Buprenorfine voor katten: wat het doet, Dosering &bijwerkingen

Buprenorfine is een van de meest voorkomende pijnstillende pijnstillers voorgeschreven voor katten, vooral voor kortdurend gebruik na een procedure of pijnlijk letsel.

Buprenorfine voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Opiod Analgeticum

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Alleen Simbadol

Merknamen:

Buprenex® (Simbadol)®

Algemene namen:

Buprenorfine

Beschikbare doseringen:

0,3 mg/ml, 1,8 mg/ml

In dit artikel leer je meer over buprenorfine, hoe het wordt gebruikt en de effecten die het veroorzaakt bij katten.

Wat is Buprenorfine voor katten?

Buprenorfine is wat een gedeeltelijke mu-opioïde agonist wordt genoemd. Wat betekent dit?

Opioïde geneesmiddelen zijn gewoon diegene die zich kunnen binden aan opioïde receptoren in het hele lichaam. Er zijn vier erkende opioïde receptoren in het hele lichaam, waarvan de meeste Griekse letteraanduidingen hebben: mu, kappa, delta en opioïde-achtige receptor 1 (ORL-1).

Individuele opioïde geneesmiddelen kunnen zich anders aan deze receptoren binden. Sommige hebben een sterke affiniteit voor de mu-receptor en minder affiniteit voor kappa, bijvoorbeeld. Een volledige agonist betekent dat het medicijn zich zeer stevig aan de specifieke receptor bindt. Een partiële agonist bindt minder strak.

Dit betekent niet dat een gedeeltelijke agonist “zwakker” is dan een volledige agonist. In feite kunnen we bij bepaalde doses vergelijkbare effecten van pijnverlichting zien. Maar bij hogere doses zal een volledige agonist meer pijnverlichtingsactiviteit hebben, terwijl het pijnverlichtingseffect van een gedeeltelijke agonist plateaus bereikt, en we kunnen in plaats daarvan meer nadelige effecten zien.

Maar bij de juiste voorgeschreven doses vertoont een gedeeltelijke mu-opioïde agonist zoals buprenorfine over het algemeen minder bijwerkingen dan een volledige mu-agonist zoals morfine of fentanyl. Bij de meeste dieren is buprenorfine niet zo effectief voor pijnverlichting als andere opioïde geneesmiddelen, maar katten lijken er een speciale affiniteit voor te hebben, waardoor het een veel voorkomende pijnverlichtingsoptie voor hen is.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Wat doet Buprenorfine voor katten?

Buprenorfine voor katten

Buprenorfine is een opioïde pijnstiller voor huisdieren. Het kan worden gebruikt om pijn geassocieerd met chirurgie, urinewegaandoeningen, tandheelkundige extracties en meer te bestrijden.

Buprenorfine wordt voornamelijk gebruikt voor pijnbestrijding bij katten. In vergelijking met andere opioïde medicijnen lijken katten betere pijnverlichting van buprenorfine te krijgen dan andere diersoorten, terwijl de typische bijwerkingen die bij de meeste opioïden worden gezien laag blijven.

Enkele voorbeelden van situaties waarin buprenorfine wordt gebruikt, zijn chirurgische procedures zoals sterilisatie en castratie, tandheelkundige procedures met tandextractie, pijnlijke verwondingen zoals bijtwonden of ander trauma, en urinewegaandoeningen die pijn en moeite met urineren veroorzaken, gezamenlijk bekend als feline lower urinary tract disease (FLUTD).

De verschillende vormen van buprenorfine voor katten

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

In de diergeneeskunde wordt meestal alleen een vloeibare vorm van buprenorfine gebruikt. Vloeibare buprenorfine komt echter in drie hoofd verschillende preparaten.

De eerste is Buprenex, wat een merknaam is voor de meest standaard formulering van buprenorfine die wordt gebruikt in zowel de menselijke als de diergeneeskunde.

Bij gebruik bij katten, Buprenex is veelzijdig omdat het als injectable in de dierenkliniek kan worden gegeven, maar dezelfde vorm kan ook worden gegeven via een speciale route die de buccale of orale transmucosale (OTM) route wordt genoemd.

