Is melk goed voor katten?

Is melk goed voor katten functie

In dit artikel zullen we de relatie tussen katten en melk onder de loep nemen, de voedingsvoordelen en gezondheidseffecten van melk onderzoeken, waarom katten niet te veel melk moeten drinken en wat u uw kat in plaats daarvan kunt geven.

Kunnen kittens melk drinken?

Het valt niet te ontkennen. Katten kunnen zeker melk drinken. Je hebt de illustraties gezien van kittens geclusterd rond een schoteltje melk. Je hebt kattentraktaties met melksmaak gezien. Misschien heb je zelfs je eigen kat het zien opslokken.

Of het nu van een koe, geit of mama kat is, kittens en volwassen katten kunnen en zullen melk drinken. Het valt ook niet te ontkennen dat melk een natuurlijk onderdeel is van het kattendieet – als het van mama komt.

Zoals alle zoogdieren vertrouwen kittens op hun moedermelk als hun enige voedingsbron. Een kattenmelk heeft de perfecte balans van essentiële voedingsstoffen om kittens te helpen groeien en gedijen.

En zoals alle babyzoogdieren produceren kittens een enzym dat lactase wordt genoemd. De primaire taak van dit enzym is het verteren van lactose, ook bekend als melksuiker. Wanneer kittens de melk van hun moeder drinken, gaan die lactase-enzymen aan het werk op de melksuiker en breken deze in glucose en galactose, twee eenvoudige suikers die gemakkelijk in de bloedbaan worden opgenomen.

Zonder lactase zou die lactose onverteerbaar zijn.

In plaats van af te breken en soepel in het lichaam te bewegen, zou de melksuiker intact blijven en in de dikke darm terechtkomen. Daar zou de onverteerde lactose beginnen te fermenteren, water in de dikke darm trekken en de symptomen veroorzaken die we associëren met lactose-intolerantie – een opgeblazen gevoel, diarree en gas.

Is melk slecht voor katten?

Kitten drinkt melk

Om hen te helpen de melksuikers in de melk van hun moeder te verteren, produceren kittens van nature een enzym dat lactase wordt genoemd. Naarmate ze ouder worden, produceren ze minder van dit enzym en worden velen lactose-intolerant.

Nadat kittens zijn gespeend, beginnen ze minder lactase te produceren. De meesten worden lactose-intolerant. En daarin schuilt het probleem met katten en melk. Katten zijn voor het grootste deel lactose-intolerante dieren.

Lees ook: Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

Moeten katten melk drinken?

IkAls een volwassen kat dezelfde hoeveelheid melk probeert te drinken die ze als kitten hadden, zouden ze maagklachten krijgen. Ze hebben gewoon niet de lactase-enzymen die nodig zijn om de melk verteerbaar te maken.

Kleine hoeveelheden melk zullen uw kat niet ziek maken, maar meer dan een eetlepel of zo kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel.

Katten kunnen lactosevrije melk en andere producten gemaakt voor lactose-intolerante mensen gemakkelijker verteren. Ze kunnen ook andere lactosearme zuivelproducten eten, waaronder de meeste harde kazen, yoghurt en zure room.

Zoals met alle voedingsmiddelen die niet bedoeld of uitgebalanceerd zijn voor katten, moeten deze worden beschouwd als incidentele traktaties die minder dan 10% van de totale calorieën van een kat voor de dag uitmaken.

Katten halen niet veel voedingswaarde uit melk.

Kitten drinkt melk uit een fles

Kittens hebben de unieke balans van voedingsstoffen nodig die aanwezig zijn in de melk van hun moeder. Alles behalve deze melk of een speciaal samengestelde kattenmelkvervanger zal leiden tot voedingstekorten.

Zogende kittens vertrouwen op de melk van hun moeder om te overleven, maar elk ander type melk levert niet de goed afgeronde voeding die uw kitten of kat nodig heeft. Het is geen qua voedingswaarde compleet voedsel of zelfs maar in de buurt. Als u ervoor kiest om uw kat melk te geven, maak er dan af en toe een traktatie van.

Het is geen vervanging voor een qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd dieet. En als u voor een jong kitten zorgt, vervang dan nooit koemelk door moedermelk of kittenvoeding.

Wat kun je je kat geven in plaats van melk?

Als je kat van melk houdt, voel je dan vrij om het hem af en toe te geven als een traktatie. Zolang je hem niet zoveel geeft dat het een reactie veroorzaakt of een grote deuk in zijn dagelijkse caloriebudget veroorzaakt, kan melk een geweldige traktatie zijn. Wil je op veilig spelen met lactose-intolerantie, kies dan voor een lactosevrij product.

