Hebben katten een gevoel van tijd?

Als u een huisdierouder bent, merkt u misschien dat uw kat een routine volgt. Misschien springen ze tegelijkertijd op je schoot, of staan ze regelmatig op de oprit te wachten als je thuiskomt van je werk. Schattig, toch? Natuurlijk zijn sommige van hun routinematig gevoede gedragingen niet zo vertederend of welkom, zelfs als je een kattenliefhebber bent.

Zoals wanneer ze je elke ochtend een half uur voordat je wekker afgaat wakker maken, of ze beginnen te schreeuwen om eten als je ze een seconde te laat voedt. Maar hoe weten katten hoe laat het is? Hebben katten tijdsbesef? Of is het gewoon toeval?

Kunnen katten de tijd vertellen?

Natuurlijk kunnen katten de tijd niet vertellen in de conventionele zin.

Natuurlijk kunnen katten de tijd niet vertellen in de conventionele zin. Voor zover bekend kunnen ze een digitale of analoge klok niet lezen, laat staan interpreteren! Maar als je kat de tijd niet van een klok kan onderscheiden, hoe komt het dan dat hij klaar staat als je thuiskomt van zijn werk, of dat hij je elke dag op praktisch hetzelfde tijdstip wakker maakt?

Nou, alleen omdat ze de tijd niet kunnen vertellen, betekent niet dat ze geen idee hebben hoe laat het is. Laten we eens kijken hoe.

Hoe weten katten hoe laat het is?

Als je erover nadenkt, is er genoeg bewijsmateriaal dat je huiskat informatie kan vertellen over hoe laat het is. Ze moeten er gewoon naar op zoek. Hier zijn enkele manieren waarop uw kat kan uitzoeken hoe laat het is:

1. Uw gedrag

Katten zijn gewoontedieren en ze houden van routine. Je hebt het je misschien niet gerealiseerd, maar ze hebben waarschijnlijk je routine en dagelijkse gewoonten uit het hoofd geleerd.

Katten zijn gewoontedieren en ze houden van routine. Je hebt het je misschien niet gerealiseerd, maar ze hebben waarschijnlijk je routine en dagelijkse gewoonten uit het hoofd geleerd. Ze zullen bijvoorbeeld weten welke familieleden het huis verlaten om naar hun werk of school te gaan, en ze zullen weten dat ze een tijdje wegblijven. Na verloop van tijd wennen katten aan hoe lang hun katteneigenaren weg zijn en zijn ze klaar voor hun terugkeer.

Het is niet alleen je komen en gaan dat je kat een idee geeft van het tijdstip van de dag. Ze zullen ook op de hoogte zijn van je wek- en slaaptijden, maaltijden en bad- of douchetijden als je een gereguleerde wasmachine bent! Hoe strakker je routine, hoe nuttiger het is voor je kat om de tijd te vertellen.

Lees ook: 10 schattige tekenen die je kat op je heeft gedrukt

2. Hun omgeving

Katten kunnen ook informatie krijgen over het tijdstip van de dag door hoe licht of donker het buiten is, hoeveel mensen er op pad zijn en of de vogels zingen.

Katten kunnen ook informatie krijgen over het tijdstip van de dag door hoe licht of donker het buiten is, hoeveel mensen er op pad zijn en of de vogels zingen. Ze zijn van nature actiever bij zonsopgang en zonsondergang, en zonsopgang en zonsondergang geven ze twee solide referentiepunten.

Ze kunnen ook geluiden of gebeurtenissen herkennen die regelmatig voorkomen in hun omgeving, zoals de hond van een buurman die blaft of lokale kinderen die naar school gaan.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

3. Hun lichaamsklok

Net als mensen hebben katten een interne klok die hen helpt de waaktijd en slaaptijd te herkennen.

Net als mensen hebben katten een interne klok die hen helpt de waaktijd en slaaptijd te herkennen. Ze zullen ook lichaamssignalen oppikken, zoals zich moe, hongerig of dorstig voelen, om hen een idee te geven van hoeveel tijd er is verstreken en hen eraan te herinneren je te zeuren om eten of je wakker te maken!

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

4. Hun routine

Katten herhalen vaak elke dag hetzelfde gedrag en dezelfde gewoonten.

Zoals eerder vermeld, is de routine van een kat erg belangrijk voor hen. Katten herhalen vaak elke dag hetzelfde gedrag en dezelfde gewoonten. Ze kunnen wakker worden en in de vroege ochtend naar buiten gaan, dan kan een hongergevoel hen eraan herinneren dat het tijd is voor het ontbijt.

Laat ze op je borst springen terwijl ze miauwen of luid spinnen, dan ontbijten ze en gaan ze naar de bank voor een catnap. Als je ziet dat je kat elke dag hetzelfde doet, helpt het hem waarschijnlijk om zich bewust te blijven van het tijdstip van de dag.

Wat als de routine van een kat verandert?

Katten kunnen erg afhankelijk zijn van hun routine en de routine van hun eigenaren.

Katten kunnen erg afhankelijk zijn van hun routine en de routine van hun eigenaren. Als hun routine of hun omgeving verandert, zelfs op een subtiele manier, kunnen ze gestrest raken. Dit kan zoiets kleins zijn als een verandering van geur in de woonkamer, of zoiets groots als hun eigenaar die zijn werk verplaatst en meer het huis uit is.

