Zijn katten monogaam? Paringspraktijken uitgelegd

Het is misschien een lief idee om twee katten te nemen waarvan je zeker weet dat ze verliefd zullen worden en nog lang en gelukkig samen zullen leven. Helaas zit dat soort liefde en relatie gewoon niet in het DNA van een kat. Katten zijn geen monogame dieren. Katten kunnen op vriendschappelijke voorwaarden samenleven in hetzelfde huis, maar ze zullen elkaar nooit zien als een levenslange partner waar ze alleen aan toegewijd zijn. Als ze de kans kregen, zouden de meeste katten er met de eerste kat vandoor gaan om door de deur te lopen. Dat komt omdat katten zijn ontworpen om op een specifieke manier te fokken die hun kans op het krijgen van baby’s vergroot. Dit is wat u moet weten over monogamie van katten en hun paringspraktijken.

Klik om verder te gaan:

3 kattenverdelers

Katten zijn niet monogaam

Katten zijn niet monogaam. In feite zouden veel mensen katten beschouwen als het tegenovergestelde van monogaam. Katten kunnen ronduit promiscue zijn. Tijdens het paarseizoen kunnen mannelijke katten in het wild proberen om meerdere vrouwtjes per dag te fokken, elke dag, wekenlang. Op dezelfde manier kunnen vrouwtjes zich beschikbaar stellen voor paring door meerdere partners in dezelfde week. Voor katten is het doel om zwanger te worden. Het duurt meestal gemiddeld vier paringspogingen voordat een kat zwanger wordt, dus zowel mannetjes als vrouwtjes proberen zoveel mogelijk te paren om de kans op zwangerschap te vergroten.

zwangere kat tepels
Afbeelding credit: Bill Roque, Shutterstock

Paringspraktijken voor katten

Katten worden beschouwd als seizoensgebonden polyestrous, wat betekent dat ze tijdens het paarseizoen meerdere keren loops kunnen worden. De paartijd voor katten duurt van januari tot oktober. Katten die in warme klimaten leven of het hele jaar door binnen leven (en intact zijn) kunnen het hele jaar door fietsen. Wanneer een vrouwelijke kat loops wordt, zal ze haar best doen om een geschikt mannetje aan te trekken om te paren. Het vrouwtje zal mannetjes van mijlenver aantrekken als ze buiten is, en zodra ze paart, zal ze op zoek gaan naar een nieuwe partner totdat ze zwanger wordt of totdat de loopsheidscyclus eindigt.

Katten blijven ongeveer 7 dagen loops, maar sommige katten kunnen tot 21 dagen loops blijven. Zwangerschap duurt 9 weken bij katten.

Tomcats, of mannelijke katten, brengen hun dagen door met drie dingen. Ze markeren en beschermen hun territorium, ze jagen en vinden voedsel en ze zoeken partners. Een kater is altijd op zoek naar een nieuwe partner en is altijd op zoek naar de vrouwelijke katten in zijn territorium. In een gebied vol met zwerfkatten of wilde katten, kunnen katers in korte tijd met talloze vrouwtjes paren. Ze hebben geen idee van monogamie.

Dit soort dartel gedrag wordt gevoed door het feit dat katten geïnduceerde ovulatoren zijn. Geïnduceerde ovulatoren geven alleen eieren vrij tijdens of direct na de paring en ze zullen niet vanzelf vrijkomen. Dat betekent dat katten veel moeten paren om de eisprong op te wekken. Dat is anders dan spontane ovulatoren die op periodieke of geplande tijden eitjes laten vallen zonder enige stimulatie van een ander dier.

verdeler-catclaw1

Welke dieren zijn monogaam?

Als katten niet monogaam zijn, welke dieren dan wel? In de natuur is monogamie zeldzaam. Naar schatting 3% tot 6% van de diersoorten blijft monogaam tijdens hun leven. Maar er zijn nog steeds enkele dieren die hoop en romantische gevoelens kunnen inspireren.

Veel vogels zijn eigenlijk monogaam. Zodra ze als jonge jongen paren, zullen ze meestal de rest van hun leven bij elkaar blijven. Dat betekent dat de mannelijke en vrouwelijke vogels samen nesten bouwen, samenleven en hun kuikens en jongen samen grootbrengen. Keizerspinguïns zijn bijvoorbeeld monogaam en zullen als een paar blijven om hun baby’s veilig naar volwassenheid te begeleiden in het barre Antarctische klimaat.

Andere monogame dieren zijn de roodrugsalamander, de meeste otters, de Euraziatische bever en de prairiemuis. Elk van deze soorten zal aan het begin van hun leven met één dier paren en proberen bij hen te blijven voor de duur van hun levensduur. Mensen hebben ook het vermogen om monogaam te zijn, maar niet alle mensen zijn dat.

Katten knuffelen in een bank
Afbeelding credit: Fuu J, Unsplash

3 kattenverdelers

Conclusie

Katten zijn niet monogaam. Katten zijn eigenlijk het tegenovergestelde van monogaam. Ze zijn dartel en zullen consequent partners zoeken. Ze geven niet om het aantal partners dat ze hebben zolang kittens worden geproduceerd en geboren. Dat kan je illusies over katten en romantiek verbrijzelen, maar dit gedrag is in het katten-DNA gegrift en het is door de jaren heen zeer effectief voor hen geweest.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock