Hoe een hond en kat te binden

Katten en honden worden in de media vaak afgeschilderd als bittere vijanden, niet in staat om naast elkaar te bestaan zonder te vechten, te achtervolgen en over het algemeen overstuur te veroorzaken.

Als je een kat en hond hebt of op het punt staat om de een of de ander aan je huishouden toe te voegen, wees gerustgesteld, dit hoeft niet het geval te zijn! Met de juiste individuen, een goede voorbereiding en een ongehaaste introductie kan vreedzame harmonie heersen.

Heb je momenteel te maken met een niet-harmonieus huishouden? Binnenkort een nieuwe soort introduceren en niet zeker weten hoe je het het beste kunt aanpakken? Denk je erover om een kat, hond of beide te nemen en maak je je zorgen over je andere huisdieren? Dit artikel is voor jou! Lees verder voor alles wat u moet weten en onze toptrucs voor de eenheid van huisdieren.

Vooruit plannen

Ondanks die schrille contrasten zijn er enkele verrassende overeenkomsten tussen katten en honden.

Als u uw nieuwe aankomst nog niet hebt ontvangen, zijn er enkele manieren om de introductie soepeler te maken, voor zowel u, het huisdier als de nieuwkomer. Door ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, bereid je je voor op succes.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om te overwegen voordat u uw nieuwe familielid mee naar huis neemt.

Denk na over uw huisruimte

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel het algemene doel is om een kat en hond te hebben die een goede band hebben en tijd samen doorbrengen, ze waarschijnlijk hun eigen ruimte nodig hebben, althans om mee te beginnen. Denk aan je huidige huisdieren. Waar zijn hun favoriete plekken? Waar brengen ze het grootste deel van hun tijd door?

Of je nu een nieuwe kat introduceert bij een inwonende hond die graag met het gezin in de keuken rondhangt, of een nieuwe hond mee naar huis neemt naar een inwonende kat die meestal boven rondhangt, het is belangrijk om enkele grenzen te houden voor het comfort van je inwonende kat of hond.

Beide huisdieren hebben hun eigen veilige ruimtes nodig, dus probeer je thuisomgeving zo te ontwerpen dat de verschillende soorten hun eigen middelen in hun eigen gebieden hebben, zodat ze niet te veel paden hoeven te kruisen, althans om te beginnen.

Lees ook: Zijn katten slimmer dan honden? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord

Probeer geen plotselinge wijzigingen aan te brengen

Een van de vele overeenkomsten tussen katten en honden is dat ze altijd snel een kans grijpen als die zich voordoet.

Nieuwe dieren komen altijd met een bepaalde hoeveelheid “spullen” – voerbakken, beddengoed, kattenbak, speelgoed, krabpalen en meer. Het introduceren van een hele lading nieuwe objecten in een huis kan verontrustend zijn voor een bestaand huisdier, dus ontspan ze voorzichtig en voeg één voor één nieuwe objecten toe.

Probeer voorbereid te zijn en breng deze veranderingen een paar weken van tevoren aan, zodat uw huisdier zich weer gesetteld en veilig voelt wanneer de echte spannende toevoeging verschijnt! Sommige positieve ervaringen met deze nieuwe stukjes huisdieruitrusting kunnen nuttig zijn – sommige nieuwe kattenbakken worden rond voedertijd toegevoegd met uw bestaande huisdier dat een extra traktatie krijgt voor het avondeten, bijvoorbeeld. Huisdieren houden van routines, dus probeer je aan je gebruikelijke schema te houden tijdens deze verontrustende tijd.

Lees ook: 5 hartverwarmende katten- en hondenvriendschapsverhalen

Positieve ervaringen

Als je onlangs een hond in het gezin hebt verwelkomd, is de beste manier om harmonie tussen huisdieren te garanderen, hun relatie langzaam te nemen.

Nieuwe huisdieren nemen veel tijd en aandacht in beslag, wat wat angst kan veroorzaken bij uw huisdieren. Het lijkt voor de hand liggend, maar deze truc is gemakkelijk te missen. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor uw huisdier, vooral als ze nu ruimte moeten delen met de nieuwe aanwinst, of misschien uit bepaalde delen van het huis worden gehouden.

