Hoe vaak kattennagels te knippen: een dierenarts legt uit

Over het algemeen moeten de meeste katten hun nagels ergens tussen eens in de twee weken en om de twee maanden knippen. Elke kat is echter anders en u moet meer te weten komen over de specifieke behoeften van uw kat. Sommige katten hoeven hun nagels helemaal niet te knippen!

In dit artikel leert u wat de nagels van uw kat doen, hoe vaak u ze moet controleren en hoe u kunt zien of de nagels van uw kat moeten worden geknipt.

De klauwen van uw kat

hoe vaak moet ik de nagels van mijn kat knippen?

De nagels van uw kat zijn een noodzakelijk onderdeel van hun lichaam en dienen meerdere belangrijke doelen.

De nagels van je kat zijn een belangrijk onderdeel van hun anatomie en ze zijn perfect ontworpen voor jagen en klimmen. Elke teen eindigt in een klauw die ‘intrekbaar’ is, wat betekent dat de nagel naar achteren kan bewegen in het zachte deel van de teen, dus het is niet altijd ‘uit’ en in contact met de grond.

Kattenklauwen zijn gemaakt van keratine, net als menselijke nagels, en groeien langzaam maar continu. Net als menselijke nagels hebben ze geen gevoel. Kattenklauwen hebben een ‘snelle’, dat is het binnenste deel van de nagel (meestal gezien als een roze centrum) met zenuwuiteinden en bloedvaten – dit zal pijn en bloeding voelen als het beschadigd of gesneden is.

Katten zorgen voor hun klauwen door te krabben. Dit helpt hen om de oudste buitenste laag van de klauw af te werpen, waardoor de klauw scherp blijft en klaar is voor actie.

Lees ook: Beste nagel- en klauwmutsen voor katten

Hoe vaak moet ik de nagels van mijn kat knippen?

Niet alle katten hoeven hun nagels te knippen, maar je moet hun nagels nog steeds regelmatig inspecteren, zodat je kunt zien of ze een trimbeurt nodig hebben of niet.

Niet alle katten hoeven hun nagels te knippen, maar je moet hun nagels nog steeds regelmatig inspecteren, zodat je kunt zien of ze een trimbeurt nodig hebben of niet.

Uw kat heeft minder snel een nagelknipbeurt nodig als ze:

  • Jong en gezond
  • Tijd buitenshuis doorbrengen
  • Actief (vooral als ze klimmen)

Voor deze katten kunt u hun klauwen eenmaal per maand inspecteren. Als je problemen ondervindt, verhoog dan hoe vaak je de nagels van je kat controleert. Als ze altijd in orde lijken, probeer dan elke 6 weken en laat ze vallen tot elke 8 weken als ze nog steeds nooit hoeven te worden bijgesneden. Vergeet niet om de frequentie te verhogen waarmee u de nagels van uw kat controleert als ze senioren worden of als ze een ziekte hebben die hen ervan weerhoudt om zo actief te zijn of tijd buiten door te brengen.

Oudere en geriatrische katten hebben hardere klauwen, met buitenste lagen die niet zo gemakkelijk afwerpen. Dit betekent dat ze moeite kunnen hebben om zelf voor hen te zorgen. Deze katten moeten hun nagels om de 2-4 weken laten inspecteren en indien nodig trimmen.

Binnenkatten kunnen moeite hebben om hun nagels zo veel te verslijten als ze zouden moeten, vooral als ze geen fan zijn van de krabpaal. Controleer hun nagels maandelijks, om te beginnen, waarbij je ze aanpast zodat je min of meer vaak inspecteert als dat nodig is.

Katten met drie poten of veranderde mobiliteit moeten hun nagels elke 2-4 weken laten controleren. De veranderde gang kan ongelijke slijtage van de klauwen veroorzaken en ze kunnen minder snel krabben om hun nagels in goede conditie te houden. Hoe vaak de nagels van uw kat precies moeten worden geknipt, hangt af van hun exacte gang, dus het kan nodig zijn om aan te passen hoe vaak u inspecteert en trimt aan hun unieke behoeften.

Lees ook: Hoe kattennagels veilig te knippen – een stapsgewijze handleiding

Hoe de nagels van uw kat te controleren

Het regelmatig controleren van de nagels van uw kat is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden en pijn of schade veroorzaken.

Het regelmatig controleren van de nagels van uw kat is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze niet te lang worden en pijn of schade veroorzaken. Als uw kat ontvankelijk is, moet u zijn klauwen controleren met behulp van de volgende stappen:

  1. Vraag iemand om je kat voor je vast te houden. Als je niemand hebt, houd je kat dan voorzichtig op schoot, tegenover je of van je af.
  2. Controleer elke poot om de beurt door hem op te tillen en aan de zijkant omhoog te draaien. Zoek naar nagels die in de pad groeien. Deze moeten worden behandeld door een dierenarts.
  3. Knijp zachtjes, druk op het middelste pad en het bovenste deel van de voet om de klauwen bloot te leggen.
  4. Zoek naar klauwen die eronder krullen en eventuele klauwen die dikker of minder doorzichtig zijn dan normaal, wat aangeeft dat uw kat niet heeft gekrabd om de buitenste klauwlagen te verwijderen. Zolang ze de pad niet raken, kunnen deze thuis worden bijgesneden, maar pas op als de nagel te ondoorzichtig is om de snel goed te zien.
  5. Zoek naar het roze snel in de nagel. Als de nagel meer dan 3 mm voorbij het einde van de quick groeit, moet u ze over een week of twee opnieuw controleren. Als de nagel meer dan 5 mm voorbij het einde van de quick groeit, is het tijd voor een trimbeurt.
  6. Vergeet niet om controleer de klauwen van uw kat, dat zijn hun ‘duimen’. Deze nagels zitten wat verder op het been dan de rest en raken ook niet versleten. Dit betekent dat ze regelmatiger moeten worden bijgesneden.

