Worden katten jaloers op andere katten?

Als je in een huishouden met meerdere katten woont, of als je overweegt om een andere kat in je broedsel te introduceren, vraag je je misschien af of katten jaloers worden op andere katten.

Snel overzicht

01

Het is natuurlijk voor katten om de dingen te beschermen die belangrijk voor hen zijn, waaronder voedsel, water, traktaties, speelgoed, onderdak en zelfs menselijke genegenheid.

02

Als uw kat jaloers is op een andere kat in het huishouden, kan hij vocaal en aanhankelijk, teruggetrokken of destructief worden.

03

Om jaloezie te verminderen, moet u ervoor zorgen dat elke kat zijn eigen kommen, kattenbakken en bedden heeft, zodat ze niet hoeven te concurreren.

Katten kunnen heel gemakkelijk gestrest en angstig worden als ze niet met elkaar overweg kunnen, wat leidt tot medische problemen en een slechte gezondheid. Dus als katten gevoelens van jaloezie kunnen ervaren, kan dit hun gedrag beïnvloeden en zelfs bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaken. Laten we eens kijken of katten jaloers worden.

Voelen katten zich jaloers?

Katten kunnen jaloers worden als de ene kat iets krijgt en de andere kat niet.

Katten voelen zich zeker jaloers soms. Het is natuurlijk kattengedrag om de dingen te beschermen die belangrijk voor hen zijn, inclusief die welke essentieel zijn voor hun geluk of welzijn. Dit omvat voedsel, water, traktaties, speelgoed, onderdak en zelfs menselijke genegenheid. Omdat katten deze dingen waarderen, is het niet verwonderlijk dat ze jaloers lijken wanneer een andere kat krijgt wat ze niet zijn.

Dit kan verklaren waarom een van je katten zich tussen jou en de andere kat lijkt te positioneren wanneer je geniet van een gezellige knuffel, of waarom ze hun kattenmand misschien zo wanhopig willen gebruiken dat ze praktisch bovenop hun kattengenoot liggen.

Afhankelijk van het type kat en wat hen triggert om jaloers te zijn, kun je merken dat ze proberen hun dominantie uit te oefenen of zelfs agressief zijn vanwege hoe ze zich voelen.

Lees ook: Wanneer stopt mijn kat met sissen naar nieuw kitten?

Welke situaties kunnen je kat jaloers maken?

Elke kat kan jaloers zijn op iets als ze het gevoel hebben dat ze geen eerlijke deal krijgen.

Nu u weet dat uw kat in staat is om jaloers te zijn, kunnen we in meer detail kijken naar de situaties die ervoor kunnen zorgen dat ze die pijn van jaloezie voelen.

Gebrek aan aandacht

Jaloezie kan af en toe gebeuren, zelfs als het lijkt alsof je katten het meestal goed met elkaar kunnen vinden.

De meeste katten genieten van een soort sociale interactie, of het nu met andere katten is of een favoriet familielid. Als je kat het gevoel heeft dat zijn maatje in het middelpunt van de belangstelling staat, kan hij zijn best doen om de focus op hem te verleggen. Dit kan betekenen dat je fysiek probeert te voorkomen dat je de andere kat aait door in de weg te lopen of tegen je aan te wrijven en te spinnen.

Het kan echter zijn dat je kat zijn jaloezie op andere manieren toont en probeert je aandacht te stelen door een beetje hinderlijk te zijn, op het meubilair te klimmen of je snuisterijen van je plank te slaan. Welke methode ze ook gebruiken, je zult er uiteindelijk zeker aandacht aan besteden!

Lees ook: Waarom slaan katten dingen van tafels? 7 redenen waarom!

1. Een gebrek aan traktaties

Doe bij het uitdelen van traktaties je best om de zaken eerlijk te houden.

Als je naar het favoriete merk traktaties van je katten grijpt, zul je waarschijnlijk merken dat alle katten komen rennen. Het lijkt immers soms alsof ze het geritsel van een pakje traktaties van een kilometer afstand horen!

Maar als je meer dan één enthousiaste ontvanger van een traktatie hebt, kun je er maar beter voor zorgen dat je de zaken eerlijk houdt. De kans is groot dat zelfs als je een overzicht bijhoudt van hoeveel traktaties elke kat heeft gehad, ze je er nog steeds van proberen te overtuigen dat de andere kat meer heeft gehad dan zij!

2. Minder dan het leeuwendeel van het voedsel hebben

Het is het beste om meerdere katten afzonderlijk te voeren om ervoor te zorgen dat men niet meer eet dan hun deel van het voedsel.

