Hoe u uw kat in 5 eenvoudige stappen kunt trainen

Hoe u uw kat kunt trainen

Steeds meer kattenliefhebbers zien dat kattentraining niet alleen gemakkelijk is, het is ook een leuke activiteit voor alle gezinsleden. Voor binnenkatten die niet genoeg verrijking krijgen, zal de tijd die ze besteden aan training een hoogtepunt van hun dag worden en hen behoeden voor destructief gedrag als gevolg van verveling.

Het trainen van uw kat zal hem leuke trucs en praktische vaardigheden leren terwijl hij voldoet aan zijn dagelijkse behoeften aan positieve sociale interactie tussen mens en kat.

#1 Een clicker downloaden

Kattentraining is gebaseerd op positieve versterkingsprincipes; we geven de kat een traktatie voor een goed uitgevoerde taak en ze leren gedrag aan te bieden in ruil voor beloningen. Een clicker is een handig hulpmiddel om duidelijke trainingsinstructies te geven.

De clicker is een klein handheld-apparaat dat een klikkend geluid maakt wanneer erop wordt gedrukt. We leren de kat dat één klik gelijk staat aan één traktatie, en het klikkende geluid wordt een marker die je kat vertelt dat ze iets goed hebben gedaan en dat er een traktatie aankomt.

Denk aan een clicker zoals het maken van een momentopname van de actie die je wilt belonen. Wanneer je een kat bijvoorbeeld leert om high five te maken, klik je op een fractie van een seconde dat ze hun poot optillen, zodat ze weten dat ze voor die specifieke actie zijn beloond.

Zodra de kat leert dat het optillen van zijn poot het gewenste gedrag is, zullen ze de pootlift herhalen om dit spel gaande te houden. Zolang je onthoudt dat gedrag dat wordt beloond wordt herhaald, ben je goed op weg om een meester te worden in het trainen van je kat.

#2 Vind voedselbeloningen waar uw kat dol op is

Om clickertraining te laten werken, moeten we een beloning vinden die uw kat waardeert. Voor katteneigenaren kan dit de meest uitdagende stap in het proces zijn, omdat veel katten eten uit een kom kattenvoer die de hele dag is weggelaten, wat de waarde van het voedsel vermindert – er is een reden waarom mensen worden betaald NADAT ze het werk hebben gedaan, niet eerder!

U kunt het goede gedrag van uw kat versterken met zijn maaltijden, op voorwaarde dat het niet de hele dag wordt weggelaten voor hem om gratis te voeden. Introduceer kleine, geplande maaltijden om de voedselmotivatie van uw kat op te bouwen.

Gebruik voor de maaltijd van uw kat een deel van zijn voedsel voor training. Als je je kat nat of rauw voedsel geeft, kan de beloning een paar likjes van hun voedsel van een lepel zijn. Als je je kat brokjes geeft, kun je een handvol van de stukken als beloning gebruiken.

Leg na de training de rest van hun maaltijd neer als een jackpot voor al hun harde werk. Hoe meer beloningen je voor je kat hebt, hoe gemakkelijker de training zal zijn. Veel katten zullen ook werken voor gezonde kattentraktaties, zoals kleine stukjes gevriesdroogde kip.

Werken voor voedsel is een uitstekende manier voor uw kat om energie te verbruiken en zijn leven te verrijken.#3 Leg een gedrag vast – Leer je kat zitten

Cat targeting vingertruc

Gebruik traktaties om uw kat te trainen om uw vinger te richten.

Zodra je een beloning hebt die je kat leuk vindt, kies je een vaardigheid waaraan je wilt werken en kijk je hoe je een situatie kunt creëren om je kat aan te moedigen dat gedrag aan te bieden, zodat je het kunt “vangen” met de clicker. Het aanleren van zitten is een gemakkelijke truc om te trainen, omdat de meeste katten de hele dag door zullen zitten, waardoor je een uitstekende gelegenheid hebt om te oefenen met de clicker.

Pak je clicker en wacht tot je kat zit. Klik zodra hun billen de grond raken en gooi ze een traktatie. Je kat zal snel merken dat het klikkende geluid een traktatie voorspelt. Omdat gedrag dat wordt beloond wordt herhaald, moet je zien dat je kat naar je kijkt en de zit aanbiedt om beloningen te verdienen.

#4 Een signaal toevoegen

Wanneer uw kat betrouwbaar zit, kunt u het gedrag “op cue” zetten. Een cue kan een handsignaal of een verbaal signaal zijn om aan je kat aan te geven dat je bereid bent om te “betalen” voor het gedrag. Voor zitten kun je ervoor kiezen om de verbale cue toe te voegen, ‘Zitten’.

