Nat versus droog kattenvoer: wat is beter voor katten?

Katteneigenaren stellen vaak de vraag, is droog of natvoer beter voor katten? Het antwoord is niet zwart-wit. Beide soorten kattenvoer hebben voor- en nadelen. In dit artikel over nat versus droog kattenvoer bespreken we alle voor- en nadelen om u te helpen beslissen wat het beste is voor uw kat.

Of het voedsel nu droog of nat is, zoek naar voedingsmiddelen die voldoen aan de AAFCO-normen.

Alle commerciële kattenvoeding – droog of nat – biedt alle voeding die katten nodig hebben, zolang het voedsel voldoet aan de normen die zijn vastgesteld door de Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Het AAFCO-label op een zak kattenvoer geeft aan dat het voedsel qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd is voor de levensfase van de kat.

De levensfasen omvatten volwassen, kitten, zwangere en zogende vrouwtjes en alle levensfasen (elke kat van elke leeftijd).

In theorie zou het niet uit moeten maken of een kat droogvoer of natvoer eet, maar elk type heeft zijn voor- en nadelen.

Droog kattenvoer, ook wel droge brokjes genoemd, is een sterk bewerkt, houdbaar voer. Droog kattenvoer is goed voor een lange tijd (soms een jaar of langer) in de originele verzegelde zak. Zoek naar een “best by” of “use by” datum op de tas om erachter te komen of een ongeopende zak nog vers is.

Eenmaal geopend, is het het beste om binnen ongeveer zes weken droog kattenvoer te gebruiken. Hoewel u misschien in de verleiding komt om uw droge kattenvoer in een plastic container over te brengen, is het het beste om het in de originele zak te bewaren, die een speciale voering heeft die is ontworpen om de versheid van het voedsel te maximaliseren. Vouw de bovenkant van de zak helemaal naar beneden, knijp zoveel mogelijk lucht eruit als je kunt, knip hem dicht en bewaar de zak vervolgens op een koele, droge plaats.

Lees ook: De 11 beste droge kattenvoer

Nat kattenvoer, ook wel ingeblikt voer genoemd, is over het algemeen minder bewerkt dan droog kattenvoer, maar ook zeer houdbaar. Ongeopende blikjes, bakjes en zakjes nat kattenvoer gaan lang mee, meestal meerdere jaren.

Lees ook: De 10 beste gezonde ingeblikte, zachte en natte kattenvoeding

Net als bij droogvoer, zoek naar een “best by” of “use by” datum op het blik, dienblad of zakje om te bepalen of ongeopend nat kattenvoer nog steeds goed is. Eenmaal geopend, is nat kattenvoer zeer bederfelijk. Natvoer kan slechts een paar uur worden weggelaten voordat het bederft en restjes moeten worden gekoeld. Gebruik nat kattenvoer binnen vijf tot zeven dagen na opening.

Droog kattenvoer voor-en nadelen

Oranje en witte kat die droogvoer eet

Droog kattenvoer is handig om op te slaan, gemakkelijk te serveren en voedzaam.

Aan de andere kant, in vergelijking met nat kattenvoer, is droog kattenvoer meestal hoger in koolhydraten en heeft het minder eiwitten (vooral dierlijke eiwitten). Hoewel katten nuttige voedingsstoffen uit koolhydraten kunnen verteren en opnemen, hebben katten geen minimale voedingsbehoefte aan koolhydraten.

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze dierlijke eiwitten nodig hebben in hun dieet. Wilde katten eten zeer weinig koolhydraten, als die er al zijn, omdat hun dieet voornamelijk bestaat uit het eten van kleine prooidieren.

Deze kleine prooidieren hebben grote hoeveelheden eiwit en matige hoeveelheden vet. Droog kattenvoer is een minder natuurlijk type dieet voor katten, hoewel huiskatten zijn geëvolueerd om te leven en te gedijen op droog kattenvoer.

