Turkse Van Kat

  • Temperament: Actief, aanhankelijk, vriendelijk, speels
  • Herkomst: Turkije
  • Andere namen: De zwemmende kat
  • Groep: Grote langharige
  • Hoogte: 22 – 28 cm
  • Lichaamslengte: 35 – 44 cm
  • Gewicht: 3 tot 8 kg
  • Levensverwachting: 12-17 jaar
  • Prijs: €800 – €1500

Turkse Van

Over de Turkse Van Kat

Prachtige kittens met een kasjmier zachte vacht, Turkse Van katten staan bekend om hun plezierige persoonlijkheden en hun vaak eigenzinnige gedrag.

Als u overweegt een Turkse Van kat in uw gezin op te nemen, zorg er dan voor dat u plannen hebt om deze intellectuele kat te vermaken. Deze katten doen het niet goed als ze voor langere tijd alleen gelaten worden; ze kunnen echter goed overweg met andere dieren en kunnen een sterke band vormen met zowel honden als hun soortgenoten.
Turkse Van Kat
Hoewel Turkse Van katten kindvriendelijk kunnen zijn als kinderen zich goed gedragen, hebben ze wel grenzen. Ze hebben liever leuke, actieve interacties dan te veel vasthouden en knuffelen, en ze tolereren geen haren trekken of andere vormen van verkeerd gedrag. Ondanks hun lichte afkeer van te veel aanraken, kiezen ze er soms voor om op de schoot van hun lieveling te relaxen voor wat welverdiende tv-tijd, en slapen ze graag in de buurt van mensen die ze vertrouwen.

Iedereen die verlangt naar een ultra-vriendelijke kat die niets liever doet dan samen tijd doorbrengen, zal waarschijnlijk genieten van het leven met een Turkse Van. Deze katjes volgen hun mensen graag door het hele huis, wachtend op een gelegenheid om te helpen met alles van papierwerk tot de afwas.

Aangezien deze katten van water houden, hebben hun gezinnen vaak katachtig gezelschap in de badkamer. Als u een Turkse Van kat blij wilt maken, laat dan gewoon de kraan langzaam lopen. Die betoverende druppels zullen hen vrijwel zeker vermaken!

Over vermaak gesproken, deze katten zijn uitstekende springers en ze houden er echt niet van om veel tijd op de grond door te brengen. Ze hebben absoluut een hoog kattenhok nodig en ze waarderen zitplaatsen bij het raam. Zonder hoge, geschikte zitstokken zullen ze hun eigen plekje zoeken op uw tafelblad, bureau of servieskast, waarbij ze misschien belangrijke voorwerpen op de grond zullen gooien.

Verzorging

Turkse Van verzorging
Voeding

Turkse katten hebben geen speciale behoeften, maar goede voeding is belangrijk. Als u geen vers voer geeft, zorg dan voor een commercieel merk van hoge kwaliteit met echt vlees of echte vis als hoofdingrediënt. Overweeg een merk te kiezen met toegevoegde omega-vetzuren voor een gezonde huid en een gezonde vacht.

Verzorging

De Turkse Van kat ziet eruit als een kat met veel onderhoud, maar in werkelijkheid vereist hun zachte kasjmiervacht weinig onderhoud omdat het een enkele laag is. Een snelle dagelijkse schoonmaakbeurt met een fijn getande kam is voldoende om klitten te voorkomen. Als u in een kouder klimaat woont, waar de dagen korter worden en uw kat wordt blootgesteld aan kille temperaturen of minder licht, kan er in de winter een langere vacht groeien, waardoor de behoefte aan uitkammen toeneemt.

Omdat Turkse Vans zo atletisch zijn, is het waarschijnlijk een goed idee om hun klauwen kort geknipt te houden om te voorkomen dat ze uw meubels te veel beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig het gebit te verzorgen.

Leer uw kat van jongs af aan om geborsteld te worden, hun nagels te laten knippen en hun tanden te laten poetsen. Dit kan de stress en het ongemak voorkomen die gepaard gaan met onnodige strijd als de kat ouder wordt.

Oefening

U hoeft uw Turkse Van katten waarschijnlijk niet aan te moedigen om te bewegen. Deze katten zijn natuurlijke atleten, met de neiging om het hoogst mogelijke uitkijkpunt te zoeken van waaruit ze hun domein kunnen overzien.

Veel springen en rennen helpt om een leven lang fit te blijven. Deze katjes zijn dol op hun speelgoed en hebben een natuurlijke waardering voor interactieve spelletjes. Als u een klein, zacht speeltje gooit, kan uw kat het in de lucht vangen en het zelfs naar u terugbrengen voor een nieuw potje apporteren.

Gezondheid

Turkse Van katten zijn meestal gezond, zonder bekende genetische afwijkingen; sommige ontwikkelen echter hypertrofische cardiomyopathie, de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten.

Als u toevallig een witte Turkse Van kat adopteert – ook bekend als een Turkse Vankedisi, dan is de kans vrij groot dat de kat doof is, vooral als hij ook blauwe ogen heeft. Zelfs als de kat niet helemaal doof is, kan hij een gehoorstoornis hebben. Dit hoeft geen problemen op te leveren voor uw kat, maar u zult non-verbale manieren moeten vinden om te communiceren.

Geschiedenis

Turkse Van geschiedenis
De geschiedenis van de Turkse Van-kat begint in 1955, toen twee Britse fotografen Turkije bezochten, in opdracht van het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme om reizen te promoten en bekendheid te geven aan de attracties van Turkije. Terwijl ze daar waren, kregen Sonia Halliday en Laura Lushington katten met een duidelijk Van-patroon, dat de basis werd voor het Turkse Van-kattenras.

