Kunnen katten appels eten?

Als je een nieuwsgierige katachtige hebt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze rondhangen om eten te bedelen of van je bord te stelen. In dat geval heb je je waarschijnlijk afgevraagd ‘kunnen katten appels eten?’ of ‘zijn appels goed voor katten?’.

We gaan in detail kijken naar deze veel voorkomende vrucht en beslissen of ze veilig zijn voor je katachtige vrienden om te eten.

Kort overzicht: Kunnen katten appels eten?

Wat zijn appels?

Appels zijn een van de meest voorkomende vruchten die wereldwijd beschikbaar zijn, vooral in gematigde klimaten. Het zijn boomvruchten, van de boom Malus domestica, en honderden appelrassen bestaan vandaag.

Appels kunnen in kleur variëren van groen, via geel en oranje, tot rood. Ze kunnen in grootte variëren van een golfbal tot groter dan een tennisbal.

Ze variëren ook in textuur en smaak. Maar of we het nu hebben over een gigantische kookappel of de populaire eetappels in de winkels, het veterinaire advies is hetzelfde.

Apple Voedingsstatistieken

Appels worden beschouwd als redelijk voedzaam. De voedingswaarde-informatie varieert enigszins tussen appelvariëteiten, maar de USDA vermeldt 100 g gala-appel als zijnde met het volgende:

Water 84,6 g
Energie 61kcal
Eiwit 0,13 g
Vet 0,13 g
Koolhydraat 14,8 g
Vezel 2,1 g
Suikers 11,3 g

Appels bevatten 14 verschillende vitaminen en mineralen, vooral:

Ascorbinezuur 8,4 mg
Vitamine A 98 miljoen
Kalium 106 mg
Fosfor 8 mg
Calcium 7 mg
Riboflavine 0,069 mg

Apple voedingsvoordelen voor katten

Naast het feit dat het een goede bron van vitamines (vooral vitamine A en C) en mineralen is, zijn appels ook rijk aan antioxidanten.

  • Quercetine is een antioxidant die voorkomt in appels waarvan wordt gedacht dat het ontstekingsremmende, antivirale en antikankereffecten heeft. Studies zijn nog steeds aan de gang over hoe deze belangrijke antioxidant mensen kan helpen.
  • Chlorogeenzuur is de antioxidant voor gewichtsverlies die in koffie wordt aangetroffen – het wordt ook aangetroffen in appels.
  • Catechine wordt verondersteld de spierfunctie en hersenfunctie te verbeteren, volgens sommige vroege studies.

Naast de voordelen van antioxidanten, wordt ook gedacht dat appels andere voedingsvoordelen hebben dankzij hun fytonutriënten. Sommige studies hebben aangetoond dat ze beschermen tegen darmkanker, de bloedsuikerspiegel verlagen en het risico op hartaandoeningen verlagen.

Dus kunnen katten mijn kat appels eten?

Het simpele antwoord is ja: katten kunnen appels eten. Appels zijn een veilig menselijk voedsel voor katten om te eten, hoewel veel katten de smaak niet lekker zullen vinden. Sommige bronnen zullen beweren dat, omdat katten ‘obligate carnivoren’ zijn, ze geen appel kunnen verteren.

Dit is niet waar. ‘Obligate carnivoor’ betekent simpelweg dat katten vlees moeten eten om te overleven, omdat ze niet alle voeding die ze nodig hebben uit plantaardige bronnen kunnen halen. Katten zijn nog steeds in staat om appel en ander plantaardig voedsel te verteren.

Appelpulp is een gepureerd bijproduct van menselijke appelconsumptie- meestal de restjes nadat appels zijn geperst voor sap en cider. Appelpulp wordt soms opgenomen in kattenvoer als een bron van vezels.

Zoals met alle voedingsmiddelen, zijn er echter een paar uitzonderingen op de regel dat appel veilig is voor katten.

Zoals altijd zijn appels een ’traktatie’ voedsel, omdat ze niet compleet en uitgebalanceerd zijn. Dat betekent dat ze, samen met alle andere kattentraktaties voor de dag, niet meer dan 10% van de dagelijkse calorievoorraad van uw kat mogen uitmaken, terwijl de rest van hun voedsel afkomstig is van een uitgebalanceerd dieet.

De maaltijdportie van uw kat moet ook dienovereenkomstig worden verminderd om ervoor te zorgen dat ze niet te veel calorieën binnenkrijgen.

Appels mogen niet worden gegeven aan katten met diabetes, omdat ze veel suiker bevatten en ervoor kunnen zorgen dat ze gedestabiliseerd raken. Katten met obesitas mogen ook geen appel hebben – ze moeten een strikt dieet volgen om hun calorie-inname te verminderen, en er is meestal geen ruimte voor snacks zoals appel.

