Hoe poep uit kattenbont te krijgen

Katten zijn meestal uitstekend in het verzorgen van zichzelf. Ze besteden een groot deel van hun dag aan het schoonmaken van zichzelf en genieten ervan. Soms hebben katten echter een beetje hulp van hun mensen nodig. Dit geldt vooral als een kat poep op zijn vacht krijgt rond zijn achterkant, omdat dit een bijzonder moeilijk bereikbare plek voor hem is. U kunt uw kat ook betrappen op scooting, wat kan wijzen op een probleem met hun anaalklieren.

Snel overzicht

01

Katten zijn erg goed in het schoonmaken van zichzelf, maar soms krijgen ze poep op hun vacht en hebben ze moeite om het zonder hulp te verwijderen.

02

Het is onze taak om hen te helpen de kattenpoep uit hun vacht te verwijderen wanneer dit gebeurt. Er zijn veel manieren om dit aan te pakken.

03

Als u het advies in dit artikel opvolgt, kunt u de vacht van uw kat veilig en effectief reinigen zonder u of hen onnodige stress te bezorgen.

Sommige katten hebben moeite om zichzelf goed schoon te maken. Oudere katten met artritis zijn bijvoorbeeld niet zo soepel en flexibel als ze ooit waren. Katten die herstellen van een operatie kunnen zich mogelijk niet verplaatsen om bepaalde plaatsen te bereiken. Katten die een verwonding hebben opgelopen, kunnen een verminderd bewegingsbereik hebben. Katten met overgewicht kunnen het ook moeilijk hebben. Dit is waar mensen binnenkomen!

1. Voorbereiding is de sleutel

Bij het opruimen van kattenuitwerpselen is het het beste om handschoenen en zelfs oogbescherming te dragen als het een grote puinhoop is.

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat er een poepreinigingstaak voor je is om te ondernemen, zijn er een paar dingen die je moet doen om jezelf te beschermen. Dit zijn immers kattenuitwerpselen, die bacteriën en parasieten kunnen herbergen.

Ten eerste is het belangrijk om je armen en handen te bedekken. U kunt lange rubberen handschoenen of korte handschoenen en een top met lange mouwen gebruiken. Dit is deels om je handen schoon te houden en deels omdat je kat het misschien niet leuk vindt om gewassen te worden en je misschien probeert te krabben.

Kattenkrabben zijn pijnlijk en kunnen geïnfecteerd raken, dus het is het beste om ze te vermijden. Misschien wil je een schort over je kleding laten vallen om te voorkomen dat er spatten en poepdeeltjes op komen.

Als je wat hebt, draag dan een bril of veiligheidsspecificaties over je ogen. Je ogen hebben bescherming nodig tegen spatten met poep besmet water. Als je een infectie in je oog krijgt van het vervuilde water, zal het niet prettig zijn.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

2. Poepreinigingstools

Voordat u aan de slag gaat, organiseert u alles wat u nodig hebt, zodat het binnen handbereik is.

Verzamel al het gereedschap dat je nodig hebt voordat je begint met het schoonmaken van je kat. Proberen iets te pakken dat je bent vergeten met een natte, drassige, gestreste kat die, is niet gemakkelijk. Voorbereiding is de sleutel. Hieronder vindt u een lijst met alle nuttige dingen die u nodig heeft:

 • Schort
 • Veiligheidsbril
 • Rubberen handschoenen
 • Kattenshampoo
 • Waterloze kattenshampoo
 • Doekjes voor huisdieren
 • Handdoeken
 • Borstel
 • Kam
 • Schaar of tondeuse voor huisdieren
 • Huisdier droger
 • Desinfecterende spray of doekjes

Lees ook: Hoe maak je de kont van een kat schoon in 6 eenvoudige stappen

3. Technieken voor het verwijderen van de poep

De techniek die u gebruikt, hangt af van waar de poep is, of deze gedroogd of nat is en hoeveel van het lichaam van de kat wordt aangetast.

Er zijn een paar verschillende manieren om de poep uit de vacht te krijgen. Hieronder staan enkele suggesties.

