York Chocolate Kat

  • Temperament: Vriendelijk, atletisch, aanhankelijk, charmant
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Yorkse kat
  • Groep: Groot langharig
  • Hoogte: 20 – 25 cm
  • Lichaamslengte: 30 – 38 cm
  • Gewicht: 2,5 – 5,0 kg
  • Levensverwachting: 13-15 jaar
  • Prijs: €600 – €1000

York Chocolate

Over de York Chocolate Cat

Ook bekend als “Il Gatto Cioccolato”, was de York Chocolate kat een geregistreerd kattenras met een diepbruine, bijna zwarte vacht. Deze kitties hadden luxe pluizige vachten dankzij hun voorouders, die voornamelijk langharige huiskatten van verschillende rassen waren.
York Chocolate Kat
De York Chocolate kat was een vriendelijk ras, dat graag tijd met zijn mensen doorbracht en graag knuffelde. Deze kitties werden beschreven als speels, energiek en intelligent, met een nieuwsgierige inslag en een waardering om deel uit te maken van het dagelijkse leven. Muizen maakten geen kans in huizen waar uw Chocolate katten aanwezig waren, omdat deze prachtige katachtigen toevallig ook uitstekende jagers waren.

Verzorging

York Chocolate verzorging
Voeding

De York Chocolate katten hadden geen speciale voedingsbehoeften, maar net als de meeste andere katten, is het waarschijnlijk dat leden van het ras gedijden op hoogwaardige voeding met echt vlees of vis als hoofdingrediënt.

Verzorging

Dankzij hun lange, pluchen vacht moesten York Chocolate katten regelmatig worden verzorgd om te voorkomen dat er matten zouden ontstaan.

Oefening

Beschreven als speels en energiek, is het meer dan waarschijnlijk dat de York Chocolate kat van dezelfde activiteiten genoot als de meeste andere katten, zoals klimmen naar de top van zijn favoriete kattenhok, zich uitstrekken op een krabpaal, achter laserstralen aanzitten en in een stoel bij het raam springen voor een comfortabel uitzicht op de buitenlucht.

Gezondheid

Aangezien deze kittens van gemengde afkomst waren, is het heel waarschijnlijk dat ze over het algemeen een goede gezondheid genoten, waarschijnlijk met een neiging tot het vertonen van enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen die we tegenwoordig bij de meeste huiskattenrassen zien. Obesitas en tandvleesaandoeningen zijn twee van de meest voorkomende, samen met besmettelijke ziekten die kunnen worden voorkomen met routine vaccinaties.

Geschiedenis

York Chocolate geschiedenis
De York Chocolate kat genoot een korte uitbarsting van populariteit. Ontwikkeld in 1983 door een fokker genaamd Janet Chiefari, kwam de eerste York Chocolate kat uit een nest dat werd verwekt door een zwarte langharige kat. De moeder was een zwart-witte kat, ook met een lange vacht. Ten minste één van deze katten had Siamese voorouders, wat bijdroeg tot de bruine kleur bij één lid van het nest, een vrouwelijk kitten dat de toepasselijke naam Brownie kreeg.

Toen Brownie volwassen was, werd ze gekruist met een zwarte langharige kater. Deze paring resulteerde in een nest van slechts twee kittens, waaronder een chocolate mail en een poes met een witte en chocolate vacht.

In maart 1990 verleende de Cat Fanciers’ Federatie van de regio New England de York Chocolate kat een experimentele status, die uiteindelijk in 1992 werd uitgebreid tot de status van kampioenschap. Enkele andere rasverenigingen en kleine registers accepteerden ook York Chocolate katten, maar er zijn geen geregistreerde individuen bekend, en het ras wordt officieel beschouwd als uitgestorven.

Het is volledig mogelijk dat er katten bestaan met vergelijkbaar DNA, persoonlijkheden en uiterlijk; het label “uitgestorven” is van toepassing vanwege het verdwijnen van geregistreerde York Chocolate katten.

Wist je dat?

York Chocolate katten zijn vernoemd naar New York, waar het ras is ontwikkeld.

Hoewel York Chocolate katten ongelooflijk aanhankelijk waren voor hun familieleden, waren ze vaak verlegen met vreemden.

Een club gewijd aan het ras werd ontwikkeld in Italië. Deze staat bekend als de International York Chocolate Federation (IYCF) en is sinds 2004 niet meer actief.

De rasstandaard

Er bestaat geen rasstandaard voor de York Chocolate kat.

York Chocolate Kattenras

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een York Chocolate kat?

York Chocolate katten kosten tussen de €600 – €1000.

Hoe groot worden York Chocolate katten?

York Chocolate katten hebben de neiging om groot te worden. Een volwassen York Chocolate kat kan tussen de 2,5 – 5,0 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 8 “- 10” inch hoog.

Hoe lang leven York Chocolate katten?

De gemiddelde levensduur voor York Chocolate katten is 13-15 jaar.

Verharen York Chocolate katten?

York Chocolate zijn langharige katten, dus u kunt een zekere mate van verharing verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.