Kan een kat bedwantsen detecteren? Het verrassende antwoord!

Katten hebben een buitengewoon gezichtsvermogen en een reukvermogen en staan erom bekend uit te blinken in jagen. Veel katteneigenaren hebben ook gezien hoe hun kat een vlieg in de lucht ving! Maar als katten zulke grote jagers zijn, inclusief het opsporen van kleine spinnen, kunnen ze dan ook bedwantsen detecteren?

De kans bestaat dat katten inderdaad bedwantsen kunnen ruiken., maar zoals je waarschijnlijk weet, is het moeilijk om katten iets te laten doen wat ze niet willen doen, dus je zult binnenkort geen professionele kattendetectoren voor bedwantsen zien.

Hier bespreken we bedwantsen en katten, evenals honden (met een goede reden), en of je je kat daadwerkelijk kunt trainen om op dit irritante ongedierte te jagen!

cat + lijnverdeler

Een beetje over de zintuigen van een kat

Katten hebben uitstekende zintuigen die de onze overtreffen (behalve smaak). Als het gaat om aanraking, zicht, gehoor en geur, zijn katten super afgestemd op hun omgeving en kunnen ze dingen voelen die wij niet kunnen.

Aanraken

kat die een menselijke finger_Jumpstory aanraakt

Katten gebruiken hun gevoelige snorharen om door hun omgeving te navigeren. Snorharen geven katten de mogelijkheid om hun omgeving te voelen, met name krappe ruimtes. Ze kunnen ook trillingen in de lucht detecteren, waardoor de kat weet wanneer zijn prooi in de buurt is.

thematische pauze

Gehoor

zwarte kat met breakaway kraag
Afbeelding Credit: Graziegranata, Shutterstock

Katten hebben een uitstekend gehoor en kunnen geluiden oppikken die verder gaan dan het gehoor van honden en mensen. Dit omvat het vermogen om te horen in hoge frequentie, ook bekend als ultrasoon.

Ze kunnen hun oren ook 180 graden onafhankelijk van elkaar draaien, waardoor ze precies kunnen lokaliseren waar een geluid vandaan komt, zelfs als het de kleinste prooi is, zoals een muis die over de vloer scharrelt (wat we zeker niet kunnen horen).

thematische pauze

Zicht

een close-up van een oranje tabby kat
Afbeelding Credit: Sam Chang, Unsplash

Katten zijn crepusculair, dus ze zijn actief in de schemering en zonsopgang, wat een impact heeft op hun gezichtsvermogen. De manier waarop een kat ziet, stelt hem in staat om veel beter te zien dan wij bij weinig licht, zodat ze op die momenten kunnen jagen.

Hun gezichtsvermogen is perifeer en ze kunnen beweging in het donker vrij goed zien. Dit maakt ze uitzonderlijke jagers, wat handig is omdat veel knaagdiersoorten ook alleen actief zijn in de schemering en zonsopgang.

thematische pauze

Ruiken

Kattengeur speelgoed
Afbeelding Credit: Magui RF, Shutterstock

Het reukvermogen van een kat is een van hun belangrijkste zintuigen. Ze hebben minimaal 200 miljoen geurreceptoren in hun neus, terwijl mensen er ongeveer 5 miljoen hebben. Hun neuzen stellen hen in staat om prooien op te snuiven en hen informatie te geven over waar je bent geweest en wie je hebt ontmoet. Hun neuzen houden hen veilig en zijn essentieel voor hun overleving.

garen ball dividerKunnen katten bedwantsen detecteren?

Waarschijnlijk! De aard van de typische kat maakt dit een moeilijke vraag om te beantwoorden. De zintuigen van een kat zijn acuut genoeg om bedwantsen te detecteren en het is denkbaar dat katten ze kunnen horen, ruiken, voelen en zien. Het is ook mogelijk dat een kat nieuwsgierig genoeg is om op hem te jagen. Je hebt waarschijnlijk je eigen kat op veel verschillende insecten zien jagen.

Bedwantsen hebben een zoet-muffe geur die mensen alleen kunnen ruiken als er een ernstige plaag is (en je hebt geen kat nodig om je te vertellen dat je op dat moment bedwantsen hebt!). Katten zullen ze dus ongetwijfeld kunnen detecteren door geur, en hun microgeluiden en bewegingen zouden ook waarneembaar zijn.

