Hoornvlieszweren bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

kat met een hoornvlieszweer die in het bed ligt

Wat is een hoornvlieszweer?

Het hoornvlies is het heldere venster van het oog en kan krassen of schaafwonden ontwikkelen, die hoornvlieszweren of hoornvlieszweren worden genoemd. Hoornvlieszweren kunnen alleen betrekking hebben op de oppervlakkige laag van het hoornvlies, het epitheel genaamd, of kunnen dieper in het hoornvlies terechtkomen met betrekking tot het stroma of de diepste laag van het hoornvlies, het membraan van Descemet.

Hoornvlieszweren zijn pijnlijk en kan infecties ontwikkelen die het oog bedreigen, dus het is erg belangrijk om uw kat naar een dierenarts te brengen als u een hoornvlieszweer vermoedt.  De behandeling zal afhangen van de oorzaak, maar vaak gaat het om antibiotische oogmedicijnen zoals druppels of zalven.

Snel overzicht: Hoornvlieszweren bij katten

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Loensen, overmatig scheuren of aanwezigheid van andere afscheiding, zwelling/roodheid van het oog, troebel uiterlijk voor het oog, verhoogd derde ooglid
medische dossiers
Diagnose: Ondersteunende bevindingen bij onderzoek van het oog, positief resultaat wanneer fluoresceïnekleuring wordt gebruikt, bacteriële cultuurmonsters in zeldzame gevallen
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie: Indien gerelateerd aan herpesvirus, L-lysine of een ander soortgelijk supplement kan worden aanbevolen om episode recidief te verminderen.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Niet specifiek, hoewel het herpesvirus / feline virale rhinotracheitiscomponent van het FVRCP-vaccin kan beschermen tegen herpesvirus als oorzaak.
jam-medisch
Behandelingsopties: Antibotische druppels of zalf, pijnmedicatie, antivirale medicatie indien gerelateerd aan herpesvirus, chirurgie in zeldzame gevallen kan nodig zijn.
thuis
Huismiddeltjes: Een warm kompres met een vochtig washandje op het gesloten oog kan helpen bij een zekere mate van ongemak, zwelling en afscheiding.

Wat zijn de oorzaken hoornvlieszweren bij katten?

cat eye infectie uitgelichte afbeelding

De meest voorkomende oorzaak van hoornvlieszweren bij katten is de Feline Herpes Virus-1 (FHV-1).  Dit virus infecteert jonge kittens die vervolgens levenslang drager worden van het virus.  Wanneer het virus wordt geactiveerd door stress of ziekte, kunnen oogaandoeningen zoals hoornvlieszweren zich ontwikkelen.

Andere oorzaken van hoornvlieszweren bij katten zijn:

 • Trauma (krassen, lekke banden)
 • Chemische of shampoo brandwonden
 • Ooglidafwijkingen (niet in staat om te knipperen, katten met insectenogen zoals Perzen, entropion)
 • Wimperafwijkingen (extra wimpers)
 • Droge ogen

Wat zijn de symptomen van hoornvlieszweren bij katten?

gele kat met een hoornvlieszweer

Als een hoornvlieszweer wordt vermoed, zal een dierenarts een volledig oogonderzoek uitvoeren, inclusief een speciale oogdruppelkleurstof die fluoresceïnevlek wordt genoemd. dat groen oplicht onder een blauw gefilterd licht.

Hoornvlieszweren zijn pijnlijk en veroorzaken ontsteking van de omliggende oogstructuren.

Symptomen van hoornvlieszweren zijn onder meer:

 • Scheel
 • Opgeheven derde ooglid
 • Wrijven / poten aan het oog
 • Tranend / huilerig oog
 • Oogafscheiding (slijmerig, pusachtig)
 • Zwelling en roodheid van oogmembranen (conjunctivitis)
 • Waas of troebelheid van het hoornvlies
 • Veranderingen in het gezichtsvermogen
 • Verminderde eetlust of activiteitsniveau als gevolg van pijn

Hoe diagnosticeer je een hoornvlieszweer?

Jonge kat met lekkend geïnfecteerd oog

Katten met een geïnfecteerd oog zullen vaak scheel kijken en oogafscheiding hebben.

Een dierenarts zal een volledig oogonderzoek als een hoornvlieszweer wordt vermoed.  Dit omvat een speciale oogdruppelkleurstof genaamd fluoresceïnevlek.  Fluoresceïnevlek wordt geabsorbeerd door een zweer en gloeit groen onder een blauw gefilterd licht dat tijdens het oogonderzoek wordt gebruikt en zal een hoornvlieszweer bevestigen.

