Calicivirus bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Feline calicivirus (FCV) is een veel voorkomende virale infectie van huiskatten. Het virus veroorzaakt aandoeningen van de bovenste luchtwegen die vaak sterk lijken op Feline Viral Rhinotracheitis (FVR), en beide virussen kunnen het syndroom veroorzaken dat bekend staat als “Kattengriep”, met gegeneraliseerde ontsteking van de bovenste luchtwegen en ogen, wat leidt tot niezen, bilaterale oculaire afscheiding, een hoge temperatuur, saaiheid en inappetentie.

Hoewel de meeste katten uiteindelijk herstellen, komen er dodelijke slachtoffers voor en veel herstelde katten worden chronische dragers van het virus. Vaccins die aan kittens worden gegeven, met boostervaccinaties op latere leeftijd indien nodig, zorgen ervoor dat FCV meestal effectief wordt gecontroleerd bij huiskatten. Kolonies van verwilderde katten kunnen ernstige problemen ondervinden van het virus. Er zijn bijna vijftig stammen van Feline Calicivirus, die een ziekte van variabele virulentie en ernst veroorzaken.

Snel overzicht: Calicivirus bij katten

tekstgrootte
Andere namen: FCV
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Zweren in de mond (lippen, tong, enz.) veroorzaken vaak kwijlen en slechte eetlust, conjunctivitis, oogafscheiding, niezen, nasale afscheiding, koorts, lethargie, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, gewrichtsontsteking.
medische dossiers
Diagnose: Polymerase Chain Reaction (PCR) testen op het virus, controleren van FCV antilichaam titers, algemeen bloedwerk, röntgenfoto’s van congestie of hoesten. Soms sedatie om laesies in de mond te onderzoeken en te bemonsteren.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Ja. Het feline virale rhinotracheïtis, calicivirus en panleukopenie (FVRCP) combo vaccin. Het vaccin wordt gestart rond de leeftijd van 9 weken en opnieuw versterkt op de leeftijd van 12 en 15-16 weken. Na een jaarlijkse booster kan het dan om de 3 jaar worden aangeboost.
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling is gebaseerd op tekenen die worden getoond en kan oogdruppels, ontstekingsremmers, pijnstillers, antibiotica als een bacteriële infectie ook aanwezig is en vloeistoftherapie voor uitdroging omvatten.
thuis
Huismiddeltjes: Een kat ziek houden met congestie in een stomende badkamer gedurende 15-20 minuten om congestie los te maken. Het opwarmen van voedsel in de magnetron om aroma vrij te geven, als het reukvermogen en de smaak worden verminderd. Gebruik een warm, vochtig washandje om oculaire en nasale afscheiding voorzichtig te verwijderen.

Feline Calicivirus Transmissie

Feline Calicivirus wordt afgeworpen van geïnfecteerde katten, voornamelijk in afscheidingen uit de ogen, neus en mond, en het kan ook worden gevonden in bloed, urine en uitwerpselen. Katten kunnen besmet raken door direct kat-op-kat contact (druppeltjes kunnen het virus tot 1,5 m lang dragen) en ook via fomites (bijv. voerbakken, waterbakken, kattenbakken etc).

Zorgvuldige reiniging en desinfectie is belangrijk bij de behandeling van geïnfecteerde katten om onbedoelde overdracht van het virus te voorkomen.

Calicivirus Symptomen

Calicivirus symptomen

De acute vorm van calicivirus kan symptomen van de bovenste luchtwegen veroorzaken, waaronder een loopneus en ogen.

De klinische symptomen van Feline Calicivirus-infectie variëren van kat tot kat, van asymptomatische dragers tot verschillende gradaties van aandoeningen van de bovenste luchtwegen (van mild tot ernstig). Zelden kan de ziekte zelfs dodelijk zijn.

De acute vorm van de ziekte veroorzaakt meestal typische bovenste ademhalingssymptomen, waaronder nasale afscheiding en niezen, samen met conjunctivitis en oculaire afscheiding. Veel katten ontwikkelen kenmerkende ulceraties op de tong, het tandvlees, het harde gehemelte (dak van de mond) en de lippen. Pyrexie, saaiheid en onaantastbaarheid worden vaak gezien.

In sommige gevallen kan longontsteking zich ontwikkelen, met hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Minder vaak kan kreupelheid optreden als gevolg van betrokkenheid van de gewrichten. Meer virulente stammen van FCV kunnen andere ernstige symptomen veroorzaken, waaronder geelzucht, oedeem van het hoofd en de ledematen en ulceraties elders op het lichaam.

Sommige katten ontwikkelen de chronische (lange termijn) tekenen van ziekte, waaronder gingivitis en nasofaryngeale poliepen, evenals het afstoten van het virus op de lange termijn. Ongeveer 80% van de katten die herstellen van FCV worden chronische dragers van het virus.

