Conjunctivitis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Oogproblemen komen vaak voor bij katten en conjunctivitis is de meest voorkomende presentatie. De meeste mensen hebben een vaag begrip van de term “conjunctivitis”, en als hun kat loopige, pijnlijk uitziende ogen ontwikkelt, kunnen ze zelfs denken “mijn kat heeft conjunctivitis”.

Het doel van dit artikel is om de details over conjunctivitis uit te leggen en het gemakkelijker te maken om katten te helpen die aan dit veel voorkomende probleem lijden.

Snel overzicht: conjunctivitis bij katten

Wat is conjunctivitis?

De precieze definitie van medische terminologie maakt het gemakkelijker om te begrijpen wat er aan de hand is. Het woord “conjunctivitis” kan worden onderverdeeld in drie segmenten:

 • Het postfix Het is middel “ontsteking”. Dus “conjunctivitis” middel “ontsteking van het bindvlies”.
 • Het “bindvlies” of het “conjunctivale membraan” is de fijne, doorschijnende structuur die de oogkas van de kat bekleedt en de oogbol, het oppervlak van het oog en de binnenkant van de oogleden bedekt. Het lijkt een beetje op een biologisch vel vershoudfolie.
 • “Ontsteking” beschrijft de reactie van het lichaam op een of andere belediging: roodheid, hitte, pijn, zwelling en functieverlies. Dus bij conjunctivitis is de oorzaak van de ontsteking de “belediging”, en als gevolg daarvan wordt het slijmvlies van het oog rood, warmer dan normaal, ongemakkelijk, gezwollen en werken de ogen niet langer normaal.

Oorzaken van conjunctivitis bij katten

Kat met mogelijk herpesvirus dat conjunctivitis veroorzaakt

Conjunctivitis bij katten heeft een breed scala aan oorzaken, waaronder virale of bacteriële infecties, trauma, allergieën en meer.

Er zijn vijf hoofdoorzaken van conjunctivitis bij katten. Deze zijn als volgt:

 • Virussen
 • Bacteriën
 • Irriterende stoffen voor het milieu
 • Allergieën
 • Trauma

Een ooginfectie veroorzaakt door virussen of bacteriën is de meest voorkomende oorzaak van conjunctivitis bij katten. Uit interesse zijn honden anders. Niet-infectieuze oorzaken, waaronder irriterende stoffen of allergieën, komen vaker voor dan infectieuze oorzaken.

1. Virale infecties

Er zijn twee veel voorkomende virussen die conjunctivitis bij katten kunnen veroorzaken. Deze virussen zijn beide algemeen bekend als de “kattengriep” virussen. Naast conjunctivitis veroorzaken deze virussen ook vaak andere tekenen van infectie van de bovenste luchtwegen, waaronder niezen.

 • Feline Herpes Virus (FHV) is de meest voorkomende virale oorzaak van conjunctivitis bij katten. De meeste kittens zijn beschermd tegen dit virus door de standaard routinevaccinaties, maar soms hebben ze het virus al opgepikt toen ze heel jong waren en andere katten kunnen het virus oppikken omdat ze niet voldoende zijn gevaccineerd. Net als herpes simplex koortsblaasjes bij mensen, kan het Feline Herpes Virus voor de lange termijn in het systeem blijven. Meestal zal een kat last hebben van herhaalde aanvallen van licht pijnlijke ogen met intermitterende afscheiding. Als een chronisch geïnfecteerde kat gestrest is, wordt het immuunsysteem tijdelijk onderdrukt en wordt het virus actiever, waardoor conjunctivitis terugkeert. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop menselijke koortsblaasjes kunnen oplaaien wanneer mensen gestrest zijn. Katten met feline herpesvirus conjunctivitis worden vaak nooit volledig genezen, maar met de juiste medicatie kunnen de tekenen onder controle worden gehouden en kunnen ze comfortabel worden gehouden.
 • Katachtige Calici Virus (FCV) is de tweede veel voorkomende virale oorzaak van conjunctivitis. Nogmaals, dit is opgenomen in het gebruikelijke vaccinatieprogramma van een kitten en het komt vaker voor bij jonge kittens die nog niet zijn gevaccineerd of onbeschermde oudere katten. Bij FCV zijn er vaak andere tekenen, waaronder een hoge temperatuur en ulceratie van de tong en het slijmvlies van de mond.

