Zijn narcissen giftig voor katten?

bloeiende narcissen die in de tuin groeien

Rijen knalgele narcissen, zwaaiend in de vroege lentebries… Het is een prachtig gezicht! Achter die oogverblindende façade kan echter gevaar schuilgaan. Verantwoordelijke katteneigenaren moeten zich altijd bewust zijn van mogelijke gevaren voor hun kostbare huisdieren en moeten worden gewaarschuwd dat narcissen giftig zijn voor katten.

Omdat de hele plant mogelijk ziektes kan veroorzaken, moeten katten uit de buurt van narcissen worden gehouden – vooral de bollen. Laten we het hebben over wat te doen als je nieuwsgierige kat besluit om een mondvol van deze giftige plant te nemen.

Snel overzicht

01

Narcissen zijn een veel voorkomend gezicht in de lente, met prachtige heldere bloemen die bloeien rond de paasperiode, maar ze zijn helaas giftig voor katten.

02

Tekenen van narcisvergiftiging zijn braken en diarree, overmatige speekselvloed, buikpijn, tremoren, lethargie en collaps.

03

Katten die tekenen van narcisvergiftiging vertonen, moeten onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht.

Waarom zijn narcissen giftig voor katten?

Narcissen zijn van de Narcis geslacht van de Amaryllidaceae Familie. Ze zijn giftig voor huisdieren vanwege de aanwezigheid van alkaloïden, waaronder lycorine. Deze alkaloïden hebben een reeks effecten op katten en kunnen ernstige ziekten veroorzaken. Narcissen bevatten ook calciumoxalaatkristallen die weefselirritatie veroorzaken.

Zijn alle delen van narcissen giftig?

Narcisvergiftiging kan optreden door inname van elk deel van de plant, inclusief de bloemen en bladeren. Het meest giftige deel van de plant is echter de bol. Narcisbollen bevatten de meest geconcentreerde niveaus van alkaloïden (de gifstoffen), wat betekent dat ze het potentieel hebben om het meest nadelige effect te veroorzaken op een kat die ze heeft gegeten.

Symptomen van narcisvergiftiging bij katten

lethargische kat

Elk deel van de narcisplant is giftig voor katten, vooral de bol wanneer deze wordt ingenomen.

De klinische symptomen van inname van narcissen hebben meestal betrekking op de effecten van alkaloïde toxines en omvatten:

Meer ernstige symptomen treden op als grote hoeveelheden worden gegeten. Deze symptomen omvatten:

Deze symptomen kunnen zeer snel optreden, ongeveer 15-30 minuten na inname. Het kan tot 24 uur duren voordat ze verschijnen, vooral in mildere gevallen waarin u alleen maagklachten en overmatig kwijlen ziet.

In een minder klein effect kunnen de calciumoxalaatkristallen in narcissen lokale weefselirritatie veroorzaken. Dit kan verschijnen als rode, pijnlijke of zwerende gebieden in de mond van uw kat. Als uw kat een van de bovenstaande tekenen van toxiciteit vertoont, neem dan dringend contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Tekenen van vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Wanneer moet je de dierenarts bellen?

Als u denkt dat uw kat narcissen heeft gegeten, zoek dan professioneel advies. Neem contact op met de Pet Poison Helpline of neem rechtstreeks contact op met uw dierenarts. Het is handig om zoveel mogelijk details te weten, zoals het tijdstip waarop de plant werd gegeten, hoeveel ongeveer werd ingenomen en of uw kat symptomen van vergiftiging vertoont.

Kan narcisvergiftiging bij katten worden behandeld?

Narcisvergiftiging is gelukkig zelden dodelijk bij katten, maar het kan ervoor zorgen dat ze behoorlijk onwel worden. Een dierenarts kan een reeks behandelingsopties aanbevelen, afhankelijk van de hoeveelheid gegeten en de tekenen die de kat vertoont.

  • Emetica: Als uw kat de narcis nog maar net heeft opgegeten, kan uw dierenarts hem medicatie geven om hem weer te laten braken.
  • Actieve kool: Uw dierenarts kan speciale houtskool toedienen, die gifstoffen in het maagdarmstelsel bindt en absorbeert voordat ze schade veroorzaken.
  • Intraveneuze vloeistoffen: Uw kat kan ondersteuning nodig hebben van vloeistoftherapie, die de hydratatie handhaaft, de orgaanfunctie ondersteunt en de bloeddruk stabiliseert.
  • Medicatie: Katten kunnen specifieke medicijnen nodig hebben om individuele symptomen te behandelen, zoals anti-epileptische medicatie als ze stuiptrekkingen hebben.

Afhankelijk van de ernst van de toxiciteit, moet uw kat mogelijk een paar dagen in het dierenziekenhuis blijven om volledig te herstellen.

Preventie van narcistoxiciteit

Kat eet vers groen gras

Er zijn tal van katvriendelijke bloemen en planten die er zijn – narcissen zijn er helaas niet een van.

Het is de verantwoordelijkheid van katteneigenaren om hun huisdieren veilig te houden. Dat gezegd hebbende, er zijn meer giftige planten dan je zou denken, en het kan moeilijk zijn om een huis of buitenruimte volledig vrij te houden van mogelijke schade. Wees alert op gevaren en verminder risico’s door planten weg te houden van nieuwsgierige katten.

Blijf op de hoogte van welke planten het meest giftig zijn voor katten, zoals lelies en azalea’s. Als je een toegankelijke buitenruimte hebt of kamerplanten kweekt, overweeg dan katvriendelijk tuinieren. Houd alle giftige planten ontoegankelijk voor katten, zoals in een kamer waar ze niet in kunnen komen, of gebruik grote stenen of kiezels rond de basis van planten om ze minder aantrekkelijk te maken en om graven naar bollen te voorkomen. Bewaar zaden en bollen buiten het bereik van nieuwsgierige poten.

Lees ook: 10 kruiden die giftig zijn voor katten (en 7 die veilig zijn)

Veelgestelde vragen

Kan ik narcissen in huis hebben met katten?

Narcissen zijn giftig voor katten, dus ze kunnen het beste niet in een huis met katten worden gehouden. Als je ze hebt, zorg er dan voor dat ze goed buiten het bereik van nieuwsgierige poten zijn of in een kamer worden gehouden waar de katten geen toegang toe hebben. Narcisbollen zijn het meest giftige deel van de plant, dus houd ze uit de buurt van je katten als je een enthousiaste tuinier bent.

Wat gebeurt er als mijn kat een narcis eet?

Narcissen zijn giftig voor katten, maar de symptomen zullen variëren op basis van hoeveel er werd gegeten en welk deel van de plant werd geconsumeerd. Milde tekenen van narcisvergiftiging zijn braken, diarree en overmatige speekselvloed. Meer ernstige tekenen zijn een daling van de bloeddruk, hartritmestoornissen, toevallen en collaps. Als uw kat narcissen heeft gegeten, zoek dan veterinaire aandacht.

Kan ik bloemen hebben als ik een kat heb?

Ja, er zijn tal van katveilige bloemen, zoals freesia’s, gerbera madeliefjes en gloxinia, om er maar een paar te noemen. Er zijn ook enkele bloemen om zeker te vermijden, zoals lelies, krokussen en azalea’s, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen. Met enige kennis is een katvriendelijke tuin perfect mogelijk.