Hoornvlieszweren kunnen oppervlakkig of oppervlakkig zijn, waarbij alleen het hoornvliesepitheel betrokken is.  Bacteriële infectie zal ervoor zorgen dat de zweer zich verdiept in het hoornvlies, een stromale zweer genoemd.  Zweren die betrekking hebben op alle hoornvlieslagen behalve de allerlaatste, extreem dunne laag, worden “descemetoceles” genoemd en worden meestal als noodsituaties beschouwd.

Een zweer die zich helemaal door het hoornvlies verdiept, zal leiden tot scheuring van het oog, geperforeerde hoornvlieszweren genoemd.  Sommige zweren kunnen zo ernstig zijn dat ze ervoor zorgen dat het hoornvlies kleine bloedvaten laat groeien om te helpen bij genezing, of zelfs pus of bloedingen aan de voorkant ontwikkelen oogkamer.

Hoe behandel je hoornvlieszweren bij katten?

kattenoogonderzoek

De behandeling van hoornvlieszweren bij katten omvat bijna altijd actuele antibiotische oogmedicijnen en heel vaak antivirale medicijnen.

Behandeling van de hoornvlieszweer van een kat zal bijna altijd omvatten topisch antibioticum oogmedicijnen om te voorkomen dat infectie zich in de wond ontwikkelt.  Als er al een bacteriële infectie aanwezig is, kan uw kat tot elke 1-2 uur antibiotische oogdruppels nodig hebben.

Antivirale medicijnen worden ook heel vaak gebruikt als de meest voorkomende oorzaak van een hoornvlieszweer bij katten is katachtige herpesvirus.  Andere medicijnen kunnen zijn: pupilverwijdende oogmedicatie (atropine), orale antibiotica, ontstekingsremmers en pijnstillers.

Sommige zweren zijn ernstig genoeg om een operatie te vereisen om te proberen het gezichtsvermogen of het oog te redden.  Uw dierenarts kan u doorverwijzen naar een veterinaire oogarts voor verdere evaluatie en hoornvlieschirurgie.

Kunnen katten herstellen van een hoornvlieszweer?

Hoe een kattenogen en -oren te baden

Mogelijk moet u ook de ogen en oren van uw kat reinigen met een vochtig watje of doek.

De meeste ondiepe hoornvlieszweren genezen zonder littekens of significante effecten op het gezichtsvermogen.  Meestal genezen hoornvlieszweren binnen 1-2 weken, maar sommige kunnen langer duren als infectie of een onderliggende oorzaak bijdraagt.  Het voorkomen van zelftrauma tijdens de genezingsfase door het gebruik van een Elizabethaanse halsband wordt in de meeste gevallen aanbevolen.

Veelgestelde vragen?

Hoe lang duurt het voordat een hoornvlieszweer bij een kat geneest?

Eenvoudige, niet-geïnfecteerde hoornvlieszweren zouden binnen 1-2 weken moeten genezen. Genezing kan worden verlengd als er een ernstige virale of bacteriële infectie is, of als er een onderliggende oorzaak is die niet wordt behandeld. Katten met insectenogen, zoals Perzische en Himalaya-katten, lopen een verhoogd risico op hoornvlieszweren en infecties.

Hoe behandel je een hoornvlieszweer bij een kat?

Hoornvlieszweren worden meestal behandeld met medicijnen, waaronder actuele antibiotica, om een bacteriële infectie te voorkomen of te behandelen. Als het katachtige herpesvirus een vermoedelijke oorzaak is, kunnen antivirale pillen of oogmedicijnen nodig zijn. Pijnmedicatie kan indien nodig via de mond worden toegediend. Ernstige hoornvlieszweren die het oog of het gezichtsvermogen bedreigen, kunnen een operatie vereisen, meestal door een veterinaire oogarts.

Hoe ziet een hoornvlieszweer bij een kat eruit?

Katten met hoornvlieszweren zullen symptomen van oogpijn vertonen, zoals loensen, wrijven of poten aan het oog, en overmatig scheuren of afscheiden. De oogmembranen kunnen rood en gezwollen worden (conjunctivitis) en het oogoppervlak kan troebel of wazig lijken. Een zweer die ernstig is, kan verschijnen als een deuk of divot op het oppervlak van het oog.