De complete gids voor flesvoeding van kittens

De meeste pasgeboren kittens worden opgevoed door hun moeders, wat ideaal is. Er zijn echter enkele omstandigheden waarin dit niet mogelijk is en mensen moeten ingrijpen om hulp te bieden.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Verweesde kittens die hun moeder niet kunnen zogen omdat ze dood of ziek is
 • Neonatale kittens afgewezen door de koningin
 • Jonge kittens verlaten gevonden

Deze baby kittens hebben constante, zorgvuldige zorg van mensen nodig, inclusief voedingsondersteuning, totdat ze zijn gespeend. Dit betekent dat flesvoeding essentieel is totdat ze worden gespeend op de leeftijd van ongeveer vier weken.

Flesbaby’s zijn vaak kwetsbaarder voor ziekte en infecties, omdat als ze hun moedermelk missen in de eerste paar dagen na de geboorte (biest), ze de belangrijke immuniteitsverhogende antilichamen missen die in deze eerste melk zitten.

Flesvoeding kan ook worden gebruikt als een manier om aanvullende voeding te geven als een moederkat haar nakomelingen niet genoeg melk geeft, bijvoorbeeld als ze onwel is of als er een zeer groot nest is.

Hoe een kitten in 7 eenvoudige stappen te flesvoeding

Dit artikel is bedoeld om de essentiële informatie over flesvoeding van kittens uit te leggen op een manier die duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is voor kattenverzorgers.

1. Apparatuur die u nodig hebt

U moet twee aankopen doen bij uw dierenarts of dierenwinkel:

 • Een zuigfles: een klein flesje, met een rubberen tepel van de juiste grootte, is essentieel.
  Voedingsformule: Koemelk is niet voldoende voor kittens, net zoals het niet voldoende is voor een menselijke baby. Hoewel het mogelijk is om in geval van nood een zelfgemaakt recept voor kattenmelk te maken, is het beter om een kittenmelkvervanger (KMR) -formule te gebruiken die speciaal is ontworpen om optimale voeding voor jonge kittens te bieden. Er zijn verschillende eigen merken op de markt: poeder- en vloeibare formuleringen zijn beschikbaar.
 • De jonge kittens moet worden bewaard in een warme nestkast, bekleed met verschillende lagen handdoek bedekt met een luier of incontinentieverband (zodat een zacht droog absorberend oppervlak in contact komt met de kittens). Idealiter plaats je een verwarmingskussen onder de lagen handdoek om de doos op de optimale temperatuur te houden. Andere warmtebronnen kunnen indien nodig worden gebruikt: een koud kitten zal niet gedijen.

2. Het kitten beoordelen voordat het wordt gevoed

Kitten drinkt melk uit een fles

Kittens hebben de unieke balans van voedingsstoffen nodig die aanwezig zijn in de melk van hun moeder. Alles behalve deze melk of een speciaal samengestelde kattenmelkvervanger zal leiden tot voedingstekorten.

Flesgevoede kittens moeten overdag om de twee of drie uur worden gevoerd: als ze zo vaak worden gevoerd, zou het niet nodig moeten zijn om ze ’s nachts te voeren.

Je moet ze niet wakker maken om ze te voeden: laat ze met rust als ze slapen. Als ze honger hebben, zullen ze wakker worden en zich verplaatsen. Wanneer je ze onderzoekt, controleer dan hun buik: hongerige kittens hebben lege, opgetrokken buiken, terwijl volle kittens gezwollen, mollige buiken hebben.

3. De fles voorbereiden

 • Maak de oplossing van melk aan volgens de instructies op het kittenformulepakket. Als u poeder gebruikt, moet u goed mengen om ervoor te zorgen dat er geen klontering is.
 • Bereid de hoeveelheid voor die je verwacht nodig te hebben voor 24 uur: niet langer dan dit.
 • Bewaar dit in de koelkast en verwijder alleen de hoeveelheid die nodig is voor elke maaltijd op dat moment.
 • Reinig de fles grondig met heet zeepwater en een tandenborstel na elke voeding, zorg ervoor dat u deze in heet water spoelt om ervoor te zorgen dat alle sporen van zeep worden verwijderd.
 • Voeg de melk toe aan de fles en zorg ervoor dat deze op de lichaamstemperatuur is (100 ‘F of 38 ‘C)
  Als het te koud is, verwarm de fles dan in een kopje warm water.
 • Gebruik geen magnetron om melk op te warmen, omdat dit kan leiden tot te warme stukjes melk, waarbij andere delen van de mix te koud zijn.
 • Test altijd de temperatuur van de melk voordat u deze aan de kittens geeft: plaats een paar druppels aan de binnenkant van uw pols om te beoordelen hoe heet het is.
 • Het kan nuttig zijn om de druppel melk van je pols af te likken en te proeven om er zeker van te zijn dat de melk niet is afgegaan.

