Kunnen katten amandelen eten?

kunnen katten amandelen eten functie

Amandelen zijn geweldig voor de menselijke gezondheid. Het is bewezen dat ze de risico’s op hartaandoeningen verlagen en cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel verlagen. Maar als u een katteneigenaar bent die op zoek is naar voedsel om uw kat gezond te houden, zijn amandelen dan een goede keuze? Kunnen katten amandelen eten? Wat als je kat zichzelf helpt aan de amandeltopping op je zelfgemaakte taart?

Welnu, het eenvoudige antwoord is dat, volgens de ASPCA, zoete amandelen (het soort dat wordt verkocht voor menselijke consumptie) niet giftig zijn voor katten, dus kleine hoeveelheden zullen waarschijnlijk geen schade aanrichten.

Er zijn echter tal van risico’s en overwegingen als het gaat om het voeren van uw kat amandelen. Laten we onderzoeken of katten veilig amandelen kunnen eten.

Snel overzicht: Kunnen katten amandelen eten

Amandel Nutritionele Statistieken

De volgende voedingsinformatie is gebaseerd op vijf rauwe, ongepelde amandelen (7,5 g). De voedingswaarde van elke amandel zal variëren, maar de onderstaande tabel bevat geschatte waarden.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit artikel zich richt op zoete amandelen, die het soort zijn dat mensen veilig kunnen eten. Aan de andere kant bevatten bittere amandelen grote hoeveelheden cyanide en zijn ze giftig voor katten en mensen.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Calorieën (kcal) 43.9
Eiwit (g) 1.6
Vet (g) 3.8
Koolhydraten (g) 1.6
Vezels (g) 0.9
Suiker (g) 0.3
Natrium (mg) 0
Calcium (mg) 12.9
Fosfor (mg) 36.4
Kalium (mg) 56.3
Ijzer 0.3

Amandel Voedingswaarde Feiten

Amandelen bevatten veel eiwitten, vezels en onverzadigd vet, terwijl ze relatief weinig koolhydraten en suikers bevatten. Ze bevatten ook grote hoeveelheden mineralen zoals fosfor, koper, magnesium en mangaan.

Naast mineralen zijn amandelen ook een geweldige bron van vitamine B2 en vitamine E. Hoewel amandelen veel calorieën bevatten, kan het zijn dat uw kat het totale aantal calorieën niet absorbeert, omdat amandelen niet gemakkelijk zijn voor het spijsverteringsstelsel om af te breken.

Voordelen van amandelen voor katten

Katten hebben, net als mensen, eiwitten nodig voor de groei en het herstel van hun lichaamsweefsels. Dus in theorie kunnen amandelen een waardevolle bron van eiwitten zijn voor uw kat. Tegelijkertijd kunnen de onverzadigde vetten hun huid, vacht en gewrichten gezond houden.

Het hoge vezelgehalte in amandelen kan ook helpen om hun ontlasting in beweging te houden en darmproblemen zoals constipatie en diarree te voorkomen.

Een ander voordeel van zowel eiwitten als vezels is dat het je kat langer tevreden kan houden, wat betekent dat ze minder risico lopen op te veel eten of overgewicht.

Amandelen zitten vol met antioxidanten, zoals vitamine E, die kunnen helpen ontstekingen en het risico op kanker bij de mens te verminderen. Amandelen verlagen ook het cholesterol, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk bij mensen, wat ook het geval kan zijn bij onze katten.

Ondanks deze potentiële voordelen zijn er echter een paar redenen waarom amandelen geen goede keuze zijn voor uw harige familielid. Blijf lezen om erachter te komen wat de risico’s zijn van het voeren van amandelen aan uw kat.

Hoeveel amandelen kan een kat eten?

kom met amandelen voor katten

Amandelen zitten vol met antioxidanten, zoals vitamine E, die kunnen helpen ontstekingen en het risico op kanker bij de mens te verminderen.

De ASPCA vermeldt zoete amandelen als niet-giftig voor katten, dus als ze er per ongeluk een of twee eten, zou dit hen geen ernstige schade moeten berokkenen. Dat gezegd hebbende, ze kunnen uw kat maagklachten of pancreatitis veroorzaken en ze zijn een verstikkingsgevaar.

Daarom zijn ze niet ideaal als je op zoek bent naar een smakelijke traktatie of titbit voor je katachtige vriend. Amandelmelk en amandelboter zijn misschien beter voor je kat dan zuivelalternatieven, maar ze bevatten nog steeds veel vet.

Lees ook: Is melk goed voor katten?

Hoe vaak kan een kat amandelen eten?

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat hun dieet voornamelijk dierlijke eiwitten moet zijn. Dit feit, in combinatie met de risico’s van het verstoren van de buik van uw kat of ervoor zorgen dat ze stikken, betekent dat het het beste is om opnieuw na te denken als u van plan bent om regelmatig amandelen aan uw kat te voeren.

