Zal een kat uiteindelijk uit een boom komen? En hoe ze te helpen naar beneden te komen!

Katten zijn extreem atletische dieren en uitzonderlijke klimmers. Hoewel klimmen een geweldige manier is voor een kat om overtollige energie te verbranden en wat beweging en verrijking te krijgen, zijn niet alle katten geweldig in het terugkomen van de plaatsen waar ze klimmen.

We hebben allemaal anekdotes gehoord over brandweerlieden die moeten worden opgeroepen om katten uit bomen te krijgen. Komt een kat echter naar beneden als je hem lang genoeg laat staan? Op een paar uitzonderingen na zullen katten uiteindelijk uit een boom naar beneden komen.

cat + lijnverdeler

Kunnen katten zichzelf uit bomen halen?

Op een paar uitzonderingen na, zullen katten zichzelf uit bomen halen. Zoals sommige mensen het graag zeggen, zie je geen kattenskeletten in bomen. Dat wil echter niet zeggen dat je kat niet vast kan komen te zitten in een boom. Sommige katten kunnen in een mum van tijd in een boom klimmen om uit een onveilige situatie te komen zonder zich te realiseren dat ze niet in staat zullen zijn om weer naar beneden te komen. Er is ook de mogelijkheid dat je gewoon een bange kat hebt die bang is om het te proberen.

De belangrijkste reden dat uw kat moeite kan hebben om uit een boom te komen, is hoe moeilijk het kan zijn om naar beneden te klimmen zonder het risico op letsel. Katten hebben gebogen klauwen die het omhoog klimmen relatief gemakkelijk maken, maar proberen naar beneden te klimmen is moeilijker omdat de richting van de klauwen omgekeerd is. Om deze reden zie je waarschijnlijk een kat achterstevoren uit een boom naar beneden komen.

Balinese kat in boom
Afbeelding Credit: Fazlyeva Kamilla, Shutterstock

Hoe u uw kat kunt helpen naar beneden te komen

Er is een overtuiging dat het neerleggen van het favoriete voedsel van je kat zal helpen om ze naar beneden te halen, wat waar is. Het probleem met voedsel is echter dat het andere dieren kan aantrekken. Honden, wasberen, vossen en zelfs andere katten kunnen uw kat ontmoedigen om naar beneden te komen.

Als je voedsel gaat gebruiken om je kat naar beneden te lokken, laat het voedsel dan niet onbeheerd achter. Dingen die waarschijnlijk geen andere dieren aantrekken, maar die uw kat kunnen aanspreken, zijn onder meer kledingstukken, een favoriet bed of kussen en een reismand waaraan uw kat gewend is.

man die een kat in een boom helpt
Afbeelding Credit: Prilutskiy, Shutterstock

Je kunt proberen in de buurt van de voet van de boom te zitten en te proberen je kat naar beneden te halen. Als uw kat hier na een tijdje niet op reageert, kunt u proberen rustig in de buurt te zitten. Uw aanwezigheid alleen al kan uw kat voldoende kalmeren om hem aan te moedigen om naar beneden te komen. Als de kat niet bekend of comfortabel bij je is, is het misschien beter om rustig te zitten waar je dichtbij genoeg bent om dingen in de gaten te houden, maar ver genoeg weg dat je aanwezigheid de kat niet bang maakt.

Verwacht niet dat de brandweer je kat uit een boom komt halen. Hoewel sommige brandweerkorpsen dit af en toe kunnen doen, is het uiterst ongebruikelijk. Over het algemeen zijn ze niet in staat om middelen in te zetten om katten uit bomen te krijgen. In sommige gebieden kunt u mogelijk een reddingsorganisatie vinden met de middelen om u te helpen een kat naar beneden te krijgen. Er zijn zelfs enkele bedrijven die u helpen uw kat uit een boom te halen.

Hoe lang kan mijn kat in een boom blijven?

Hoe lang uw kat in een boom kan blijven, is afhankelijk van factoren zoals de leeftijd en gezondheidstoestand van uw kat, evenals de weersomstandigheden en of uw kat voornamelijk binnen of buiten is. Als het weer te warm of te koud is om comfortabel buiten te zijn, dan is de temperatuur te extreem om je kat in de boom te laten gedurende het heetste of koudste deel van de dag.

Zonder voedsel en water kunnen katten snel het rijk van medische complicaties betreden. Uitdroging kan al binnen een dag of twee effect hebben, terwijl katten binnen een paar dagen hepatische lipidose beginnen te betreden zonder te eten.

Uitdroging en hepatische lipidose kunnen beide dodelijk zijn als ze onbehandeld blijven. Hoewel van sommige katten bekend is dat ze tot 2 weken in een boom blijven, is dit extreem gevaarlijk voor uw kat en mag dit niet opzettelijk worden toegestaan.

smoking kat op boom
Image Credit: bookwurmee, Pixabay

kattenpootverdeler

Tot slot

Op een paar uitzonderingen na zullen katten uiteindelijk uit een boom naar beneden komen. Ze hebben misschien een beetje aanmoediging nodig om naar beneden te komen, maar het is belangrijk om geen methoden te gebruiken die andere dieren kunnen aantrekken die uw kat ontmoedigen om naar beneden te komen. Katten mogen tijdens extreem weer niet in een boom verblijven, noch mogen ze langer dan een dag of zo blijven, omdat dit kan leiden tot uitdroging en hepatische lipidose, die beide dodelijk kunnen zijn.

Als uw kat regelmatig vast komt te zitten in bomen, moet u overwegen om interventies uit te voeren om dit te voorkomen. Idealiter moet uw kat binnen worden gehouden en alleen buiten worden toegelaten aan de lijn en het harnas. Havdoor uw kat te steriliseren of te castreren, neemt het zwervende gedrag af en een microchip vergroot de kans dat uw kat bij u thuiskomt als hij vast komt te zitten in een boom in de tuin van iemand anders.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: minka2507, Pixabay