De poes kwam uit de provincie Hatay, Iskenderun, en kreeg de naam Van Iskenderun Guzelli. De kater kreeg de naam Stambul Byzantium en werd aan de fokkers gegeven door een hotelmanager uit Istanbul.

In 1959 werden meer katten aangekocht, waaronder een poesje uit Antalya, met de toepasselijke naam Antalya Anatolia, en een kater met de naam Burdur, die uit de stad Burdur kwam.

In 1969 werd het ras – toen bekend als de Turkse kat – erkend door de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF). Later werd het ras hernoemd om het te onderscheiden van de Turkse Angora. Nog later werden volledig witte Turkse Van katten – die niet het kenmerkende patroon vertonen dat de kleur beperkt tot de kop en de staart – omgedoopt tot “Turkse Vankedisi”. Deze katten delen alles behalve het Van vachtpatroon met hun neven.

In 1977 schreef Lushington een memoires over de eerste twee oprichters:

“Ik kreeg voor het eerst een paar Van kittens in 1955 tijdens een reis in Turkije, en besloot ze mee terug te nemen naar Engeland, hoewel ik in die tijd met de auto reisde en voornamelijk kampeerde – het feit dat ze in goede conditie overleefden toonde het grote aanpassingsvermogen en de intelligentie van hun ras in moeilijke omstandigheden. De ervaring leerde dat ze absoluut trouw fokten. Ze waren toen nog niet bekend in Groot-Brittannië en omdat ze zulke intelligente en charmante huisdieren zijn, besloot ik te proberen het ras te vestigen en het officieel in Groot-Brittannië te laten erkennen door de GCCF.”

In 1982 vonden Turkse Van katten hun weg naar de VS vanuit Groot-Brittannië. Het duurde meer dan tien jaar voordat de in de VS gevestigde Cat Fanciers Association (CFA) erkenning verleende. Eindelijk – in 1994 – kon het ras worden geregistreerd en geshowd op CFA-evenementen.

De Turkse Van is een natuurlijk kattenras, en uitkruisen is niet toegestaan; in feite kunnen alle hedendaagse Turkse Van-katten worden teruggevoerd op de oorspronkelijke invoer.

Gemiddeld registreert de CFA slechts 100 nieuwe Turkish Van kittens per jaar, waardoor dit een van de zeldzaamste kattenrassen ter wereld is.

Wist u dat?

Turkse Van katten doen er lang over om op te groeien: Deze kitties bereiken hun volledige volwassenheid tussen de leeftijd van drie en vijf jaar.

De Turkse Van kat heeft de bijnaam “de zwemmende kat” vanwege de voorliefde van het ras voor water. De eerste Turkse Vans waren beroemd om het springen in zwembaden wanneer hun menselijke metgezellen erin sprongen om af te koelen.

Veel Turkse Van katten zijn odd-eyed, wat betekent dat ze één blauw oog en één amberkleurig oog hebben. Deze eigenschap wordt gedeeld met enkele andere rassen, waaronder de Turkse Angora.

De rasstandaard

Turkse Van Kattenras

Lichaam

De Turkse Van kat moet er evenwichtig en goed geproportioneerd uitzien, met een stevig, breed, gespierd en diep geborsteld lichaam. Vrouwtjes zien er doorgaans delicater uit dan mannetjes.

Kop

De kop moet een brede wig zijn, met zachte contouren en een middellange neus. De snuit moet afgerond zijn, de kin moet stevig zijn en de jukbeenderen moeten prominent aanwezig zijn.

Oren

De Turkse Van heeft matig grote oren die hoog op de kop staan en ver uit elkaar. De punten moeten licht afgerond zijn en de binnenkant moet goed gevuld zijn.

Vacht

De vacht moet halflang zijn, zonder ondervacht. De zomervacht is korter en minder dicht dan de wintervacht; sommige exemplaren lijken in de zomermaanden bijna kortharig.

Kleur

Turkse Van-katten moeten wit zijn met symmetrische of bijna symmetrische kleurvlekken op de kop en een gekleurde staart. Willekeurige aftekeningen kunnen tot 15 procent van het lichaam beslaan. Neusleer moet roze zijn bij alle Turkish Vans, en de kleur van de voetzolen moet meestal roze zijn, met soms kleurvlekken.

Ogen

De ogen moeten matig groot, rond en schuin geplaatst zijn. Amberkleurige, blauwe en vreemde oogkleuren zijn aanvaardbaar.

Poten

De poten moeten middelmatig lang zijn, met een sterke bespiering. De voeten moeten middelmatig groot zijn en goed in verhouding staan tot de rest van de anatomie van de kat.

Staart

De Turkse Van kat moet een lange, goed geproportioneerde staart hebben met een volle pluim die goed samengaat met de rest van de vacht van de kat.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Turkse Van kat?

Turkish Van katten kosten tussen de €800 – €1500.

Hoe groot worden Turkish Van katten?

Turkish Van katten hebben de neiging om groot te worden. Een volgroeide Turkse Van kat kan tussen de 3 – 8 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 22 – 28 cm.

Hoe lang leven Turkish Van katten?

De gemiddelde levensduur van Turkse katten is 12-17 jaar.

Verharen Turkish Van katten?

Turkish Vans zijn langharige katten, dus u kunt een zekere mate van verharing verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.