Hoewel je misschien hebt gehoord dat droogvoer beter is voor de tanden van je kat omdat het de tanden schoon schraapt, is dit over het algemeen om verschillende redenen niet waar. De brokjes zijn bijvoorbeeld zo klein dat ze gemakkelijk afbrokkelen in de bek van een kat. Ook slikken katten in plaats van op hun voedsel te kauwen, zodat ze niet op droogvoer kauwen.

Over het algemeen is droog kattenvoer niet beter voor de tanden van uw kat dan natvoer, en het houdt de tanden van een kat niet meer schoon dan het eten van crackers of ontbijtgranen uw tanden schoon zou houden.

Lees meer: Beste tandheelkundige kattentraktaties

Sommige droge kattenvoer is echter speciaal ontwikkeld om tandsteen uit de tanden van een kat te verwijderen. Deze speciale tandheelkundige gezondheidsvoeding, die het keurmerk van de Veterinaire Mondgezondheidsraad (VOHC) heeft ontvangen, omvatten deze hier vermeld:

Een groot pluspunt van droogvoer is dat je het de hele dag buiten kunt houden. Dit is geweldig voor katten die graag de hele dag door knabbelen. Katten hebben echter niet bepaald een gevoel van portiecontrole, dus vrije keuzevoeding kan gemakkelijk extra kilo’s toevoegen. Katten met overgewicht mogen hun droogvoer niet de hele dag buiten beschouwing laten.

Droog kattenvoer Pro’s

 • Betaalbaar
 • Lange houdbaarheid
 • Handig (gemakkelijk te serveren en kan worden weggelaten)
 • Energierijker dan natvoer
 • Veel katten houden van de crunch en smaak

Droog kattenvoer Nadelen

 • Lager watergehalte dan natvoer
 • Bevat minder eiwit, vooral dierlijke eiwitten, dan de meeste natte voedingsmiddelen
 • Bevat meer koolhydraten dan natvoer
 • Kan moeilijk zijn voor katten met gebitsproblemen of ontbrekende tanden
 • Katten kunnen te veel eten als het voedsel de hele dag in de kom blijft

Nat kattenvoer voor-en nadelen

Zilveren tabby kat die natvoer eet

Nat kattenvoer biedt veel gezondheidsvoordelen, waaronder een hoog watergehalte en meer eiwitten dan droog kattenvoer.

Vanwege het extra watergehalte is natvoer geweldig voor katten die hun waterinname moeten verhogen, zoals katten met urinewegaandoeningen zoals nieraandoeningen, urinekristallen of cystitis (ontsteking van de blaas). Koolhydraatarme diëten worden soms aanbevolen voor diabetische katten en nat kattenvoer voldoet over het algemeen aan die eis.

Nat kattenvoer bevat ook meer eiwitten dan droog kattenvoer, vooral dierlijke eiwitten. Katten, die obligate carnivoren zijn, zijn gemaakt om grote hoeveelheden dierlijke eiwitten, matige hoeveelheden vet en minimale hoeveelheden koolhydraten te consumeren en te verteren. Natvoer controleert al die vakjes mooi.

Veel katten houden van de smaak van natvoer, vooral kieskeurige eters en oudere katten.

Oudere katten met gebitsproblemen hebben baat bij de zachte textuur van natvoer.

Een van de grootste nadelen van nat kattenvoer zijn de kosten. Hoewel het hoge vochtgehalte van nat kattenvoer een goede zaak is, maakt al dat extra watergewicht het voedsel minder voedzaam. Je moet dus meer natvoer kopen en voeren om ervoor te zorgen dat je kat alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. Ook, ounce voor ounce, natvoer kost meer dan droog voedsel.

Een ander nadeel van natvoer is dat het snel bederfelijk is. Je moet het voer van je kat na een paar uur ophalen, anders bederft het. Dit kan moeilijk zijn voor katten die liever de hele dag door knabbelen, vooral als je niet thuis bent en geen drie of vier kleine maaltijden per dag kunt voeren.

