Alles over Ginger Cats

Hoewel het technisch gezien geen ras is, staan gemberkatten bekend om hun verschillende kleuren die in verschillende tinten oranje, rood en goud verkrijgbaar zijn. Met hun tijgerachtige uiterlijk en hun vriendelijke persoonlijkheden zijn gemberkatten enkele van de meest populaire katten die er zijn.

In feite hebben gemberkatten hun eigen vakantie – Ginger Cat Appreciation Day valt elk jaar op de eerste september.

Niet alleen zijn gemberkatten populair bij dierenliefhebbers, maar enkele van de beroemdste katten ter wereld zijn gembers. Denk aan Orangey, de kat uit Breakfast at Tiffany’s, Puss in Boots van Shrek, of de typische tijgerkat Garfield.

Wat maakt Ginger Cats zo speciaal?

gember katten

Omdat gemberkatten geen apart ras zijn, is het moeilijk om generalisaties te maken over hun persoonlijkheden en temperamenten. Dat gezegd hebbende, alle gemberkatten delen één belangrijk kenmerk, afgezien van hun oranje kleuring, natuurlijk: het zijn tabbies.

De term “tabby” verwijst naar een specifiek vachtpatroon dat een combinatie van strepen, wervelingen en kleurvlekken omvat. Dit patroon komt veel voor bij zowel wilde als gedomesticeerde katachtigen.

Lees ook: Alles over Tabby Cats

In feite dragen alle huiskatten het tabby-gen, hoewel ze niet altijd een duidelijk tabby-patroon vertonen.

Elke gemberkat is uniek, maar omdat ze allemaal het tabby-gen dragen, hebben ze bepaalde kenmerken gemeen. Alle tabbies hebben bijvoorbeeld een opvallende M-vormige markering op hun voorhoofd. De rest van hun patronen wordt bepaald door genetica.

Gember Kat Uiterlijk

gember kat persoonlijkheid

Het grootste voorbeeld van een wilde gemberkat is de vorstelijke tijger zelf. Tijgers zijn een goed voorbeeld van het tabby-patroon op het werk, hoewel er een aantal verschillende variaties zijn.

Het tabby-patroon komt veel voor bij grote katten, vooral bij de dichtstbijzijnde genetische voorouders van de huiskat – Afrikaanse, Europese en Aziatische wilde katten. Als zodanig zijn tabby-patronen te zien in een breed scala aan binnenlandse kattenrassen, waaronder de Amerikaanse korthaar, Perzische, Abessijnse, Maine Coon en Amerikaanse Bobtail, onder anderen.

Er zijn vijf verschillende versies van het tabbypatroon dat je bij gemberkatten kunt zien:

 • Klassiek Tabby
 • Makreel Tabby
 • Gespot Tabby
 • Aangevinkte Tabby
 • Gepatchte Tabby

Bedekt met een wervelend patroon van verschillende tinten oranje, is de klassieke tabby een van de meest herkenbare gemberkatten. Deze katten hebben een bulls-eye-achtig patroon aan de zijkanten van hun lichaam, vergelijkbaar met een marmeren cake. De Amerikaanse korthaar vertoont dit patroon vaak.

De makreel tabby staat ook bekend als de tijgerkat vanwege de reeks smalle strepen die langs de zijkanten lopen. Deze strepen vertakken zich van een kleurverbod dat langs de wervelkolom van de kat loopt, waardoor het lijkt op een visskelet – dit is waar de naam “makreel” tabby vandaan komt.

Terwijl de meeste tabby-kleuren strepen bevatten, is de gevlekte tabby bedekt met vlekken van verschillende grootte en vorm. Je kunt dit patroon gemakkelijk zien bij de Amerikaanse Bobtail- en Ocicat-rassen.

Aangevinkte oranje tabbies zijn op een andere manier uniek. Ze vertonen meestal geen zichtbare strepen of vlekken op hun lichaam, behalve soms vaag op de staart en benen. In plaats daarvan bestaan hun jassen uit agouti-haren die pigmentbanden vertonen. De Somalische en Abessijnse kattenrassen zijn uitstekende voorbeelden van de getikte tabby-kleuring.

Ten slotte is de gepatchte tabby ook bekend als de bi-color tabby omdat deze gemberkatten gebieden van tabby-patroon vertonen, evenals gebieden met effen kleur of een ander patroon.

De intrigerende genetica van gemberkatten

gember kat temperament

Vrouwelijke katten hebben twee X-chromosomen, terwijl mannelijke katten een X- en een Y-chromosoom hebben. Het gen voor gemberkleuring wordt gedragen op het X-chromosoom.

Als het gaat om vachtkleur, erven katten een combinatie van genen van hun ouders. Interessant is dat de grote verscheidenheid aan kleuren die je bij katten ziet, afkomstig is van slechts twee primaire kleuren: zwart en rood (of oranje).

