4 redenen waarom de kat sist bij een nieuw kitten en hoe op te lossen

Het hebben van een kat in je huis is zo geweldig dat je hebt besloten dat het tijd is om een andere te nemen. Hoe meer hoe vrolijker!

Je bent misschien enthousiast over dit idee, maar je inwonende kat toont misschien niet hetzelfde niveau van enthousiasme.

Bovendien zie je misschien zelfs dat ze nogal onvriendelijk is tegenover het nieuwe kitten.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom uw kat sist naar een nieuw kitten, en ook naar enkele manieren om dit gedrag te stoppen.

1. Territoriale agressie

We weten allemaal hoe territoriaal katten zijn.

Stel je voor wat voor soort schok je inwonende kat doormaakt. Ze is gewend om het hele huis voor zichzelf te hebben, net als al je aandacht en je tijd.

Plotseling moet ze dit alles delen met een ander kitten. Dit is een situatie waarin veel katten territoriale agressie zullen vertonen door naar een nieuw kitten te sissen.

Uw kat wil dat het nieuwe kitten weet dat dat haar huis is en dat ze er als eerste was. VCA Animal Hospitals legt uit hoe een inwonende kat zelfs de andere kat kan achtervolgen die haar gebied probeert te naderen.

Je zult een kat die territoriale agressie vertoont gemakkelijk herkennen aan haar rechtop staan, met haar oren naar voren.

Hoe op te lossen?

Je moet op deze momenten begrip tonen voor je inwonende kat.

Zorg ervoor dat ze haar eigen spullen en haar eigen ruimte heeft. Laat haar en het nieuwe kitten geen kattenbak delen: zorg in plaats daarvan voor drie kattenbakken in verschillende delen van het huis om ervoor te zorgen dat ze elk privacy hebben bij het poepen.

Zorg er ook voor dat uw inwonende kat haar eigen speelgoed en krabpalen heeft, evenals aparte voer- en waterbakken.

Doe je best voor haar om niet het gevoel te hebben dat iemand haar persoonlijke ruimte binnendringt.

2. Stress en angst

Kat sist naar andere kat

Uw kat kan naar uw nieuwe kitten sissen omdat ze gestrest en angstig is.

Volgens Marta Amat en haar medewerkers [1] Enkele van de belangrijkste oorzaken van stress bij katachtigen zijn veranderingen in de omgeving, een slechte relatie tussen mens en kat en een gebrek aan controle en voorspelbaarheid.

De komst van een nieuw gezinslid – het kitten in dit geval – is een belangrijke verandering in de omgeving die ervoor kan zorgen dat een kat zich extreem gestrest voelt.

Het hebben van een nieuw kitten thuis is een enorme verandering voor een kat en geeft haar het gevoel dat ze de controle over de situatie verliest.

Hoe op te lossen?

Veel katten zullen negatief reageren op elke vorm van verandering in hun omgeving. Daarom je moet de dingen zoveel mogelijk normaal houden, zodat de komst van een nieuw kitten het enige nieuwe is in de omgeving van uw kat.

Zorg ervoor dat ze haar standaardroutine heeft en zorg er ook voor dat je nog meer tijd met haar doorbrengt dan normaal.

Uw kat kan ook bang zijn dat ze u zal verliezen sinds het nieuwe kitten in het huishouden is aangekomen.

Na verloop van tijd zal ze leren dat je veel tijd en aandacht hebt voor zowel haar als het nieuwe kitten.

3. Speel agressie

Agressieve kat sist naar andere kat

Uw kat die naar het nieuwe kitten sist, kan een vorm van spelagressie zijn.

Als uw inwonende kat haar hele leven niet echt de kans heeft gehad om met haar nestgenoten of andere katten te spelen, Ze kon een verlangen tonen om met het nieuwe kitten te spelen – door ernaar te sissen!

Cornell Feline Health Center wijst erop dat het leren spelen op de juiste manier een zeer belangrijk onderdeel is van de socialisatie van de kat. Katten leren hoe spelen eruit moet zien door de reactie van andere katten te observeren.

Als je kat haar hele leven alleen heeft gewoond, weet ze misschien niet eens hoe het spel eruit moet zien.

U kunt ook merken dat uw inwonende kat het nieuwe kitten besluipt en verwijde pupillen heeft en haar oren op het puntje van haar hoofd zijn vastgepind.

Hoe op te lossen?

Je moet je kat geen enkele vorm van agressie laten tonen tegenover het nieuwe kitten.

Natuurlijk moet je je kat ook niet schreeuwen of straffen, omdat dit ervoor kan zorgen dat ze gewoon van je wegloopt.

In plaats daarvan moet u uw kat afleiden wanneer ze begint te sissen naar het nieuwe kitten door haar een speeltje te geven of met haar te spelen.

Het is een goed teken dat uw kat de wens toont om met het nieuwe kitten te spelen, maar hun speelsessie moet volkomen veilig zijn en mag geen enkele vorm van agressi bevattenop.

4. Competitief gedrag

Kat die tegen andere kat vecht

Grote kans dat uw kat het nieuwe kitten als concurrent ziet.

Dit gebeurt vooral waarschijnlijk met twee mannelijke katten die meer vatbaar zijn voor agressief gedrag. Uw inwonende kater zal willen laten zien dat hij de dominante kat in het huishouden is.

Competitief gedrag is niet alleen gerelateerd aan het probleem van hetzelfde geslacht. Uw inwonende kat kan een hekel hebben aan het nieuwe kitten omdat ze dezelfde eigenschappen delen, zoals grootte, vachtkleur, enz.

Als dit het geval is, kan uw kat het nieuwe kitten als een reële bedreiging zien, en kan er naar sist om te laten zien wie de baas in huis is.

Hoe op te lossen?

Sommige sissen en ander gedrag dat de dominantie van de inwonende kat laat zien, worden zelfs als normaal beschouwd.

Dus af en toe een gesis zou geen zorgen moeten zijn, en je hoeft je misschien niet eens te bemoeien met de interactie tussen je oude en nieuwe kat.

Je moet deze twee echter nog steeds samen observeren om te kunnen ingrijpen als je merkt dat hun concurrentievermogen te ver is gegaan.

Het sissen moet stoppen wanneer uw inwonende kat begint te wennen aan de aanwezigheid van het nieuwe kitten.

Een ding dat je kunt doen, is deze twee samen voeden. Op deze manier zullen uw twee katten de tijd die ze samen hebben doorgebracht delen met iets positiefs – een heerlijke maaltijd!

Je moet je kat ook belonen elke keer dat ze aardig gedrag vertoont ten opzichte van het nieuwe kitten. Gebruik enkele van haar favoriete traktaties om haar te laten zien dat ze het prima doet en dat ze nog steeds haar eigen ruimte en veel van je aandacht kan hebben, ook al is het gezin groter geworden voor één harig lid.

Interessant om te lezen: Hoe te vertellen welke kat dominant is

Conclusie

Dus, waarom sist mijn kat naar een nieuw kitten?

Je hebt besloten om je gezin te laten groeien met een nieuwe, schattige toevoeging, en het lijkt erop dat iedereen gelukkig is, behalve je inwonende kat.

Ze kan deze ontevredenheid tonen door te sissen naar het nieuwe gezinslid, wat kan gebeuren omdat uw kat het gevoel heeft dat haar territorium wordt binnengedrongen, of omdat het nieuwe kitten haar gestrest maakt.

Dit kan zelfs een vorm van spelagressie voor uw kat zijn, of haar manier van concurreren met het nieuwe kitten.

Echter, met de tijd en de juiste omgang met deze nieuwe situatie, weet ik zeker dat uw inwonende kat zal wennen aan de aanwezigheid van het nieuwe kitten.

Ze zal er niet alleen aan wennen – ze zal ook gaan genieten van het nieuwe gezelschap en zal beseffen dat ze niet meer alleen thuis is, zelfs als haar lieve eigenaren weg zijn.