Katten die van melk houden en meer willen dan alleen een paar slokjes, kunnen genieten van speciaal geformuleerde kattenmelkproducten, vaak te vinden in het kattenvoerpad van dierenwinkels en boodschappen. Deze producten zijn lactosevrije dranken gemaakt met katten in gedachten. Sommige zijn verrijkt met taurine voor een aminozuurboost.

Voor zeer jonge kittens is er geen vervanging voor moedermelk of een specifiek geformuleerde kittenformule. Kattenmelkvervangers zijn de enige veilige keuze voor het geven van flesvoeding aan een kitten.

Veelgestelde vragen

Wat voor soort melk is veilig voor katten?

Katten kunnen veilig kleine hoeveelheden van eenny melk, of het nu van een koe, geit, schaap of ander dier is. Meer dan een paar eetlepels kunnen echter maagklachten veroorzaken. Als ze in kleine hoeveelheden worden gegeven, zullen melkvervangers zoals soja, amandel en cashewnoten je kat niet ziek maken, maar ze zijn niet iets om je kat regelmatig te geven.

Waarom houden katten van melk?

Het is een van de grote mysteries van de kattenwereld. Melk is het eerste voedsel van een kat en, net als mensen, gaat dat genot van melk door na de kindertijd. Sommigen speculeren ook dat boerderijkatten een smaak voor melk ontwikkelden als een gelukkige aanvulling op de muizen die ze in de schuur vingen. Katten worden waarschijnlijk aangetrokken door de textuur en het aroma van het vet en eiwit in melk.

Kan melk katten doden?

Het is onwaarschijnlijk. In tegenstelling tot sommige menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten – chocolade, bijvoorbeeld – is melk relatief veilig en is er heel weinig kans dat zelfs een grote hoeveelheid ervan een kat kan doden.

Wanneer moeten katten stoppen met het drinken van melk?

Kittens beginnen het speenproces op ongeveer vier weken oud en moeten voltooid zijn tegen de tijd dat ze acht tot tien weken oud zijn. Als u een kitten flesvoeding geeft, moet hij uitsluitend kittenvoeding blijven consumeren totdat hij ongeveer vier weken oud is en vervolgens geleidelijk overgaan op vast voedsel.

Hoeveel melk kunnen katten hebben?

Hoewel dierenartsen het erover eens zijn dat melk geen volledige maaltijd is en alleen als traktatie moet worden gegeven, is er geen consensus over hoeveel melk veilig is voor katten. Er zitten ongeveer 9 calorieën in een eetlepel volle melk, wat ongeveer 5% is van de dagelijkse caloriebehoefte van uw kat.

Traktaties mogen niet meer dan 10% van de dagelijkse inname van uw kat uitmaken, dus tot 2 eetlepels melk kunnen een veilige, calorisch matige traktatie zijn. Begin bij nieuwe traktaties altijd klein om te zien of uw kat het verdraagt voordat u de hoeveelheid geleidelijk verhoogt.

Wat gebeurt er als je katten melk geeft?

In de meeste gevallen niets. Als je je kat te veel melk geeft – laten we zeggen dat ze er een kwart kopje van drinken – kunnen ze wat gassiness en diarree ervaren.

Kunnen katten lactosevrije melk drinken?

Ja. Het is qua voedingswaarde niet compleet en je moet nog steeds voorzichtig zijn om die calorieën onder controle te houden, maar lactosevrije melk is een veilig alternatief voor katten.

Zijn katten allergisch voor melk?

Voedselallergieën zijn ongewoon bij katten, maar wanneer katten allergieën ontwikkelen voor voedingseiwitten, is zuivel een veel voorkomende boosdoener. Tekenen dat uw kat allergisch is voor melk zijn onder meer jeuk, spijsverteringsproblemen, haaruitval en tranende ogen.

Kunnen katten melk verteren?

Ja en nee. Terwijl katten andere componenten van melk kunnen verteren, hebben volwassen katachtigen een beperkt vermogen om de lactose (melksuikers) die erin aanwezig zijn te verteren.

Geeft melk katten diarree?

Omdat de meeste katten lactose-intolerant zijn, kan het drinken van te veel melk diarree geven. Als u merkt dat uw kat dunne ontlasting heeft na het drinken van melk, bezuinig dan op de hoeveelheid die u hem geeft of overweeg een lactosevrij alternatief. Lactosevrije melk of speciaal samengestelde kattenmelk kan uw kat de smaak geven waar hij van houdt zonder de diarree die volgt.

Laat melk katten poepen?

Niet direct. Katten kunnen echter meer poepen of een losse stoelgang hebben na het drinken van melk vanwege de aanwezigheid van lactose, een melksuiker die de meeste katten niet kunnen verteren. Wanneer deze lactose in de dikke darm van uw kat terechtkomt, begint het te fermenteren en kan het een opgeblazen gevoel, gassiness en diarree veroorzaken.