De orale transmucosale route betekent dat Buprenex zeer gemakkelijk kan worden geabsorbeerd door de orale weefsels in de mond van een kat, vooral onder de tong of zakjes van de wangen.

Dit kan een zeer aantrekkelijke toedieningsroute zijn voor kattenouders thuis, omdat dit betekent dat een kat de medicatie niet daadwerkelijk hoeft te slikken. Zolang het in de mond komt, wordt een meerderheid ervan meestal geabsorbeerd.

Deze absorptieroute die specifieker is voor katten biedt een vergelijkbaar niveau van pijnverlichting als de injecteerbare routes, hoewel de tijd tot piekeffectiviteit iets langer kan duren.

Deze vorm biedt meestal ongeveer 12 uur pijnverlichting voor katten, hoewel sommige dierenartsen het voor elke 6 of 8 uur kunnen voorschrijven, afhankelijk van de patiënt en de omstandigheden.

Hogere concentratie buprenorfine voor katten

De meer geconcentreerde vorm van buprenorfine, genaamd Simbadol, wordt door een dierenarts onder de huid geïnjecteerd en duurt maximaal 24 uur.

De tweede vorm van buprenorfine is een product genaamd Simbadol, die speciaal voor katten is gelabeld. Simbadol is een hogere concentratie buprenorfine en wanneer geïnjecteerd onder de huid door een dierenarts, kan tot 24 uur duren. Het kan ook off-label worden gegeven door andere routes, waaronder de buccale / OTM-route, maar heeft dan een duur die veel korter is en vergelijkbaar met Buprenex.

De derde vorm is een gepatenteerde samengestelde formulering door ZooPharm genaamd Bup SR. Bup SR kan alleen gegeven als een injectie onder de huid door een dierenarts, maar kan pijnverlichting bieden voor maximaal 48 uur.

Bijwerkingen van buprenorfine

Bijwerkingen van buprenorfine voor katten

De pupillen van katten worden vaak erg verwijd na behandeling met buprenorfine. Ze kunnen ook gedragsveranderingen vertonen, zoals verhoogd spinnen, wrijven over dingen en hyperactiviteit.

Er zijn enkele veel voorkomende bijwerkingen die we kunnen verwachten te zien met buprenorfine bij katten. Typisch, hun pupillen worden erg verwijd, wat een effect is dat mydriasis wordt genoemd. De meeste katten zullen dan ook enkele gedragsveranderingen vertonen, waaronder overmatig spinnen, wrijven over dingen, rondslingeren en hyperactiviteit.

Deze effecten zijn meestal mild, beheersbaar en zelfs een beetje humoristisch, omdat je kostbare kat overdreven lovey-dovey wordt en probeert zijn hoofd en nek over alles in het zicht te wrijven.

In zeldzame gevallen kunnen deze effecten meer uitgesproken zijn, waardoor sommige katten meer geagiteerd, gedesoriënteerd en rusteloos worden. Zelden kunnen sommige katten ook gastro-intestinale symptomen vertonen zoals braken, kwijlen, een verminderde eetlust en een verhoogde lichaamstemperatuur.

Buprenorfine kan bij sommige katten ook sedatie veroorzaken, waardoor ze thuis weinig meer doen dan ruimte op hun favoriete plek op de bank of bed.

Hoewel veterinaire professionals meer een effect hebben op wanneer buprenorfine als injecteerbaar in de kliniek wordt gegeven, is het belangrijk om te controleren op tekenen van ademhalingsdepressie, vooral in het geval van een accidentele overdosis thuis. Dit kan lijken op zeer langzame, oppervlakkige ademhalingen.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

Als er echt zorgwekkende effecten na een dosis buprenorfine worden gezien of als een ten onrechte hogere dosis of extra dosis is gegeven, neem dan contact op met uw dierenarts. Meestal zullen eventuele bijwerkingen met de tijd verdwijnen en kan uw dierenarts de dosering aanpassen. Indien gerechtvaardigd, dragen de meeste dierenartsen het opioïde medicijn omkeermiddel naloxon in het geval van een echte noodsituatie.

