Kat plotseling lethargisch en zwak: oorzaken en behandeling

Plotselinge lethargie bij katten is een veel voorkomend en ernstig symptoom van ziekte bij katten. Lees verder voor een eenvoudige, duidelijke uitleg over waarom dit kan gebeuren en wat u moet doen als uw kat wordt getroffen.

Snel overzicht: Kat plotseling lusteloos en zwak

klok
Urgentie: Zeer dringend; een snelle beoordeling door uw dierenarts is belangrijk.
thuis
Huismiddeltjes: Huismiddeltjes moeten alleen worden overwogen als uw dierenarts heeft bevestigd dat er geen ernstige onderliggende aandoening bij uw kat is.
injectiespuit
Vaccin beschikbaarEr is geen specifiek vaccin beschikbaar, hoewel vaccins kunnen worden gegeven tegen enkele van de oorzaken van plotselinge lethargie, zoals virale infecties.
jam-medisch
Behandelingsopties: Ondersteunende zorg is belangrijk, inclusief het warm, comfortabel en goed gehydrateerd houden van een kat. Er moet echter een specifieke diagnose van de reden voor de lethargie worden verkregen, zodat een specifieke behandeling kan worden gegeven.
medische dossiers
DiagnosePlotselinge lethargie kan worden gediagnosticeerd door simpelweg een kat te observeren, maar de belangrijke taak voor uw dierenarts is om een specifieke diagnose te stellen van de onderliggende oorzaak van de lethargie, wat een zorgvuldige anamnese, een grondig lichamelijk onderzoek en vaak laboratoriumtests en andere onderzoeken inhoudt.
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Plotselinge gedragsverandering. Wil niet rondlopen, spelen of op meubels springen. Wil blijven liggen, liggen, op één plek. Misschien wegstoppen. Reageert niet normaal wanneer je met ze praat of probeert met ze te communiceren.

Wat is plotselinge lethargie?

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Een kat die plotselinge lethargie ervaart, zal een groot deel van de dag rondslingeren en weinig interesse tonen om te spelen.

Plotselinge lethargie is een situatie waarin een kat plotseling energie en interesse in het leven verliest. De definitie van lethargie is “een gebrek aan energie en enthousiasme”, of om een medische definitie te gebruiken, lethargie is “een pathologische staat van slaperigheid of diepe niet-responsiviteit en inactiviteit.” Wanneer een kat deze aandoening ontwikkelt, is dit een duidelijk teken dat er iets ernstig mis is.

Katten die lusteloos zijn, lijken depressief en erg moe, slapen veel meer dan normaal en doen niet veel anders. Ze kunnen ook zwak lijken. Lethargische katten willen misschien niet opstaan om de kattenbak te gebruiken en kunnen zich ook op andere manieren ziek gedragen.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel?

Lethargie bij katten kan verschillende gradaties hebben, waaronder:

 • Milde lethargie: De kat is niet zo geïnteresseerd in spelen of zijn als normaal actief zijn.
 • Matige lethargie: De kat lijkt erg moe en ongeïnteresseerd en zal helemaal niet met je spelen of zich met je bezighouden.
 • Ernstige lethargie: De kat wil niet eens bewegen en kan weigeren zijn hoofd op te tillen.

Hoe vaak komt plotselinge lethargie voor?

Plotselinge lethargie bij katten is ongewoon, daarom is het een teken dat er iets mis is.

Plotselinge lethargie ontwikkelt zich niet vaak, maar wanneer het gebeurt, kan het zorgwekkend zijn. Lethargie is geen specifieke ziekte; het kan worden veroorzaakt door een lange lijst van mogelijke onderliggende oorzaken (zie hieronder).

Symptomen van plotselinge lethargie bij katten

Een kat die plotselinge lethargie ervaart, kan stoppen met zichzelf te verzorgen, dus de vacht kan onverzorgd lijken.

Een lethargische kat stopt met zich normaal te gedragen. Ze willen niet rondlopen, spelen of op meubels springen. Ze willen gewoon liggend op één plek blijven. Ze reageren niet normaal wanneer je met ze praat of met ze probeert te communiceren. Naast dit veranderde gedrag hebben aangetaste katten normaal gesproken ook een aanzienlijk verminderde eetlust en weigeren ze normaal te eten.

Veel lethargische katten verstoppen zich op een rustige, donkere plek, zoals onder het bed of in een kast. Ze hebben de neiging om gebieden weg van mensen en andere huisdieren te verkiezen.