Extra speeltijd, lof en positieve interacties zoals knuffels en slagen zijn allemaal erg belangrijk. Natuurlijk heeft je nieuwe huisdier ook veel aandacht nodig, dus investeren in wat vervelende spelletjes of puzzelvoeders kan nuttig zijn als je niet op twee plaatsen tegelijk kunt zijn!

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Het introductieproces

Houd introducties kort en positief en dwing nooit interacties af.

Uw nieuwe huisdier moet in eerste instantie in opsluiting worden gehouden, om negatieve ervaringen met de inwonende huisdieren te voorkomen en om wat rust en stilte te hebben om te herstellen van hun reis en nieuwe ervaringen.

Zodra je nieuwe kat of hond wat tijd heeft gehad om te assimileren in zijn nieuwe omgeving, is het tijd om na te denken over de eerste introducties. Dit is een proces dat het beste heel geleidelijk kan worden uitgevoerd, met tijd en geduld.

Een nieuw huisdier is een enorme gebeurtenis in het gezinsleven en het overhaasten van het introductieproces kan eindigen in tranen. Gedrag zoals agressie kan optreden, maar zelfs kleine gevaren, zoals blaffen en grommen van een hond, of sissen en krassen van een kat, kunnen een negatief achterlaten impressie en maak het hele proces moeilijker.

Hier is een voorgesteld schema. Dit geldt zowel voor het introduceren van een puppy of kitten, als voor het binden van volwassen dieren. Als je twee huisdieren hebt die niet met elkaar overweg kunnen, kun je altijd teruggaan naar fase één en het proces vanaf het begin starten, wat een worstelende relatie kan verbeteren.

Lees ook: Worden katten jaloers op honden?

1. Geuren ruilen

Dierengedragsdeskundigen zijn er niet van overtuigd dat katten in staat zijn om jaloezie te voelen in dezelfde vorm als mensen.

Honden en katten gebruiken geur allebei als een belangrijk onderdeel van de communicatie. De verschillende soorten zullen nog steeds in staat zijn om veel informatie over elkaar te verzamelen door alleen maar naar de andere geuren te snuffelen, en hebben sterke instincten om via geur te communiceren. Begin met het wrijven van een handdoek of doek over het nieuwe huisdier en laat het achter in het gebied van het huisdier en vice versa.

Probeer het geparfumeerde object niet te dicht bij gewaardeerde bronnen, zoals voedsel en water, te plaatsen voor het geval het stress veroorzaakt en het huisdier ervan weerhoudt toegang te krijgen tot deze behoeften. Geef een beloning wanneer elk huisdier interesse toont in de geur van de ander en ga dagelijks door met dit proces totdat ze geen interesse meer tonen.

2. Elkaars territorium verkennen

De volgende fase van geurverwisseling is dat elk dier het gebied van uw huis kan verkennen waar het andere huisdier momenteel leeft. Dit kan het beste worden gedaan met het andere dier goed uit de weg om het potentieel voor een rampzalig gevecht of achtervolging teniet te doen.

Zodra ze zijn teruggekeerd naar hun eigen gebied, kan het inwonende huisdier terugkeren en onderzoeken waar het nieuwe huisdier is geweest. Doe dit op beide manieren, zodat beide dieren elkaars thuisbasis kunnen verkennen.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

3. Visueel Contact

Worden katten jaloers op honden

Als alles goed lijkt te gaan, is de volgende stap om de huisdieren elkaar te laten zien. Dit zou idealiter gebeuren wanneer beide huisdieren kalm zijn, met geen van beide overdreven terughoudendheid, en met hen beiden de mogelijkheid om te ontsnappen. Het wordt niet aanbevolen om het ene dier in een bench te plaatsen en het andere toe te staan om te naderen – dit kan erg bedreigend en stressvol zijn.

De beste methode is om een barrière te gebruiken, zoals een babyhekje, waardoor elkaar kan worden gezien, maar geen direct contact. Dit kan om te beginnen gedeeltelijk worden afgedekt met een deken of handdoek.

