Mijn kat is niet klaar met poepen in kattenbak: is dit normaal?

Katten zijn zeer schone wezens. Ik weet zeker dat velen van jullie je kat vaak hebben gezien terwijl hij zijn toilet in de kattenbak zorgvuldig graaft en bedekt. Dit is echter niet voor alle katten het geval.

Sommige katten plassen of poepen buiten hun kattenbak of verlaten zelfs de kattenbak terwijl ze nog aan het poepen zijn! Wat is de reden hiervoor?

Vooral gezien het feit dat katten getraind zijn om de kattenbak te gebruiken en zulke schone huisdieren zijn, is het een verwarrende vraag. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten.

De normale kattenbakroutine

kattenpoep

Katten graven graag in een substraat en bedekken dit dan weer. In het wild bedekken katachtigen hun uitwerpselen om te voorkomen dat ze de aandacht van roofdieren trekken.

Voordat we toiletproblemen aanpakken, wat is het normale toiletgedrag van een kat ter vergelijking?

Katten leren meestal hoe ze de kattenbak (of buitencomposthopen, bloembedden, enz.) van hun moeders als jonge kittens moeten gebruiken. Dit is hoe de meeste nieuw gehuisveste kittens al weten hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Dit is vaak tot grote verbazing en opluchting van hun nieuwe eigenaren.

Of het nu voor plas of poep is, katten graven graag in een substraat (of aarde buiten), gebruiken het toilet en bedekken dit vervolgens opnieuw. Dit dient vele functies in het wild.

Dit omvat het bedekken van onaangename geuren, het verbergen van hun geur voor roofdieren en het onopgemerkt laten blijven door andere katten. Hoewel katten die binnenshuis toiletteren niet worden bedreigd door roofdieren of andere katten, doen ze nog steeds hetzelfde gedrag als hun voorouders.

Tekenen van een toiletprobleem

  kat die willekeurig op de grond poept

Een kat kan buiten zijn kattenbak plassen of poepen als teken van nood.

Nu we het hebben gehad over normaal toiletgedrag voor katten, wat zou je kunnen opmerken als er een probleem is op deze afdeling?

Het grootste en meest voor de hand liggende teken is dat katten buiten hun kattenbak kunnen plassen of poepen. Dit kan zich rond hun kattenbak bevinden, of het kan in een heel ander gebied zijn. Het kan gewoon plas zijn of gewoon poepen of beide. Katten kunnen bijvoorbeeld hun kattenbak gebruiken om te plassen en vervolgens buiten de doos op de vloer van de woonkamer poepen.

In dit artikel maken we ons vooral zorgen over waarom sommige katten niet klaar zijn met poepen in de kattenbak. Katten kunnen soms wat van hun poep in de kattenbak doen en wat buiten de kattenbak.

In sommige gevallen kunnen ze zelfs worden gezien bij het verlaten (of zelfs weglopen) van hun kattenbak terwijl ze nog steeds aan het poepen zijn. Dit is geen normaal toiletgedrag en er kunnen veel redenen zijn om uit te leggen waarom dit gebeurt.

Lees ook: Denkt je kat buiten de kattenbak? Kattenbak Acceptatie

Waarom poepen katten niet af in hun kattenbak?

kattenbak

Een van de meest voorkomende redenen is dat er een probleem is met de kattenbaksituatie.

Katten poepen niet in hun kattenbak om veel verschillende redenen, en deze kunnen ongemak tijdens het poepen / poepen of een probleem met de kattenbak van de kat omvatten. We zullen nu alle mogelijke redenen hiervoor doornemen. Deze redenen kunnen van toepassing zijn op katten die soms hun kattenbak gebruiken of katten die hun doos helemaal niet gebruiken.

1. Problemen met kattenbakken

waar een kattenbak te plaatsen

Een goede plek voor een kattenbak is in rustige, gemakkelijk bereikbare hoekjes die privacy bieden voor uw kat.