4. Voerproces

het proces van flesvoeding van kittens

Wanneer u klaar bent met voeden, speelt u een tijdje met het kitten om beweging aan te moedigen: dit zal helpen bij het boeren, het verwijderen van gas dat mogelijk in de maag is gekomen.

 • Zorg ervoor dat de flestepel redelijk gemakkelijk melk door het kleine gaatje in de punt druppelt: als dat niet het geval is, gebruik dan een naald of een schaar om een wider opening.
 • Houd de fles boven en aan de voorkant of de zijkant van het hoofd van het kitten: voer het kitten dat op zijn rug ligt niet.
 • Plaats de tepel in de mond van het kitten: als ze niet vastklikken en zuigen, laat dan een druppel kunstmelk op hun tong druppelen zodat ze de smaak krijgen.
 • Probeer te voorkomen dat het kitten lucht zuigt: houd de fles in de juiste hoek om dit te voorkomen
 • Laat het kitten doorgaan met zolang het geïnteresseerd is en stop dan met zolang het geïnteresseerd is
 • Normaal gesproken zal het gezicht van het kitten beginnen weg te draaien wanneer ze zich vol voelen, waardoor het duidelijk wordt dat ze geen melk meer willen.
 • Als je melk uit de neusgaten ziet komen, of uit de mond ziet morsen, stop dan: je hebt genoeg gegeven. Dit kan een teken zijn van overvoeding.
 • Als het in een eerder stadium van het voedingsproces gebeurt, bestaat het risico dat er aangeboren problemen zijn, zoals een gespleten gehemelte, en u moet het kitten laten controleren door uw DVM-dierenarts.

5. De routine afronden

Wanneer u klaar bent met voeden, speelt u een tijdje met het kitten om beweging aan te moedigen: dit zal helpen bij het boeren, het verwijderen van gas dat mogelijk in de maag is gekomen.

Lees ook: Katten constipatie: oorzaken, behandeling, &remedies

Het is logisch om op dit moment andere aspecten van kittenverzorging uit te voeren. Dit omvat het afvegen onder hun staart met een vochtig watje of washandje om urineren en poepen aan te moedigen (hun moeder induceert dit normaal gesproken door ze in dit gebied te likken). Als urine en uitwerpselen worden doorgegeven, moet u het allemaal grondig opruimen.

Vergeet niet om alle gebruiksvoorwerpen grondig schoon te maken, inclusief flessen en tepels: netheid rond jonge kittens is erg belangrijk omdat hun onontwikkelde immuunsysteem hen in deze tijd van het leven erg kwetsbaar maakt.

6. Spenen

Wanneer de kittens drie tot vier weken oud worden, moeten ze worden gespeend

 • Meestal zullen ze rond deze tijd op de fles beginnen te kauwen in plaats van te zuigen.
 • Begin ze zacht voedsel aan te bieden: ofwel droogvoer (brokjes) dat is gedrenkt in warm water, of paté-stijl vochtig zakje / ingeblikt natvoer (idealiter kittenvoer). Ingeblikt voedsel mag worden gebruikt zolang het fijn wordt gesmeerd, zodat er geen brokken zijn.
 • Misschien wilt u een deel van dit voedsel mengen met wat melkformule, zodat de smaak bekender is.
 • Je kunt ze melkvoeding blijven aanbieden, maar verminder deze en stop deze tussen 4 en 6 weken, omdat ze geleidelijk meer vast voedsel gaan eten. Kittens hebben de neiging om zichzelf in hun eigen tempo te spenen tijdens het speenproces en dit is prima.