Kattenbad

Sommige banen zijn gewoon te rommelig en vereisen een volledig bad. Afhankelijk van de locatie van de poep, kun je wegkomen met het gewoon in het water dompelen van de achterkant van je kat, maar als het zich overal heeft verspreid, hebben ze een volledig lichaamsbad nodig.

Stop je kat in het bad, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met warm water en begin dan shampoo in zijn vacht te masseren en concentreer je op de gebieden waar de ontlasting vastzit. Spoel de shampoo grondig af. Je kunt een kopje gebruiken om water over je kat te gieten, of de douchekop als je in een badkamer bent.

Zorg ervoor dat het zeepsop niet in de ogen van je kat gaat. Vergeet niet om vers water te gebruiken om je kat te spoelen en geen water dat erin poept is gespoeld, want je zult gewoon meer poep toevoegen aan schone vacht! Spoel je kat volledig af en haal ze vervolgens uit het water en droog ze af. Zorg ervoor dat je droogt rond de kont van je kat, onder hun poten en ook tussen hun tenen!

Lees ook: Hoe een kat te baden (een stapsgewijze handleiding)

Waterloze Shampoo

Klinkt gek toch, maar dit is een briljante uitvinding waarmee je kleine delen van de bevuilde vacht van je kat kunt schoonmaken zonder hun vacht nat te maken. Waterloze shampoo wordt meestal geleverd in een spuitfles, zodat u zich gewoon kunt concentreren op het gebied waar de ontlasting op zit. Dit is een fantastische optie voor katten die er een hekel aan hebben om nat of weigeren te baden.

Het is ook briljant voor poep die hard is gegaan en gedroogd op de vacht van je kat. Spray op het getroffen gebied en werk vervolgens voorzichtig af met een washandje. Zorg ervoor dat je deze doek niet voor iets anders gebruikt en maak hem daarna goed schoon. Als alternatief kunt u een papieren handdoek gebruiken en deze weggooien.

Lees ook: 8 Beste Kattenshampoos & Conditioners

Huisdier doekjes

Huisdierdoekjes zijn eigenlijk als babydoekjes voor katten. Ze zijn superhandig om in huis te hebben om je kat veilig schoon te maken. Ze kunnen worden gebruikt op natte poep, maar zijn minder handig als de poep is opgedroogd. Ze zijn het meest handig voor uitwerpselen die niet volledig in de vacht worden gewreven, bijvoorbeeld een beetje poep die vastzit aan het gebied rond de bodem van je kat.

Lees ook: De 7 beste kattendoekjes voor huidschilfers en vuil

Tondeuse/Schaar

Als er echt taaie harde klonten poep zijn die niet zullen wijken met een van de bovenstaande methoden, moet je misschien je toevlucht nemen tot het verwijderen van het haar met een snelle knip van een schaar of het gebruik van tondeuses. Wees uiterst voorzichtig wanneer u dit doet, zodat u de gevoelige huid van uw kat niet snijdt. Als u twijfelt over uw vermogen om dit veilig te doen, plan dan in plaats daarvan een afspraak met een huisdiertrimmer of uw dierenarts.

Lees ook: 8 Beste Kattennagelknippers

4. Nazorg voor uw kat

Om te voorkomen dat de huid van uw kat verbrandt, gebruikt u een huisdierendroger of menselijke droger op de laagste stand.

Droog je kat

Zodra u alle uitwerpselen uit de vacht van uw kat hebt verwijderd, is het, afhankelijk van de methode die u hebt gebruikt, belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat volledig droog is. Ze worden erg koud en ongemakkelijk als je ze nat laat. Wees voorzichtig met de anus van uw kat, omdat ze op dit gebied gevoelig kunnen zijn, maar deze moet wel worden gedroogd.

Borstel de vacht

Wanneer uw kat droog en schoon is, is het een goed idee om de vacht door te borstelen om ervoor te zorgen dat eventuele klitten worden verwijderd en om te voorkomen dat deze mat wordt. Dit is vooral belangrijk als uw kat een lange vacht heeft, maar katten met kort haar hebben ook aandacht nodig.