Stress kan een verandering in het gedrag van uw kat veroorzaken. Tekenen van stress bij katten zijn onder meer vocaliseren, verbergen, krabbelenmeubels tching meubels, of urine door het huis. In meer ernstige gevallen kan dit zich ontwikkelen tot overgrooming en kale plekken of pijnlijke cystitis.

Lees ook: Hoe te zien of een kat boos is

1. Overgrooming

Gestreste katten zullen vaak over de kamer gaan, likken en likken aan een deel van de vacht totdat de haren breken en de huid pijnlijk wordt.

Gestreste katten zullen vaak over de kamer gaan, likken en likken aan een deel van de vacht totdat de haren breken en de huid pijnlijk wordt. Als uw kat overgroomt, vindt u misschien bosjes vacht in huis, merkt u misschien kale plekken op uw kat op of kan hun vacht ruw en borstelig aanvoelen. Katten overstijgen vaak hun buiken of de binnenkant van de achterpoten, dus het is misschien niet duidelijk als je naar ze kijkt.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

2. Cystitis

Feline idiopathische cystitis Functie

Stress kan een ontsteking van de blaaswand veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw kat de drang voelt om de hele tijd te plassen.

Stress kan een ontsteking van de blaaswand veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw kat de drang voelt om de hele tijd te plassen. Je merkt misschien dat ze hurken en zich inspannen om in de kattenbak te plassen, maar er wordt slechts een kleine hoeveelheid urine geproduceerd.

Er kan zelfs wat bloed in de urine zitten. Indien onbehandeld, kan cystitis soms leiden tot een geblokkeerde blaas, vooral bij mannelijke katten, en dit is een veterinair noodgeval.

Lees ook: Blaasstenen bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Hoe kun je een gestreste kat helpen?

Als uw kat tekenen van stress vertoont, kijk dan of u de oorzaak kunt identificeren.

Als uw kat tekenen van stress vertoont, kijk dan of u de oorzaak kunt identificeren. Als er bijvoorbeeld een nieuwe baby in huis is of een nieuwe kat in de buurt, kan dit gemakkelijk de oorzaak van het probleem zijn. Maar zelfs als u de reden achterhaalt, kunt u het probleem mogelijk niet oplossen, vooral als het het huisdier van iemand anders is.

Ongeacht de oorzaak is het een goed idee om uw kat door een dierenarts te laten controleren als hij tekenen van stress, cystitis of huidlaesies vertoont. U kunt proberen kalmerende sprays of feromoonverspreiders rond uw huis te gebruiken om de angst van uw kat te verlichten en proberen veel veilige, kalme en gezellige ruimtes te bieden waar uw kat zich veilig voelt.

Als uw kat verlatingsangst heeft, zorg dan voor veel speelgoed, activiteiten en puzzelvoeders om hem bezig te houden terwijl u weg bent. Je kunt ook kleding achterlaten die naar je ruikt en proberen de radio of televisie aan te laten staan, zodat ze zich niet zo alleen voelen. Zorg er ten slotte voor dat je quality time met hen doorbrengt als je in de buurt bent, om ze gerust te stellen en te kalmeren.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Samenvatting

Hoewel katten de tijd niet kunnen vertellen met behulp van een klok of horloge, begrijpen ze zeker het concept van het verstrijken van de tijd en hebben ze een idee van hoe laat het is.

Hoewel katten de tijd niet kunnen vertellen met behulp van een klok of horloge, begrijpen ze zeker het concept van het verstrijken van de tijd en hebben ze een idee van hoe laat het is. Het lijkt misschien geavanceerd, maar katten kunnen informatie uit de wereld om hen heen gebruiken om hen te laten weten hoe laat het is en wanneer ze voedsel, speeltijd of alleen uw bedrijf kunnen verwachten.

Lees ook: 7 tekenen dat je kat niet genoeg liefde krijgt

Veelgestelde vragen

Hebben katten een gevoel van tijd wanneer ze alleen worden gelaten?

Katten raken vertrouwd met de routine van hun eigenaar en dit geeft hen een idee van wanneer ze je terug kunnen verwachten. Ze kunnen ook lichaamssignalen zoals honger, dorst en vermoeidheid gebruiken om hen te helpen beslissen hoeveel tijd er is verstreken.

Weten katten hoe lang je weg bent?

Katten weten niet hoe lang je in minuten of uren weg bent. Als alleen zijn echter deel uitmaakt van hun routine, zullen ze het zeker merken als je plotseling voor een langere of kortere tijd weg bent.

Kunnen katten hun baasjes missen?

Veel katten missen hun baasjes als ze alleen zijn. Verlatingsangst kan leiden tot stress en gezondheidsproblemen zoals cystitis en overgrooming, dus het is het beste om met een dierenarts of gedragsdeskundige te praten als je je zorgen maakt.

Worden katten verdrietig als je weggaat?

Katten kunnen genieten van hun tijd alleen, maar ze kunnen ook last hebben van verlatingsangst. De belangrijkste factor die stress bij katten veroorzaakt, is een verandering in routine. Dus als je je kat regelmatig verlaat, en dat al heel lang doet, is het onwaarschijnlijk dat het plotseling een probleem wordt. Aan de andere kant, als je omstandigheden veranderen en je bent plotseling veel van huis, kan je kat behoorlijk angstig worden.