Om de verbale aanwijzing te leren, zeg je het woord net zoals je je kat in de positie ziet bewegen. Oefen het koppelen van het verbale signaal aan het gedrag gedurende verschillende herhalingen totdat je ziet dat je kat op het woord begint te reageren wanneer je het zegt.

De laatste stap is om je kat alleen te belonen voor het zitten als je zegt: “Zit.”

#5 Veel plezier met trainen!

hoe u uw kat kunt trainen om aan de lijn te lopen

Zodra je je spullen hebt verzameld, is de volgende stap het trainen van je kat om aan de lijn te lopen.

Met behulp van de opnamemethode kun je veel leuke trucs en gedragingen leren. Vindt je kat het leuk om te rollen of op zijn achterpoten omhoog te gaan? Pak je clicker en kijk wat je kunt vastleggen. Om de aandacht van uw kat vast te houden, moeten trainingssessies leuk, gemakkelijk en kort zijn, zoals 3 tot 5 notulen.

Hou daarmee op! Hoe het gedrag van uw kat te verbeteren

Calico kat reikt tot aan de hand van een mens

Naast het gebruik van training om uw kat leuke trucs te leren uitvoeren, kunt u uw kat trainen om probleemgedrag te stoppen.

Hoe zit het met het gebruik van training om te VOORKOMEN dat je kat iets doet, bijvoorbeeld op het aanrecht springen?

De meeste mensen richten zich op het leren van hun kat om te reageren op een verbaal commando zoals “Nee”, maar dit is niet de beste aanpak omdat het je kat niet leert wat je wilt dat hij in plaats daarvan doet. Stel je voor dat je aankomt op een etentje waar een grote tafel is met couverts voor tien personen, je kiest een plek en gaat zitten, en de gastheer zegt: “ga daar niet zitten.” Je staat op en gaat naar een andere stoel, en opnieuw vraagt de gastheer je om te bewegen.

Nu begin je je af te vragen, waar KUN je zitten. Stel je voor hoe je kat zich voelt als je “NEE!” zegt. Je kat heeft geen idee wat je wilt dat hij doet.

Vanuit hun perspectief zijn ze hongerig of op zoek naar je aandacht, en wanneer je ze NEE zegt, lost het de onderliggende reden niet op waarom ze het gedrag in de eerste plaats doen. Het is een stuk gemakkelijker voor mensen en katten als de instructies duidelijk zijn: “Neem plaats op deze plek en ik zal je een snack brengen.”

Leer je kat waar je wilt dat hij naartoe gaat, en beloon hem dan veel! Vergeet niet om de nieuwe plek net zo aantrekkelijk te maken als hun eerder geliefde plek.

Terug naar ons voorbeeld van een etentje – als de gastheer je aan de kant zet aan de tafel van het kind wanneer je met de volwassenen wilt rondhangen, zul je niet gelukkig zijn. Evenzo, als je probeert een nieuwe “parkeerplaats” voor je kat op de vloer te creëren en ze willen een duidelijk zicht hebben op alles wat je in de keuken doet, zal dit niet werken omdat het niet aan de behoeften van je kat voldoet.

Help uw kat angsten te overwinnen

Grijze kat high-fivet een menselijke hand

Training kan uw kat ook helpen om activiteiten te omarmen waar hij anders bang voor zou zijn, zoals in zijn reismand gaan of zijn nagels laten knippen.

Wat als je moeite hebt met het borstelen van je kat of het knippen van zijn nagels?

We moeten schakelen en een andere trainingsmethode gebruiken, desensibilisatie en contraconditionering genoemd. Het desensibilisatiegedeelte is waar we het object of de ervaring presenteren die uw kat niet leuk vindt op een niveau dat hij kan verdragen.

Laten we zeggen dat je bang bent om in een lift te gaan omdat je je claustrofobisch voelt in een kleine ruimte. In dat geval moet ik u helpen zich eerst op uw gemak te voelen in een kleine afgesloten ruimte voordat we u comfortabel kunnen maken in een bewegende lift.

We kunnen de eerste sessie doorbrengen waarin je alleen maar in en uit een stilstaande lift gaat. In dit stadium kun je misschien maar één seconde de lift in voordat het te eng is.

Gedurende verschillende sessies van in- en uitstappen in een stilstaande lift, kunnen we tot tien seconden en uiteindelijk een minuut werken. Het punt van desensibilisatie is om het enge ding te introduceren op een manier dat het te doen is.

