Waarom trilt de rug van mijn kat? Wanneer moet u zich zorgen maken?

Cat's Back Twitch

Heb je ooit de rug van je kat zien trillen of een spasme zien hebben? Het kan er een beetje zorgwekkend uitzien. Katachtigen reageren zeer goed op aanraking langs hun rug vanwege een gevoelige spierlaag langs hun rug, dus milde en incidentele spiertrekkingen langs de rug en flanken kunnen volkomen normaal zijn.

Snel overzicht

01

Katten hebben een gevoelige spierlaag langs hun rug die kan trillen wanneer ze opgewonden zijn, proberen te communiceren of wanneer ze worden aangeraakt.

02

Rugtrekkingen kunnen ook worden veroorzaakt door huidziekten zoals parasieten, pijn, epileptische aanvallen, een overactieve schildklier of het feline hyperesthesiesyndroom.

03

Feline hyperesthesie is een zeldzame neurologische ziekte bij katten, die een enorme huidgevoeligheid veroorzaakt met kabbelende huid, angst, intens likken en bijten, hectische bewegingen en verwijde pupillen.

Meer ernstige spiertrekkingen, spierspasmen en andere symptomen zoals hectisch likken, staartjagen en extreme gevoeligheid kunnen echter te wijten zijn aan een onderliggende medische aandoening, zoals het feline hyperesthesiesyndroom, pijn, parasieten of toevallen. Als uw kat zich ongemakkelijk voelt, zijn gedrag heeft veranderd en spiertrekkingen langs zijn rug heeft, neem hem dan mee naar een dierenarts.

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 redenen

Redenen waarom de rug van uw kat trilt

Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende oorzaken van katten met trillende ruggen.

1. Normaal gedrag voor katachtigen

Katten hebben een dunne spierlaag die de “cutane trunci” wordt genoemd. Deze spier kan vanzelf bewegen als reactie op fysieke prikkels zoals strelen of als reactie op emoties zoals opwinding. Als de rug van je kat soms trilt als je hem aait, of als hij een vogel uit het raam ziet, is dit volkomen normaal. Katten gebruiken ook lichaamstaal om te communiceren, waaronder kleine bewegingen van verschillende spieren in het lichaam.

2. Pijn

Pijn kan spiertrekkingen en spierspasmen langs de rug veroorzaken. Dit kan elke pijnlijke aandoening van de rug, ledematen of staart omvatten, inclusief artritis in de wervelkolom of heupen, abcessen, wonden, zenuwbeschadiging of anale klieraandoeningen. Spiertrekkingen kunnen het enige teken zijn, omdat katten erg goed zijn in het verbergen van pijn. U kunt ook andere tekenen zien, zoals uw kat die aan het getroffen gebied likt, mank loopt, slecht reageert op aanraking of zich verbergt, en veranderingen heeft in dagelijkse gewoonten zoals eten en toiletteren.

3. Huidziekte

kattenhuidziekte

Veel huidziekten beïnvloeden een kat op een dieper niveau, wat leidt tot spiertrekkingen.

Elke ziekte die de huid aantast, kan jeuk (pruritus) veroorzaken, die zich kan presenteren als spiertrekkingen. U kunt ook overmatig likken en krabben, overbeharing, haaruitval (alopecia), huiduitslag, korstjes en pijnlijke laesies op de huid zien. Verschillende dermatologische aandoeningen kunnen jeuken, waaronder parasieten, infecties en allergieën. Vlooienallergiedermatitis (FAD), waarbij katten slecht reageren op vlooienspeeksel, is een veel voorkomende aandoening die intense jeukende en pijnlijke huid veroorzaakt, vaak over de rug en rond de staartbasis.

4. Epileptische aanvallen

Katten kunnen last hebben van epilepsie en andere epileptische aandoeningen. Katteneigenaren denken vaak aan aanvallen als dramatische gebeurtenissen in het hele lichaam, maar dat zijn grand mal-aanvallen. De minder voor de hand liggende zijn petit mal of ‘absence aanvallen’. Deze zijn veel subtieler, met tekenen zoals spiertrekkingen, spasmen, een lege blik of snel knipperen.

