Hebben katten een navel? Het verrassende antwoord!

Wanneer je je kat aait en hij rolt om zodat je over zijn buik kunt wrijven, vraag je je misschien af of de kat een navel heeft.

Het antwoord op die vraag is ja; katten hebben wel navels. Net als wij hebben ze één navel die via de navelstreng verbinding maakt met hun moeder. In tegenstelling tot ons is de navel van de kat echter niet zo prominent en een beetje moeilijker te vinden. In feite heeft je kat geen innie of een outie zoals mensen dat doen. In dit artikel beantwoorden we alle vragen over katten en navels die je zou kunnen hebben.

3 katten gezichtsverdeler

Zijn de navels van katten vergelijkbaar met de onze?

Net als wij heeft een kat één navel. Andere zoogdieren, zoals schapen, paarden en honden, hebben ook een enkele navel. Beide bevinden zich op de buik, maar dat is waar de overeenkomsten eindigen omdat de navel van je kat er niet uitziet als de jouwe.

De navel van de kat verzamelt ook geen pluisjes omdat hij niet de depressie in zich heeft die de onze wel heeft. De navel van een kat is plat; het is een klein litteken in plaats van een ondiep gat.

katteneigenaar buik wrijft over haar kat
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Waar is de navel van een kat?

Niet alleen is de navel van de kat moeilijk te vinden, maar het ziet er ook niet uit als een navel. Als je lang genoeg in de buurt voelt, kun je meestal het verhoogde litteken voelen, maar het is mogelijk dat de navel van de kat volledig is genezen en dat er misschien helemaal geen litteken of bult is.

garen ball divider

Kunnen er gezondheidsproblemen zijn met de navel van een kat?

Als kitten de navelstreng van uw kat een gebied eromheen heeft dat rood, geïrriteerd of donker van kleur is, kan het een huid- of bloedinfectie hebben. Kittens met deze aandoening moeten onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht voor behandeling.

Als het kitten wat lijkt op een outie navel heeft, wat katten meestal niet hebben, kan dit een teken zijn van een navelbreuk en moet het meteen worden behandeld. Deze hernia’s komen meestal voor bij verweesde pleegkittens. Hoewel dit een van de meest voorkomende problemen met kittens is, is het behandelbaar. Soms is een operatie nodig om de hernia te behandelen.

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay

kattenpootverdeler

Inpakken

Terwijl je kat net als jij een navel heeft, is dat waar de overeenkomsten eindigen. Tijdens je volgende aaisessie kun je rond de navel van je kat voelen, maar onthoud dat het meestal slechts een klein litteken of bult is, geen verzonken navel.

Als uw kitten een navel heeft die op een outie lijkt, kan het een navelbreuk hebben en moet u de kat onmiddellijk naar een dierenarts brengen, zodat u de juiste behandeling kunt bespreken om uw kitten weer gezond en gelukkig te laten zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: DebraCarr, Shutterstock