Sokoke kat

  • Temperament: Vriendelijk, intelligent, hondachtig, nieuwsgierig
  • Herkomst: Kenia
  • Andere namen: Sokoke Boskat, Afrikaanse Korthaar, khadzonzo of kadzonzo
  • Groep: Middelgroot kortharig
  • Hoogte: 18 – 20 cm
  • Lichaamslengte: 30 – 40 cm
  • Gewicht: 2-5 kg
  • Levensverwachting: 15-20 jaar
  • Prijs: €500 – €2000

Sokoke

Over de Sokoke kat

Ook bekend als de Sokoke Boskat of de Afrikaanse Korthaar, de Sokoke is een exotisch uitziend ras dat zijn oorsprong vindt in Oost-Kenia. Een opvallende vacht, een vriendelijke persoonlijkheid, en een voorliefde voor conversatie maakt dit unieke ras tot één om te overwegen. Als u op zoek bent naar een knuffelige, gezellige metgezel, vindt u de Sokoke kat misschien een beetje afstandelijk. Deze katten genieten van menselijk gezelschap, maar alleen op hun voorwaarden. Ze hebben er een duidelijke afkeer van om opgepakt en geknuffeld te worden; in plaats daarvan volgen ze liever hun gezinsleden, waarbij ze er soms voor kiezen om tijdens hun vrije tijd naast hun favoriete persoon te rusten.

Sokoke Forest katten zijn volleerde atleten, met een voorliefde voor actieve bezigheden. Kasten en lades vormen niet echt een obstakel voor de Sokoke, waardoor het katvrij maken de moeite waard is. Aangezien deze katten van water houden, is het belangrijk om aquaria goed te beveiligen. Elk klein voorwerp kan een speeltje worden voor deze nieuwsgierige kat, dus het is belangrijk om belangrijke voorwerpen vast te zetten, anders loopt u het risico dat ze kapot gekauwd en geklauwd worden.
Sokoke Kat
Over klauwen gesproken, deze kat is niet bang om uit te halen als hij bedreigd of niet gerespecteerd wordt. Hoewel Sokokatten levenslange vrienden kunnen worden met kinderen, andere katachtigen en respectvolle honden, zijn ze iets minder tolerant dan de meeste, waardoor een zorgvuldige introductie nog belangrijker is dan normaal.

Ondanks de aandrang van deze kat op respect, houden de meesten van iedereen en wanneer ze goed gesocialiseerd zijn, zullen ze zelfs vreemden aan de deur begroeten. Als familieleden terugkomen van een lange werkdag, is de Sokoke er meestal om hallo te zeggen en een praatje te maken over alles wat er tijdens de afwezigheid van hun mens is gebeurd.

Omdat Sokokekatten van oorsprong in een warm klimaat leven en weinig kou verdragen, doen deze katjes het het beste bij gezinnen die ook van warmte houden. Ze kunnen tolerantie ontwikkelen voor koele temperaturen, maar houden het liever knus. Ze zijn niet geschikt voor een leven buiten.

Verzorging

Sokoke verzorging
Voeding

Hoewel Sokokatten geen speciale voedingsbehoeften hebben, gedijen ze goed op een hoogwaardig dieet. Als u geen vers voer geeft, zoek dan naar een merk dat voldoende eiwitten en weinig koolhydraten levert. Zorg ervoor dat echt vlees of vis – geen vulmiddel – het hoofdingrediënt is. Zorg er bovendien voor dat de voeding geschikt is voor de levensfase van uw kat.

Verzorging

De Sokokat heeft een zeer korte, weinig verharende vacht, en heeft niet veel verzorging nodig. Omdat ze niet van veel aanraken houden, kunt u uw verzorgingsinspanningen beter richten op het knippen van teennagels en tandenpoetsen dan op borstelen.

Leer uw kat van jongs af aan hoe hij behandeld moet worden en deze routines zullen niet zo’n grote uitdaging vormen als uw kat volwassen is.

Oefening

U hoeft uw Sokokat waarschijnlijk niet aan te moedigen om te bewegen! Deze katten zijn krachtige springers en bekwame klimmers; en als het op rennen aankomt, zijn het echte snelheidsduivels. Een stevig kattenhok met platforms en minstens één grot wordt gewaardeerd, en krabpalen kunnen uw meubels redden.

Bied uw kat veel speeltjes aan en wissel ze regelmatig uit om verveling te voorkomen. Aangezien Sokokatten erg hard kunnen zijn voor hun speelgoed, moet u uitkijken voor kapotte of overmatig versleten onderdelen en deze weggooien voordat er iets schadelijks in het spijsverteringskanaal van uw huisdier terechtkomt.

Gezondheid

Sokokokatten staan bekend om hun robuuste, goede gezondheid, en tot op heden zijn er geen genetische problemen bekend bij het ras. Ze zijn kwetsbaarder voor besmettelijke ziekten dan de meeste andere katten, omdat ze weinig tot geen ingebouwde weerstand hebben tegen veel voorkomende ziekten die huiskatten treffen. Het is zeer belangrijk om routinematige vaccinaties en regelmatige controles uit te voeren, en om contact tussen Sokokatten en niet-gevaccineerde katachtigen te voorkomen.

