Waarom gooien katten dingen omver?

Misschien vind je het frustrerend of misschien vind je het grappig, maar we hebben allemaal gezien hoe onze katten van tijd tot tijd dingen omver gooien.

Het internet staat vol met video’s van katten die vazen omver gooien, ornamenten breken en plantenpotten van oppervlakken vegen. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, probeert je kat niet vervelend te zijn. Dus, waarom gooien katten dingen omver? Laten we het uitzoeken.

Waarom gooien katten dingen omver?

Zoals met alle ongewone kattengedragingen, zal er een reden zijn achter het destructieve gedrag van uw kat.

1. Ongeval

Het eerste en meest voor de hand liggende antwoord is dat je kat nooit de bedoeling had om het item in de eerste plaats omver te werpen. Precair uitgebalanceerde bezittingen kunnen een tuimeling krijgen als je kat er per ongeluk langs borstelt.

Af en toe kan je kat een sprong verkeerd inschatten en iets omver gooien, vooral als ze niet hadden verwacht dat het er zou zijn. Over het algemeen zijn katten geen onhandige dieren en vaak is het duidelijk dat hun gedrag opzettelijk is. Welke andere redenen zijn er dan?

2. Jachtinstinct

Katten zijn natuurlijke roofdieren en veel van hun gedrag kan worden gekoppeld aan hun ingesleten jachtinstincten. Kattenpoten hebben veel zenuwuiteinden waardoor ze erg gevoelig zijn. Door voorwerpen in hun omgeving te aaien, kloppen en te zwabberen, krijgen katten waardevolle informatie die hen helpt beslissen of dat object veilig is of niet. Heb je ooit een kat zien “spelen” met hun vangst?

Een kat kan een muis vangen en hem vervolgens aanmoedigen om te rennen door hem een vleermuis met zijn poot te geven, voordat hij hem weer vangt. Het lijkt misschien wreed voor ons, maar dit is eigenlijk een evolutionair gedrag dat zich heeft ontwikkeld om katten in staat te stellen een succesvolle dood te maken wanneer dat nodig is.

Lees ook: Hoe jagen katten?

Katten zijn opportunistische jagers, wat betekent dat ze altijd bereid moeten zijn om te jagen wanneer de kans zich voordoet, zelfs als ze geen honger hebben. Het jachtinstinct van een kat is zo sterk dat zelfs levenloze huishoudelijke voorwerpen soms als ‘prooi’ worden behandeld.

Dus de volgende keer dat je je kat je hok rond het bureau ziet slaan of boeken van planken ziet kloppen, kunnen ze gewoon handelen op dat natuurlijke roofzuchtige instinct.

Lees ook: Hoe leer je je kat “Nee”

3. Verveling

Katten zijn intelligente dieren en als ze niet voldoende mentale stimulatie krijgen dan kunnen ze zich vervelen. Dit geldt vooral voor binnenkatten die niet naar buiten gaan. Verveelde katten spelen eerder met huishoudelijke artikelen, zoals ornamenten en planten, in een poging zichzelf te vermaken.

Een voorwerp op een oppervlak dat beweegt wanneer het met een poot wordt geslagen, kan een goed spel zijn, vooral wanneer dit slaan ertoe leidt dat het item op de grond valt. Net als kinderen is een verveelde kat eerder geneigd om op zoek te gaan naar problemen!

Lees ook: 12 slimste kattenrassen – meest intelligente kattenranglijst

4. Aandacht zoeken

Een andere mogelijke reden waarom je kat dingen omver gooit, is om je aandacht te trekken. Katten zijn slim en ze zullen snel leren dat een gevallen of gebroken item je zal laten rennen om het op te rapen. Hun aandacht zoeken kan een gevolg zijn van verveling en uw kat probeert u misschien aan te moedigen om met hen te communiceren of met hen te spelen.

Sommige katten hebben geleerd dat als ze dingen omver beginnen te gooien rond de maaltijd, hun eigenaar ze zal voeren als een manier om ze te laten stoppen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat dingen omver gooit?

Je kat betrekken bij aandacht en spel is een van de beste manieren om te voorkomen dat hij dingen omver gooit.

Katten uitschelden werkt zelden en het is onwaarschijnlijk dat je kat je zal associëren met het omverwerpen van het item, vooral omdat ze waarschijnlijk toch alleen maar van plan was om ermee te spelen. Er zijn verschillende manieren waarop u uw kat ervan kunt weerhouden om uw kostbare huishoudelijke artikelen omver te gooien, zonder haar af te zeggen.

1. Verlicht verveling

Zorg ervoor dat je elke dag wat tijd doorbrengt met interactie en spelen met je kat. Katten hebben veel mentale stimulatie nodig en dit geldt vooral als ze niet naar buiten gaan. Buiten kunnen katten hun eigen mentale stimulatie creëren door hun territorium te verkennen, met planten te spelen, vlinders te achtervolgen en op prooien te jagen.

Binnenkatten hebben minder mogelijkheden om te spelen en te jagen en hebben daarom meer kans om problemen in uw huis te veroorzaken in een poging om zichzelf te vermaken. Kattenkruidspeelgoed, verentetters en balspellen zijn enkele geweldige voorbeelden van speelgoed dat je kunt gebruiken om je kat te vermaken.