Buprenorfine voor katten: dosering en toediening

Buprenorfine dosering

Uw dierenarts zal doseringsinstructies geven, die altijd precies moeten worden opgevolgd.

De dosering voor buprenorfine kan sterk variëren op basis van het gewicht van een kat, de mate van pijn of ongemak dat wordt behandeld en de vorm van buprenorfine die wordt gebruikt. De concentratie van Simbadol is bijvoorbeeld ongeveer zes keer groter dan Buprenex, wat betekent dat hetzelfde volume vloeistof dat voor elke vorm wordt gegeven, zeer verschillende niveaus van potentie zal hebben.

Daarom moet alleen uw dierenarts doseringsinstructies geven en moet het receptetiket van uw kat precies worden gevolgd. Als u vragen heeft over doseringshoeveelheden, zorg er dan voor dat u uw dierenarts belt.

Hoe buprenorfine voor katten toe te dienen

Wanneer buprenorfine naar huis wordt gestuurd, wordt het altijd oraal toegediend met een naaldvrije doseerspuit voor orale toediening die door uw dierenarts wordt verstrekt. De eenvoudigste manier om buprenorfine toe te dienen via de orale transmucosale route is om de punt van de doseerspuit voor orale toediening in de mondhoek van uw kat in te brengen.

Dit zal een kat ertoe aanzetten haar mond te openen, waarna u het (meestal kleine) volume vloeistof in de mond spuit. Idealiter streven we naar onder de tong of het wangzakje, maar zolang het in de mond komt, wordt een groot deel van het volume geabsorbeerd.

Afsluitende gedachten over buprenorfine

Dierenarts geeft advies aan vrouw en kat

Bij correct gebruik kan buprenorfine een veilige en effectieve pijnstiller zijn.

Bij gebruik zoals voorgeschreven door een dierenarts, is buprenorfine een veilige en effectieve pijnstiller bij katten.

Als een geregistreerde gereguleerde stof vereist het strikte inventariscontrole door dierenklinieken en er kunnen ernstige juridische gevolgen zijn met misbruik. Om deze reden is een examen meestal vereist om het te verstrekken en uw dierenarts staat mogelijk niet toe dat het opnieuw wordt gevuld zonder een hercontrole-examen.

Buprenorfine wordt meestal gebruikt voor acute pijn en wordt niet gegeven voor meer dan een paar dagen per keer, zowel om economische redenen als om praktische redenen. Chronische pijnaandoeningen bij katten worden meestal behandeld met behulp van verschillende medicijnen, zoals gabapentine.

Veelgestelde vragen

Maakt Buprenorfine katten high?

In zekere zin wel. Wanneer opioïde geneesmiddelen binden aan opioïde receptoren, helpt dit om pijnreceptoren te matigen, maar kan het ook leiden tot een staat van euforie, evenals sedatie. Het is daarom gebruikelijk om te zien dat katten op buprenorfine verwijde pupillen hebben en tekenen van overmatig spinnen en genegenheid vertonen. Sommige katten lijken echt “chill” te zijn op buprenorfine, terwijl anderen hyperactief kunnen worden.

Hoe lang kunnen katten buprenorfine gebruiken?

De meeste katten krijgen buprenorfine voorgeschreven voor minder dan een week, meestal ongeveer 3-5 dagen. In sommige gevallen, zoals bij aanhoudende urinewegaandoeningen die pijn en moeite bij het urineren veroorzaken, kan buprenorfine naar goeddunken van uw dierenarts worden bijgevuld. Een studie van het Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics uit 2015 wees uit dat hoge doses buprenorfine goed werden verdragen bij jonge katten wanneer ze gedurende 9 opeenvolgende dagen werden gegeven, wat suggereert dat zelfs een volledige week buprenorfine bij gewoonlijk voorgeschreven doses veilig is en goed wordt verdragen door de meeste katten.

Moet buprenorfine voor katten worden gekoeld?

Buprenorfine moet worden bewaard bij kamertemperatuur tussen 18 °C en 26 °C (64 °F en 79 °F) en worden beschermd tegen directe hitte boven 42 °C (107 °F) en bevriezing