Geschiedenis

Sokoke geschiedenis
In 1977 vond wildlife-artieste Jeni Slater een kat en kittens aan de rand van het bos op een stuk land van haar familie in het oostelijke Sokoke-district in Kenia. Ze nam uiteindelijk twee kittens mee: Een mannetje en een vrouwtje, en uit deze twee werd een nieuw kattenras gevormd.

Omdat de katten die ze vond zulke ongewone markeringen hadden, geloofde Slater dat het misschien wilde katten waren, hoewel andere theorieën suggereren dat de poes misschien een kruising was tussen een huiskat en een wilde kat, of dat de kat een genetische mutatie had die tot haar unieke uiterlijk leidde. Een andere theorie – en de meest waarschijnlijke – is dat de basiskatten verwilderde khadzonzo katten waren, die van nature huiskatten zijn.

In 1978 begon Slater serieus met haar fokprogramma, met katten uit de omgeving van Watamu. Sommige werden verkregen als kitten, en andere waren volwassen verwilderde katten die zij temde met behulp van voedselbeloningen. Het Sokoke kattenfokprogramma werd uitgebreid in 1983, toen Gloria Moeldrop een paar Slater’s katten naar Denemarken bracht. Deze katten werden vanaf 1984 geshowd.

In 1987 bracht Slater nog een kat in om de genetische diversiteit te vergroten. Deze keer was het een donkerder gekleurde straatkat, ook uit Watamu. Het is mogelijk dat het lynx puntpatroon dat bij sommige Sokoke katten te zien is, van dit individu afkomstig is.

Het Deense fokprogramma werd in 1989 uitgebreid met meer katten uit Kenia. Rond dezelfde tijd leverde Jeni Slater foundationstock aan een Italiaanse fokker genaamd Bob Schwartz.

Later besloot Jeannie Knocker, een Engelse die vlakbij Slater in Kenia woonde, meer verwilderde katten uit het Sokoke-bosgebied te verzamelen. Deze leverden nesten op die uiteindelijk werden geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten. Met deze katten ontstond een nieuwe lijn van Sokokekatten, met duidelijke verschillen met die van Slater’s foklijn. Het is mogelijk dat andere rassen hebben bijgedragen tot de huidige Sokoke katten, maar niemand weet het zeker.

De Federation Intternationale Feline (FIFe) heeft Sokoke katten in 1993 officieel geregistreerd. Tot op heden zijn de enige andere registers die Sokokekatten erkennen The International Cat Association (TICA), de Canadian Cat Association (CCA) en de Britse Governing Council of the Cat Fancy (GCCF).

Wist u dat?

Sokokatten krijgen hun unieke tabby-patroon van het agouti-gen. Het patroon wordt soms Afrikaans patroon of Afrikaanse tabby genoemd.

De Sokoke behoort tot de zeldzaamste van alle kattenrassen, dus prijs uzelf gelukkig als u er een aan uw familie kunt toevoegen!

Sneeuw Sokokes zijn uitzonderlijk zeldzaam: Dit unieke patroon heeft een bleek lichaam met overal vage, zichtbare tabby aftekeningen behalve in de punten, waar donkerder tabby aftekeningen te zien zijn.

De rasstandaard

Sokoke kattenras

Lichaam

Het lichaam is lang, mager en atletisch, met goed gedefinieerde spieren en een sierlijk uiterlijk. Reuen zijn doorgaans groter dan teven.

Kop

De kop van de Sokoke kat is een aangepaste wig die klein lijkt in vergelijking met het lichaam. Hoge, goed gedefinieerde jukbeenderen, een brede neus en een zachte welving op de neusbrug zijn opvallende kenmerken. De snorharen moeten zacht afgerond zijn en de kin moet sterk zijn.

Oren

De oren moeten matig groot en rechtopstaand zijn.

Vacht

De Sokoke kat heeft een enkele vacht met licht ruw haar dat een glanzende glans vertoont.

Kleur

Sokokokatten hebben meestal een aangepaste bruine tabby kleur, met klassieke tabby aftekeningen die gedempt worden door agouti ticking.

Ogen

De ogen van de Sokokekat moeten middelmatig groot zijn en ver uit elkaar staan, met een lichte amandelvorm en een lichte opwaartse helling naar de basis van de oren.

Poten

De poten zijn lang en slank, taps toelopend naar middelgrote tot kleine ovale voeten.

Staart

De staart van de Sokokokat moet middelmatig tot lang zijn, met een duidelijke zweepachtige taps toelopend.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Sokokekat?

Sokokekatten kosten tussen €500 – €2000.

Hoe groot worden Sokoke katten?

Sokokekatten worden meestal middelgroot. Een volwassen Sokokekat kan tussen de 2-5 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 18 – 20 cm.

Hoe lang leven Sokoke katten?

De gemiddelde levensduur voor Sokoke is 15-20 jaar.

Verharen Sokoke katten?

Sokoke zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.