Naast deze twee kattengriepvirussen kan het Feline Immunodeficiency Virus (FIV) leiden tot conjunctivitis als een van de vele tekenen die geïnfecteerde katten vertonen.

2. Bacteriële infecties

Een aantal verschillende niet-virale infectieuze oorzaken kunnen ook conjunctivitis veroorzaken, waaronder organismen genaamd Mycoplasma en Chlamydophila.

3. Irriterende stoffen voor het milieu

Als een kat wordt blootgesteld aan stof, poeders, sprays of dampen uit een aantal bronnen, kunnen de ogen geïrriteerd zijn, wat resulteert in conjunctivitis.

4. Allergieën

Katten kunnen allergische reacties ontwikkelen op een aantal mogelijke allergenen, waaronder pollen en stof, en dit kan leiden tot conjunctivitis.

5. Trauma

Zelfs zonder het extra trauma van verlaten te worden, kan het een tot zes maanden duren voordat een nieuw geadopteerde kat is voltooidpas je aan aan een nieuw leven.

Als een kat lichamelijk letsel aan het oog oploopt, kan de bekleding van het oog reageren door ontstoken te raken en zich voor te stellen als conjunctivitis. Verwondingen kunnen worden veroorzaakt door kattengevechten (een kras of beet in het oog), vreemde lichamen (bijv. graszaden) of een aantal andere mogelijke fysieke trauma’s. Ingroeiende wimpers of andere conformatieproblemen zoals omgekeerde oogleden kunnen langdurig trauma veroorzaken dat leidt tot conjunctivitis bij katten.

Tekenen van conjunctivitis bij katten

Close-up van conjunctivitis bij kattenoog

Conjunctivitis wordt gedefinieerd door ontsteking in en rond het oog, wat leidt tot roodheid, afscheiding en een gezwollen, uitstekend derde ooglid.

Getroffen katten vertonen een aantal veel voorkomende klinische symptomen.

 • Roodheid van de voering van het oog, waardoor het uiterlijk van een “roze oog” of “rood oog”
 • Oogafscheiding, soms helder, of soms geel of groen. Als de traanbuizen verstopt raken met ontstekingsresten, kan de verhoogde traanproductie bij conjunctivitis leiden tot duidelijk met tranen bezaaide wangen.
 • Aangetaste ogen kunnen half gesloten zijn, met de kat die scheel kijkt
 • De kat kan laten zien overmatig knipperen
 • De derde ooglid kan gezwollen en uitstekend zijn, zichtbaar in de hoek van een of beide ogen

Diagnose van conjunctivitis bij katten

Katten met conjunctivitis moeten naar de dierenarts worden gebracht, die een volledig oculair onderzoek zal uitvoeren, de structuren rond de ogen zal controleren en de ogen in detail zal onderzoeken. Idealiter zou de oorzaak van conjunctivitis definitief moeten worden vastgesteld.

Dit kan bloedonderzoek, wattenstaafjes en andere tests omvatten. Deze worden niet altijd uitgevoerd, om economische en andere redenen, en ze zijn mogelijk niet nodig voor individuele gevallen. Uw dierenarts zal u begeleiden bij de beste aanpak.

Droge swabs uit het slijmvlies van het oog kunnen worden ingediend voor Polymerase Chain Reaction (PCR) -tests voor Feline Herpes Virus en Chlamydophilia, terwijl vochtige swabs kunnen worden ingediend in een speciaal virustransportmedium om te screenen op Feline Calici Virus.

Behandeling &Herstel

Afvegen van cat's eye conjunctivitis bij katten

Behandeling voor conjunctivitis bij katten omvat meestal oogdruppels en zalven. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan uw kat antibiotica of antivirale medicatie nodig hebben.

De behandeling hangt af van de vermoedelijke oorzaak, maar oogdruppels of oogzalf worden meestal voorgeschreven door uw dierenarts. Mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Topische antivirale oogdruppels
 • Orale antivirale medicatie
 • Topische antibiotica
 • Ontstekingsremmende medicatie in bepaalde, specifieke gevallen

Conclusie

Conjunctivitis komt vaak voor bij katten en professionele hulp van uw dierenarts is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat zo snel mogelijk weer volledig gezond wordt.