Restjes moeten snel worden gekoeld en binnen een week worden gebruikt, dus je moet op de hoogte blijven van wat er nog in de koelkast staat. Het markeren van de datum op het blikje voedsel kan je daarbij helpen.

Wet Cat Food Pro’s

 • Hoger watergehalte dan droogvoer
 • Meer eiwitten, vooral dierlijke eiwitten, dan de meeste droogvoer
 • Minder koolhydraten dan droogvoer
 • Lange houdbaarheid bij ongeopend
 • Zeer goede smaak
 • Goed voor katten met gebitsproblemen of ontbrekende tanden

Wet Cat Voer Nadelen

 • Duur
 • Minder energiedicht dan droogvoer
 • Snel bederfelijk eenmaal geopend (moet worden gekoeld)

Het beste van twee werelden

Nat versus droog kattenvoer kittens eten brokjes

Om kieskeurige eetgewoonten later in het leven te voorkomen, biedt u kittens zowel droogvoer als natvoer aan.

Als u verscheurd bent over het al dan niet voeren van uw kat droogvoer of natvoer, overweeg dan om beide aan te bieden. Je kunt ’s ochtends een maaltijd met droog voedsel serveren voordat je naar je werk vertrekt en ’s avonds nat voedsel aanbieden zodra je thuiskomt. Of, als uw kat de neiging heeft om haar voedsel in één keer te eten, meng dan de twee soorten met elkaar. Elke hoeveelheid natvoer kan het algehele dieet van uw kat stimuleren met extra water en eiwitten.

Als je een kitten hebt, bied dan al vroeg droog en natvoer aan. Katten ontwikkelen meestal voorkeuren voor smaak en textuur vroeg in de kittentijd. Als uw kitten alleen droogvoer eet, kan ze in de toekomst haar neus ophalen voor natvoer (en vice versa).

Lees ook: De 8 beste kittenvoeding

Voor alle katten, zorg altijd voor voldoende vers, schoon water.

Vraag uw dierenarts om advies als u zich nog steeds afvraagt wat het beste voedsel voor uw kat is, vooral als uw kat specifieke gezondheidsproblemen heeft, zoals nierziekte of diabetes.

Veelgestelde vragen

Hebben katten elke dag natvoer nodig?

Of het nu droog of nat is, gezonde katten krijgen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit elke vorm van kattenvoer, op voorwaarde dat het voedsel het label van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) heeft. Dit label geeft aan dat het voedsel qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd is voor de levensfase van de kat (de levensfasen omvatten onderhoud voor een volwassen kat, kitten en zwangere / zogende vrouwtjes, of alle levensfasen).

Nat kattenvoer biedt echter wel de voordelen van extra water en eiwitten in het dieet van een kat, dus het is gunstig om elke dag natvoer te voeren als je kunt.

Kunnen katten alleen van droogvoer leven?

Ja, zolang het huisdiervoer van hoge kwaliteit is en compleet en uitgebalanceerd is volgens de AAFCO-normen.

Moeten katten zowel nat als droogvoer eten?

Omdat er voor- en nadelen zijn aan zowel nat als droog kattenvoer, kan het voeren van beide soorten voedsel het beste van twee werelden bieden: het extra water en eiwit uit het natte voedsel en het gemak van droogvoer.

Is natvoer slecht voor het gebit van katten?

De vaak vertelde theorie dat droogvoer beter is voor de tanden van een kat dan natvoer is meestal niet waar. Droog kattenvoer reinigt de tanden van een kat niet beter dan crackers of ontbijtgranen reinigen de tanden van een mens. Een kat alleen natvoer geven is niet slecht voor de tanden. Het is echter bewezen dat speciale tandheelkundige diëten die het zegel van de Veterinary Oral Health Council (VOHC) bevatten, de gezondheid van het gebit ondersteunen en de tanden schoner houden. Alle katten moeten hun tanden dagelijks laten poetsen, of minstens meerdere keren per week, met een huisdierveilige tandpasta en minstens één keer per jaar professioneel worden schoongemaakt door de dierenarts.