Kunnen katten de hik krijgen? Dit is wat u moet weten

Cat hik uitgelichte afbeelding

Krijgen katten de hik? net als mensen en alle andere zoogdieren is het antwoord ja, katten hikken. Je herkent ze misschien niet omdat kattenhik een beetje anders klinkt dan honden- of menselijke hik.

Cat hik klinkt meer als een tjilp dan het klassieke hiccupping geluid. Kattenhik is zeldzamer dan hondenhik, en hoewel ze meestal volkomen normaal zijn, als je merkt dat je voorheen niet-hiccupping kat plotseling begint te hiccuppen, of als je kat veel meer begint te hiccuppen dan voorheen, dan kan dit een indicatie zijn dat er iets anders aan de hand is dat misschien veterinaire aandacht nodig heeft.

Hier is een video die laat zien hoe Cats Hiccup klinkt:

Waarom doen katten de hik?

Hiccupping bij elk zoogdier, inclusief katten, is te wijten aan spasmen in het middenrif, de grootste ademhalingsspier in het lichaam. Het middenrif bevindt zich achter de longen, aan het einde van de ribbenkast.

Het is een spier die de vorm heeft van een koepel en de ademhaling vergemakkelijkt door onvrijwillig ritmisch samen te trekken. Wanneer iets het veroorzaakt tot spasmen, zoals irritatie van de zenuwen die het middenrif voeden, resulteert dit in hik.

Oorzaken van cat hik

Haarballen als oorzaak van de hik bij katten

Er zijn veel oorzaken van kattenhik, waarbij haarballen een van de meest voorkomende zijn. Katten kunnen ook gaan hikken omdat ze te snel eten.

Er zijn veel oorzaken van de hik bij katten. Haarballen zijn een veel voorkomende oorzaak van de hik en kunnen de slokdarm en de zenuw die het middenrif levert irriteren. Kittens hikken omdat hun zenuwstelsel niet volledig is ontwikkeld.

Als u de hik van uw kat opmerkt na het eten, kan het zijn dat uw kat te snel eet en tegelijkertijd veel lucht inslikt.

Als je een oudere kat hebt die plotseling is begonnen met hiccuppen, of meer hiccupping is dan normaal, dan kan er een ziekteproces zijn dat de hiccupping veroorzaakt. Aandoeningen zoals darmparasieten, hartwormziekte, kattenastma, hartaandoeningen, kanker, voedselallergieën of zelfs inname van een vreemd lichaam kunnen allemaal irritatie veroorzaken aan de zenuw die het middenrif levert en resulteren in chronische hik.

Wat te doen als uw kat de hik krijgt?

Gekookt kippen- en rijstkattenvoer

In de meeste gevallen is de hik geen reden tot bezorgdheid en hoeft u niets te doen om het te behandelen.

Normaal gesproken hoeven huisdierouders niets te doen als hun kat af en toe de hik krijgt, omdat de hik meestal vanzelf verdwijnt, dus er is echt geen gemakkelijke manier om van de kattenhik af te komen.

Als hiccupping langer dan een dag duurt, als de hik ernstig is, als de hik dagelijks gebeurt, of als hiccupping gepaard gaat met extra tekenen van ziekte, waaronder braken, kwijlen, gewichtsverlies, verlies van eetlust, toevallen of tremoren, of lethargie, raadpleeg dan uw lokale dierenarts.

Als uw kat de gewoonte heeft om zo snel mogelijk voedsel uit de voerbak te slurpen, dan is dat waarschijnlijk de reden waarom uw kat hiccupping is.

Als dit het geval is, probeer dan een automatische feeder te gebruiken, schakel over op het voeren van meerdere kleinere porties maaltijden gedurende de dag, gebruik een voedselpuzzel om uw kat te voeden of verspreid brokjes op een bakplaat om de snelheid waarmee uw kat eet te vertragen.

Als uw kat snel eet omdat er andere katten in het huishouden zijn die hem weg van het voedsel pesten, scheid dan de katten wanneer u ze voedt.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Ontspannen kat die wordt geborsteld om haarballen te voorkomen

Het regelmatig borstelen van uw kat kan helpen om de hoeveelheid vacht die hij binnenkrijgt en dus de incidentie van haarballen te verminderen.

Als uw kat hiccupping is als gevolg van haarballen, dan moeten de volgende aanbevelingen uw kat helpen:

  • Verzorg uw kat regelmatig om verharing te voorkomen
  • Geef uw kat voer dat is ontworpen om haarballen te verminderen
  • Dien een oraal supplement zoals laxaton toe om haarballen te helpen passeren

Als u een toename van de hik opmerkt, plan dan een afspraak met uw lokale DVM om uw kat te laten controleren, vooral als de hik gepaard gaat met andere tekenen van ziekte. Dit komt omdat de hik soms een teken kan zijn dat er iets anders mis is en dat je kat hulp nodig heeft.

Als u zich zorgen maakt dat de hik te wijten kan zijn aan een ernstig gezondheidsprobleem, aarzel dan nooit om uw vriendelijke dierenarts in de buurt te raadplegen.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn kat de hik heeft?

Normaal gesproken hoeven huisdierouders niets te doen als uw kat af en toe de hik krijgt, omdat ze het meestal vanzelf oplossen. Als hiccupping langer dan een dag duurt, als de hik ernstig is, als de hik dagelijks gebeurt, of als hiccupping gepaard gaat met extra tekenen van ziekte, waaronder braken, kwijlen, gewichtsverlies, verlies van eetlust, toevallen of tremoren, of lethargie, dan wordt interventie aanbevolen.

Waarom krijgt een kat de hik?

Incidentele hik is normaal bij katten van alle leeftijden. Oorzaken van bezorgdheid over de hik van katten bij oudere katten zijn onder meer het slikken van lucht door te snel eten, haarballen, darmparasieten, hartwormziekte, kattenastma, hartaandoeningen, kanker, voedselallergieën of inname van een vreemd lichaam. Als uw kat elke dag de hik heeft, of als u een plotselinge opleving in het zuigen opmerkt of als uw kat zich op enigerlei wijze ziek gedraagt, raadpleeg dan uw plaatselijke dierenarts.

Waar zijn de hik een teken van?

Hik is een teken dat iets ervoor heeft gezorgd dat het middenrif, een grote ademhalingsspier net achter de longen, verkrampt. Incidentele hik is normaal bij katten van alle leeftijden. Kattenhik bij oudere katten kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder het slikken van lucht door te snel eten, haarballen, darmparasieten, hartwormziekte, kattenastma, hartaandoeningen, kanker, voedselallergieën of inname van een vreemd lichaam.

Kan de hik schadelijk zijn?

Incidentele hik is normaal bij katten van alle leeftijden, maar frequente hik, een plotselinge toename van de hik of een hik die er ziek uitziet en zich ziek gedraagt, kan worden veroorzaakt door een onderliggend probleem.

Kattenhik bij oudere katten wordt vaak veroorzaakt door het slikken van lucht door te snel eten en haarballen. Kattenhik kan ook worden veroorzaakt door darmparasieten, hartwormziekte, kattenastma, hartaandoeningen, kanker, voedselallergieën of inname van een vreemd lichaam.