Een van de meest voorkomende redenen die ik in de praktijk tegenkom, is dat er een probleem is met de kattenbaksituatie. Dit omvat een reeks potentiële kattenbakproblemen, waaronder;

  • Plaats Katten houden niet van kattenbakken die zich in een druk, lawaaierig deel van het huis bevinden. Ze geven de voorkeur aan privé, afgelegen gebieden die ze in alle rust kunnen gebruiken. Als je een huis met meerdere verdiepingen hebt, is het belangrijk om op elke verdieping kattenbakken te voorzien.
  • Grootte – De grootte van de kattenbak is een groot probleem. Veel kattenbakken die worden gekocht in lokale dierenwinkels en supermarkten zijn gewoon te klein voor de kat van gemiddelde grootte. Kattenbakken moeten 1,5 keer zo lang zijn als uw kat. Uw kat moet comfortabel rond de doos kunnen draaien. Alles wat kleiner is dan dit kan je kat echt afschrikken van het gebruik van de kattenbak, omdat het gewoon ongemakkelijk voor hem is.
  • Substraat/strooiselmateriaal – Katten hebben zeer gevoelige poten. Ze kunnen heel specifiek zijn over het type strooiselmateriaal of substraat waar ze graag op lopen in de kattenbak. De meeste katten geven de voorkeur aan een zacht, fijn strooiselsubstraat. Vermijd het gebruik van een omvangrijk, hard substraat dat pijnlijk kan zijn om op te lopen.
  • Aantal kattenbakken – Katten moeten voldoende kattenbakken hebben voor het aantal katten in huis. De vuistregel is één kattenbak per kat plus één extra. Alles wat minder is, kan betekenen dat uw kat ook buiten de doos kan toiletteren.
  • Hygiëne Katten zijn superschoon, dus als de kattenbak niet dagelijks wordt geschept en veel vuil materiaal bevat, is het waarschijnlijk dat uw kat deze niet zal gebruiken. Klonterend strooisel is ideaal om uit te scheppen en kattenbakken moeten eenmaal per week volledig worden schoongemaakt. Vermijd het gebruik van sterke reinigingsmiddelen, omdat dit aanstootgevend zal zijn voor uw kat. Vermijd het gebruik van geparfumeerd strooiselsubstraat. Ik weet dat dit ons misschien schoner en aangenamer lijkt, maar over het algemeen geven katten de voorkeur aan ongeparfumeerd.

Lees ook: 5 Beste hoogzijdige kattenbakken voor rommelige katten

2. Stress

katten kattenbak

Wanneer katten de behoefte voelen om territoriaal te zijn, kunnen ze soms hun poep onbedekt laten.

Elke mate van stress of angst kan het gedrag van uw kat veranderen. Dit kan het veranderen van hun kattenbakgedrag omvatten. Stress kan dingen omvatten als een nieuwe baby in huis, een nieuw huis, bouwwerkzaamheden aan het huis, een verandering van eigenaar routine of een conflict met andere katten.

Conflicten met andere katten kunnen betrekking hebben op katten die hetzelfde huishouden of buitenkatten delen. Katten kunnen elkaars paden naar de kattenbak blokkeren of elkaar zelfs in een hinderlaag lokken in de doos (dit komt vooral vaak voor bij een kattenbak met capuchon of bedekte kattenbak).

Als katten de behoefte voelen om territoriaal te zijn (heel gebruikelijk bij conflicten tussen katten), kunnen ze soms hun poep onbedekt laten, wat wordt genoemd middening. Ze doen dit misschien om hun territorium te markeren.

3. Medische redenen

overdekte kattenbak

Elk medisch probleem dat het urine- of maagdarmkanaal beïnvloedt, kan van invloed zijn op hoe katten hun kattenbak gebruiken.

Dit kan ontsteking, pijn en infectie omvatten, bijvoorbeeld inflammatoire darmaandoeningen. Bijvoorbeeld; een kat die van streek is in de buik en diarree zal zeer vaak en dringend naar het toilet moeten.

Het is zeer waarschijnlijk dat ze buiten hun kattenbak zullen toiletteren (of een mengsel van de doos en buiten de doos gebruiken) omdat ze niet op tijd bij de kattenbak kunnen komen. Het kan ook zijn dat ze de kattenbak al bevuild hebben en niet meer willen gebruiken. Katten die pijn ervaren tijdens het poepen, kunnen geneigd zijn om te bewegen tijdens het poepen of poepen op veel verschillende plaatsen.