Calicivirus Behandeling

De behandeling van calicivirus bij katten

Behandeling voor calicivirus bij katten is over het algemeen ondersteunend, maar antivirale therapie kan ook worden gegeven.

In theorie kan antivirale therapie (zoals interferon- of immunoglobulinetherapie) worden gegeven, maar in de praktijk wordt dit zelden gebruikt.

In plaats daarvan ligt de focus op ondersteunende therapie, getroffen katten comfortabel houden terwijl het eigen immuunsysteem van de kat met het virus omgaat.

  • Deze ondersteunende behandeling kan algemene verpleging omvatten, antibiotica om secundaire bacteriële infectie onder controle te houden, fenylefrine neusdruppels als een decongestivum, intra-veneuze vloeistoffen om uitdroging te bestrijden en voedingsondersteuning.
  • Aangetaste katten verliezen vaak hun reukvermogen, wat resulteert in gelijktijdig verlies van smaak, dus het is nuttig om zeer smakelijk voedsel aan te bieden met een sterke, aantrekkelijke geur, verwarmend voedsel in de magnetron om het aantrekkelijker te maken.
  • Het reinigen van afscheidingen uit de ogen en neusgaten meerdere keren per dag is belangrijk, met behulp van watten bevochtigd met warm water. Het kan helpen om 1 theelepel zout toe te voegen aan 1 pint water.

De meeste (maar niet alle) katten herstellen geleidelijk van de acute, actieve fase van de ziekte gedurende een periode van 7 – 10 dagen.

Calicivirus Vaccin

Calicivirus vaccinatie

Vaccinatie tegen feline calicivirus is de beste manier om deze aandoening te voorkomen.

Effectieve vaccinatie tegen FCV is beschikbaar: dit maakt deel uit van het routinematige FVRCP-vaccin dat aan kittens wordt gegeven, waarbij volwassen katten regelmatig boostervaccinaties krijgen met tussenpozen die passen bij hun levensstijl. Over het algemeen moet de primaire reeks vaccinaties tegen FVRCP aan alle kittens en katten worden gegeven.

Volwassen binnenkatten kunnen om de drie jaar boostervaccinaties krijgen om een minimale immuniteit te behouden. Katten die naar buiten gaan, zich mengen met andere katten, of katten die naar het pension gaan catteries of shows, kunnen een jaarlijkse boostervaccinatie krijgen, maar dit is een onderwerp voor discussie met uw eigen dierenarts. Vaccinaties moeten met tussenpozen worden gegeven op basis van een individuele risicobeoordeling voor elke patiënt.

Het huidige advies van het American Association of Feline Practitioners (AAFP) Panel beveelt aan dat de eerste dosis vaccin moet worden gegeven op de leeftijd van 9 weken, een tweede dosis op de leeftijd van 12 weken en een derde dosis op de leeftijd van 16 weken. Een boostervaccinatie moet dan een jaar later worden gegeven, gevolgd door verdere boosters om de drie jaar.

Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op een “gemiddelde” kat en het is altijd de moeite waard om de behoeften van uw eigen kat met uw eigen dierenarts te bespreken.

Conclusie

Samen met Feline Viral Rhinotracheitis (FVR) is Feline Calicivirus (FCV) een van de meest voorkomende virale infecties van katten, waarbij een of beide virussen het syndroom veroorzaken dat bekend staat als “kattengriep”. De ziekte kan worden voorkomen door vaccinaties die aan alle kittens moeten worden gegeven en aan volwassen katten als dat nodig is, afhankelijk van hun individuele risico.

Veelgestelde vragen

Kan calicivirus bij katten worden genezen?

Het sterftecijfer van feline calicivirusinfectie is laag, maar helaas is de ziekte in sommige individuele gevallen dodelijk. De meeste katten herstellen volledig van de acute vorm van de ziekte, maar zelfs dan wordt het virus vaak niet volledig uit het lichaam geëlimineerd. Het komt vaak voor dat katten lijden aan laaggradige, chronische ziekten (zoals gingivostomatis) en chronische verharers van het virus worden.

Wat doodt calicivirus?

Er is geen effectief medicijn dat calicivirus in het levende lichaam doodt. Het virus kan ook moeilijk te doden zijn in de omgeving en tot een maand overleven op oppervlakken. Specifieke ontsmettingsmiddelen (zoals bleekmiddel of chloordioxide) moeten worden gebruikt om gebieden te reinigen die in contact zijn geweest met geïnfecteerde katten.

Is calicivirus dodelijk?

Hoewel de meeste katten herstellen van calicivirusinfectie, kan het dodelijk zijn, vooral bij dieren met een slechter immuunsysteem, zoals kittens of immuungecompromitteerde katten (bijvoorbeeld katten met FIV). Bovendien zijn er enkele meer virulente stammen met een mortaliteit van meer dan 50%, zelfs bij volwassen katten.