Hetzelfde principe geldt voor voedsel. Katten kunnen jaloers worden op de maaltijden van andere katten, wat geen probleem is als ze allebei hetzelfde kattenvoer eten en dezelfde voedingsbehoeften hebben.

Als de ene echter langer duurt om te eten dan de andere, kun je merken dat degene die klaar is jaloers wordt op degene die nog steeds eet. Kattenlogica natuurlijk, maar ook al hebben ze dezelfde hoeveelheid gehad, misschien merk je dat je een sluipdief in handen hebt.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

3. Gedegradeerd worden van hun gebruikelijke rustplaats

Sommige katten delen graag een favoriete slaapplek met hun maatje, maar anderen zijn liever de enige echte.

Katten houden ervan om veilige, gezellige plekken te vinden om op te kruipen voor een dutje. Ze kunnen zelfs behoorlijk bezitterig worden over hun gekozen dutje. Als they gaan naar hun gebruikelijke plek op het bed, deken of bank, en merken dat het al bezet is, ze zullen zeker jaloers worden. Het zou vragen zijn als je naar je bed ging en merkte dat iemand anders erin sliep. Ze kunnen hun jaloezie tonen door hun katachtige vriend te benaderen en te sissen of te grommen.

4. Een nieuw harig familielid

Katten die elkaar besnuffelen introductie

Een beetje jaloezie zal zeker gebeuren wanneer je een nieuwe kat aan het huishouden toevoegt.

Misschien is het ultieme jaloersmakende gedrag wanneer een nieuwe toevoeging zich bij het gezin voegt. Een nieuw kitten of reddingskat betekent dat het hele huishouden de opwinding voelt. Maar vergeet niet dat je bestaande katachtige familieleden zich ongetwijfeld een beetje jaloers en buitengesloten zullen voelen.

Dit is echter niet alleen pure jaloezie. Katten zijn gewoontedieren en ze wennen aan hun routine. Wanneer er iets verandert in hun omgeving, vooral als het meer concurrentie betekent voor voedsel, speelgoed en menselijke aandacht, kunnen ze gestrest en angstig worden.

Natuurlijk is het niet alleen een nieuw huisdier – nieuwe menselijke familieleden kunnen ook jaloezie veroorzaken. Als je onlangs een nieuwe baby hebt gekregen, verwacht dan dat je kat wat tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Lees ook: 10 vragen om te stellen voordat je een nieuwe kat adopteert

5. Buitengesloten worden tijdens de speeltijd

Katten die spelen of vechten

Katten kunnen zich jaloers uiten met sissen, grommen of zelfs fysieke gevechten.

Veel katten leven een-op-een bij hun huisdierouders. Een-op-een tijd hoeft echter geen knuffel te zijn – speeltijd kan nog steeds aanvoelen als een gekoesterd moment voor je kat. Daarom, als een van je katten meer van je aandacht krijgt door te spelen, zul je merken dat de anderen een beetje jaloers worden.

Hoe kun je je jaloerse kat helpen?

Zijn mijn katten aan het vechten of spelen functie

Als je te maken hebt met jaloezie onder je katachtige familieleden, is het mogelijk om dingen glad te strijken.

Hoewel het niet leuk is om te denken dat je kat jaloers is, is het meer zorgwekkende deel dat jaloers gedrag het begin kan zijn van stress of angst, wat leidt tot ernstiger gezondheidsproblemen. Hier is hoe je je jaloerse kat meer tevreden kunt laten voelen:

Geef ze meer één op één

Als katten het gevoel hebben dat ze genoeg aandacht van je krijgen, zullen ze minder worden opgenomen om jaloers te zijn.

Als je een jaloerse kat hebt, probeer dan meer kwaliteit een-op-een tijd met hem door te brengen. Dit kan spelen zijn, trucjes oefenen of gewoon samen chillen op de bank. Uw kat zal de tijd die hij met u doorbrengt waarderen en het zou hem moeten helpen zich meer ontspannen te voelen.

Probeer eerlijk te zijn

Probeer bij het uitdelen van traktaties, het geven van aandacht of het spelen van speeltijd de zaken eerlijk te houden.

Het hebben van meerdere katten kan vergelijkbaar zijn met het hebben van kinderen! Er zijn veel eisen aan je tijd en je moet het juiste pad vinden dat iedereen tevreden houdt. Het belangrijkste is om te proberen eerlijk te zijn. Besteed vergelijkbare hoeveelheden tijd aan elke kat, zodat iedereen een deel van je aandacht krijgt.