Appels moeten zeer voorzichtig worden gegeven aan katten met IBD, gevoeligheid en chronische gastro-enteritis, omdat deze katten meer vatbaar zijn voor bijwerkingen van het eten van appels. De grote hoeveelheden en combinatie van vezels in appels kunnen moeilijk te verteren zijn, waardoor overtollig gas, maagklachten en diarree ontstaan.

Andere bronnen van appel, zoals appelmoes en appeltaart, mogen niet aan katten worden gevoerd, omdat ze vaak toegevoegde ingrediënten bevatten zoals suiker en conserveermiddelen.

Zijn appels goed voor katten?

Wij niet weet veel over het vermogen van katten om de voedingsstoffen in fruit en groenten zoals appels te verteren en te gebruiken.

Appels bevatten veel koolhydraten, maar katten zijn voornamelijk carnivoren, dus het is mogelijk dat hun spijsverteringsstelsel hen niet toestaat om de voeding in een appel zo effectief te gebruiken als ze zouden kunnen.

We weten wel, uit deze studie, dat katten de antioxidant tocoferol uit appelpulp kunnen opnemen. We weten ook, uit zeer recent onderzoek, dat katten appelpulp lekker vinden, maar ook dat appelpulp de verteerbaarheid van het dieet van de kat vermindert.

Dit betekent dat het wordt onderzocht als een ingrediënt in ‘dieet’ voedingsmiddelen, omdat de vezels hen kunnen helpen zich vol te voelen, terwijl het caloriegehalte van het voedsel lager is.

Met de andere voedingsstoffen in appels moeten we nog ontdekken of katten ze kunnen opnemen en gebruiken, en dus of ze een gezonde snack voor katten zijn.

Maar het goede nieuws is dat, zolang je kat ze eet en ze geen bijwerkingen hebben, het eten van appels waarschijnlijk geen schade toebrengt aan je kat.

Hoeveel appel kan een kat eten?

Kat zittend met twee appels

Katten mogen slechts zeer kleine hoeveelheden appel per keer eten.

Zoals je zou doen met alle nieuwe voedingsmiddelen, moet je er de eerste keer dat je je kat appel voedt, voor zorgen dat je ze maar een heel kleine hoeveelheid geeft – een halve kubieke centimeter is genoeg.

U wilt uw kat dan 24-48 uur observeren om ervoor te zorgen dat ze geen nadelige effecten zoals diarree of braken ondervinden. Als alles goed gaat, kan je kat appel verdragen en kan ze iets meer hebben.

Zoals altijd moet u ervoor zorgen dat uw kat niet meer dan 10% van haar calorie-inname uit traktaties eet. Dit betekent dat, theoretisch gezien, een kat van 10 pond die in perfecte lichaamsconditie is, niet meer dan een kwart appel per dag zou moeten hebben, qua calorieën.

Als ze echter andere lekkernijen gaan hebben, hebben ze minder nodig – en dat is nogal wat appel voor een kleine kat! In werkelijkheid is een paar kleine stukjes genoeg, gestrooid over hun eten. U kunt ook een eetlepel appelmoes gebruiken (geen in de winkel gekochte appelmoes, die additieven bevat) gemengd met hun voedsel.

Vergeet niet dat uw kat de pitten van de appel (appelpitten) niet moet eten, omdat deze amygdaline bevatten, dat bij het verteren in cyanide wordt omgezet.

Hoewel de hoeveelheid cyanide klein is, is het het beste om te voorkomen dat je appelpitten aan je kat geeft. Daarnaast adviseert de ASPCA dat appelstengels en -bladeren ook nooit door katten en honden mogen worden gegeten.

Laatste gedachten

Appels zijn een veilige traktatie om de meeste katten te geven, zolang ze niet lijden aan een paar specifieke gezondheidsproblemen. Het is echter nog niet bekend of katten evenveel gezondheidsvoordelen uit appels halen. Als u besluit om uw katten appels als traktatie te geven, moet u ze slechts een zeer kleine hoeveelheid geven, omdat te veel vezels maagklachten kunnen veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten appelschijfjes eten?

Ja, gewone rauwe appel is prima om je kat te voeren. Kleinere stukken zijn echter beter omdat ze minder snel verstikkingsgevaar opleveren.

Welke vruchten kunnen katten eten?

Samen met appels kunnen katten ook frambozen, bosbessen, bananen en aardbeien eten.

Kunnen katten appelpitten eten?

Hoewel ze slechts een kleine hoeveelheid cyanide bevatten, wordt het niet aanbevolen om uw kat appelpitten te voeren. Dat gezegd hebbende, als ze per ongeluk een of twee eten, is het onwaarschijnlijk dat ze nadelige gevolgen ondervinden – controleer ze gewoon een paar dagen op symptomen.