Alles over Calico Cats

Of je er nu aan denkt om zelf een kat te kopen of niet, je bent waarschijnlijk op een gegeven moment de prachtige calico tegengekomen. Wie niet?

Wat maakt Calico Cats zo speciaal?

Calico-katten hebben een vleugje mysterie over hen, samen met een rijke geschiedenis, om nog maar te zwijgen van hun unieke uiterlijk …

Maar wat maakt calico katten nu echt zo bijzonder?

Ze zijn niet eens een kattenras! Calicos danken hun naam aan de kleuring van hun vacht!

In dit bericht vertellen we je alles wat je moet weten over calico-katten, samen met 10 leuke feiten over hen. Laten we erin duiken!

Calico Cat Uiterlijk

Calico kattenpersoonlijkheid

Omdat calico-katten geen ras op zichzelf zijn, zullen calicoes unieke en gevarieerde persoonlijkheden hebben die worden beïnvloed door een breed scala aan factoren.

Calicoes worden vaak beschreven als ’s werelds meest kleurrijke katten. Ze zijn immers een van de weinige katten die zo’n breed scala aan kleurvariaties in zijn vacht vertonen.

De calico is geen kattenras, maar een huiskat met een verscheidenheid aan genetische kleurvariaties.
De meest voorkomende calico is een driekleurig patroon van oranje, zwart en wit. Het is echter mogelijk om een calico-patroon te hebben met tinten crème, rood, blauwzwart en zelfs chocoladebruin.

Calicoes met minder intense kleuring staan bekend als verdunde calico katten. Ze zijn voornamelijk wit van kleur met vlekken van lichte kleur, variërend van blauwgrijs tot crème tot aardbeienblond.

Je kunt calico-katten vinden in veel verschillende rassen, met uitzondering van effen kleuren en puntige rassen zoals de Bombay, Russian Blue, British Shorthair, Siamese en Himalayan. Omdat calico katten bij zoveel verschillende kattenrassen voorkomen, is het soms moeilijk te zeggen of de kat een calico of eigenlijk een schildpad is.

De beste manier om dit te vertellen is door de calico patches te onderzoeken.

Een schildpadkat heeft meestal de primaire kleuren (rood en zwart) geweven door de vacht, terwijl een calico onderscheidende effen gekleurde vlekken heeft (zoals zwarte vlekken of witte vlekken).
Enkele van de rassen die je kunt vinden in calico uiterlijk zijn Maine Coon, Manx, Perzisch, Amerikaans korthaar, Japanse Bobtail, Siberisch en meer.

Als u nieuwsgierig bent naar de genetica van uw calico kat, raden we de BasePaws katten-DNA-kit aan. Met behulp van een monster van het speeksel van uw kat vergelijkt BasePaws de genetica van uw kat met de grootste katten-DNA-database ter wereld om u te helpen de rassamenstelling van uw kat beter te begrijpen.

Persoonlijkheid en gedrag

Calico-katten zijn geen ras op zichzelf, dus we kunnen geen rasspecifieke persoonlijkheids- of gedragskenmerken aan hen toewijzen. Zoals veel katten zullen calicoes hun unieke persoonlijkheden volgens vele factoren, zoals socialisatie en levenservaringen.

Omdat calico katten zo verschillend van elkaar zijn, is het bijzonder spannend om er een te krijgen.
Je zou een relaxte, zachte kat kunnen krijgen die graag bij je in de buurt is en je trouwe metgezel wil zijn.

Je zou ook het tegenovergestelde kunnen krijgen: een afstandelijke, onderhoudsarme kat met een houding.
Dat gezegd hebbende, melden veel calico-eigenaren dat hun katten een vergelijkbare persoonlijkheid delen met schildpadkatten – ze noemden het ’tortitude’.

Torties staan bekend als pittig, sassy en onafhankelijk van aard. Calico-katten kunnen deze kenmerken delen, maar zoals we al zeiden, weet je nooit helemaal wat je gaat krijgen. Bovendien kunnen calico-katten niet worden gefokt, dus ze hebben nog minder kans om gemeenschappelijke kenmerken te delen.

Mysterieuze Genetica

Calico kattengenetica

Calico-katten worden gekenmerkt door een unieke reeks genetische eigenschappen.

De genetica van calico katten is behoorlijk fascinerend en is al lang het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. We zouden echt in het onkruid over deze genetica kunnen komen, maar je ogen kunnen glazig worden. We houden dit dus zo kort en eenvoudig mogelijk.

De zwarte en oranje vlekken van vacht die deze katten kenmerken, zijn het resultaat van het genetische fenomeen dat “X-chromosoominactivatie” wordt genoemd.