5. Feline Hyperesthesie Syndroom (FHS)

Ook wel rollend / kabbelend huidsyndroom, twitchy kattenziekte, neuritis en atypische neurodermitis genoemd, feline hyperesthesiesyndroom is een slecht begrepen, maar ernstige, neurologische aandoening bij katten. Het klassieke teken is kabbelen en trillen van de huid langs de rug, in de buurt van de basis van de staart. Andere symptomen van het feline hyperesthesiesyndroom zijn echter:

 • Verwijde pupillen
 • Extreme gevoeligheid voor aanraking (velen zullen bijten als huisdier)
 • Overmatig bijten en likken aan hun rug, flanken en ledematen
 • Grillig springen en rondrennen
 • Staartjagen
 • Gedragssignalen waaronder angst en overmatige vocalisatie
 • Epileptische aanvallen (zelden)

De exacte oorzaak van FHS is onbekend. Bepaalde oosterse rassen lijken vatbaar te zijn voor de aandoening, waaronder de Siamees, Perzisch en Abessisch. Mogelijke triggers zijn dermatologische ziekten zoals vlooienallergische dermatitis, neurologische aandoeningen, blootstelling aan toxines of psychologische aandoeningen zoals obsessief-compulsieve stoornis. Om deze reden wordt een diagnose van het feline hyperesthesiesyndroom vaak gesteld door uitsluiting van andere oorzaken van dit gedrag.

Lees ook: Waarom rollen katten op hun rug?

6. Hyperthyreoïdie

Katten met een overactieve schildklier hebben meestal de klassieke symptomen van verhoogde eetlust, dorst en urineren naast gewichtsverlies. Een slechte vachtconditie en spiertrekkingen kunnen echter ook tekenen zijn.

Wanneer bel je de dierenarts?

dierenarts controleert kat

Een dierenarts kan een kat controleren op diepere onderliggende problemen die spierspasmen veroorzaken, die misschien niet direct duidelijk zijn.

Af en toe spiertrekkingen of spasmen bij uw kat is niets om u zorgen over te maken, vooral als ze verder goed zijn. Als u echter merkt dat de huid langs de rug van uw kat veel trilt of kabbelt, of als ze andere symptomen vertonen zoals bijten, krabben en likken aan de huid, gedragsveranderingen, huidlaesies, gevoeligheid voor aanraking, rusteloosheid of angst, dan is het raadzaam om een dierenarts te bezoeken.

De dierenarts kan een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ze kunnen ook diagnostische tests uitvoeren, zoals een volledig bloedbeeld, röntgenfoto’s en huidtests voor allergieën en parasieten.

Behandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Vlooien en mijten kunnen worden behandeld met anti-parasitaire medicijnen, artritis en andere pijnlijke aandoeningen kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers nodig hebben en aanvallen kunnen worden beheerd met anti-epileptica zoals fenobarbital.

FHS kan moeilijk te behandelen zijn en vaak zijn er meerdere strategieën nodig. Omgevings- en stressmanagement is de sleutel, evenals voedings- en gedragsstrategieën. Enig succes is gehad met anti-epileptische en neurologische medicijnen zoals fenobarbital en gabapentine.

Katten kunnen om allerlei redenen trillende ruggen hebben. Milde gevallen kunnen gewoon volkomen normaal kattengedrag zijn vanwege hun gevoelige spieranatomie, maar ernstigere gevallen hebben waarschijnlijk een onderliggende oorzaak. Parasieten, pijn en epileptische aanvallen zijn allemaal mogelijk. Feline hyperesthesie syndroom is een mogelijke oorzaak bij jonge katten, met zijn klassieke ‘kabbelende huid’ effect. Als uw kat een trillende rug heeft, vooral naast andere symptomen, bezoek dan uw dierenarts voor advies.

Gerelateerde voorwaarden

 • Vlooienallergische dermatitis
 • Parasieten
 • Artritis
 • Feline Hyperesthesie Syndroom
 • Epilepsie
 • Vangsten
 • Pijn
 • Hyperthyreoïdie

Veelgestelde vragen

Waarom trilt de rug van mijn kat?

Katten hebben een gevoelige, dunne spier langs hun rug die kan trillen als ze worden geaaid of wanneer ze opgewonden raken. Meer ernstige spiertrekkingen kunnen echter worden veroorzaakt door bepaalde gezondheidsproblemen zoals parasieten, huidaandoeningen, pijn, neurologische aandoeningen en het feline hyperesthesiesyndroom.

Waarom rimpelt de rug van mijn kat?

Kabbelende huidaandoening, ook bekend als twitchy cat disease of feline hyperesthesie syndroom, is een neurologische aandoening bij katten die een karakteristiek kabbelend effect van de huid veroorzaakt. Andere symptomen zijn hectisch likken en bijten op de huid, gevoeligheid voor aanraking, verwijde pupillen, angst en racen / rondspringen.

Komt kattenhyperesthesie vaak voor?

Gelukkig is het feline hyperesthesiesyndroom vrij zeldzaam bij katten. Het wordt vaker gezien bij oosterse rassen zoals de Perzische, Abessische en Siamese en wordt meestal gediagnosticeerd bij jongvolwassen katten.