Lees ook: Waarom kneden katten hun baasjes?

Hoe de nagels van uw kat te knippen

Knip één nagel tegelijk en knip alleen het witte deel van de nagel. Snijd nooit in het snelle (het roze deel). Je moet de nagel terugknippen tot ongeveer 2 mm voor de snelle.

Het is vaak gemakkelijker om een tweede persoon beschikbaar te hebben om te helpen vasthouden terwijl u de nagels van uw kat trimt. Het is belangrijk om ze stil te houden, want als ze kronkelen, kun je de snelle snijden en pijn veroorzaken en ze laten bloeden.

Hoewel dit alleen mogelijk is (vooral met zachte behandeling en een handdoek), is het misschien het beste om de eerste paar keer hulp te hebben, totdat je zeker bent van wat je doet. Als u niemand heeft om te helpen, overweeg dan of een mobiele trimmer het zou kunnen doen, of een verpleegkundige / techneut in uw dierenkliniek kan u misschien helpen.

Je hebt ook een goed paar kattennagelknippers, een stapel traktaties als beloning en een vaste hand nodig. Styptisch poeder is ook handig voor het geval de nagel van uw kat begint te bloeden. Blijf kalm, anders pikt je kat je zenuwen op.

Knip één nagel tegelijk en knip alleen het witte deel van de nagel. Je moet de nagel terugknippen tot ongeveer 2 mm voor de snelle (het roze deel van de nagel). Snijd NOOIT in de quick, want dit zal uw kat pijn en bloedingen veroorzaken. Als u per ongeluk in de quick snijdt, gebruik dan een styptisch potlood om het bloeden te stoppen.

Als je meer hulp nodig hebt bij het leren trimmen van de nagels van je kat, ga dan naar onze handige gids hier.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Wat gebeurt er als u de nagels van uw kat niet trimt?

Het is niet ongewoon voor dierenartsen om te gaan met huisdieren met ingegroeide nagels, vooral oudere katten.

Kattennagels die lang blijven groeien, kunnen op het tapijt of meubilair vangen en breken. Als ze blijven groeien, krullen ze terug naar de voet. Uiteindelijk doorboort het scherpe uiteinde van de nagel het kussen, waardoor pijn en infectie ontstaan. Kattenbakvulling en ander vuil kunnen vast komen te zitten onder de gekrulde teen, waardoor verdere pijn ontstaat.

Het is niet ongewoon voor dierenartsen om te gaan met huisdieren met ingegroeide nagels, vooral oudere katten. Als je vermoedt dat je kat een ingegroeide klauw heeft, is het het beste om het eerder vroeg dan laat te laten sorteren, omdat het veel gemakkelijker zal zijn om mee om te gaan.

De overwoekerde nagels moeten worden teruggeknipt en alle resterende stukjes nagel moeten uit de pad worden geplukt. Eventuele wonden moeten worden schoongemaakt en uw kat heeft mogelijk een antibioticakuur nodig.

Lees ook: Katten declameren: wat je moet weten

Conclusie

hoe de nagels van uw kat te knippen

Niet alle katten hoeven hun nagels te knippen, maar het is belangrijk om ze regelmatig te inspecteren om te zien of ze een trimbeurt nodig hebben.

Niet alle katten hoeven hun nagels te knippen, maar het is belangrijk om ze regelmatig te inspecteren om te zien of ze een trimbeurt nodig hebben. Voor jonge, gezonde, actieve buitenkatten is één keer per maand waarschijnlijk voldoende. Voor oudere of geriatrische katten moet u de poten van uw kat om de twee weken controleren. U zult snel de perfecte frequentie van nagelknippen voor uw individuele kat uitwerken.

Lees ook: Waarom kauwen katten op hun nagels

Veelgestelde vragen

Knippen krabpalen nagels?

Uw kat gebruikt zijn krabpaal om zijn nagels in goede conditie te houden. Hoewel ze de nagels niet als zodanig ‘knippen’, helpt de krabpaal de oude buitenste laag van de nagels af te breken, waardoor de scherpe laag eronder blijft.

Waarom hebben katten een hekel aan het laten knippen van hun nagels?

Katten houden er niet van om in bedwang gehouden te worden, dus het laten knippen van hun nagels kan stressvol voor hen zijn. Sommige katten zijn ook artritis, wat betekent dat op drie poten staan en hun voeten laten manipuleren pijnlijk voor hen is. Dit kan ertoe leiden dat veel katten een hekel hebben aan het laten knippen van hun nagels. Door je kat te belonen met traktaties en hem nooit te duwen als hij bang is, zal hij leren een klauwtrim te accepteren zonder in paniek te raken.

Krabben katten minder als hun nagels worden geknipt?

Het knippen van de nagels van je kat zal waarschijnlijk niet veranderen hoeveel krabben ze doen. Het zal hun nagels echter helpen om niet meer in het tapijt te vangen. Als uw kat meubels krabt, probeer dan onze tips om te voorkomen dat uw kat aan uw meubels krabt.

Kan ik menselijke nagelknippers op mijn kat gebruiken?

Het is geen goed idee om menselijke nagelknippers op huisdieren te gebruiken, omdat ze niet op de juiste manier trimmen. U kunt elke kattennageltrimmer gebruiken – het schaartype of het guillotine-type. Vergeet niet om ze scherp te houden om ervoor te zorgen dat ze de nagel knippen in plaats van verpletteren, wat pijnlijk zal zijn voor je kat.