Kittens erven twee kopieën van elk gen van hun ouders die dominant of recessief kunnen zijn. Het gembergen “O” is dominant, wat betekent dat een kitten slechts één kopie van het gembergen hoeft te erven om tot op zekere hoogte gemberkleuring weer te geven.

Of een kitten volledige of gedeeltelijke gemberkleuring vertoont, hangt af van het aantal kopieën van het “O” -gen dat het kitten erft. Mannelijke kittens hoeven alleen het dominante “O” -gembergen van hun moeder te erven om volledig oranje te zijn, terwijl vrouwelijke kittens het van zowel moeder als vader moeten erven.

Mannelijke kittens die de re ervencessief “o” -gen van hun moeder zal calico of schildpad worden geboren en vrouwtjes die “Oo” erven, kunnen gember of calico zijn.

Omdat vrouwtjes twee X-chromosomen erven, is er een groter aantal mogelijke genetische combinaties. Als gevolg hiervan, alleen ongeveer 20% van de gemberkatten zijn vrouwtjes. Ter vergelijking, over 80% van de gemberkatten zijn reuen.

Persoonlijkheid en temperament

Veel verschillende kattenrassen vertonen een zekere mate van gemberkleuring, dus het is moeilijk om sweeping statements te maken over de persoonlijkheid en het temperament van een gemberkat.

Toch hebben gemberkatten de reputatie vriendelijk en gemakkelijk in de omgang te zijn. In feite onthulde een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië, Berkeley dat kattenliefhebbers eerder positieve persoonlijkheidskenmerken toekenden aan oranje katten dan witte of schildpadkatten. Gemberkatten werden algemeen beschouwd als vriendelijk, terwijl schildpad en witte katten werden beschreven als meer afstandelijk.

Misschien vind je dit ook interessant: Alles over schildpadkatten

Hoe u uw gemberkitten opvoedt, speelt een rol bij het ontwikkelen van zijn persoonlijkheid, maar de rasmake-up van het kitten is ook een belangrijke bepalende factor.

Hier is een korte lijst met onderscheidende kattenrassen die vaak gemberkleuring vertonen:

Als je nieuwsgierig bent naar meer informatie over de rassenmake-up van je gemberkat, is de Basepaws Cat DNA Kit misschien precies wat je nodig hebt.

Met niets meer dan een speekselmonster vergelijkt deze service het DNA van uw kat met de grootste katten-DNA-database ter wereld. U krijgt inzicht in de samenstelling van uw kat, zijn wilde afkomst en belangrijke gezondheidsmarkers om u te helpen uw kat gezond te houden.

Klik hier voor meer informatie bij Basepaws For Cat DNA Kit

7 Beroemde Gember katten

 1. Orlando Orlando, ook bekend als de Marmeladekat, is de schattige oranje ster van een reeks geïllustreerde kinderboeken van Kathleen Hale, voor het eerst gedrukt in 1938. Geïnspireerd door Hale’s eigen gemberkat, Orland, volgt deze 19-boekenserie de escapades van Orlando en zijn katachtige familie. Het eerste boek in de serie, Orlando (The Marmalade Cat): A Camping Holiday was meteen een succes en de serie eindigde in 1972 met Orlando en de Water Cats.
 2. Oranjeachtig – Een marmelade tabby kat genaamd Orangey (ook Orangey Minerva) was de gember kat die speelde in Breakfast at Tiffany’s met Audrey Hepburn in 1961. Orangey debuteerde voor het eerst in de film Rhubarb uit 1952 en werd de enige kat die twee PATSY-prijzen won (Picture Animal Top Star of the Year) in 1952 en in 1962. Ondanks zijn roem werd Orangey vaak omschreven als gemeen.
 3. Orion – Deze tweekleurige gember en witte katachtige droeg een cluster van sterrenstelsels om zijn nek in de film Men in Black uit 1997, met Will Smith en Tommy Lee Jones in de hoofdrollen. Orion behoorde toe aan Gentle Rosenburg, een lid van de Arquiliaanse koninklijke familie die zich op aarde schuilhield.
 4. Jones – Bijnaam Jonesy, Jones was een gemberkat aan boord van de USCSS Nostromo door Ellen Ripley in de film Alien uit 1979. Jones en Ripley waren de enige twee overlevenden van de schepen die met een Xenomorph werden aangereden, wat uiteindelijk leidde tot de vernietiging van de Nostromo.
 5. Garfield – Bekend om zijn luiheid en zijn liefde voor lasagne, garfield is een Amerikaanse stripfiguur gecreëerd door Jim Davis. Garfield, een gemberkat met tijgerstrepen, behoort toe aan eigenaar Jon Arbuckle en bracht zijn dagen door met het terroriseren van zijn hond odie.
 6. Puss in Laarzen – Na zijn eerste verschijning in Shrek 2 in 2004 werd Puss in Boots een hoofdpersonage in de Shrek-franchise. Deze brutale gemberkat draagt laarzen, een cape en een slappe hoed terwijl hij zijn zwaard in een riem om zijn middel draagt.
 7. Milo – The Adventures of Milo and Otis is een Japanse avonturenkomedie uit 1986 over twee dierenvrienden – een gember tabby kat genaamd Milo en zijn beste vriend, een mopshond genaamd Otis. In 1989 verwijderde Columbia Pictures 15 minuten uit de film en bracht het uit in een Engelstalige versie.