Bij katten bevindt het gen dat de vachtkleur dicteert zich op het X-chromosoom. Bijna alle calico katten zijn vrouwtjes, dus ze hebben twee X-chromosomen. De zeldzame mannelijke calico katten hebben één X- en één Y-chromosoom.

Naast het bepalen van de vachtkleur van een kat, hebben X-chromosomen tal van genen die coderen voor eiwitten die nodig zijn om te overleven.

Bij vrouwen met twee X-chromosomen kan deze dubbele dosis ‘overlevingsgenen’ giftig zijn. Om deze dubbele dosis te compenseren, wordt een van de X-chromosomen willekeurig geïnactiveerd wanneer het calico-kitten slechts een klein bolletje cellen in de baarmoeder van de moeder is.

Dus als het X-chromosoom dat het gen voor witte vacht op een bepaalde plek van het lichaam draagt, wordt geïnactiveerd, kan het oranje gen in plaats daarvan op die plek actief worden (en vice versa). Omdat de gedeactiveerde chromosomen willekeurig worden gekozen, is de combinatie van vachtkleuren bij calico-katten ook willekeurig en uniek voor elke calico-kat.

Je zou net zo gemakkelijk een oranje tabby kunnen hebben met calico-patches van witte vacht of zwarte vacht als een zwarte kat met calico-patches van witte en oranje vacht.

Gezondheid en levensduur

Calico kattengezondheid en levensduur

Hoewel de zeldzame mannelijke calico gezondheidsproblemen kan ondervinden en een kortere levensverwachting kan hebben, zijn vrouwelijke calico-katten net zo gezond als katten met andere vachtpatronen, met een gemiddelde levensduur van 12 tot 16 jaar.

De gemiddelde levensduur van calico katten is 12 tot 16 jaar. Is dit meer of minder dan de gemiddelde levensduur voor de meeste kattenrassen?

Ja en nee. Het hangt ervan af of de calico-kat mannelijk of vrouwelijk is.

Mannelijke calicoes hebben de neiging om korter te leven dan vrouwelijke calicoes vanwege een genetische aandoening die het syndroom van Klinefelter wordt genoemd. Dit syndroom is de aanwezigheid van twee X-chromosomen en één Y-chromosoom – met andere woorden, een mannelijke calico-kat heeft een extra X-chromosoom.

Het syndroom van Klinefelter kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals het verhoogde risico op botbreuken, gewrichtspijn en diabetes. Deze gezondheidsproblemen kunnen resulteren in een kortere levensduur voor mannelijke calicoes.

Ongeacht of uw kat een mannelijke of vrouwelijke calico is, u kunt hen helpen een goede kwaliteit van leven te hebben door hen een goede beschutting te bieden, hen een voedzaam dieet te geven en hoogwaardige veterinaire zorg te bieden met behulp van een solide ziektekostenverzekering voor huisdieren.

Hoe zeldzaam zijn mannelijke Calico-katten?

Mannelijke calicoes zijn zeldzaam. Een studie van het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Missouri schatte dat alleen 1 op de 3.000 calico katten zijn mannelijk.

Het goede nieuws is dat 99,9% van de calico katten zijn vrouwtjes vanwege deze unieke genetische samenstelling. Maar zet zorgen opzij, want net als bij elke kat kan een calico-kat langer dan gemiddeld leven als hij de beste gezondheidszorg krijgt, samen met een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Calico vs. Tortoiseshell Katten En Tabby Katten

Calico vs tortiseshell en tabby

Alle calico katten hebben driekleurige vachten, maar deze jassen zijn er ook in andere patronen, zoals schildpad.

Calico katten zijn niet de enige katten met unieke vachtkleuren. Schildpadkatten (aka, torties) en tabby katten hebben ze ook. Het kan lastig zijn om een calico te onderscheiden van deze andere katten, dus wij helpen je verder.

Calico-katten hebben drie vachtkleuren (wit, oranje en zwart), terwijl torties meestal tweekleurig zijn (gemarmerd oranje en zwart). Torties hebben heel weinig witte vacht, die meestal verschijnt als kleine vlekken op het gezicht, de borst of de poten.

Tabbies hebben een onmiskenbare ‘M’ op hun voorhoofd. Calicoes hebben dit niet op hun voorhoofd, dus dat is een gemakkelijk te herkennen verschil tussen calicoes en tabbies. Ook hebben tabbies duidelijke tabby-strepen, samen met prominente gember- en zwarte vlekken.

