moet van gemiddelde tot lange lengte zijn, met een gemiddelde basis en een zachte taps toelopende punt.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Snowshoe kat?
Snowshoe katten kosten tussen de €600 – €1200.

Hoe groot worden Snowshoe katten?

Snowshoe katten zijn meestal van gemiddelde grootte. Een volwassen Snowshoe kat kan wegen tussen de 6-12 pond of meer en variëren in hoogte overal van ongeveer 9 “- 11” inch hoog.

Hoe lang leven Snowshoe katten?

De gemiddelde levensduur van Snowshoe katten is 14-19 jaar.

Verharen Snowshoe katten?

Snowshoe’s zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.