Andere gezondheidsproblemen zoals artritis en obesitas, samen met elke aandoening die lethargie of pijn veroorzaakt, kunnen het toiletgedrag beïnvloeden. Als uw kat zijn kattenbak niet gebruikt of zijn poep niet in de doos afmaakt, let dan goed op eventuele andere ziektesymptomen die hij mogelijk vertoont.

Lees ook: Waarom begraven katten speelgoed in de kattenbak?

Tips om te helpen

poepen van katten

Het uitsluiten van medische problemen is erg belangrijk om het gedrag van uw kat te begrijpen.

Als uw kat plotseling buiten zijn kattenbak poept, of het nu volledig of slechts gedeeltelijk is, is het belangrijk om te proberen erachter te komen waarom. Er zijn veel redenen hiervoor zoals hierboven vermeld. We moeten erachter komen dat ze het doen om te proberen hen te helpen.

Het uitsluiten van medische problemen is erg belangrijk, vooral als uw kat andere symptomen vertoont of ouder is. Het boeken van een controle bij uw dierenarts voor een onderzoek kan veel medische problemen uitsluiten. Als uw kat ouder is, kan uw dierenarts besluiten om wat bloed- en urinetests uit te voeren. Dit is om te controleren op onderliggende aandoeningen, zoals chronische nierziekte, diabetes en hyperthyreoïdie.

Controleer de situatie van uw kattenbak en zorg ervoor dat de omstandigheden ideaal zijn voor uw kat. Controleer de locatie, de grootte van de kattenbak, het substraat van het strooisel en het aantal kattenbakken. Zorg ervoor dat je de kattenbak er dagelijks uit schept. Alles wat niet ideaal is, kan uw kat ervan weerhouden de kattenbak te gebruiken.

Pak mogelijke oorzaken van stress aan die uw kat zou kunnen ervaren. Het gebruik van synthetische feromonen kan nuttig zijn in elke stressvolle situatie, ondanks de oorzaak. Zorg er in huishoudens met meerdere katten voor dat uw kat voldoende middelen heeft (bijv. voedsel, water, bedden, kattenbakken, schuilplaatsen).

Als ze buiten de kattenbak hebben geplast of gepoept, maak de gebieden dan goed schoon en gebruik een enzymatische reiniger. Dit zal zich ontdoen van feromonen of geuren die ervoor kunnen zorgen dat ze daar weer naar het toilet willen.

Het is belangrijk om je kat nooit te straffen voor het niet gebruiken van zijn kattenbak. Ze gebruiken hun kattenbak niet voor niets en het is aan ons om te begrijpen waarom en om hen te helpen.

Conclusie

Katten zijn zeer schone huisdieren en gebruiken van nature een kattenbak, maar soms is dit niet het gevale geval. Katten kunnen soms buiten de kattenbak poepen of niet klaar zijn met poepen in de doos. Dit kan verschillende redenen hebben. Dit kan zijn; kattenbakproblemen, stress en om medische redenen.

Het is belangrijk om erachter te komen waarom dit gebeurt om hen te helpen. Het boeken van een onderzoek bij uw dierenarts kan medische problemen uitsluiten die dit probleem kunnen veroorzaken.

Lees ook: Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak

Veelgestelde vragen:

Waarom laat mijn kat stukjes poep achter op de grond?

Katten poepen om meerdere redenen buiten hun kattenbak. Dit omvat kattenbakproblemen, stress en medische redenen zoals een buikklachten of constipatie. Als er geen voor de hand liggende redenen zijn waarom dit gebeurt, boek dan een controle bij uw dierenarts om medische problemen uit te sluiten.

Waarom sprint mijn kat uit de kattenbak?

Katten kunnen uit de kattenbak sprinten als ze klaar zijn met toiletteren, pijn ervaren tijdens het toiletteren of als er problemen zijn met de kattenbaksituatie. Boek een controle bij uw dierenarts om eventuele oorzaken van pijn of toiletproblemen uit te sluiten.

Waarom rent mijn kat na het poepen?

Uw kat kan pijn ervaren tijdens het poepen, vooral als hij diarree of constipatie heeft. Boek een onderzoek bij uw dierenarts om te controleren op deze problemen.