Worden amandelen gebruikt in commercieel kattenvoer?

Amandelen worden meestal niet gebruikt in commercieel kattenvoer, misschien omdat het hoofdingrediënt van commercieel kattenvoer meestal dierlijke eiwitten zijn in plaats van eiwitten uit andere bronnen.

De risico’s van het eten van amandelen voor katten

Amandelmelk en amandelboter zijn misschien beter voor uw kat dan dluchtige alternatieven, maar ze bevatten nog steeds veel vet.

Het belangrijkste risico om te overwegen voordat u uw kat amandelen geeft, is of het zoete amandelen of bittere amandelen zijn. Zoete amandelen zijn het soort dat in supermarkten wordt verkocht voor menselijke consumptie.

Bittere amandelen zijn giftig voor mens en kat omdat ze cyanogene glycosiden bevatten die cyanidevergiftiging veroorzaken. Als u denkt dat uw kat zelfs maar een kleine hoeveelheid bittere amandel heeft gegeten, moet u dringend contact opnemen met uw dierenarts.

Omdat zoete amandelen vet en moeilijk te verteren zijn, veroorzaken ze vaak dat katten braken, diarree en andere tekenen van maagklachten hebben. Ze kunnen zelfs een pijnlijke aandoening veroorzaken die pancreatitis wordt genoemd. Hun textuur en grootte vormen ook een verstikkingsgevaar voor je kat en kunnen zelfs vast komen te zitten tijdens het passeren van hun darmen.

Dus, hoe zit het met amandelmelk? Is dat veilig voor katten?

Hoewel amandelmelk beter verteerbaar is voor uw kat en het risico op verstikking elimineert, is het niet nodig voor de voeding van uw kat. Het is echter verre te verkiezen boven koemelk omdat katten lactose-intolerant zijn. Amandelboter heeft ook de voorkeur boven zuivelboter, maar het hoge vetgehalte kan het spijsverteringsstelsel van uw kat nog steeds verstoren.

Wanneer u overweegt om wat menselijk voedsel met uw kat te delen, is het de moeite waard eraan te denken dat hun commerciële kattenvoer alle voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben. Door ze traktaties of kleine extra’s te geven, kun je de balans van hun dieet verstoren, wat leidt tot voedingstekorten.

Houden katten van de smaak van amandelen?

Elke kat is anders, dus het is onmogelijk om te generaliseren welk voedsel ze wel en niet genieten van de smaak. Als obligate carnivoren is het echter onwaarschijnlijk dat katten bijzonder geïnteresseerd zouden zijn in het eten van amandelen, hoewel er altijd uitzonderingen op de regel zijn!

Samenvatting

Noten en zaden zijn een belangrijk onderdeel van veel gezonde menselijke diëten, dus je vraagt je misschien af of katten amandelen kunnen eten. Welnu, ondanks hun vele gezondheidsvoordelen voor mensen, hebben ze de neiging om onaangename symptomen te veroorzaken bij onze katachtige vrienden. Dus als u op zoek bent naar manieren om meer variatie aan het dieet van uw kat toe te voegen, is het het beste om amandelen te vermijden.

Lees ook: Is kattenvoer made in Thailand veilig?

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als een kat amandelen eet?

Zoete amandelen zijn niet giftig voor katten, dus als je kat er een of twee eet, is het onwaarschijnlijk dat ze schade aanrichten. Omdat ze echter moeilijk zijn voor het spijsverteringskanaal van uw kat om af te breken, kan dit, als ze te veel eten, ervoor zorgen dat ze maagklachten krijgen. Bittere amandelen daarentegen zijn zeer giftig. Als uw kat misschien wat heeft gegeten, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.

Welke noten zijn giftig voor katten?

Macadamianoten zijn giftig voor katten, maar veel andere noten kunnen ervoor zorgen dat uw kat moet braken of diarree krijgen, waaronder amandelen, pecannoten, walnoten en pinda’s. Omdat noten de neiging hebben om veel vet te bevatten, is het het beste om te voorkomen dat je ze aan je kat voert.

Kunnen katten zoete amandelen eten?

Zoete amandelen zullen uw kat geen ernstige schade toebrengen. Het feit dat ze vet en moeilijk te verteren zijn, betekent echter dat ze ervoor kunnen zorgen dat uw kat onwel wordt. Amandelen kunnen braken, diarree en zelfs pancreatitis veroorzaken. Naast deze risico’s zijn amandelen een verstikkingsgevaar en kunnen ze een darmobstructie veroorzaken.

Kunnen katten noten eten?

Noten bevatten veel vet en hoewel het meestal gezonde vetten zijn, kunnen ze nog steeds de darmen van je kat verstoren. Daarom, als u op zoek bent naar een alternatief voor menselijk voedsel voor kattentraktaties, waarom probeert u dan niet een kleine hoeveelheid gewone, gekookte kip, kalkoen of witte vis.