Belangrijk is dat lethargie anders is dan moe of slaperig zijn. Lethargische katten zullen niet wakker worden en terugkeren naar normaal als je hun naam roept en met ze in contact komt. Ze blijven diep slaperig, reageren niet en inactief. Op de langere termijn kunnen ze andere tekenen hebben, waaronder zwakte en gewichtsverlies, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Andere symptomen of tekenen die tegelijkertijd kunnen worden opgemerkt, zijn hijgen, hoesten, niezen, gewichtsveranderingen, verhoogde dorst, braken of diarree.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Oorzaken van plotselinge lethargie bij katten

Milde lethargie

Milde lethargie, waarbij een kat minder actief lijkt dan normaal, kan worden veroorzaakt door stress of een medicijnical kwestie.

Milde lethargie kan worden veroorzaakt door stress en angst, of het kan worden gezien als een vroeg teken van een ernstiger medisch probleem.

Een kat kan om veel verschillende redenen gestrest of angstig worden. De kat kan nerveus zijn over een verandering in het huis of de omgeving, ze kunnen ziek of gewond zijn, of er kan veel aan de hand zijn in huis. Een aantal andere dingen kunnen stress of angst veroorzaken voor een kat, waaronder het verlies van een naast huisdier of een eigenaar, verhuizen, de komst van een nieuw huisdier of familielid (zoals een nieuwe baby), of wanneer een kat naar een nieuwe eigenaar gaat.

Om een gestreste of angstige kat te helpen, moet je denken aan wat er in huis kan zijn veranderd dat je kat van streek kan maken. Voorzie de kat van voldoende verrijking, zoals speelgoed, laser, speeltijd, krabpalen, kattenbomen, kattengras, etc. Probeer veterinair aanbevolen katspecifieke feromonen of kalmerende supplementen. Verwijder alle bronnen van stress die kunnen worden geëlimineerd.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

Matige of ernstige lethargie

zullen katten een slap gevoel voor sympathie faken

Matige lethargie, waarbij een kat rondslingert en niet speelt of zich engageert, wordt meestal veroorzaakt door ziekte of letsel.

Er is een lange lijst van mogelijke oorzaken van plotselinge matige of ernstige lethargie, waaronder:

 1. Pyrexie, of een hoge temperatuur. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van plotselinge lethargie. Het gebeurt meestal wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op de aanwezigheid van bacteriën (bijvoorbeeld van een abces) of virussen. Dit maakt deel uit van het natuurlijke afweersysteem van het lichaam. Soms kan dezelfde reactie worden gezien gedurende één of twee dagen na vaccinatie, in welk geval de licht verhoogde temperatuur een normale reactie kan zijn en misschien niet iets is om zich onnodig zorgen over te maken zolang de kat geen andere tekenen van ziekte heeft.
 2. Pijn. Veel mensen geloven ten onrechte dat katten altijd vocaliseren als ze pijn hebben. Dit is helemaal niet waar – vaak is lethargie het belangrijkste teken dat een kat pijn heeft. Er zijn veel mogelijke oorzaken van pijn, van trauma (bijvoorbeeld een duidelijke externe wond) tot interne schade (tandziekte, uitgegleden schijven in de wervelkolom, bloedstolsels, gedraaide organen, enz.).
 3. Dehydratie. Uitdroging veroorzaakt een gevoel van vermoeidheid en saaiheid, dus elke ziekte die uitdroging veroorzaakt, kan leiden tot lethargie (bijv. Braken, diarree, nierziekte, enz.).
 4. Metabole crises. Van een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) tot een verlaagd aantal rode bloedcellen (bloedarmoede), sommige interne aandoeningen kunnen leiden tot een verminderd glucose- of zuurstofdragend vermogen van het bloed, en het resultaat is plotselinge lethargie. Een hoge bloedsuikerspiegel (zoals die veroorzaakt door diabetes mellitus) kan leiden tot de productie van toxische bijproducten (bijv. Ketonen) die een kat ook erg lusteloos kunnen maken. Hepatische lipidose (leververvetting) is een ander voorbeeld van verstoring van het metabolisme dat lethargie-inducerende toxines veroorzaakt.
 5. Parasieten. Vlooien, teken en wormen kunnen het metabolisme van een kat op verschillende manieren verstoren die een gebrek aan energie en de resulterende lethargie kunnen veroorzaken.
 6. Medicatie. Veel medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die lethargie kunnen omvatten, van anti-epileptische medicatie tot anti-angst medicijnen en vele anderen.
 7. Vergif. Een breed scala aan vergiften kan lethargie veroorzaken, soms als gevolg van een direct neurologisch effect en soms vanwege een algemene metabole toxiciteit.
 8. Hartaandoening. Wanneer het hart niet meer goed werkt, kan het bloed niet langer effectief door het lichaam worden gepompt, waardoor de spieren en organen worden beroofd van glucose, zuurstof en andere essentiële producten, wat resulteert in lethargie. Er zijn veel mogelijke oorzaken van hartaandoeningen, van hartworminfectie tot cardiomyopathie tot hyperthyreoïdie.
 9. Ademhalingsaandoening. Als een kat niet in staat is om goed te ademen, is het bloed mogelijk niet goed genoeg zuurstofrijk en kunnen de spieren, weefsels en organen verstoken zijn van zuurstof, wat leidt tot lethargie.
 10. Leverziekte en nierziekte. De lever en nieren verwerken gifstoffen en afvalproducten uit het metabolisme, dus wanneer ze niet goed werken, zullen deze zich ophopen in de bloedbaan, waardoor de kat zich onwel voelt. Dit kan resulteren in lethargie.
 11. Kanker. Kanker kan meerdere effecten in het lichaam hebben, van pijn tot de productie van gifstoffen tot veranderingen in de bloedbaan, waarbij de algehele impact lethargie veroorzaakt.
 12. Gastro-intestinale aandoeningen zoals braken en diarree kunnen lethargie veroorzaken als gevolg van uitdroging, maar ook als gevolg van het gebrek aan normale opname van energiegevende voedingsstoffen.
 13. Urinewegaandoening. Evenals directe nierziekte, conditionen die de blaas en de lagere urinewegen beïnvloeden, kunnen pijn, ongemak en secundaire nierziekte veroorzaken, wat resulteert in lethargie. Voorbeelden zijn urineweginfecties, cystitis en urinewegobstructie, waarbij de laatste vaker voorkomt bij mannelijke katten. Het is belangrijk om de kattenbak van elke kat die lusteloos is zorgvuldig te observeren, zodat u hun urineproductie kunt controleren.
 14. Diverse inflammatoire of immuuntype ziekten. Wanneer het immuunsysteem overbelast is of niet goed functioneert, kan lethargie een van de tekenen zijn.
 15. Neurologische ziekte. Als de hersenen niet goed werken, is lethargie een veel voorkomend teken dat er een probleem is.