Lees ook: Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

7. Monitoring van de voortgang (gewicht en hydratatie)

 • Kittens moeten goed gehydrateerd zijn: ze moeten na elke voeding een kleine hoeveelheid urine en poep doorgeven: dit zie je als je onder hun staart veegt.
 • Kittens moeten elke dag worden gewogen en dit moet worden opgeschreven, zodat u hun gewichtstoename in de eerste weken van het leven kunt volgen.
 • Als u elk kitten niet afzonderlijk kunt identificeren aan de hand van hun markeringen, moet u een permanente marktpen gebruiken om een stip op hun lichaam op een onderscheidende plaats te maken.
 • Gezonde kittens moeten elke dag een beetje aankomen.

Lees ook: Uitdroging bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose & behandeling

Kitten Flesvoeding Grafiek: Hoe vaak en hoeveel te flesvoeding Kittens

Leeftijd Gewicht Geschatte hoeveelheid per maaltijd Frequentie van voeding
0-1 week 50 – 150g (2 – 5 oz) 2 – 6ml (0,1 – 0,2 fl oz) Elke 2 uur
1-2 weken 150-250g (5 – 9 oz) 6-10ml (0.2 – 0.3 fl oz) Elke 2 – 3 uur
2-3 weken 250-350g (9 – 12 oz) 10-14ml (0,3 – 0,5 fl oz) Elke 3 – 4 uur
3-4 weken 350-450g (12 – 16oz) 14-18 ml (0,5 – 0,6 fl oz) Elke 4 – 5 uur
4-5 weken 450-550g (16-19oz) 18-22ml (0.6 – 0.75 fl oz) Elke 5 – 6 uur
5-8 weken 550-850g (19 – 30 oz) Op vast voedsel Elke 6 uur

Andere aspecten van het fokken van kittens

andere aspecten van het opvoeden van kittens

Kittens zullen de neiging hebben om een kattenbak te gaan gebruiken vanaf ongeveer vier of vijf weken oud.

Socialisatie is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van jonge kittens: ze moeten op een veilige manier worden blootgesteld aan een breed scala aan omgevingsprikkels, mensen, andere katten en andere dieren als ze jong zijn.

Kittens zullen de neiging hebben om een kattenbak te gaan gebruiken vanaf ongeveer vier of vijf weken oud.

Ontwikkelingsmijlpalen van kittens

U moet uw kittens controleren om ervoor te zorgen dat ze zich ongeveer in het juiste tempo ontwikkelen.

 • Bij de geboorte wegen kittens ongeveer 50 – 100 g (2 tot 4 gram).
 • Ze zijn blind en doof, en volledig afhankelijk van hun moeder (of jij).
 • 7 tot 10 dagen: ogen en oren beginnen open te gaan en ze kunnen zien en horen.
 • Met drie weken: Ogen zijn volledig open: ze zijn altijd blauw, maar tegen de leeftijd van 6 tot 7 weken kan hun oogkleur veranderen in de volwassen versie.
 • Tegen 2 – 3 weken: kittens beginnen rond te kruipen.
 • Tegen 3 tot 4 weken: kittens beginnen met elkaar te spelen en nesttraining kan beginnen.
 • Na 6 weken zijn kittens actief, fysiek gecoördineerd, nieuwsgierig en avontuurlijk.
 • Met 8 weken zijn kittens klaar voor hun eerste vaccinaties en om naar hun nieuwe huis te gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe lang heb je de tijd om een kitten flesvoeding te geven?

Meestal wanneer de kittens drie tot vier weken oud worden, moeten ze worden gespeend.

Hoe geef je een kitten flesvoeding die niet eet?

Zorg ervoor dat de flesnippel redelijk gemakkelijk melk door het kleine gaatje in de punt druppelt: als dat niet het geval is, gebruik dan een naald of een schaar om een bredere opening te creëren. Als het kitten nog steeds weigert te eten, raadpleeg dan uw dierenarts over de beste manier van handelen.

Hoe een kitten van een fles te spenen?

Begin ze zachter voedsel aan te bieden: ofwel droog voedsel (brokjes) dat is gedrenkt in warm water, of paté-stijl vochtig zakje / ingeblikt natvoer (idealiter kittenvoer). Ingeblikt voedsel mag worden gebruikt zolang het fijn wordt gesmeerd, zodat er geen brokken zijn.