Is het mogelijk om ringworm van katten op mensen over te brengen?

Niemand wil te maken krijgen met een schimmelinfectie, vooral als het op je kat is. Het behandelen van de ringworm van uw kat kan vervelend zijn, maar wist u dat het u in gevaar kan brengen als u niet voorzichtig bent? Dat klopt; de ringworm van uw kat kan op u worden overgedragen.

Als u in contact komt met de laesie van een geïnfecteerde kat, bestaat de kans dat u de ringworm van uw kat te pakken krijgt. Om waakzaam te blijven en dit te voorkomen, moet u zich bewust zijn van wat ringworm precies is, de tekenen van infecties bij katten en hoe u kunt voorkomen dat u geïnfecteerd raakt.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is Ringworm?

Ringworm is een schimmelinfectie van de huid, nagels en het haar. De naam is gebaseerd op het uiterlijk van de infectie: een ronde, rode ring van ontsteking. De naam kan voor sommigen een beetje misleidend zijn. Hoewel de naam het woord “worm” bevat, wordt het niet echt veroorzaakt door een wormparasiet. Evenzo zijn niet alle infecties ringachtig van uiterlijk.

De ringwormschimmel maakt deel uit van een infectieuze groep die bekend staat als dermatofyten. Hoewel sommige van deze dermatofyten alleen besmettelijk zijn voor een specifieke soort, kan het soort dat katten infecteert ook mensen en honden infecteren.

Ringworm op het oor van de kat
Afbeelding Credit: Ameena Matcha, Shutterstock

Tekenen dat uw kat ringworm heeft

Om te voorkomen dat u besmet raakt door uw kat, moet u eerst herkennen of uw kat ringworm heeft. Er zijn een paar tekenen waar je op moet letten.

Het is belangrijk op te merken dat symptomen veel moeilijker te identificeren kunnen zijn als het gaat om langharige kattenrassen. Er is zelfs een kans dat uw langharige kat een asymptomatische drager is, wat betekent dat hij geen tekenen van infectie zal vertonen terwijl hij besmettelijk is.

Als uw kat tekenen vertoont, kan hij wat vachtverlies ervaren, vaak in cirkelvormige plekken. Dit komt omdat de schimmels de haarschacht kunnen infecteren en ervoor kunnen zorgen dat het haar gemakkelijk uitvalt. De vacht van je kat kan ook doffer van kleur worden.

Laesies kunnen op de huid van uw kat verschijnen. Deze laesies zullen vaak rood of grijs zijn en kunnen schilfering hebben. U zult deze vlekken waarschijnlijk vinden op het hoofd, de borst, de wervelkolom, het zijlichaam en de voorpoten van uw kat. Ze jeuken in eerste instantie misschien niet, maar ze kunnen geïrriteerd raken als er schilfering of een infectie ontstaat.

In ernstigere gevallen kan ringworm ervoor zorgen dat de huid van uw kat een verhoogde nodulaire kwaliteit ontwikkelt. Laesies zoals deze kunnen sijpelen. Als u een van deze verontrustende tekenen bij uw kat opmerkt, aarzel dan niet om met uw dierenarts te praten.

Hoe vangen katten ringworm?

Het is niet moeilijk voor uw kat om ringworm te vangen. Als hij in contact komt met een besmette kat, is dat alles wat nodig is. Als je een huishouden hebt met meerdere katten, zal de infectie nog gemakkelijker te verspreiden zijn. Ringworm kan zich verspreiden via de geïnfecteerde huidschilfers en haarzakjes die uw kat afwerpt. Elk direct contact met ringwormsporen kan een infectie veroorzaken, deze sporen kunnen tot 18 maanden overleven op oppervlakken en grond.

Als uw katten binnenkatten zijn die geen interactie hebben met dieren buiten uw huishouden, is het gemakkelijker om infectie te voorkomen. Maar als uw katten vrij zijn om buiten rond te zwerven en om te gaan met dieren die ze zien, heeft u aanzienlijk minder controle over wat uw kat mee mag nemen als hij door de deur loopt.

Close-up van een uitslag op de huid van de oren van de kat
Afbeelding credit: Yaya Foto’s, Shutterstock

Wie loopt een hoger risico om ringworm van een kat te vangen?

Ringworm kan vrij gemakkelijk van katten naar mensen reizen, hoewel sommige mensen een iets hoger risico op infectie lopen. Vooral mensen met een zwakker immuunsysteem zijn in het nadeel. Dit omvat kinderen, ouderen en mensen die chemotherapie of transfusies ondergaan. Als uw kat ringworm heeft en iemand in uw huis een hoog risico loopt, is het het beste om ze gescheiden te houden totdat de situatie is opgelost.

Ringworm zoönisis
Afbeelding Credit: Ternavskaia Olga Alibec, Shutterstock

Hoe om te gaan met een kat met Ringworm

Het behandelen van een kat met ringworm kan u blootstellen aan een infectie als u niet voorzichtig bent. Draag handschoenen en een schort bij het behandelen van uw kat en was vervolgens uw handen en lichaam.

Geïnfecteerde huisdieren moeten worden gescheiden van andere huisdieren om infectie en verdere verspreiding van de sporen in de omgeving te voorkomen. U moet de omgeving reinigen en desinfecteren om zich te ontdoen van eventuele sporen en herbesmetting en herinfecties te voorkomen. In sommige gevallen moeten ook andere huisdieren in huis worden behandeld, raadpleeg uw dierenarts voor advies. Omdat katten hun infectie kunnen doorgeven aan mensen, honden en andere katten, kan niemand als veilig voor de infectie worden beschouwd, zelfs als ze geen tekenen vertonen nog.

kattenpootverdeler

Conclusie

Ringworm is een schimmel die kan worden overgedragen tussen huisdieren en mensen. Maar gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar. Omdat de infectie wordt overgedragen door direct contact met de sporen, is desinfectie van het milieu erg belangrijk voor de uitroeiing ervan. Als u in een huishouden met meerdere huisdieren woont, zorg er dan voor dat u geïnfecteerde huisdieren scheidt. Raadpleeg uw dierenarts over eventuele noodzakelijke behandelingen voor uw andere huisdieren. Als u snel maar voorzichtig handelt, kunt u voorkomen dat ringworm zich van uw kat naar de rest van uw gezin verspreidt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Yaya Foto’s, Shutterstock