Lees ook: Waarom plast mijn kat veel?

Diagnose van plotselinge matige of ernstige lethargie

Wanneer u een kat die lijdt aan plotselinge lethargie naar uw dierenarts brengt, kunnen de volgende stappen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal u veel vragen stellen over uw kat om te proberen de oorzaak van de lethargie aan te wijzen.

Uw dierenarts zal elk aspect van de toestand van uw kat en de algehele gezondheidszorg bespreken. Er zijn veel mogelijke oorzaken van plotselinge lethargie, en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden. Voorbeelden zijn mogelijke blootstelling aan toxines, medicijnen die ze mogelijk hebben gekregen, voedsel dat ze mogelijk hebben gegeten, geschiedenis van parasietbestrijding, enz.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal de temperatuur van uw kat opnemen om te controleren op koorts.

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, zijn temperatuur opnemen, de borst van uw kat ausculteren (luisteren met een stethoscoop), het lichaam van uw kat overal voelen (inclusief controleren op vergrote lymfeklieren), controleren op pijnlijke gebieden of zwellingen, uw kat zien bewegen en in het algemeen uw kat onderzoeken om te zoeken naar afwijkingen. Als onderdeel van het lichamelijk onderzoek kunnen ze uw kat wegen en controleren op gewichtsverlies (of in sommige gevallen gewichtstoename).

3. Routinematige laboratoriumtests

Bloed- en urinetests kunnen onthullen wat er aan de hand is met de gezondheid van uw kat.

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts standaard bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen. Ook wordt er vaak een urinemonster gecontroleerd. Deze tests worden vaak uitgevoerd in het laboratorium van de dierenkliniek, dus de resultaten zijn vaak al na een korte periode beschikbaar.

4. Gespecialiseerde bloedonderzoeken

Uw dierenarts kan specifieke bloedtesten aanbevelen voor sommige virale infecties zoals feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV), omdat er aanzienlijke implicaties zijn als uw kat positief is voor een van deze. Andere gespecialiseerde tests kunnen het meten van schildklierhormoonspiegels omvatten.

5. Andere tests

Röntgenfoto’s kunnen worden aanbevolen op basis van de resultaten van het lichamelijk onderzoek of laboratoriumtests van uw kat.