Dat gezegd hebbende, bedwantsen zijn het meest actief in het midden van de nacht en katten hebben de neiging om op dit moment te slapen. Ze zijn ook niet de meest gehoorzame soort.

Ze zijn niet zo voedselgemotiveerd als honden, om te beginnen, en hoewel katten kunnen worden getraind om een paar trucs te doen, lijken er momenteel geen katten te zijn die worden gebruikt om bedwantsen te detecteren. Maar als uw kat ongewoon geïnteresseerd lijkt te zijn in uw matras, wilt u misschien een verdelger bellen.

Bed Bug-Snuivende Honden

american staffordshire terrier snuffeldeken bij kleding op bed
Afbeelding credit: LightField Studios, Shutterstock

Het lastige van bedwantsen is dat het voor een verdelger moeilijk kan zijn om exacte locaties te vinden, met name de eieren. Je weet misschien dat ze in de matras zitten, maar bij extremere plagen kunnen ze zich verspreiden naar bijna alles met naden en hoeken.

Sommige verdelgers hebben honden die speciaal zijn getraind om bedwantsen in elke levenscyclus te detecteren – eieren, larven en volwassenen. Het is essentieel om alles te verwijderen, anders komt de plaag terug.

Honden hebben maar liefst 300 miljoen olfactorische receptoren in hun neus. Vanwege hun reukvermogen en hoe goed ze de training volgen, kunnen ze behoorlijk effectief zijn in het lokaliseren van bedwantsen.

De grootste problemen zijn dat het duur is om een van deze honden te gebruiken en dat de nauwkeurigheid er niet altijd is – te veel hangt af van de hond en de trainer. Dat gezegd hebbende, kun je waarschijnlijk in bijna elke stad bedwantsspeurhonden vinden.

Kunnen katten gebeten worden door bedwantsen?

Katten zullen bedwantsen niet op dezelfde manier dragen als vlooien. Hoewel bedwantsen opportunistisch zijn en zich kunnen voeden met uw kat, is hun belangrijkste doelwit helaas wij, mensen.

Ze vinden hun weg naar de huizen van mensen door zich vast te maken aan kleding of tassen. Ze kunnen ook hun weg vinden via kleine spleten, zoals stopcontacten.

Ze worden aangetrokken door de koolstofdioxide die we uitademen. Zodra ze thuis zijn, verdoven ze de plek waar ze je bijten, zodat je het niet voelt.

Ze zullen altijd een mens verkiezen boven een dier – onze kooldioxide-emanaties zijn net zo aantrekkelijk. Zelfs als een kat dichterbij is dan een mens, zullen bedwantsen die extra afstand afleggen om zich met ons te voeden.

Maar als er geen mens in de buurt is, zullen de bedwantsen zich aangetrokken voelen tot elk levend wezen, inclusief uw kat.

Wat moet je doen als je bedwantsen vindt?

Top Load Wasmachine
Afbeelding Credit: Opat Suvi, Shutterstock

Als je kat intense interesse toont in je matras (en niet op de manier van opkrullen en slapen) of als je beten hebt gekregen, was dan al je beddengoed in heet water en droog het op de hoogste hittestand. Als ongedierte zich ook in het beddengoed van uw huisdier bevindt, was het dan op dezelfde manier. Veeg alle oppervlakken af met ontsmettingsalcohol en vacuüm oppervlakken goed (en leeg het vacuüm onmiddellijk daarna).

Dat gezegd hebbende, het uitroeien van alle bedwantsen uit uw huis moet worden overgelaten aan gekwalificeerde verdelgers. Praat met hen voordat ze uw huis behandelen om ervoor te zorgen dat hun methode veilig is voor uw huisdieren.

kattenpootverdeler

Conclusie

De jury is er niet uit of katten bedwantsen kunnen opsporen. Dat kunnen ze waarschijnlijk wel, maar ze kunnen waarschijnlijk niet worden opgeleid om dit te doen. Als uw kat plotseling geïnteresseerd is in uw matras, zijn het misschien niet per se bedwantsen. Katten vinden bijna alles interessant!

Hopelijk heb je geen bedwantsen en lees je dit gewoon uit nieuwsgierigheid. Maar als je een huisdier moet gebruiken om bedwantsen te vinden, blijf dan bij een hond. Katten beschouwen zichzelf waarschijnlijk te boven dit soort werk, hoe dan ook!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Anton Lochov, Unsplash