Je hoeft echter helemaal geen geld uit te geven om met je kat te spelen. Nieuw speelgoed in de vorm van geknepen ballen papier of blikfolie, kartonnen dozen en de cardboard binnenkanten van wc-papierrollen zullen allemaal veel entertainment voor je kat bieden! Vergeet niet om het speelgoed van je kat te draaien, zodat ze nieuw en interessant blijven.

Lees ook: Waarom houden katten van gekreukte dingen? 6 redenen waarom!

Houd speelsessies kort om uw kat niet te overspannen. Meerdere keren per dag een paar minuten interactieve speeltijd is veel beter voor je kat dan één lange sessie. Regelmatige speeltijd helpt ook om uw kat fit te houden en te voorkomen dat hij overgewicht krijgt.

Als uw kat lange delen van de dag zonder gezelschap doorbrengt, zorg er dan voor dat u hem wat interactief speelgoed achterlaat om mee te spelen terwijl u weg bent. Traktatiedispensers, puzzelspeelgoed, kattenbomen en ballenlopen kunnen geweldig speelgoed zijn voor katten om alleen mee te spelen, en deze zijn vooral goed omdat ze allemaal katten nodig hebben om ze met hun poten te slaan. Speelgoed zoals dit zal eerder de aandacht van katten afleiden van het omverwerpen van huishoudelijke voorwerpen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

2. Geef geen aandacht voor het omverwerpen van dingen

Katten nemen alle aandacht op die je ze geeft, zelfs als het bestaat uit het uitschelden van hen.

Als je vermoedt dat je kat dingen omver gooit om je aandacht te trekken, dan is de beste manier van handelen om het gedrag volledig te negeren. Dit kan gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn, maar zolang waar je kat mee speelt niet gevaarlijk is, is het het beste om gewoon de kamer te verlaten wanneer je kat begint te slaan op iets dat ze niet zouden moeten doen.

Laat je niet verleiden om je kat op te pakken of van de zijkant te duwen, want dit geeft uiteindelijk nog steeds aandacht. Het is duidelijk dat als uw kat met iets breekbaars of gevaarlijks speelt, verplaats het dan buiten bereik.

Wees consequent en zorg ervoor dat alle leden van uw huishouden het gedrag van uw kat negeren. Het kan af en toe grappig zijn om te zien hoe je kat dingen omver gooit als ze niet waardevol of breekbaar zijn, maar van je kat kan niet worden verwacht dat hij het verschil tussen deze items kent. Negeer het gedrag altijd, zelfs als je kat met iets speelt waarvan je het niet erg vindt om van de zijkant te worden geslagen.

Lees ook: Multi-Cat huishoudens begrijpen

3. Kat-Proof uw huis

Mogelijk moet u kostbare ornamenten in een kast of breekbare items buiten het bereik van uw kat plaatsen. Probeer ervoor te zorgen dat er niets op uw tafels of toonbanken staat dat waarschijnlijk de aandacht van uw kat trekt, bijvoorbeeld een gevederde plant in een pot of een ornament met bungelende delen. Er is misschien een kamer in uw huis die u buiten de grenzen van uw kat kunt maken, waar u enkele van uw meer kostbare items kunt bewaren.

4. Raadpleeg uw dierenarts

Als het gedrag van uw kat problematisch wordt, neem dan contact op met uw dierenarts voor verder advies. Ze kunnen voorstellen om u door te verwijzen naar een kattengedragsdeskundige die meer op maat gemaakte hulp en advies kan bieden. Kattengedrag is immers een complex onderwerp!

Samenvatting

Zoals we hebben geleerd, zijn er allerlei redenen waarom je kat dingen kan omverwerpen, van handelen op zijn natuurlijke instincten tot het trekken van je aandacht. Onthoud echter, wat de reden ook is, je kat gooit geen dingen omver om je te irriteren, dus probeer ze niet uit te schelden.

Zorg er in plaats daarvan voor dat je kat veel mentale stimulatie krijgt, speel en communiceer regelmatig met hem en negeer ze als hij dingen omver gooit om je aandacht te trekken.

Je kunt misschien niet elk ongeluk voorkomen, maar hopelijk zou het nemen van deze stappen de kans verkleinen dat je favoriete ornament kapot gaat!

Lees ook: Waarom brengen katten je dode dieren?

Veelgestelde vragen

Waarom gooien katten dingen omver zonder reden?

Tenzij het per ongeluk is, slaat je kat de dingen niet zonder reden omver. Ze kunnen zich vervelen en proberen hun eigen plezier te creëren, of handelen naar hun natuurlijke jachtinstincten. Het is ook mogelijk dat je kat dingen omver gooit om je aandacht te trekken!

Waarom gooit mijn kat ’s nachts dingen omver?

Katten zijn crepusculair, wat betekent dat ze actiever zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Hoewel katten technisch gezien niet nachtdieren zijn, kan het zijn dat uw kat zich ’s nachts verveelt wanneer er niet veel aan de hand is in uw huis. Je kat kan ook proberen je aandacht te trekken om hem naar buiten te laten.

Moet ik mijn kat straffen voor het omverwerpen van dingen?

Je moet je kat nooit straffen voor het omverwerpen van dingen. Je kat zal niet begrijpen waarvoor hij wordt gestraft, omdat hij de straf niet zal associëren met het omverwerpen van iets.

Het beste wat je kunt doen is het gedrag van je kat negeren zolang hij niet met iets breekbaars of gevaarlijks speelt, en ervoor zorgen dat je kat voldoende speeltijd krijgt doorde dag uit om ze bezig te houden.