Radiografie (röntgenfoto’s), echografie en bloeddrukmeting kunnen allemaal worden voorgesteld als manieren om meer te weten te komen over wat er in uw kat gebeurt.

Uw dierenarts zal u adviseren over welke gedetailleerde onderzoeken nodig zijn.

Hoeveel kost het om een kat met plotselinge lethargie te behandelen?

Vraag uw dierenarts om een schatting van de kosten voor de diagnostiek en behandelingen die zij aanbevelen.

Het is onmogelijk om de kosten van de behandeling van lethargie te schatten, omdat er zoveel mogelijke factoren zijn die zich afspelen op de achtergrond van individuele gevallen. U moet uw dierenarts om een gedetailleerde schatting vragen voordat u akkoord gaat met de behandeling.

De kosten kunnen variëren van $ 100 voor een eenvoudige onderliggende oorzaak (bijvoorbeeld een onschadelijke reactie op een vaccin) tot $ 4.000 of meer voor een uitzonderlijk geval van plotselinge lethargie wanneer er complexe onderliggende oorzaken zijn.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

Behandeling voor plotselinge matige of ernstige lethargie

Afhankelijk van wat de lethargie van uw kat veroorzaakt, kan uw dierenarts medicijnen of andere behandelingen voorschrijven.

Behandeling voor plotselinge lethargie hangt volledig af van de onderliggende oorzaak en daarom is het zo belangrijk dat uw dierenarts een nauwkeurige diagnose stelt. Uw dierenarts zal u dan adviseren over de juiste behandeling voor uw individuele kat, waaronder:

 • Antimicrobiële medicatie (breedspectrumantibiotica) om bacteriën te doden is waarschijnlijk nodig als de kat een bacteriële infectie heeft.
 • Ontstekingsremmende pijnverlichting (bijv. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen of NSAID’s) kan in sommige gevallen worden gegeven.
 • Intraveneuze vloeistoftherapie kan worden gegeven als uw kat lijdt aan een aantal aandoeningen, waaronderng uitdroging.
 • Naast algemene ondersteunende zorg, als er specifieke onderliggende oorzaken zijn zoals parasieten, lage bloedglucose, orgaanfalen, vergiftiging, enz., Dan kunnen een aantal verschillende behandelingen worden voorgesteld.
 • Sommige specifieke oorzaken (bijv. abcessen) kunnen chirurgische interventie vereisen (bijv. Het draineren van het abces).

Monitoring en prognose

Het is waarschijnlijk dat uw dierenarts u zal vragen om uw kat terug te brengen voor frequente hands-on fysieke heronderzoeken totdat de lethargie volledig is verdwenen.

Laatste gedachten

Persoon die een zieke kat aait

Plotselinge lethargie is een teken dat uw kat een ernstige onderliggende aandoening kan hebben en er moet snel veterinaire aandacht worden gezocht om ervoor te zorgen dat ze vroeg en effectief kunnen worden behandeld.

Lees ook: Wanneer stopt mijn kat met sissen naar nieuw kitten?

Veelgestelde vragen

Waarom zou een kat plotseling lusteloos worden?

Plotselinge lethargie bij katten kan door veel verschillende oorzaken worden veroorzaakt, van infecties tot pijn tot vergiftigingen tot orgaanfalen en vele anderen.

Hoe weet ik of mijn kat plotseling lethargie heeft?

De belangrijkste tekenen, zoals hierboven vermeld, zijn slaperigheid, saaiheid en verminderde activiteit in vergelijking met normaal.

Is lethargie bij katten een noodgeval?

Dit mag nooit worden genegeerd, omdat het het potentieel heeft om te worden veroorzaakt door een ernstige en levensbedreigende onderliggende oorzaak, die een dringende en uitgebreide diergeneeskundige behandeling vereist.

Waarom is mijn kat plotseling lusteloos en eet hij niet?

Er is een lange lijst van mogelijke oorzaken, waarvan sommige zeer ernstig zijn. Om veilig te zijn, moet u uw kat zo snel mogelijk naar uw plaatselijke dierenarts brengen, zodat de onderliggende oorzaak kan worden vastgesteld.

Wat te geven aan een kat die lusteloos is?

Je moet een lethargische kat warm en comfortabel houden en kleine hoeveelheden smakelijk voedsel en vers water aanbieden. U moet echter wel snel veterinaire zorg zoeken, omdat er geen specifieke thuisbehandelingen beschikbaar zijn. Het is erg belangrijk dat uw dierenarts een diagnose stelt van de onderliggende oorzaak, zodat zo snel mogelijk de juiste behandeling kan worden gegeven.