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

Maak het gebied schoon

Zodra uw kat knuffelig en warm en schoon is, kunt u zich concentreren op het schoonmaken van het gebied dat u hebt gebruikt. Zorg ervoor dat u alles wat in contact kwam met uw kat en het met uitwerpselen verontreinigde water goed desinfecteert. Maak ook de kattenbak van uw kat schoon, omdat de geur van de poep uw kat van streek kan maken, vooral als de kattenbak dicht bij het voedsel van uw kat wordt geplaatst.

Toptips om het u en uw kat gemakkelijker te maken

Alle katten moeten worden getraind om de nodige verzorging en opruiming te accepteren.

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat gewend is om opgeruimd te worden, vooral als je een langharige kat hebt. Zelfs als ze zelf een supertrimmer zijn, zijn wij eigenaren van gezelschapsdieren op een gegeven moment meestal verplicht om in te grijpen. Als u doekjes of een spray gebruikt, laat uw kat dan wennen aan het zien van het pakketje doekjes of de spuitfles zonder ze in het begin echt iets aan te doen.

Doe dan geleidelijk kleine stukjes op hun vacht als ze gelukkig en ontspannen zijn om ze niet te stressen. Bied uw kat traktaties en geruststellende woorden van geruststelling terwijl u dit doet, zodat ze leren dat er niets ergs met hen zal gebeuren en dat ze veilig zijn. Om je kat te laten wennen aan de badtijd doe je regelmatig kleine baden met hem en maak het leuk.

Neem speelgoed mee en bied ze traktaties aan. Laat ze eerst hun poten in het water plaatsen en speel rond en doe zelf mee met hun spelletjes. Als katten leren om het bad te associëren met gelukkige, ontspannen, één-op-één aandachtstijd met hun favoriete mens, hebben ze veel meer kans om in bad te komen wanneer ze moeten worden gewassen.

Een andere toptip is om hun poten te controleren nadat ze in de kattenbak zijn geweest, omdat ze soms per ongeluk in uitwerpselen stappen en je het meteen kunt schoonmaken voordat het droogt. Een huisdierdoekje is geweldig voor kleine klusjes zoals deze.

Lees ook: Waarom graven katten in hun kattenbak?

Laatste gedachten

Huisdierdoekjes zijn uitstekend bij de hand te houden voor kleine opruimklussen.

Poep uit de vacht van je kat schoonmaken is misschien niet de meest opwindende taak, maar soms moet het worden gedaan. Er zijn een paar effectieve methoden die u kunt gebruiken, afhankelijk van hoeveel poep er is en of het nat is of niet. Soms is er alleen een spray en een doekje nodig; andere keren staat een volledig bad op de kaarten.

Lees ook: Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je poep uit de vacht?

Er zijn een paar manieren om poep van kattenbont te verwijderen, en het hangt af van of de ontlasting gedroogd of nat is en de locatie van de poep. De gebruikelijke manieren zijn

 • Baden youw kat
 • Doekjes voor huisdieren
 • Waterloze shampoo
 • Hoe krijg je gedroogde poep van een kat?

  Er zijn een paar opties om gedroogde, knapperige poep uit bont te krijgen. Je kunt de vacht nat maken en uitkammen, je kunt je kat wassen en je kunt doekjes voor huisdieren gebruiken. Als de poep de vacht erg gematteerd en verward heeft gemaakt, is soms de enige optie om de ontlasting met een schaar uit te knippen.

  Krijgen langharige katten poep vast aan de vacht?

  Ja, absoluut wel. Lange en kortharige katten krijgen allebei poep vast aan de vacht, helaas. Het kan een grotere uitdaging zijn om langharige katten te verwijderen, omdat er meer kans is dat de vacht mat wordt en in een knoop komt. Het is belangrijk om de vacht van uw kat regelmatig te borstelen en de vacht te inspecteren op stukjes uitwerpselen die mogelijk vastzitten en deze snel te verwijderen.

  Maken katten zelf poep schoon?

  Katten maken zichzelf wel schoon, ze zijn meestal erg goed in zelfverzorging. Ze zullen poep van hun vacht verwijderen. Zolang het niet gedroogd en gematteerd is, of op een plek waar ze niet kunnen komen, zullen ze zichzelf uitzoeken en je een baan besparen!