12 leuke feiten over gemberkatten

Gemberkatten worden vaak tijgerkatten genoemd vanwege hun oranje kleur en gestreepte patroon. Ze worden ook wel Marmelade-katten genoemd.

 1. De gemberkat is geen apart ras, maar een kleuring. Alle gemberkatten vertonen een soort patroon in hun oranje vacht – ze zijn nooit effen oranje.
 2. Gemberkatten krijgen hun oranje kleur van een specifiek pigment genaamd feomelanine. Dit is hetzelfde pigment dat verantwoordelijk is voor rood haar bij mensen.
 3. Alle gemberkatten zijn tabbies. Het tabbypatroon is een van de meest voorkomende die zowel wilde als gedomesticeerde katachtigen vertonen en is gemakkelijk te onderscheiden door een M-gevormde markering op het voorhoofd.
 4. Gemberkatten kunnen lang haar of kort haar hebben, afhankelijk van hun ras.
 5. Bepaalde rassen vertonen vaker gemberbont dan andere. Enkele van de meest voorkomende gemberkatrassen zijn de Abessijnse, Bengaalse, Egyptische Mau, Munchkin en Perzische.
 6. De levensduur van een oranje kitten is niet specifiek voor hun kleuring. Ze hebben dezelfde gemiddelde levensduur als het specifieke ras van katachtigen waartoe ze behoren.
 7. Oranje katten hebben de reputatie vriendelijk en aanhankelijk te zijn, meer dan andere patronen zoals de schildpadkat. Individueel temperament wordt echter grotendeels bepaald door het ras van de kat.
 8. Ongeveer 80% van de gemberkatten zijn reuen. Vrouwelijke gemberkatten komen minder vaak voor omdat ze twee kopieën van het gembergen van hun ouders moeten erven om de oranje kleuring te vertonen.
 9. Meest gemberkatten zijn effen oranje met tabby-markeringen, hoewel je ook tweekleurige gemberkatten kunt tegenkomen die meestal oranje en wit zijn.
 10. Veel gemberkatten ontwikkelen zwarte sproeten op hun gezicht. Ze verschijnen meestal op de lippen, neus en tandvlees.
 11. Ginger tabbies zijn populair in film en tv. Enkele van de beroemdste gemberkatten zijn de stripkat Garfield, Milo van Milo en Otis en Orangey van Breakfast at Tiffany’s.

Heb je een gemberpoes? Vertel ons alles over hem/haar in een reactie hieronder!

Relevante artikelen:

Veelgestelde vragen

Zijn alle gemberkatten mannelijk?

Nee, de gemberkleuring is te zien bij zowel mannelijke als vrouwelijke katten. Dat gezegd hebbende, mannelijke katten hoeven slechts één kopie van het gembergen te erven, terwijl vrouwtjes er twee nodig hebben. De gember tabby kleuring komt drie keer vaker voor bij mannelijke dan bij vrouwelijke kittens.

Zijn gemberkatten vriendelijk?

Hoewel het moeilijk is om generalisaties te maken over gemberkatten omdat ze geen specifiek ras zijn, suggereert sommige onderzoeken dat gemberkatten als vriendelijker worden gezien dan andere kleuren zoals de schildpad. Dat gezegd hebbende, elke kat heeft zijn eigen unieke temperament.

Zijn gemberkatten goede huisdieren?

Gemberkatten zijn ongelooflijk populair en veel katteneigenaren beschrijven hun gemberkatten als vriendelijk en aanhankelijk. Individuele persoonlijkheid en temperament kunnen echter variëren, dus de rasmake-up van uw kat kan zijn of haar persoonlijkheid beïnvloeden.

Hoe lang leven gemberkatten?

De gemiddelde levensduur voor een binnenkatten varieert van 10-16 jaar. De gemiddelde levensduur voor een buiten ginger kat varieert van 7-11 jaar

Hoe zeldzaam zijn vrouwelijke gemberkatten?

Slechts ongeveer 20% van de gemberkatten is vrouwelijk

Waarom zijn gemberkatten de beste?

Dat komt omdat ze 100% puur geweldig zijn

Welke kleur ogen hebben gemberkatten?

Gemberkat bezit een breed scala aan prachtige oogkleuren zoals blauw, groen, geel en bruin.

Waarom zijn gemberkatten meestal mannelijk?

Omdat vrouwtjes twee X-chromosomen erven, is er een groter aantal mogelijke genetische combinaties. Als gevolg hiervan is slechts ongeveer 20% van de gemberkatten vrouwelijk. Ter vergelijking: ongeveer 80% van de gemberkatten is mannelijk.