Zorg voor veel verrijking

Katten zullen minder snel verstrikt raken in ruzies als ze allemaal veel te doen hebben.

Hoe meer afleiding en mentale stimulatie uw kat heeft, hoe minder hij aandacht zal besteden aan zijn kattengenoten. Zorg ervoor dat je voldoende speelgoed, kattenbomen, activiteitencentra of puzzelvoeders hebt om ze bezig te houden.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Concurrentie voorkomen

Zorg ervoor dat elke kat zijn eigen kommen, kattenbakken, krabbers en bedden heeft, zodat ze niet hoeven te concurreren.

Wanneer je meerdere katten hebt, kan competitie om voedsel, territorium en zelfs de kattenbak snel een bron van stress worden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende voedselbakken, waterbronnen en kattenbakken verstrekt, zodat ze niet hoeven te delen.

Introduceer geleidelijk nieuwe katten

vecht kat

Het gebruik van feromoonsprays en het even gescheiden houden van katten kan helpen bij introducties tussen nieuwe katten.

Wanneer u een nieuwe kat of kitten aan uw kattenfamilie introduceert, zorg er dan voor dat u dit geleidelijk doet. Neem de tijd, houd ze in eerste instantie gescheiden, maar wissel items uit die de geur van de ander dragen. Na verloop van tijd kun je ze toestaan om elkaar van een afstand te zien en vervolgens onder toezicht contact te hebben.

Wat zijn de tekenen dat je jaloerse kat gestrest kan zijn?

Tekenen van jaloezie bij katten zijn het plotseling verschijnen van kattenbakproblemen en overgrooming.

Als je jaloerse kat gestrest of angstig is, merk je misschien dat hij overgroomt, waardoor zijn vacht met kale plekken of zelfs zweren en korstjes achterblijft. Ze kunnen ook cystitis ontwikkelen, waardoor ze heen en weer gaan naar de kattenbak en vaak persen.

Als je goed kijkt, zie je misschien wat bloed in hun urine, of ze kunnen in bad of achter de tv gaan plassen. Stress is echter niet altijd zo duidelijk, zelfs een subtiele verandering in het gedrag van je kat kan een teken zijn dat hij zich angstig voelt. Als je je zorgen maakt, is een reis naar de dierenarts misschien op zijn plaats.

Conclusie

Kattengedrag en katachtige emoties zijn vrij complex. Het is onwaarschijnlijk dat we ooit volledig zullen begrijpen hoe katten denken en voelen. Het is echter belangrijk om te herkennen wanneer uw kat zich ongemakkelijk voelt bij de aanwezigheid van een andere kat, omdat dit gemakkelijk kan leiden tot pesten, stress en bijbehorende gezondheidsproblemen.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat jaloers is op mijn andere kat?

Als je kat jaloers is op een andere kat in het huishouden, merk je misschien dat ze erg vocaal en aanhankelijk worden, waardoor je je bewust bent van hun aanwezigheid. Ze kunnen destructief worden en meubels of tapijten gaan krabben of zelfs tekenen van agressie vertonen.

Het tegenovergestelde is echter ook waar, en jaloerse katten kunnen zich terugtrekken en een beetje mokken. Pas op voor tekenen dat uw kat gestrest raakt door de andere kat, zoals plassen of poepen buiten de kattenbak, overgrooming of zich verstoppen.

Waarom is mijn kat jaloers op mijn andere kat?

Katten zijn van nature erg onafhankelijk en niet bijzonder afhankelijk van andere katten. Dit betekent dat ze niet bijzonder graag hun territorium, middelen en mensen delen.

Worden katten jaloers als je een andere kat krijgt?

Katten raken vaak gestrest wanneer een nieuwe kat in het huishouden wordt geïntroduceerd. Dit komt vooral omdat ze hun ruimte moeten delen. Om het gemakkelijker te maken, introduceert u ze geleidelijk en zorgt u ervoor dat ze geen voerbakken, waterbakken of kattenbakken hoeven te delen.

Worden gebonden katten jaloers op elkaar?

Doordat gebonden katten gewend zijn aan elkaars gezelschap, ervaren ze minder jaloezie. Ze zullen de andere kat echter waarschijnlijk ook snel laten weten of ze het bed opslokken of meer dan hun deel van de traktaties stelen. Een snelle bop op het hoofd met een poot is meestal alles wat nodig is om de boodschap te begrijpen!