10 leuke feiten over Calico-katten

  1. Vrouwtjes domineren – De unieke genetica van calico katten die de vachtkleur bepalen, betekent dat 99,9% van de calico katten vrouwelijke katten zijn. Vergeet niet dat vachtkleur is gekoppeld aan vrouwelijke geslachtschromosomen (XX).
  2. Bijna alle mannelijke calicoes zijn sterielMannelijke calicoes hebben vaak het syndroom van Klinefelter (XXY chromosomale make-up), een genetische aandoening die steriliteit veroorzaakt, naast vele andere gezondheidsproblemen.
  3. Ze vertegenwoordigen een staat – Vanwege hun kleur werden calico-katten in 2001 uitgeroepen tot de officiële staatskat van Maryland. De vachtkleuren van een calico-kat zijn een mengsel van wit, zwart en oranje, hetzelfde als veerkleuren van de Baltimore Oriole, de staatsvogel van Maryland. Slechts twee andere staten hebben staatskatten!
  4. Wenkende kat -Het beroemde Beckoning cat personage is gebaseerd op een calico kat.
  5. Verschillende namen – Calico katten hebben verschillende namen in verschillende culturen. Ze worden bijvoorbeeld genoemd “Lapjeskat” in Nederland, wat betekent “gepatchte kat”, en “mi-ke” in Japan, wat staat voor “triple fur”.
  6. Geluksbrenger Gezien hun zeldzaamheid staan calico-katten bekend als geluksbrengers en tekenen van geluk over de hele wereld. Mensen geloven ook dat calico-katten geluk brengen in de huizen van gezinnen die ze adopteren. Een ander leuk feitje is dat ze soms mone worden genoemd.y katten in de Verenigde Staten. In de jaren 1870Calico katten werden uitgeroepen tot een officieel symbool van fortuin in Japan (Maneki-Neko).
  7. Calicoes zijn dapper – Een kat van Calico redde het Japanse treinstation van de sluiting. In 2007 stond het kinokawa treinstation op het punt om gesloten te worden vanwege budgetproblemen. Als laatste redmiddel stuurde de stad een lokale calico-kat om stationschef te worden, waar ze passagiers zou begroeten als ze voorbijkwamen. De calico-kat werd een beroemdheid, waardoor een 17% toename van het stationsverkeer. Het geluk van de calico-kat is inderdaad waar.
  8. Calicoes zijn overal – Gezien hoe zeldzaam calico katten zijn, hebben ze zich echt over de hele wereld verspreid. Calico-katten werden getraceerd langs routes in Europa en Noord-Afrika. Hoewel ze afkomstig zijn uit Egypte, werden ze ook gevonden in steden langs de Middellandse Zee, Frankrijk, Italië en Spanje.
  9. Je kunt ze niet fokken– Je kunt geen calico kat fokken omdat ze alleen toevallig gebeuren. Deze toevallige gebeurtenis is de reden waarom ze zo zeldzaam zijn en als een geluksbrenger worden beschouwd.
  10. Ze genezen wratten Hoewel het slechts een gerucht is, wordt vaak aangenomen dat calico-katten wratten kunnen genezen. Wratten wrijven tegen de staart van een calico-kat in mei wordt verondersteld het te genezen. We weten niet zeker of dit waar is, maar we zijn er zeker van dat de katten er waarschijnlijk niet van genieten!

Heb je toevallig een calico kat? Ken je iemand die dat wel doet? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Shop bij Basepaws For Cat DNA Kit

Veelgestelde vragen

Zijn alle calico katten teefjes?

Ja, voor het grootste deel. Omdat hun kleuring gekoppeld is aan het X-chromosoom en katten met twee X-chromosomen (XX) vrouwelijk zijn, is 99,9% van alle calico-katten vrouwelijk. Het is mogelijk dat een calico-kat een mannetje is, maar het is buitengewoon zeldzaam.

Kunnen calico katten mannelijk zijn?

Hoewel het zeer zeldzaam is, bestaan er mannelijke calico-katten. Mannelijke calico katten hebben het meest waarschijnlijk een chromosomale afwijking die hen twee X-chromosomen en één Y-chromosoom (XXY) geeft.

Hoe lang leven calico katten?

Calico is een kleuring in plaats van een ras, dus het is moeilijk te zeggen of calico-katten verschillen van andere katten in termen van levensduur. Indoor calico katten leven over het algemeen 12 tot 16 jaar, terwijl buitenkatten een kortere levensduur hebben van ongeveer 7 tot 9 jaar.

Hoe zeldzaam zijn mannelijke calico katten?

Volgens een studie uitgevoerd aan het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Missouri, is slechts 1 op de 3.000 calico-katten mannelijk. Omdat ze zo zeldzaam zijn, worden ze vaak beschouwd als geluksbrengers.

Zijn calico katten gemeen?

Eigenaren van katten met geslachtsgebonden kleurpatronen (zoals schildpad- of tortiekatten) melden vaak een hogere frequentie van agressie dan eigenaren van katten met andere kleuren. Calico-katten zijn niet altijd per se “gemeen”, maar ze hebben de neiging om onafhankelijker te zijn dan andere katten.