Het contra-conditioneringsgedeelte van het proces helpt je positief te reageren op het feit dat je in de lift bent. Dat zou ik kunnen doen door iets goeds te laten gebeuren als je de lift in gaat. Laten we zeggen dat je van chocolade houdt, en ik geef je een stuk chocolade elke keer dat je in de lift stapt.

Er gebeuren twee dingen in deze training: je leert dat de lift niet eng is en dat als je de lift in gaat, je chocolade krijgt, iets waar je van houdt. Zolang we de training niet overhaasten, kun je leren dat de lift veilig en plezierig is (vanwege chocolade!).

Als je kat haat wanneer je zijn poten aanraakt, moet je hem aanraken op een plek die hij kan verdragen (misschien de bovenkant van zijn poot of zijn borst) en hem vervolgens een heerlijke traktatie geven. Glijd je hand van het lichaamsdeel waar je kat zich comfortabel voelt met de aanraking naar het gebied dat ze kunnen verdragen (ze merken dat je de nieuwe zone aanraakt en zijn bezorgd maar niet bang, d.w.z. weglopen) en presenteer het voedsel waar ze van houden.

Overweeg het voorbeeld van de lift en hoe gemakkelijk ik het desensibilisatieproces heb gemaakt. Als ik je vanaf het begin in een rijdende lift had laten gaan, had ik te veel verwacht. Om de reactie van uw kat op nagelstrikken en hanteren te verbeteren, helpt het om een uitgebreid trainingsplan te laten uitschrijven door een katachtige gedragstherapeut.

Help je kat zijn beste poot naar voren te zetten

Combineer beide trainingsmethoden (clickertraining en desensibilisatie/contraconditionering) om al je trainingsdoelen te bereiken.

Clickertraining leert uw kat dat hij de controle heeft over zijn omgeving. Het is de keuze van uw kat om deel te nemen aan de activiteit en de acties aan te bieden. Bijvoorbeeld als je lesgeeftdoor uw kat in een reismand te laten blijven, met clickertraining, heeft uw kat de controle over hoe lang hij daar blijft – het is zijn keuze om naar binnen te gaan en binnen te blijven om beloningen te verdienen.

Dit type training creëert een gelukkige en zelfverzekerde kat. Desensibilisatie en contraconditionering helpen je kat op emotioneel niveau om angsten te overwinnen. Als u de vooruitgang wilt versnellen, loont het om beide methoden te combineren.

Voor nagelstrimtraining kun je je kat bijvoorbeeld laten zien dat het aanraken van zijn poten niet eng is EN hem leren dat het geven van lage vijfen en pootbewegingen gelijk staat aan traktaties en aandacht.

Of je nu je katachtige vriend vaardigheden en trucs wilt leren, hem wilt helpen in de kattenbak te gaan, zijn bankkrabben wilt omleiden naar een krabpaal, het verbeteren van het gedrag van je kat is 100% mogelijk en zowel oudere katten als kittens kunnen leren. Focus op leuke training en positieve methoden om je kat klaar te stomen voor een succesvolle leerervaring.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Veelgestelde vragen:

Zijn katten makkelijk te trainen?

Ja, zolang je positieve bekrachtigingstraining gebruikt, zijn katten trainbaar. Om een kat te trainen, moet je een beloning hebben die ze waarderen – het gebruik van voedsel als salaris is de gemakkelijkste manier om je kat veel trucs en vaardigheden te leren.

Hoe train je je kat?

Clickertraining is een uitstekende kattentrainingsmethode om uw kat een uitgebreid repertoire aan gedragingen aan te leren.

Kun je een kat commando’s leren?

Katten kunnen veel trucjes en nuttig gedrag leren. Denk aan kattentraining als het aanleren van signalen aan je kat die jullie allebei begrijpen. Commando’s impliceren dat uw kat geen keuze heeft, terwijl signalen (signalen) betekenen dat het de optie van uw kat is om deel te nemen.

Hoe train je een nieuwe kat?

Voedselpuzzels zijn een uitstekende manier om een nieuwe kat te laten werken voor hun voedsel en ze voor te bereiden op training. Verberg het voedsel of de lekkernijen van je kat in een puzzelspeelgoed en kijk of ze de puzzel zullen oplossen, d.w.z. het voedsel eruit halen. Als uw nieuwe kat zich op zijn gemak voelt om om u heen te eten en interactie heeft met de puzzel, bent u klaar om hem kennis te laten maken met clickertraining. Kies een gemakkelijk gedrag om te beginnen, zoals ze leren zitten.