Gebruik zachte terughoudendheid van de hond, zoals een riem of harnas, en geef de kat een ontsnappingsroute. Zorg in het begin voor voldoende ruimte tussen de twee en let goed op de lichaamstaal van de kat en de hond voor tekenen dat ze zich ongemakkelijk voelen.

Naarmate ze hier meer vertrouwen in krijgen, laat je ze geleidelijk dichter bij elkaar komen, ontspan je de riem van je hond, maar houd je de sessies nog steeds kort en kalm. Veel lof en beloning zal deze sessies hopelijk positief maken.

Lees ook: 6 verrassende overeenkomsten tussen katten en honden

4. Direct Contact

Huisdieren die worden geïntroduceerd als puppy’s en kittens hebben vaak een gemakkelijkere tijd om zich te binden en te leren omgaan.

Uiteindelijk zullen je tijd en geduld hun vruchten hebben afgeworpen en is het tijd om je huisdieren elkaar te laten ontmoeten. Dit proces kan een variabele hoeveelheid tijd in beslag nemen, wat afhankelijk kan zijn van het ras en de persoonlijkheid van uw dieren.

Sommige hondenrassen hebben een hoge prooidrift, sommige pups hebben moeite om te reageren op basiscommando’s, terwijl anderen van nature rustiger en toleranter zijn. Sommige katten zijn verlegen en gevoelig voor angst en toch zijn sommige erg sociaal. Vergeet niet om de tijd te nemen, te luisteren naar de signalen van uw huisdieren en het proces langzaam te benaderen.

De eerste paar sessies moeten nauwlettend worden gecontroleerd, kort en alleen worden geprobeerd wanneer beide huisdieren kalm en ontspannen zijn. Houd de hond om te beginnen aangelijnd en zorg ervoor dat beide huisdieren uitgangen beschikbaar hebben.

Probeer niet in te grijpen als er wat initiële spanning is, maar let goed op lichaamstaal en knip sessies in als het gespannen lijkt. Gebruik in eerste instantie traktaties, speelgoed en afleidingen om uw huisdieren te kalmeren in het gevoel van nauwer contact.

Zodra deze hindernis is voltooid, bouwt u geleidelijk de tijd op die uw huisdieren samen doorbrengen totdat u er zeker van bent dat ze veilig zijn om zonder toezicht te worden gelaten.

Conclusie

Het introduceren van een nieuw huisdier in het huishouden kan stressvol zijn, maar het volgen van ons eenvoudige stapproces zal harmonie en orde brengen in deze spannende tijd. Wees altijd bereid om jezelf klaar te stomen voor succes en ervoor te zorgen dat aan alle behoeften van je nieuwe huisdieren wordt voldaan zonder de routine van je huisdier te verstoren.

Volg onze vier stappen: geurruil, territorium verkennen, visueel contact en direct contact als een goede basis om uw huisdieren tolerant voor elkaar te maken.

Ook Readvertentie: Hoe katten elkaar leuk te laten vinden in 10 eenvoudige stappen

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een kat gewend is aan een hond?

Het kan weken duren voordat een kat gewend is aan een nieuwe hond. Het wordt aanbevolen om ze eerst uit elkaar te houden en vervolgens een geleidelijke introductie te implementeren. Beginnen met geurwisseling en territoriumverkenning, en dan doorgaan naar visueel en vervolgens direct contact, kan het proces helpen soepeler te maken en stress en conflicten te voorkomen.

Kunnen honden banden aangaan met katten?

Ja, hoewel honden en katten in boeken en films vaak als vijanden worden afgeschilderd, zijn ze perfect in staat om sociale banden te vormen. Een zorgvuldige, gefaseerde introductie geeft de beste kans op een positieve binding in plaats van een negatieve associatie.

Waarom is mijn kat zo bang voor mijn hond?

Katten hebben sterke zelfbehoudsinstincten en honden zijn over het algemeen groter dan zij en erg onstuimig. Sommige honden hebben sterke prooidriften en staan erom bekend katten te achtervolgen. Uw hond kan van invloed zijn op de toegang van uw kat tot belangrijke bronnen zoals een voerbak of kattenbak. Zorg ervoor dat uw kat een veilige ruimte heeft uit de buurt van de pups om stress te verminderen.